Rechercher dans ce blog

Friday, April 28, 2023

Wilde konijnen gezocht om uit te zetten, want er zijn er te weinig in de duinen - NRC

Foto Walter Herfst

Reportage

Natuur Op veel plekken in de duinen zijn door ziektes bijna geen konijnen meer. Bij Castricum worden exemplaren uitgezet.

‘Kringloopkonijnen, zo zou je ze kunnen noemen.” Véronique van Meurs, boswachter bij natuurbeheerder PWN, loopt met twee transportboxen door het Noordhollands Duinreservaat, even buiten Castricum. Samen met medewerkers van wildopvangcentra in Krommenie en Mijdrecht laat ze vandaag acht konijnen vrij in het duin. Of althans: in de warande – een cirkelvormige omheining van zo’n zeven meter doorsnede. De buitenkant bestaat uit kippengaas en houten palen; binnenin ligt een heuvel van boomstronken en zand, met daarop takken van duindoornstruiken. Her en der groeien brandnetels, speenkruid en paarse dovenetel. „Hier blijven ze twee weken zitten, om aan het buitenleven en de omgeving te wennen. Daarna laten we ze los, en kunnen ze op eigen houtje de wijde wereld in.”

Al decennialang gaat het beroerd met de Nederlandse duinkonijnen. Na een uitbraak van de dodelijke ziekte myxomatose, in 1953, leken de aantallen zich aanvankelijk weer te herstellen, tot in 1990 het viraal hemorragisch syndroom (VHS) de kop opstak. Van die besmettelijke, fatale virusinfectie volgde in 2015 een tweede variant. Tegenwoordig circuleren alledrie de ziektes nog in Nederland, en in veel terreinen langs de kust – van oudsher echte konijnenbolwerken – is nog altijd geen herstel van de populaties opgetreden.

Omgewoelde bodem

Uit tellingen in het Noordhollands Duinreservaat blijkt dat de konijnen op veel plekken geheel verdwenen zijn. Elders komen er wel kleine groepjes voor, maar aanwas is er niet: de geboortecijfers en de sterftecijfers zijn met elkaar in evenwicht. Van Meurs: „En dat terwijl wilde konijnen juist zo belangrijk zijn voor het duinlandschap. Ze vervullen een sleutelrol, doordat ze met hun graafwerkzaamheden het kalkrijke zand verspreiden. In die omgewoelde bodem kunnen plantenzaden ontkiemen, op de bloemen komen weer insecten af, die trekken vogels aan – enzovoort. Zandhagedissen warmen zich in de zon op de zanderige plekjes, en zetten er hun eitjes af. Zonder het konijn gaat bovendien ook het duinviooltje verloren, de waardplant van de zeldzame duinparelmoervlinder. Of denk aan de tapuit, een bedreigde vogelsoort: die broedt juist graag in oude konijnenholen. En zelf zijn konijnen natuurlijk voedsel voor bijvoorbeeld vossen.”

Samen met PWN-ecoloog Myrthe Fonck raakte Van Meurs zo’n zeven jaar geleden betrokken bij een grootschalig project van kennisnetwerk Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit (OBN), over het herstel van de konijnenpopulaties in de kustduinen. Ecoloog Jasja Dekker beschrijft met collega’s in het OBN-eindrapport dat er gemiddeld 0 tot 10 konijnen per kilometer kust worden geteld (bij een telling vanuit een auto), met plaatselijk uitschieters tot 25 of 40. „25 vinden we nu al veel, maar dat is niets vergeleken met de aantallen die we ooit hadden, toen je nog bijna struikelde over de konijnen”, aldus Dekker aan de telefoon.

Een konijn dat gewend is aan sappig gras moet je niet ineens tussen moeilijker te verteren duinvegetatie plaatsen

Jasja Dekker ecoloog

Ook analyseerden de ecologen experimenten met het uitzetten van konijnen in onder meer Frankrijk, Spanje en Portugal, waar de konijnenstand sinds de tweede helft van de vorige eeuw ook al gestaag achteruitgaat. In die gevallen ging het om wilde konijnen die met behulp van fretten uit hun holen werden gejaagd, om elders weer uitgezet te worden.

Bij een geslaagde uitzetting overleeft in de eerste twee maanden zo’n 60 tot 70 procent van de konijnen, vertelt Dekker. „Dat kun je zien als een goed resultaat. Wel is het essentieel dat ze zich voortplanten en daarvoor maakt het uit wanneer je ze uitzet, en wáár. Een konijn dat gewend is aan sappig gras moet je niet ineens tussen moeilijker te verteren duinvegetatie plaatsen.”

Foto’s Walter Herfst

Ingegraven kippengaas

Ook moeten predatoren in de eerste periode op afstand worden gehouden. Van Meurs: „Om die reden hebben we het kippengaas bij de warande 60 centimeter diep onder de grond ingegraven, en zorgen we voor de beschutting van duindoorntakken. Je wilt niet hebben dat er een bunzing of boommarter kan binnenspringen, of een vos eronderdoor graaft.”

Als de konijnen eenmaal worden vrijgelaten na twee weken zijn ze wél op zichzelf aangewezen, al zijn er om ze tegemoet te komen met een grondboor enkele eenvoudige kunstburchten in het zand gemaakt. „Die kunnen ze dan verder zelf uitgraven.” De omgeving van de warandes is van tevoren afgegrazen door schapen, zodat het gras kort en eiwitrijk is – precies zoals de nieuwe bewoners het graag hebben.

Maar kóm maar eens aan konijnen om uit te zetten, als het in een groot deel van Europa zo slecht gaat met de populaties. Waar vind je nieuwe pioniers? In het rapport staan enkele kleinschalige uitzettingen vermeld: zo werden in 2017 32 konijnen van de Tweede Maasvlakte naar de duinen van Oostvoorne getransporteerd. Vanaf diezelfde locatie verhuizen er nu ook konijnen naar Vlieland. Een win-winsituatie, want juist in het industriële havengebied van de Tweede Maasvlakte zijn de konijnen ongewenst, en doen ze het té goed. Ook op golfbanen worden soms konijnen weggevangen. Dat vangen gebeurt nog altijd met behulp van fretten, aldus Dekker.

We zetten alleen konijnen uit die zich echt wild en schuw gedragen

Nina Schouten Wildopvang Krommenie

Van Meurs en Fonck begonnen in 2022, in overleg met Dekker, met een pilotproef in het Noordhollands Duinreservaat: de konijnen die zij uitzetten zijn afkomstig uit de wildopvang. Van Meurs: „Op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje uit Krommenie: dat ze wilde konijnen in de opvang hadden, of ik wist waar die naartoe konden? Dat was het startschot voor ons experiment. Door ze uit te zetten geven we ze een leven in vrijheid terug.”

Inmiddels zijn er drie warandes, waar dertig konijnen kunnen wennen aan hun leven in het duin, en aan de lokale vegetatie. Van Meurs: „Op deze locatie komen al jaren geen konijnen meer voor. Anders zouden de nieuwe bewoners de bestaande groep kunnen verstoren.” De eerste uitzettingen van het afgelopen jaar leken succesvol: er werden tot dusver geen dode konijnen teruggevonden, en diverse keren zijn er in de buurt levende exemplaren waargenomen. „Je zag al direct dat hun aanwezigheid allerlei ander leven aantrok: opeens vonden we overal uitwerpselen van vossen en marters. Ook kwamen er meer muizen en uilen naar het gebied.” Vaak gaat het in de wildopvang om jonge wilde weeskonijntjes, waarvan de moeder bijvoorbeeld door een hond is doodgebeten of verjaagd.

Foto’s Walter Herfst

Wildcamera’s

Op eigen houtje konijnen loslaten, benadrukt Nina Schouten van Wildopvang Krommenie, is absoluut niet de bedoeling. „Zo’n tam konijn heeft, nog los van een vaak afwijkend uiterlijk dat makkelijk door roofdieren wordt opgemerkt, geen enkel instinct. Die zit te wachten tot hij wordt gevoerd, in plaats van bijtijds weg te vluchten.” Een wild of half wild konijn heeft dat instinct nog wél. „We zetten alleen konijnen uit die nagenoeg niet met mensen in contact zijn geweest, ook in de wildopvang niet, en zich echt wild en schuw gedragen. Bovendien moeten ze er ook uitzien als wilde duinkonijnen.” Wel wordt elk konijn gevaccineerd tegen myxomatose en VHS. Van Meurs: „Die vaccinatie beschermt ze voor maximaal een jaar. Je hoopt dan dat ze in die tijd ook in het wild met het virus in aanraking komen, zodat ze extra antistoffen aanmaken.” In de baarmoeder kunnen konijnen ook al in contact komen met de antistoffen van hun moeder, vertelt Dekker. „Dan hebben ze al een sterkere start.”

Vandaag worden in de warande één mannelijk konijn uitgezet en zeven vrouwtjes. Allemaal krijgen ze een streep op hun oor, die pakweg een maand blijft zitten – zo zijn ze ook nog te herkennen gedurende de eerste weken in het vrije veld. „Dan weten we een beetje waar ze heengaan. We hebben om diezelfde reden ook vier wildcamera’s geïnstalleerd. Bij toekomstige dieren zijn we van plan om ook bloed af te nemen, zodat we de genenpoel in de gaten kunnen houden en op antistoffen kunnen controleren.”

Het mannetje, de rammelaar, is volledig wild: hij heeft een kenmerkende okerkleurige vlek achter de kop, en grote ogen. Op het moment dat hij een groene markering krijgt, begint hij hevig tegen te stribbelen. „Die is nog lekker wild”, concludeert Schouten.

Eenmaal in de warande schiet het merendeel van de acht konijnen meteen weg onder de duindoorntakken. Eén vrouwtje begint aan de paarse dovenetel te knabbelen. Ze krijgt gezelschap van het mannetje, die direct een poging doet om haar te bespringen. Van Meurs, glimlachend: „Misschien worden er over een dikke maand al nieuwe duinkonijntjes geboren.”

Adblock test (Why?)


Wilde konijnen gezocht om uit te zetten, want er zijn er te weinig in de duinen - NRC
Read More

Thursday, April 27, 2023

Deze vrucht blijkt 'geheim' anti-rimpelwonder én heeft meer gezondheidsvoordelen - Metronieuws.nl

Anti-rimpelcrème, retionol of zelfs botox? In de strijd tegen rimpels is er inmiddels het een en ander op de markt. Maar er klinken lovende geluiden over deze exotische Aziatische vrucht. De fruitsoort zou rimpels uit de weg ruimen en in meer opzichten gezond zijn voor het lichaam.

Ramboetan heet de harige rode vrucht, die afkomstig is uit Zuidoost-Azië en is vergelijkbaar met een lychee. Dermatoloog Solange Lintermans vertelde tegenover het Belgische HLN over deze, voor nog voor veel, onbekende vrucht én de voordelen ervan. Wist je trouwens dat deze groene vrucht bijdraagt aan een goede nachtrust? 

Ramboetan antirimpel vrucht Azië
Dit is de Ramboetan-vrucht uit Zuid-Azië. Foto: Unsplash

Exotische anti-rimpelvrucht uit Azië

Mocht je niet zo in de huidproducten thuis zijn, retinol is een middel waarbij sommige mensen, veelal op social media, zweren als het gaat om huidveroudering (en dat tegengaan). Mede door de vitamine A in het middel helpt het tegen grove poriën en rimpels. Maar het is best intens spul en lang niet iedereen kan ertegen. Zo kun je er een rode, geïrriteerde of geschilferde huid aan overhouden.

Ramboetan is een vrucht met veel antioxidanten en vitamines. Een vrij onbekende vrucht volgens Lintermans. „Vrouwen in onder andere Thailand gebruiken al eeuwenlang de kracht van deze vrucht om hun jeugdigheid te behouden en hun huid te voeden”, aldus de dermatoloog.

Gezondheids- en huidvoordelen ramboetan

Maar naast een natuurlijk middel tegen huidveroudering, blijken er meer gezondheidsvoordelen aan de vrucht te zitten. Ramboetan blijkt namelijk goed voor de spijsvertering en bloedcirculatie, draagt bij aan het immuunsysteem en helpt bij bloedarmoede. Daarnaast werkt het Aziatische stuk fruit anti-bacterieel en ontstekingsremmend. Wel moeten mensen met diabetes, gevoelige darmen of een lage bloeddruk opletten dat ze niet meer dan 250 gram Ramboetan per dag eten.

Lintermans benadrukt dat er vitamine A, C, PP, B, B6, E en K in de vrucht zit. Maar dat ook stoffen als kalium, fosfor, natrium, ijzer, koper, zink, magnesium, calcium, vezels en antioxidanten in het kleine balletje voorkomen.

Bij de toko

En waardoor die vrucht effect heeft op rimpels? „Vooral de hoge concentratie vitamine C, A en antioxidanten stimuleert de productie van collageen. Dat zorgt voor minder rimpels en fijne lijntjes, en helpt ook bij de bestrijding van vrije radicalen die de huid kunnen beschadigen.” Daarnaast zorgen deze vitamines ook voor een gezondere bos haar.

De dermatoloog hoopt dat het product vaker in huidproducten terecht komt. En mocht je zo’n vrucht willen proberen? Je vindt ze meestal niet in de supermarkt, maar bij de tropische of Aziatische toko.

Het geheim om langer te leven bestaat en nee, het is niet twee uur wandelen per dag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

Deze vrucht blijkt ‘geheim’ anti-rimpelwonder én heeft meer gezondheidsvoordelen

Adblock test (Why?)


Deze vrucht blijkt 'geheim' anti-rimpelwonder én heeft meer gezondheidsvoordelen - Metronieuws.nl
Read More

Doorbraak in behandeling van baby's met agressieve leukemie - RTL Boulevard

Het gaat specifiek om baby's met acute lymfatische leukemie (ALL) met een bepaalde fout in het DNA van de leukemiecellen, van wie de overlevingskans niet groot is. Ook met een zwaardere chemotherapie lukte het de afgelopen decennia niet om de prognose voor deze baby's te verbeteren. Binnen twee jaar was de kanker bij de helft van de baby's teruggekeerd, vaak nog tijdens de chemotherapie, of waren ze overleden.

Behandeling met het geneesmiddel blinatumomab zorgt ervoor dat 93 procent twee jaar na de diagnose nog in leven is. Zonder de één maand durende immuuntherapie was dat 66 procent.

Immuuntherapie met blinatumomab wordt al gegeven aan sommige volwassenen en oudere kinderen met ALL. Een internationale studie onder leiding van onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum bekeek de veiligheid onder baby's.

'Sterke verbetering'

Tussen 2018 en 2021 werden dertig kinderen, van wie negen in Nederland, behandeld met blinatumomab met daarnaast chemotherapie. De resultaten werden vergeleken met die van 214 kinderen die in de jaren daarvoor enkel chemo kregen.

18 procent van de met blinatumomab behandelde baby's kreeg binnen twee jaar weer kanker of overleed. "Ook dat wijst op een sterke verbetering", zegt het Prinses Máxima Centrum.

"Dit was een kleine studie, maar met een duidelijk genoeg resultaat dat alle baby's met deze vorm van leukemie nu immunotherapie krijgen als onderdeel van de standaardbehandeling", reageert kinderoncoloog en klinisch farmacoloog Inge van der Sluis, die het onderzoek leidde.

"In een grotere studie met meer kinderen willen we het effect van blinatumomab bevestigen. Ook willen we bekijken of baby's baat hebben bij twee kuren blinatumomab en vermindering van chemotherapie, om zo de kwaliteit van leven nog verder te verbeteren."

Adblock test (Why?)


Doorbraak in behandeling van baby's met agressieve leukemie - RTL Boulevard
Read More

1 op 100 lijdt aan syndroom van Sjögren, maar velen van hen weten het niet: “En een snelle diagnose is net belangrijk voor de levenskwaliteit” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

1 op 100 lijdt aan syndroom van Sjögren, maar velen van hen weten het niet: “En een snelle diagnose is net belangrijk voor de levenskwaliteit”  Het Laatste Nieuws
1 op 100 lijdt aan syndroom van Sjögren, maar velen van hen weten het niet: “En een snelle diagnose is net belangrijk voor de levenskwaliteit” - Het Laatste Nieuws
Read More

10 symptomen dat je misschien een depressie hebt - wel.nl - Welingelichte Kringen

Een depressie is niet altijd goed te herkennen. Hij kan overduidelijk zijn, maar zich ook uiten op andere manieren dan door somberheid.

- Je gedurende langere tijd verdrietig en leeg voelen

- Verlies van interesse in activiteiten waar men ooit van genoot

- Slapeloosheid of te veel slapen

- Vermoeidheid en gebrek aan energie

- Veranderingen in eetlust en gewicht, te veel of te weinig eten

- Angst, onrust of rusteloosheid

- Zich waardeloos of schuldig voelen

- Moeite met concentreren en beslissingen nemen

- Terugkerende gedachten aan de dood of zelfmoord

- Onverklaarbare lichamelijke symptomen, zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen of chronische pijn.

Bron(nen):   Facty      

Adblock test (Why?)


10 symptomen dat je misschien een depressie hebt - wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

Wednesday, April 26, 2023

Overlevingskans van baby's met agressieve leukemie verbetert | Binnenland - NU.nl


De overlevingskans van baby's met een agressieve vorm van leukemie kan met immuuntherapie sterk worden verbeterd. De behandeling zorgt ervoor dat 93 procent van de baby's twee jaar na de diagnose nog leeft. Zonder deze immuuntherapie was dat maar 66 procent.

Dat meldt het Prinses Máxima Centrum op basis van onderzoek dat woensdag in het New England Journal of Medicine is gepubliceerd. Het Utrechtse kinderkankercentrum verwacht dat de immuuntherapie met het geneesmiddel blinatumomab wereldwijd de standaard wordt.

Het gaat specifiek om baby's met acute lymfatische leukemie (ALL), met een bepaalde fout in het DNA van de leukemiecellen. Het gaat om drie baby's per jaar, van wie de overlevingskans klein is.

Met zwaardere chemotherapie lukte het de afgelopen decennia niet de levensverwachting voor deze baby's te verbeteren. Binnen twee jaar was de kanker bij de helft van de baby's teruggekeerd of waren ze overleden.

Daarom is het goed nieuws dat de behandeling met blinatumomab lijkt aan te slaan en veilig aan baby's kan worden gegeven. Immuuntherapie met blinatumomab wordt al aan sommige volwassenen en oudere kinderen met ALL gegeven.

'Kleine studie, maar duidelijk genoeg resultaat'

Tussen 2018 en 2021 kregen dertig kinderen, van wie negen in Nederland, een behandeling met blinatumomab. Daarnaast kregen zij chemotherapie. Onderzoekers vergeleken de resultaten met die van 214 kinderen die in de jaren daarvoor alleen chemo hadden gekregen.

Van de met blinatumomab behandelde baby's kreeg 18 procent binnen twee jaar weer kanker of overleed. "Ook dat wijst op een sterke verbetering", meldt het Prinses Máxima Centrum. Eerder ging het nog om de helft van de baby's.

"Dit was een kleine studie, maar met een duidelijk genoeg resultaat dat alle baby's met deze vorm van leukemie nu immunotherapie krijgen als onderdeel van de standaardbehandeling", zegt kinderoncoloog en klinisch farmacoloog Inge van der Sluis van het Prinses Máxima Centrum. Zij leidde het onderzoek.

De onderzoekers willen het effect van blinatumomab bevestigen in een grotere studie waaraan meer kinderen meedoen, zegt Van der Sluis. "Ook willen we bekijken of baby's baat hebben bij twee kuren blinatumomab en vermindering van chemotherapie, om zo de kwaliteit van leven nog verder te verbeteren."

Adblock test (Why?)


Overlevingskans van baby's met agressieve leukemie verbetert | Binnenland - NU.nl
Read More

5 redenen waarom je niet afvalt terwijl je wel gezond eet en genoeg beweegt - Libelle

[unable to retrieve full-text content]

5 redenen waarom je niet afvalt terwijl je wel gezond eet en genoeg beweegt  Libelle
5 redenen waarom je niet afvalt terwijl je wel gezond eet en genoeg beweegt - Libelle
Read More

Virologen vrezen hun databank van mysterie en intrige, waar rare dingen gebeuren - NRC

Ophef Genoomdatabank Gisaid is de laatste jaren heel belangrijk geworden voor virologen. Maar die zijn bang voor de oprichter ervan.

Peter Bogner is de gevreesde oprichter van de genoomdatabank Gisaid.

Peter Bogner

is de gevreesde oprichter van de genoomdatabank Gisaid.

Foto Gisaid

Nooit gedacht dat zoiets saais als de wederwaardigheden rond een wetenschappelijke databank voor genetische informatie van virussen, een goed script zou kunnen opleveren voor een spannende televisieserie. Het gaat om Gisaid – „the database of mystery and intrigue”, spotte de gepensioneerde Australische viroloog Ian Carter op Twitter.

Deze week verscheen een even onthutsend als gedetailleerd relaas over de kwestie in Science, geschreven door journalisten Martin Enserink en John Cohen. Het was het demasqué van Gisaid, en vooral van oprichter Peter Bogner.

Wie dit onthullende verhaal leest, bekruipt al snel het gevoel dat Bogner in zijn eentje de virologie heeft gegijzeld. Gisaid is steeds belangrijker geworden als onderzoeksinstrument. De databank werd in 2008 in het leven geroepen om internationale wetenschappers een platform te bieden waar ze veilig hun gegevens konden uitwisselen, zonder te hoeven vrezen dat anderen er met de data vandoor zouden gaan. Oorspronkelijk bevatte de databank alleen informatie van griepvirussen, maar in de pandemie werd het ook de belangrijkste bewaarplaats van genoomsequenties van het coronavirus. De gegevens bleken onmisbaar om de ontwikkeling van virusvarianten in de gaten te houden. Intussen bevat de databank meer dan 15 miljoen genoomsequenties van SARS-CoV-2 tegenover slechts 400.000 van het griepvirus. En er zijn ook ‘filialen’ voor mpox en het respiratoir syncitieel virus (RSV) ingericht. Gisaid is onmisbaar geworden.

Maar er gebeuren rare dingen. Peter Bogner blijkt de databank te bestieren als een alleenheerser. Iedere wetenschapper die kritiek uit op Gisaid, kan een giftig mailtje of telefoontje verwachten. Ook deelt Gisaid (of Bogner zelf?) soms „straffen” uit aan wetenschappers, zelfs na milde kritiek. Hun toegang tot de databank wordt beperkt of zelfs geblokkeerd.

Amerikaanse televisiewereld

Peter Bogner dook in 2006 vanuit het niets op als initiatiefnemer. De Duitser had daarvoor gewerkt in de Amerikaanse televisiewereld en had helemaal geen ervaring in de wetenschap. Maar hij wist het vertrouwen te winnen van invloedrijke wetenschappers, en liet de Swiss Institute of Bioinformatics de databank opzetten. De Zwitsers zouden ook het onderhoud verzorgen, waarvoor Bogner zou betalen. Maar geld hebben ze nooit gezien.

Science legt bloot dat Bogner een schimmig verleden heeft met financiële zwendel. Hij zat midden jaren tachtig twee maanden in de gevangenis in Californië omdat hij zijn schulden niet betaalde. Er blijken verschillende versies van zijn cv te bestaan. Heel saillant is ook de onthulling dat Bogner zich bediende van diverse alter ego’s om wetenschappers te kunnen bespelen zonder zichzelf daarbij te hoeven betrekken.

Het wekt misschien verbazing dat die onverkwikkelijkheden nu pas voor het voetlicht komen. De dreiging met repressailles werkte wellicht, reageert viroloog Emma Hodcroft. Ze wijst erop dat veel bronnen van het Science-artikel anoniem wilden blijven. „Wetenschappers zijn afhankelijk van toegang tot Gisaid”, schrijft Hodcroft, „fear is powerful”.

Adblock test (Why?)


Virologen vrezen hun databank van mysterie en intrige, waar rare dingen gebeuren - NRC
Read More

Tuesday, April 25, 2023

Zo werkt een soatest: 'Er gaat géén wattenstaafje in de penis' - NU.nl


We laten ons weer vaker testen op seksueel overdraagbare aandoeningen na de coronajaren, waarin de zorg én het seksuele contact werden afgeschaald. Arts infectieziektebestrijding Hannelore Götz legt uit hoe zo'n soatest werkt, wat je ervoor betaalt en hoe anoniem die is.

Kan ik een soa oplopen zonder geslachtsgemeenschap?

Geslachtsziekten zijn ziektes die worden overgedragen via seksueel contact, dus via de geslachtsdelen. De meest voorkomende zijn chlamydia en gonorroe. Dat zijn bacteriële soa's, net als syfilis.

Andere geslachtsziekten worden veroorzaakt door een virus, zoals genitale wratten, herpes genitalis, hepatitis B en hiv. Als je met iemand naar bed gaat, is het gebruik van condooms de enige manier om soa's te voorkomen.

Een misverstand is dat je zo'n infectie alleen kunt oplopen door penetratie van de penis in de vagina of anus, zegt Götz.

"Een geslachtsziekte wordt overgedragen via de slijmvliezen in de genitalia. Je kunt ook een soa krijgen door orale seks. Pijpen geeft daarbij het meeste risico. Overdracht kan ook door gebruik van seksspeeltjes en de vingers. Maak speeltjes dus altijd goed schoon na gebruik en ook als je ze met meerdere partners gebruikt."

Moet ik met de billen bloot?

Nee, alleen bij klachten. "Mannen zijn vaak bang dat er iemand met een stokje in de penis komt roeren, maar zo wordt een soatest niet uitgevoerd", zegt Götz. "De cliënt komt op de afspraak en krijgt een zakje met wattenstaafjes en potjes, en gaat dan even naar de wc."

"Er hoeft niets de penis in, urine is genoeg. Een anale swab kan de cliënt zelf doen en vrouwen kunnen zelf materiaal uit de vagina afnemen. Dat hoeft niet diep."


Je medisch dossier is vertrouwelijk. Je mag bij de GGD een schuilnaam opgeven als je je laat testen.
Hannelore Götz, arts infectieziektebestrijding

Bij klachten wordt er wel lichamelijk onderzoek gedaan. De arts bekijkt dan de huid, wondjes en afscheiding bij de penis, anus of vagina.

GGD's sturen ook thuistesten op. Dan neem je zelf thuis de monsters af en stuur je het materiaal terug in een goed verzegelde envelop. De monsters worden dan in het laboratorium getest.

Naar de huisarts, GGD of gewoon de Kruidvat?

Twee derde van de soatesten wordt uitgevoerd door de huisarts. Wie die mogelijkheid niet heeft of dat niet wil, kan terecht bij het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD.

Daar is niet meteen plek. Deze groepen krijgen er prioriteit bij een afspraak: mensen die van een (ex-)partner hebben gehoord dat diegene een soa heeft, mensen die al klachten ervaren, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en jongeren.

De GGD-centra geven bovendien nog een aanvullend consult. Daarbij kunnen mensen hun vragen en zorgen over seks en anticonceptie kwijt.

Dan zijn er ook nog commerciële bureaus die snelle soatesten aanbieden. Die zijn betrouwbaar, zegt Götz. De bureaus werken samen met erkende laboratoria. De GGD-arts adviseert een thuistest die je bij de Kruidvat koopt niet, omdat die niet betrouwbaar zijn.


Als je onveilige seks hebt gehad, is het verstandig om te testen. Doe dat niet meteen, maar pas twee weken na de seks.
Hannelore Götz, arts infectieziektebestrijding

Ik wil niet dat iemand erachter komt dat ik me heb laten testen

Je medisch dossier is vertrouwelijk en wordt niet gedeeld. Daarnaast mag je bij de GGD een schuilnaam opgeven als je je laat testen, vertelt Götz.

"Wel graag steeds dezelfde, want we maken dan op die naam een dossier aan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij mannen die getrouwd zijn met een vrouw, maar ook seks hebben met andere mannen en dat niet willen vertellen. Wij hebben geen link met de reguliere zorg en je huisarts komt het ook niet te weten. Wij sturen nooit bericht naar de huisarts zonder toestemming", zegt ze.

"We raden dat wel sterk aan als iemand syfilis of hiv blijkt te hebben. Deze ziektes blijven zichtbaar in het bloed."

Als iemand vervolgens behandeld moet worden voor bijvoorbeeld hiv, dan moet dat wel onder de echte naam. "We vragen ook om de bedpartners op de hoogte te stellen, zodat de besmetting niet verder rondgaat."

Bij welke klachten moet ik aankloppen voor een test?

Dat kan bij pijnlijke afscheiding en pus uit de penis of als de afscheiding uit de vagina anders ruikt of er anders uitziet. Klachten als irritatie of pijn bij het plassen of roodheid rond de plasbuis of eikel zijn ook reden voor een test.

Als je onveilige seks hebt gehad, is het ook verstandig om te testen. Doe dat niet meteen, maar pas twee weken na de seks. Deze vragenlijst van Soa Aids Nederland adviseert je welke test op jou van toepassing is en waar je die kunt laten uitvoeren.

Wat kost een soatest?

Je zorgverzekering vergoedt soatesten. Laat je de test afnemen bij de huisarts, dan betaal je zelf eerst het eigen risico. Bij de GGD zijn deze testen gratis. Mede daardoor kun je er niet altijd en meteen terecht, omdat er veel aanvragen zijn.

Tot slot raadt Götz aan bij klachten, zorgen of vragen vooral betrouwbare informatie op te zoeken die is gecheckt door artsen. Die informatie vind je onder andere hier.

Adblock test (Why?)


Zo werkt een soatest: 'Er gaat géén wattenstaafje in de penis' - NU.nl
Read More

Eerste biomedisch onderzoek naar ME/CVS van start - ZonMw

De programmacommissie heeft de aanvragen voor consortia en deelprojecten getoetst aan de hand van de eisen uit de subsidieoproep. Alle projecten zijn beoordeeld op relevantie en kwaliteit. Het ZonMw-bestuur heeft het advies van de programmacommissie overgenomen. Alle gefinancierde voorstellen voldoen aan de voorwaarden – de projecten zijn dus allemaal biomedisch van aard en dragen bij aan inzicht in de oorzaken, diagnose en behandeling van ME/CVS.

Adviesrecht

Voor deze subsidieronde was er voor klankbordgroepleden in de programmacommissie sprake van adviesrecht in plaats van stemrecht. Dit omdat er bij alle toenmalige klankbordgroepleden sprake was van belangen of de schijn van vooringenomenheid – in dit nieuwsbericht lees je daar meer over.

Onze intentie is altijd geweest om patiënten goed te betrekken in het programma en het beoordelingsproces. Het door ZonMw ingestelde adviesrecht was dan ook bedoeld als handreiking om de invloed van patiënten zo groot mogelijk te maken. We weten nu dat deze maatregel door patiënten(organisaties) als een groot onrecht is ervaren. De constructie was nieuw voor ZonMw en in de uitwerking ervan hebben we dingen niet goed gedaan. We betreuren dat hierdoor het vertrouwen in ZonMw is geschaad.

We bespreken samen met de betrokken patiëntenorganisaties hoe we in de toekomst de rol van patiënten binnen het ZonMw-programma zo goed mogelijk in kunnen richten, binnen de juridische kaders en wetten waar ZonMw zich aan moet houden.

Adblock test (Why?)


Eerste biomedisch onderzoek naar ME/CVS van start - ZonMw
Read More

Afvallen met een medicijn tegen diabetes? 'Je moet ook iets aan je levensstijl doen, anders heeft het weinig nut' - De Morgen

InterviewOzempic

Bart Van der Schueren: ‘Vermageringsmiddelen als Ozempic zijn grote gamechangers: patiënten met obesitas kunnen tot 25 procent gewicht verliezen.’ Beeld Joris Casaer - Shutterstock / myskin
Bart Van der Schueren: ‘Vermageringsmiddelen als Ozempic zijn grote gamechangers: patiënten met obesitas kunnen tot 25 procent gewicht verliezen.’Beeld Joris Casaer - Shutterstock / myskin

Afvallen met een pilletje of een spuitje, het leek een verre wensdroom voor iedereen die met obesitas of overtollig gewicht worstelt. Maar sinds kort is er een nieuw medicijn, Ozempic, dat spectaculair gewicht doet verliezen. Vaarwel dan, vakantiepens, papperige vetrolletjes, man boobs, blubberbillen en – soms waren ze toch handig – lillende love handles? Kunnen diëtisten, personal trainers en lifecoaches van allerlei slag maar beter naar een andere bezigheid uitkijken? We sprongen min of meer fluks van de weegschaal en zochten het voor u uit.

Ozempic is eigenlijk een medicijn tegen diabetes, maar is in een hogere dosis en onder de naam Wegovy ook als medicatie tegen obesitas verkrijgbaar. Een wekelijkse injectie levert na een jaar een gewichtsverlies van gemiddeld 10 tot 15 procent op. Sinds beroemdheden als Elon Musk pochten dat ze er in korte tijd flink mee afvielen en ook het TikTok-volkje het ontdekte, lijkt het hek van de dam. Voorlopig is Wegovy alleen in de VS, Denemarken en Noorwegen te koop, maar de fabrikant, het Deense Novo Nordisk, wil het tegen de zomer ook in andere landen introduceren. Volgens sommigen is de medicatie niet alleen nuttig voor ijdeltuiten als Kim Kardashian, die met Wegovy afviel om zich in de befaamde Marilyn Monroe-jurk te kunnen wringen, maar kan ze ook een oplossing zijn voor de wereldwijde obesitasepidemie. In maart stelde de Wereld Obesitas Federatie in een rapport dat tegen 2035 de helft van de wereldbevolking ouder dan 5 jaar met overgewicht zal kampen. Dat zou jaarlijks naar schatting 4.000 miljard dollar kosten, het equivalent van een coronapandemie.

Wegovy is slechts de voorbode van een resem nieuwe, nog beter werkende middelen die bij grote farmaspelers in de pijplijn zitten. Er is dan ook veel geld mee gemoeid: geschat wordt dat het tegen 2031 wereldwijd om een markt van meer dan 150 miljard dollar gaat. Ter vergelijking: die voor kankermedicijnen was in 2021 goed voor 185 miljard dollar.

Bart Van der Schueren (professor endocrinologie en obesitasexpert UZ Leuven): “Het is allemaal begonnen met de maagverkleiningen bij mensen met ernstige obesitas. Zij begonnen na de maagverkleining meer GLP-1 aan te maken, een hormoon dat een rol speelt bij het verzadigingsgevoel.

“Als we eten, spoort GLP-1 de alvleesklier aan om insuline te maken. Die stof houdt de bloedsuikerspiegel op peil, omdat te veel suiker in het bloed niet gezond is. Bij diabetespatiënten maakt het lichaam geen insuline aan of reageren de lichaamscellen er niet voldoende op. Dat noemen we respectievelijk diabetes type 1 en type 2.

“Bij mensen met obesitas en overgewicht werkt de insuline minder goed, omdat ze veel vet hebben. Cellen verbranden het liefst suiker, omdat dat de efficiëntste energiebron is, maar als er veel vet als brandstof ter beschikking is, zullen ze hoe dan ook minder suiker verbruiken. Om de suiker toch in de cellen te krijgen, zodat de suikerspiegel op peil blijft, moet meer insuline worden aangemaakt. Maar op een bepaald moment raken de cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken zo overwerkt dat ze uitvallen, met diabetes type 2 als resultaat.

“Ozempic werkt op twee fronten: het zorgt ervoor dat je afvalt en dat de insuline die je zelf nog aanmaakt, beter werkt. Dat geldt uiteraard alleen voor patiënten die zelf nog insuline kunnen produceren. Net omdat je er ook gewicht mee verliest doordat je een verzadigd gevoel hebt, heeft Novo Nordisk het eveneens als medicatie tegen obesitas in de markt gezet.”

Hoe werkt Ozempic juist?

“Bij patiënten met diabetes type 2 of mensen met overgewicht werken verzadigingshormonen als GLP-1 om de een of andere reden niet meer zo goed. Met Ozempic krijgen ze er een extra dosis van. Er zit immers semaglutide in, een synthetische versie van het darmhormoon GLP-1. Het stimuleert net als GLP-1 de aanmaak van insuline.

“Een ander effect van GLP-1 en ook semaglutide is dat de maag langzamer leeg raakt, zodat men minder eet.

“Wat opvalt bij mensen met obesitas of overgewicht, is dat ze vaak zeggen dat ze nooit honger hebben, maar zich ook nooit verzadigd voelen. Er is bij hen iets mis met de perceptie van het verzadigings- en het hongergevoel. Normaal houdt je lichaam dat in evenwicht, zodat je gewicht stabiel blijft, maar bij die mensen is het evenwicht verstoord. Medicijnen als Ozempic herstellen dat.”

GLP-1 zou het lichaam ook aanzetten om vet af te breken.

“Het bewijs daarvoor is minder sluitend. Maar het mechanisme van de energieverbranding past zich wel aan, zodat er meer brandstof wordt verbruikt dan er binnenkomt. Daardoor verlies je ook gewicht.”

EEN KWART LICHTER

Houdt de behandeling meer in dan een wekelijks spuitje?

“Patiënten en zorgverleners moeten beseffen dat er ook iets aan de levensstijl gedaan moet worden. De patiënt moet evenwichtiger eten en meer bewegen. De bedoeling is dat je gezonder wordt. Als je semaglutide verkeerd gebruikt, val je niet op een gezonde manier af. En als je spiermassa kwijtraakt – en daar komt later nog het spierverlies bovenop als je veroudert – verhoogt dat het risico op valpartijen.

“Obesitas heeft ook veel verschillende oorzaken. Het heeft zeker te maken met een verstoring van de hormoonbalans, maar het kan ook het gevolg zijn van het gebruik van antidepressiva of andere medicatie.”

Bij vrouwen is er nog de complicerende factor van de menopauze. Die kan ook tot gewichtstoename leiden.

“Vrouwen komen in de menopauze 3 kilo bij. Gemiddeld, dus bij sommigen kan het heel wat meer zijn. De oorzaak is de bruuske daling van het energieverbruik doordat er plots geen oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon, red.) meer wordt aangemaakt.”

Is het wel verstandig om Ozempic te gebruiken als je alleen maar enkele kilo’s kwijt wil? Aan de klinische studies namen alleen mensen met overgewicht deel. Bij mensen met een lager gewicht werd het niet systematisch getest.

“Dat klopt. Een ander punt is dat je het medicijn levenslang moet gebruiken. Maar we stellen vaak vast dat mensen er – niet zelden met het oog op een strandvakantie – mee beginnen, het twee à drie maanden inspuiten en dan stoppen. Ze komen opnieuw aan en hebben vaak een hoger gewicht dan ervoor. Dat komt omdat ze ook spiermassa zijn kwijtgeraakt. Daardoor verbruiken ze in rusttoestand minder energie en komen ze snel weer bij.

“Wij adviseren altijd om het geneesmiddel minstens een jaar te nemen – de klinische studies liepen ook 52 à 68 weken – en het dan langzaam af te bouwen. In dat jaar moet je ook iets aan je levensstijl doen, anders heeft het weinig nut. Als mensen wat gewicht kwijt zijn, proberen we de medicatie af te bouwen, maar de meesten kunnen toch niet makkelijk zonder.”

Net als in de VS wordt Ozempic ook bij ons al oneigenlijk gebruikt door mensen die wat slanker willen worden. De zich immer voor de wetenschap inzettende Lesley-Ann Poppe getuigde er in Play Café op Play4 over, en ze zei ook hoe weinig moeite het haar had gekost om het te pakken te krijgen.

“Er zullen ongetwijfeld artsen zijn die het niet zo nauw nemen met de regels en het af en toe voorschrijven aan mensen die het niet om medische redenen nodig hebben. Ik zou toch willen oproepen om dat niet te doen, ook niet voor mensen met obesitas, zonder ook de levensstijl onder handen te nemen. Anders ben je niet begaan met de gezondheid van de patiënt.”

Sommige gebruikers klaagden dat ze bijkwamen, nadat ze met de medicatie waren gestopt, terwijl toch duidelijk wordt aangegeven dat ze levenslang moet worden genomen.

“Dat bewijst nogmaals hoe belangrijk het is om je goed te informeren. Lesley-Ann Poppe was er na twee weken mee gestopt, omdat ze voortdurend misselijk was en moest overgeven. Dat soort verhalen creëert jammer genoeg veel verwarring. Het is een goed middel, op voorwaarde dat je het correct gebruikt.”

Ook een mogelijk neveneffect is dat bij wie in korte tijd veel afvalt, het gelaat invalt, waardoor je er ineens veel ouder uitziet.

“En dat had men natuurlijk niet verwacht (lacht). In het gezicht zit veel vet en als dat verdwijnt, krijg je een ingevallen gelaat. Dat kan een flinke teleurstelling zijn.”

Kortom, mensen met een normaal gewicht die willen afvallen, nemen het voorlopig beter niet?

“Ik zou adviseren om er niet mee te beginnen. Het is niet verstandig om aan die zeer complexe en delicate hormonale evenwichten te beginnen prutsen door crashdiëten te volgen of medicatie te nemen, simpelweg omdat je niet weet welke richting het zal uitgaan.

“Een aloud adagium in de geneeskunde luidt: ‘Primum non nocere.’ Doe bovenal geen kwaad. We willen altijd ingrijpen, terwijl we beter wat vaker niks zouden doen, omdat er geen probleem is. We zouden ons beter afvragen waarom sommige mensen met een normaal gewicht vinden dat ze 5 kilo te zwaar zijn, en waarom dat voor hen zo’n probleem is. En misschien moeten we platformen als Instagram, OnlyFans en TikTok eens kritischer bekijken: daar worden we de hele tijd gebombardeerd met totaal onrealistische schoonheidsbeelden. Je wordt diep ongelukkig als je daar te veel in meegaat. Die medicatie kan een hulpmiddel zijn om op gewicht te blijven, maar je moet die mensen vooral eens duidelijk maken dat ze er ook goed uitzien als ze 5 kilo zwaarder wegen.”

Lees ook

Vlamingen getuigen over afslankhype Ozempic: ‘Toen de dosis werd verhoogd liep het fout’

Farmagigant Eli Lilly lanceert binnenkort Mounjaro, een middel dat in studies een gemiddeld gewichtsverlies van liefst 20 procent opleverde. En bij de concurrenten Amgen, AstraZeneca en Pfizer zitten nog andere vermageringsmiddelen in de pijplijn.

“Mounjaro heeft een andere werkzame stof dan Ozempic en Wegovy, meer bepaald tirzepatide. Die molecule imiteert naast GLP-1 nog een ander hormoon. Wellicht zijn er middelen op komst die nog meer hormonen combineren en dus nog beter werken, maar de huidige zijn nu al zeer efficiënt. Patiënten met obesitas tot 30 procent gewicht doen verliezen kon vroeger alleen met een chirurgische ingreep. Met Mounjaro kun je sommigen 20 à 25 procent doen verliezen. Dat is de grote gamechanger. Als je Mounjaro en ook semaglutide blijft nemen, behoud je bovendien dat lagere gewicht.”

Ook die middelen hebben wel nogal wat bijwerkingen.

“Het gaat dan om misselijkheid, vermoeidheid, diarree of constipatie, uitdroging en soms braakneigingen. Maar als je de dosis langzaam opbouwt, vallen die bijwerkingen goed mee. Amper een paar procent van de gebruikers moet de medicatie stopzetten wegens de bijwerkingen.

“Een aanpassing van het eetpatroon helpt ook. Veel mensen eten te snel en drinken ook bij hun maaltijd, en als de maag door de medicatie veel langzamer leeg raakt, kan dat problemen geven. Vet of pikant voedsel vermijd je ook beter.”

Nog een laatste bijwerking: semaglutide zou het risico op een alvleesklierontsteking en schildklierkanker verhogen.

“Het verhoogde risico op schildklierkanker bleek uit een studie met muizen, maar die reageren anders op GLP-1. Daar hoeven we ons dus weinig zorgen over te maken.

“Wat de alvleesklierontsteking betreft: als je flink afvalt, scheidt de lever vet af en krijg je meer galafvoer, wat tot galstenen kan leiden. Als die de alvleesklier verstoppen, heb je een ontsteking. Men is intussen wel minder overtuigd van een mogelijk verband met semaglutide, want type 2-diabeten en mensen met obesitas lopen sowieso een hoger risico op een alvleesklierontsteking.”

ALARMSIGNAAL

Goedkoop zijn al die medicijnen niet: in de VS kost een behandeling 900 tot 1.350 dollar per maand.

“Bij ons kosten ze nu al veel minder. Diabetespatiënten krijgen Ozempic door de ziekteverzekering terugbetaald als ze een bodymassindex van meer dan 30 hebben (de drempel voor obesitas, vanaf 25 is er overgewicht, red.). Maar wanneer semaglutide tegen obesitas wordt voorgeschreven, kost een behandeling nog altijd ongeveer 200 euro per maand. Dat is niet weinig.”

Het mag wel als behandeling voor obesitas worden voorgeschreven, maar dan wordt het niet terugbetaald?

“Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft semaglutide in 2015 geregistreerd voor de behandeling van obesitas, maar Novo Nordisk heeft het alleen nog maar in de VS, Denemarken en Noorwegen op de markt gebracht, omdat ze de enorme vraag niet aankunnen. Nu het middel zo massaal wordt gebruikt, kan de producent moeilijk inschatten hoeveel doses er nodig zijn en kunnen er tekorten ontstaan.

“Als ze de productie kunnen opschalen (er wordt een nieuwe fabriek gebouwd, red.), zal Wegovy ook hier als middel tegen obesitas verkrijgbaar zijn. De toestemming om het in Europa op de markt te brengen, heeft de fabrikant al.”

Zullen artsen het dan voorschrijven als middel tegen obesitas?

“Ik zie niet in waarom je obesitas wel zou behandelen als iemand diabetes type 2 heeft, maar niet als hij door zijn obesitas sterk in zijn bewegingsvrijheid beperkt is of met ernstige rugklachten kampt.

“Diabetes of obesitas behandelen komt bijna op hetzelfde neer, omdat ze aan elkaar gelinkt zijn: 90 procent van de patiënten met diabetes type 2 heeft ook overgewicht of obesitas. Eigenlijk is diabetes type 2 gewoon een complicatie van obesitas. Als je het ene behandelt, behandel je ook het andere. Als iemand met zwaarlijvigheid 5 à 10 procent vermagert, zal ook de diabetes sterk verbeteren. En al helemaal als die 20 à 30 procent afvalt.”

De wetenschappelijke inzichten over obesitas en gewichtsverlies zijn danig geëvolueerd. Zo is er meer bewijs dat iedereen een soort natuurlijk gewicht heeft dat moeilijk te wijzigen is. Als iemand sterk afvalt, zal het lichaam er alles aan doen om opnieuw het oorspronkelijke gewicht te bereiken, alsof het ‘weet’ hoeveel het zou moeten wegen. Daarom ook werken de meeste diëten niet.

“Dat is eigen aan de mens. Ons hormonaal systeem zorgt ervoor dat we op het gewicht blijven dat we ooit hadden. Daarom konden we ook zo goed gedijen wanneer er minder voedsel voorhanden was. Dat systeem heeft ons ooit geholpen om te overleven, maar in een omgeving waarin er voortdurend voedsel in overvloed is, en dan vooral voedsel waar we sneller dikker van worden, is dat geen interessante eigenschap meer.”

De mens is eigenlijk niet gemaakt om vet te verliezen?

“Daar komt het op neer. Als we minder calorieën innemen, zal het lichaam er alles aan doen om op gewicht te blijven: het rustmetabolisme zal vertragen, waardoor we minder energie verbruiken, en er komt een hormoon vrij dat het brein tot eten aanzet. In normale omstandigheden blijven we door al die processen op ons gewicht. Als we ongewild gewicht verliezen, is dat een alarmsignaal dat er iets mis is.”

Het risico op obesitas zou volgens sommige experts voor 45 tot 65 procent erfelijk bepaald zijn.

“We weten dat bepaalde genen typisch zijn voor mensen met obesitas, maar ook de omgeving speelt een rol. Omdat vele generaties geregeld met voedseltekorten te maken hadden, zijn wij door de jaren heen uitgeselecteerd om zeer zuinig met energie te kunnen omgaan. In een omgeving met een overdaad aan voedsel uit zich dat als obesitas. Het is dus niet omdat obesitas genetisch bepaald is, dat je ertoe veroordeeld bent om zwaarlijvig te worden, of dat er niks aan te doen is.”

Men is ook afgestapt van het idee dat op de voeding letten en bewegen de oplossing is voor iedereen met overgewicht of obesitas. Om gewicht te verliezen, werkt dat namelijk maar bij 10 à 20 procent van die groep.

“Een gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn altijd aan te raden, maar de meeste mensen zullen er niet opnieuw mee aan hun gezonde gewicht raken. Ze moeten namelijk opboksen tegen een complex mechanisme van lichamelijke processen. Als je hele biologie geprogrammeerd is om je gewicht op peil te houden, zal dat niet volstaan. De nieuwe medicatie stelt ons in staat om die hormoonbalans net te laten meewerken, waardoor het gewichtsverlies wél behouden blijft.”

NON-STOP ETEN

Dat overgewicht kan worden aangepakt door met medicatie in te grijpen, wordt ook gezien als een bevestiging dat we obesitas wel degelijk als een chronische ziekte moeten behandelen. Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukte dat onlangs bij de voorstelling van een actieplan voor obesitas bij kinderen en jongeren.

“Vroeger kregen patiënten het verwijt dat ze niet genoeg wilskracht hadden, maar nu weten we dat het om een verstoord hormonaal evenwicht gaat, waar ze zelf geen vat op hebben.”

De Amerikaanse Academie van Kinderartsen (AAP) pleit voor een proactieve aanpak waarbij kinderen met overgewicht sneller naar levensstijlprogramma’s worden verwezen, indien nodig aangevuld met maagchirurgie of afslankmedicatie. Ziet u die aanpak naar hier overwaaien?

“Waar ik bevreesd voor ben, is dat we obesitas gaan overmedicaliseren. We hebben soms de neiging om alles op te lossen met een geneesmiddel. Om te voorkomen dat mensen overgewicht krijgen, moeten we vooral nadenken over de herinrichting van de samenleving. Die moeten we zo organiseren dat we er makkelijker een gezonde levensstijl op na kunnen houden. Dat wil zeggen dat mensen genoeg tijd moeten hebben om aan sport te doen, en dat er voldoende infrastructuur is om te kunnen bewegen of met de fiets naar het werk te gaan. Dat er genoeg wandelpaden en -gebieden zijn, en een ruim aanbod van goedkope groenten. Zo voorkom je dat mensen te zwaar worden en dat zeer lastig te winnen gevecht met het metabolisme moeten aangaan. We eten ook steeds meer de hele dag door en gaan niet meer met anderen aan tafel zitten. Dat is niet goed voor je gewicht, en ook niet voor je mentale welzijn.

“Ik ben blij dat men eindelijk expliciet zegt dat het geen probleem van wilskracht is, maar we moeten toch oppassen dat we het niet willens nillens met medicatie of chirurgie oplossen, omdat obesitas het gevolg kan zijn van allerlei factoren. Die kilo’s zijn er niet van de ene op de andere dag aan gevlogen. Vaak zaten die mensen in een lastige periode in hun leven waarin ze overspoeld werden door besognes van financiële, relationele of andere aard en merkten ze niet dat ze zichzelf verwaarloosden. Ik denk dat we een zorgende maatschappij nodig hebben waarin iedereen wat meer tijd heeft en zichzelf niet non-stop voorbijholt.”

Kunnen geneesmiddelen als Ozempic en aanverwante medicijnen een oplossing zijn voor de globale obesitasepidemie?

“We gaan toch geen vier miljard mensen wekelijks een spuitje geven zodat ze op gewicht blijven? We zullen iets anders moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat mensen niet obees worden. Nu lopen we achter de feiten aan.

“We hebben te lang gezegd dat het de schuld van de patiënt was. Daarom zochten we niet naar andere oorzaken. Nu we bij toeval hebben achterhaald dat obesitas misschien meer met hormonen te maken heeft dan met het gedrag, moeten we ook bekijken welke chemische stoffen in het milieu een rol spelen, en wat we daaraan kunnen doen. We moeten vooral niet denken dat het probleem is opgelost met die geneesmiddelen.”

Bij wetenschappers is er in ieder geval hernieuwde aandacht voor het mogelijke verband tussen chemische stoffen en obesitas. Het gaat dan om weekmakers, vlamvertragers en pfas, maar ook om artificiële zoetstoffen.

“Dat zijn de zogenaamde hormoonverstoorders, stoffen die in het milieu terechtgekomen zijn of waarmee we via allerlei gebruiksvoorwerpen in aanraking komen, en die een effect hebben op onze hormonale balans.

“Er is ook veel aandacht voor het microbioom, onze darmflora. Er worden royaal antibiotica aan veevoeder toegevoegd en die komen uiteindelijk in ons lichaam terecht. Mogelijk hebben die een negatief effect op het microbioom en de rol die dat speelt bij obesitas. In de VS krijgen kippen zelfs oestrogeen en groeihormoon. Als je dat vlees consumeert, krijg je pure hormonen binnen. Dat dat niet gunstig is voor de hormoonbalans, hoef ik je niet te vertellen. In Europa is het gebruik daarvan gelukkig verboden.”

Voor de farma lijkt die nieuwe generatie vermageringsmiddelen alvast een goudmijn.

“Het is nog maar de vraag of ze dat echt zijn. Nu verdienen farmabedrijven schatten met medicatie voor ziekten die het gevolg zijn van overgewicht en obesitas. Als ze straks geen cholesterol- en bloeddrukverlagers en insulines meer kunnen slijten, zal hun dat een pak geld kosten.

“Ik heb de indruk dat men zich blindstaart op de enorme winsten die die medicatie kan opleveren, en uit het oog verliest hoeveel obesitas en aanverwante ziekten de samenleving nu kosten. Men schat dat het om 3 procent van het bnp gaat (volgens cijfers van Sciensano zo’n 4,5 miljard euro per jaar, red.). Het lijkt me veel logischer en goedkoper om obesitas vroeger te behandelen, vóór ze tot allerlei aandoeningen leidt.

“We hebben het nog altijd moeilijk om obesitas als een ziekte te zien, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ze in 1947 al als ziekte heeft erkend. En in de jaren 90 heeft ze obesitas een zeer zorgwekkende epidemie genoemd: het is een ernstige aandoening die tot diabetes type 2, maar ook tot hart- en vaatziekten, allerlei kankers en hoge bloeddruk kan leiden. Sindsdien is er amper vooruitgang geboekt in de behandeling van zwaarlijvigheid. Voor obesitaspatiënten is het een dagelijks gevecht. Ga maar kijken naar The Whale (een film over een man met zware obesitas, red.). Het kan je leven om zeep helpen.”

© Humo

Adblock test (Why?)


Afvallen met een medicijn tegen diabetes? 'Je moet ook iets aan je levensstijl doen, anders heeft het weinig nut' - De Morgen
Read More

Monday, April 24, 2023

Depressief? Dat zou wel eens verband kunnen hebben met wat je eet - AD

[unable to retrieve full-text content]

Depressief? Dat zou wel eens verband kunnen hebben met wat je eet  AD
Depressief? Dat zou wel eens verband kunnen hebben met wat je eet - AD
Read More

De ene darm is de andere niet: grote verschillen ontdekt tussen de darmen van verschillende mensen - Scientias

Je zou denken dat de ingewanden van mensen er enigszins hetzelfde uitzien. Maar een nieuwe studie bewijst nu het tegendeel.

Bij de biologieles op school leer je dat de dikke darm zo’n 150 centimeter lang is, terwijl de dunne darm een lengte heeft van om en nabij de vijf meter. Toch hoeft dit niet voor iedereen zo te zijn. Sterker nog, de grootte en lengte van menselijke darmen kunnen zelfs aanzienlijk van elkaar verschillen. “Als je met vier verschillende mensen praat, is de kans groot dat de darmen van alle vier een andere lengte hebben,” aldus onderzoeker Erin McKenney.

Lengte
Voor deze studie maten onderzoekers de spijsverteringsorganen van 45 overleden mensen, die hun ontzielde lichamen hadden geschonken aan de wetenschap. En daaruit blijkt dat er een opvallende variatie bestaat in de anatomie van het menselijke spijsverteringssysteem. “Meer dan een eeuw geleden toonde onderzoek al aan dat de relatieve lengte van de menselijke darmen varieerde,” vertelt onderzoeker Amanda Hale. “Dit gebied is sindsdien echter grotendeels genegeerd. Toen we deze kwestie begonnen te bestuderen, waren we verbaasd over de omvang van de variabiliteit die we ontdekten.”

Blinde darm
Een goed voorbeeld is de blinde darm, een klein wormvormig aanhangsel van de dikke darm. Tenminste, bij sommige mensen ziet ie er zo uit. “De blinde darm bevindt zich op de kruising van de dikke en de dunne darm,” legt McKenney uit. “De één heeft misschien een blinde darm van een paar centimeter, terwijl die bij de ander veel groter is. We vonden een soortgelijke variabiliteit bij veel andere spijsverteringsorganen.”

Vrouwen
Een ander treffend voorbeeld is de lengte van de dunne darm. Zo ontdekten de onderzoekers dat vrouwen doorgaans een langere dunne darm hebben dan mannen. “Wanneer je een langere dunne darm hebt, kun je beter voedingsstoffen uit je dieet halen,” vertelt Hale. “Onze vondst ondersteunt dan ook de al bestaande hypothese dat vrouwen beter in staat zijn te overleven tijdens periodes van stress.”

Gezondheidsproblemen
Kortom, de ene darm is de andere niet. Blijkbaar bestaan er uitgesproken verschillen. De bevindingen hebben dan ook implicaties voor ons begrip van de rol die de anatomie van het spijsverteringskanaal kan spelen bij de menselijke gezondheid. “Er bestaat dus meer variatie dan we dachten,” zegt McKenney. “Dit verschaft mogelijk meer inzicht in wat er precies aan verschillende gezondheidsproblemen ten grondslag ligt – en hoe we die moeten behandelen. Nu we weten dat deze variabiliteit bestaat, roept dit een aantal interessante onderzoeksvragen op die nader moeten worden bestudeerd.”

Medische studenten
De onderzoekers vermoeden dat de ontdekking bijvoorbeeld nieuwe inzichten kan opleveren in medische diagnoses en mogelijk zelfs in het microbiële ecosysteem van de darm. Maar de gevolgen reiken verder. Zo heeft de studie niet alleen nieuw licht geworpen op de onverwachte variabiliteit in de menselijke anatomie, maar benadrukt het ook dat medische studenten beter over deze anatomische variatie ingelicht zouden moeten worden. “Het is vooral belangrijk bij medische opleidingen,” onderstreept onderzoeker Roxanne Larsen. “Want als studenten alleen leren over een ‘normale’ of ‘gemiddelde’ darm, zullen ze waarschijnlijk niet vertrouwd raken met de reikwijdte van de menselijke variatie op dit gebied.”

Precisiegeneeskunde
Bovendien hebben de resultaten gevolgen voor de zogenaamde ‘precisiegeneeskunde’. Met precisiegeneeskunde wordt binnen de gezondheidszorg bedoeld dat de medische behandeling wordt afgestemd op de individuele kenmerken van een patiënt en iedereen ‘op maat’ wordt bediend. “Het wordt steeds duidelijker dat de medische wereld op weg is naar persoonlijke en gerichtere behandelingen, om zo de patiëntresultaten en de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren,” zegt Larsen. “Ervaring opdoen in het begrijpen van de anatomische variatie kan daarom een cruciale rol spelen bij het helpen van toekomstige artsen om het belang van precisiegeneeskunde te begrijpen.”

Met de studie hebben de onderzoekers maar weer eens bewezen dat zelfs ons eigen lichaam nog verrassingen voor ons in petto heeft. “We zijn enthousiast over onze ontdekking en waar het in de toekomst tot zou kunnen leiden,”zegt McKenney. “Het onderstreept bovendien hoe weinig we eigenlijk over ons eigen lichaam weten.”

Adblock test (Why?)


De ene darm is de andere niet: grote verschillen ontdekt tussen de darmen van verschillende mensen - Scientias
Read More

De 3:6-regel helpt je bij het maken van nieuwe vrienden - Libelle

[unable to retrieve full-text content]

De 3:6-regel helpt je bij het maken van nieuwe vrienden  Libelle
De 3:6-regel helpt je bij het maken van nieuwe vrienden - Libelle
Read More

Depressief? Dat zou wel eens verband kunnen hebben met wat je eet - AD

[unable to retrieve full-text content]

Depressief? Dat zou wel eens verband kunnen hebben met wat je eet  AD
Depressief? Dat zou wel eens verband kunnen hebben met wat je eet - AD
Read More

De ene darm is de andere niet: grote verschillen ontdekt tussen de darmen van verschillende mensen - Scientias

Je zou denken dat de ingewanden van mensen er enigszins hetzelfde uitzien. Maar een nieuwe studie bewijst nu het tegendeel.

Bij de biologieles op school leer je dat de dikke darm zo’n 150 centimeter lang is, terwijl de dunne darm een lengte heeft van om en nabij de vijf meter. Toch hoeft dit niet voor iedereen zo te zijn. Sterker nog, de grootte en lengte van menselijke darmen kunnen zelfs aanzienlijk van elkaar verschillen. “Als je met vier verschillende mensen praat, is de kans groot dat de darmen van alle vier een andere lengte hebben,” aldus onderzoeker Erin McKenney.

Lengte
Voor deze studie maten onderzoekers de spijsverteringsorganen van 45 overleden mensen, die hun ontzielde lichamen hadden geschonken aan de wetenschap. En daaruit blijkt dat er een opvallende variatie bestaat in de anatomie van het menselijke spijsverteringssysteem. “Meer dan een eeuw geleden toonde onderzoek al aan dat de relatieve lengte van de menselijke darmen varieerde,” vertelt onderzoeker Amanda Hale. “Dit gebied is sindsdien echter grotendeels genegeerd. Toen we deze kwestie begonnen te bestuderen, waren we verbaasd over de omvang van de variabiliteit die we ontdekten.”

Blinde darm
Een goed voorbeeld is de blinde darm, een klein wormvormig aanhangsel van de dikke darm. Tenminste, bij sommige mensen ziet ie er zo uit. “De blinde darm bevindt zich op de kruising van de dikke en de dunne darm,” legt McKenney uit. “De één heeft misschien een blinde darm van een paar centimeter, terwijl die bij de ander veel groter is. We vonden een soortgelijke variabiliteit bij veel andere spijsverteringsorganen.”

Vrouwen
Een ander treffend voorbeeld is de lengte van de dunne darm. Zo ontdekten de onderzoekers dat vrouwen doorgaans een langere dunne darm hebben dan mannen. “Wanneer je een langere dunne darm hebt, kun je beter voedingsstoffen uit je dieet halen,” vertelt Hale. “Onze vondst ondersteunt dan ook de al bestaande hypothese dat vrouwen beter in staat zijn te overleven tijdens periodes van stress.”

Gezondheidsproblemen
Kortom, de ene darm is de andere niet. Blijkbaar bestaan er uitgesproken verschillen. De bevindingen hebben dan ook implicaties voor ons begrip van de rol die de anatomie van het spijsverteringskanaal kan spelen bij de menselijke gezondheid. “Er bestaat dus meer variatie dan we dachten,” zegt McKenney. “Dit verschaft mogelijk meer inzicht in wat er precies aan verschillende gezondheidsproblemen ten grondslag ligt – en hoe we die moeten behandelen. Nu we weten dat deze variabiliteit bestaat, roept dit een aantal interessante onderzoeksvragen op die nader moeten worden bestudeerd.”

Medische studenten
De onderzoekers vermoeden dat de ontdekking bijvoorbeeld nieuwe inzichten kan opleveren in medische diagnoses en mogelijk zelfs in het microbiële ecosysteem van de darm. Maar de gevolgen reiken verder. Zo heeft de studie niet alleen nieuw licht geworpen op de onverwachte variabiliteit in de menselijke anatomie, maar benadrukt het ook dat medische studenten beter over deze anatomische variatie ingelicht zouden moeten worden. “Het is vooral belangrijk bij medische opleidingen,” onderstreept onderzoeker Roxanne Larsen. “Want als studenten alleen leren over een ‘normale’ of ‘gemiddelde’ darm, zullen ze waarschijnlijk niet vertrouwd raken met de reikwijdte van de menselijke variatie op dit gebied.”

Precisiegeneeskunde
Bovendien hebben de resultaten gevolgen voor de zogenaamde ‘precisiegeneeskunde’. Met precisiegeneeskunde wordt binnen de gezondheidszorg bedoeld dat de medische behandeling wordt afgestemd op de individuele kenmerken van een patiënt en iedereen ‘op maat’ wordt bediend. “Het wordt steeds duidelijker dat de medische wereld op weg is naar persoonlijke en gerichtere behandelingen, om zo de patiëntresultaten en de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren,” zegt Larsen. “Ervaring opdoen in het begrijpen van de anatomische variatie kan daarom een cruciale rol spelen bij het helpen van toekomstige artsen om het belang van precisiegeneeskunde te begrijpen.”

Met de studie hebben de onderzoekers maar weer eens bewezen dat zelfs ons eigen lichaam nog verrassingen voor ons in petto heeft. “We zijn enthousiast over onze ontdekking en waar het in de toekomst tot zou kunnen leiden,”zegt McKenney. “Het onderstreept bovendien hoe weinig we eigenlijk over ons eigen lichaam weten.”

Adblock test (Why?)


De ene darm is de andere niet: grote verschillen ontdekt tussen de darmen van verschillende mensen - Scientias
Read More

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...