Rechercher dans ce blog

Wednesday, April 19, 2023

Mensen met beperking hadden grotere kans om aan corona te overlijden - NU.nl


Mensen met een verstandelijke beperking hadden tijdens de pandemie een grotere kans om aan corona te overlijden dan anderen. Dat concludeert het Radboudumc op basis van vergelijkingen met de verwachte sterfte.

"In de twee coronajaren zijn ten minste 785 mensen met een beperking aan covid overleden", zegt onderzoeker Maarten Cuypers van het Radboudumc. Maar op basis van het sterftecijfer onder mensen zonder beperking had je eigenlijk 180 sterfgevallen in die groep verwacht, stelt Cuypers.

De onderzoekers zochten uit welk effect de coronapandemie had op de levensverwachting van mensen met een beperking.

Daaruit blijkt onder meer dat de sterfte als gevolg van kanker tijdens de pandemie meer is toegenomen onder mensen met een beperking dan onder anderen. Ook nam het aantal aandoeningen aan de hersenen en het zenuwstelsel door bijvoorbeeld een val bij die groep sterker toe.

"Dit is een aanwijzing dat de bestaande gezondheidsverschillen tussen mensen met en mensen zonder een verstandelijke beperking tijdens de pandemie verder zijn vergroot", zegt Cuypers. De onderzoeker zegt ook dat er weinig gerichte maatregelen zijn genomen om de groep met een beperking te beschermen.

Mensen met beperking zijn kwetsbaarder door woonsituatie

Mensen met een verstandelijke beperking zijn extra kwetsbaar voor corona, doordat het binnen de instellingen en woongroepen waar zij verblijven moeilijker is om de coronaregels na te leven.

Door de nauwe contacten met zorgverleners lopen zij een groter risico om besmet te raken met het coronavirus. Daarnaast bleek uit eerder onderzoek dat hun vaak al slechtere gezondheid tot een ernstiger verloop van de ziekte kan leiden.

De onderzoekers vragen daarom meer aandacht voor de kwetsbaarheid van de groep. "Er is weinig bekend over de gevolgen van het coronavirus en andere virussen bij mensen met een beperking. Mede doordat deze groep vaak over het hoofd wordt gezien en van de 'norm' afwijkt", zegt Cuypers.

De wetenschappers willen meer onderzoek naar mensen met een beperking doen om zo tot een beter beleidsadvies te komen. Zo hopen ze het aantal sterftegevallen onder deze groep te verminderen.

Adblock test (Why?)


Mensen met beperking hadden grotere kans om aan corona te overlijden - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...