Rechercher dans ce blog

Thursday, April 20, 2023

'48 miljoen kinderen niet gevaccineerd, mede door desinformatie en politieke polarisatie' - NRC

Wereldgezondheid Unicef onderzocht in 55 landen het vertrouwen in het nut van routinematige vaccinaties voor kinderen zoals difterie, mazelen en polio. Mede door desinformatie en politieke polarisatie is het vertrouwen de afgelopen jaren in bijna alle landen gedaald.
Vaccinatiecampagne in Lahore, Pakistan.
Vaccinatiecampagne in Lahore, Pakistan. Foto K.M. Chaudhry/AP

Tussen 2019 en 2021 zijn wereldwijd zeker 48 miljoen kinderen niet ingeënt tegen ziektes als difterie, mazelen en polio. Daarnaast kregen nog eens 19 miljoen kinderen in dezelfde periode niet alle noodzakelijke prikken. Dat heeft Unicef in een donderdag gepubliceerd rapport bekendgemaakt. Volgens de VN-organisatie heeft het hoge aantal ongevaccineerde kinderen deels te maken met het dalende geloof in het nut van vaccinaties, onder meer het gevolg van de toename van desinformatie, het wantrouwen richting gezondheidsexperts en politieke polarisatie.

Unicef deed onderzoek in 55 landen. Alleen in China, India en Mexico – wel drie van de meest bevolkte landen ter wereld – bleef het vertrouwen in het belang van vaccinaties gelijk of groeide deze perceptie. In onder meer Japan, Zuid-Korea, Ghana en Senegal dacht juist een derde meer dat het vaccineren van kinderen geen nut heeft. Mensen onder de 35 jaar zien minder vaak het nut van vaccinaties dan mensen boven die leeftijd. Vaker zijn dit vrouwen dan mannen. Unicef legt de redenen van deze verschillen niet uit.

Kanttekening bij het onderzoek is dat in ongeveer de helft van de onderzochte landen meer dan 80 procent nog altijd vertrouwen heeft in het nut van vaccinaties voor kinderen – ondanks de afname. De exacte invloed van het dalende vertrouwen in vaccinaties is daarnaast niet duidelijk. Toch waarschuwt Unicef voor een groeiende afname van dit vertrouwen. Catherine Russell, directeur van Unicef, zegt dat ondanks de „talloze levens” die wetenschappers hebben gered met de ontwikkeling van vaccinaties tegen het coronavirus „desinformatie over alle soorten vaccins net zo wijdverbreid rondcirculeerden als het virus zelf”. Russell is bang dat deze trend zich voortzet, ook bij routinematige vaccinaties.

Veel minder DTP-inentingen

Unicef noemt het aantal niet-gevaccineerde kinderen in een vergelijkbare periode voor 2019 niet, waardoor de absolute toename onduidelijk is. Wel bleek uit een eerder onderzoek dat in 2021 zeker 25 miljoen kinderen geen DTP-inenting kregen, terwijl dit aantal in 2019 nog 19 miljoen was. Het bleek de sterkste toename van niet-gevaccineerde kinderen in dertig jaar. De bevolkingsgroei wereldwijd moet daarbij wel in ogenschouw worden genomen. Unicef noemde de toename van desinformatie ook toen als reden. Het toegenomen aantal kinderen in conflictgebieden en de verstoorde levering van vaccinaties, vooral door de pandemie, hadden ook invloed op het toegenomen aantal niet-gevaccineerde kinderen.

Unicef voegt daar nu aan toe dat de levering van vaccinaties in landelijke gebieden en sloppenwijken in arme landen nog altijd ingewikkeld is. Dit komt onder andere door de algemeen beperkte gezondheidszorg in die landen. Een op de vijf kinderen in de genoemde leefgebieden is niet gevaccineerd. In rijkere landen gaat het om een op de twintig kinderen.

De gevolgen van de toename van het aantal niet-gevaccineerde kinderen zijn al zichtbaar. Zo nam het aantal verlamde kinderen door polio in de periode tussen 2019 en 2021 met een achtvoud toe vergeleken met de drie jaar ervoor. Daarnaast verdubbelde het aantal kinderen met de mazelen in 2022.

Adblock test (Why?)


'48 miljoen kinderen niet gevaccineerd, mede door desinformatie en politieke polarisatie' - NRC
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...