Rechercher dans ce blog

Wednesday, April 19, 2023

Veel meer coronadoden bij mensen met verstandelijke beperking - RTL Boulevard

In de twee coronajaren zijn tenminste 785 mensen met een verstandelijke beperking aan covid overleden, ruim 600 meer dan verwacht zou worden op basis van de sterfte in de algemene bevolking, melden de Nijmeegse onderzoekers.

Wat opvalt is dat relatief veel jonge mensen met een verstandelijke beperking zijn overleden. Mensen met een verstandelijke beperking, volgens een van de definities zo'n 440.000 in ons land, leven gemiddeld al vijftien jaar korter.

Meer aandacht

Maarten Cuypers, een van de onderzoekers, noemt een aantal mogelijke oorzaken van de hogere sterfte. Zo is het naleven van de basisregels binnen instellingen en woongroepen moeilijker. Ook is er een verhoogd risico op besmetting door de vele nauwe contacten.

Daarnaast bleek uit eerder onderzoek dat de vaak slechtere algehele gezondheid een verhoogd risico geeft op ernstig verloop van covid.

"We zagen ook dat sterfte door kanker, aandoeningen aan de hersenen en zenuwstelsel en door externe oorzaken (zoals een val) sterker zijn toegenomen onder mensen met een verstandelijke beperking dan in de rest van de bevolking." Deze sterfgevallen zijn niet meegeteld bij genoemde 785.

'Gezondheidsverschillen vergroot'

De wetenschappers zien in de hogere sterte een 'aanwijzing' dat de bestaande gezondheidsverschillen tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking tijdens de pandemie verder zijn vergroot. "Er zijn ook weinig gerichte maatregelen genomen om deze groep te beschermen.’'

Ze zeggen dat er meer aandacht moet komen voor de kwetsbaarheid van mensen met een handicap. Ook moet er een 'betere infrastructuur' komen om risicogroepen in zulke crisissituaties in de gaten te houden.

Adblock test (Why?)


Veel meer coronadoden bij mensen met verstandelijke beperking - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...