Rechercher dans ce blog

Monday, April 3, 2023

Teveel aan vitamine A: wat is te veel en wat is het gevolg? - Men's Health

een plank met sneetjes brood, belegd met paté en een potje gedroogde tomaatjes

Natasha BreenGetty Images

Een teveel aan vitamine A? Je hoort het niet vaak. Maar zelfs van vitamines moet je niet te veel binnenkrijgen. Vitamine A zorgt voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem, de normale groei en het gezond houden van de huid. Een tekort aan vitamine A kan zorgen voor huidproblemen, dof haar en zelfs (nacht)blindheid. Erg belangrijk dus. Maar waarom zou je dan niet onbeperkt aan vitamine A binnen mogen krijgen?

Waar zit vitamine A allemaal in?

Allereerst is het handig om te weten in welke producten vitamine A allemaal te vinden is. Het zijn er namelijk veel. Vitamine A is vooral te vinden in dierlijke producten, maar is zeker ook te vinden in verschillend fruit en groenten. Denk aan de volgende producten:

  • Vlees
  • Vis
  • Zuivelproducten (zoals melk)
  • Eieren
  • Donker fruit
  • Bladgroenten
  • Groene groenten
  • Oranje en gele groenten (zoete aardappel, wortel)
  • Tomaten
  • Sommige plantaardige oliën
  • Verrijkte voedingsmiddelen (zoals ontbijtgranen)

Wat doet een teveel aan vitamine A?

Vitamine A is nodig voor het goed functioneren van het lichaam, maar een teveel kan weer nare gevolgen hebben. Het zou zelfs kunnen leiden tot vergiftiging. Hierbij kunnen bepaalde verschijnselen opduiken, zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en oog-, huid en skeletafwijkingen. Naast de vervelende klachten zou het uiteindelijk kunnen zorgen voor leverschade, overmatige calciumophoping, nierbeschadiging en mogelijk zelfs de kans op longkanker kunnen vergroten.

Het gaat hier wel om vitamine A uit dierlijke producten en niet om carotenoïden (provitamine A) uit groente en fruit. In plantenvorm kun je namelijk geen vitamine A-vergiftiging oplopen. Zwangere vrouwen zouden over het algemeen wel meer vitamine A binnen mogen krijgen voor de ontwikkeling van het kind, alleen kan een overschot aan vitamine A aan de andere kant de kans op aangeboren afwijkingen weer vergroten.

Hoeveel vitamine A mag je per dag?

Volgens het Voedingscentrum zou een man vanaf 18 jaar 800 microgram (0,8 milligram) vitamines A per dag binnen moeten krijgen. Voor vrouwen zit het op de 680 microgram. Dit zijn richtlijnen voor wat er nodig is voor volwassenen en voor jouw dieet. In lever zit in verhouding de meeste vitamine A. Met één boterham met smeerleverworst of paté krijg je bijvoorbeeld al tussen de 800 en 1200 microgram vitamine A binnen. Dat is dus al een teveel aan vitamine A en meer dan genoeg voor een dag.

In wortels zit in vergelijking met andere groentes ook relatief veel vitamine A - al hoef je je bij groenten en fruit dus geen zorgen te maken om een overschot. Zo zit je met 70 gram wortels per dag zit je bijvoorbeeld al aan de nodige vitamines. Voor gezondheidsredenen heeft de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) wel een bovengrens voor vitamine A vastgesteld. Voor iedereen vanaf 18 jaar is 3000 microgram per dag namelijk het maximum. Hierboven zou je dus echt aan een teveel aan vitamine A zitten en wordt het mogelijk zelfs gevaarlijk.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?

Adblock test (Why?)


Teveel aan vitamine A: wat is te veel en wat is het gevolg? - Men's Health
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...