Derek (39) en Kenyatta (36), de ouders van Denver, het meisje met de zeldzame aandoening, vertellen hun verhaal aan CNN.
De twee hadden al drie kinderen toen Kenyatta voor de vierde keer zwanger werd. Alles ging goed en de zwangerschap verliep normaal, tot op de 30 weken echo iets geks werd opgemerkt. "De dokter zei dat hij zich zorgen maakte. Er was iets raars in het hoofdje van de baby te zien en ook het hart leek groter", zegt Kenyatta tegen CNN.
Grote risico's
Het ongeboren kindje bleek een zeldzame afwijking in haar bloedvaten te hebben. "50 tot 60 procent van de baby's met deze afwijking wordt meteen na de geboorte heel ziek. Zo'n 40 procent van deze kinderen overlijdt", zegt een van de artsen.
De ouders stonden voor een keuze: niets doen en hopen dat het kindje geboren zou worden, of een bij deze afwijking nog nooit eerder uitgevoerde operatie proberen. Als ze niets zouden doen, zou het risico op hartfalen of een hersenafwijking groot zijn. Jonge kinderen die na de geboorte aan de afwijking (A vein of Galen malformation) geopereerd worden, lopen een groot risico. Derek en Kenyatta wisten dat deze operatie ook risicovol zou zijn, maar besloten het er toch op te wagen.
Artsen hebben wel vaker een baby in de buik geopereerd, maar nog nooit op deze manier. In de 34e week van haar zwangerschap ging Kenyatta onder het mes. Eerst zorgden de artsen ervoor dat de baby precies op de juiste manier in de buik lag, tegen de buikwand aan. Daarna kreeg de foetus medicatie toegediend om rustig te blijven liggen en tegen de pijn.
Naald door buikwand
Vervolgens gebruikten de artsen een naald – die ook voor de vruchtwaterpunctie wordt gebruikt – en prikten door de buikwand. In het hoofd van het kindje werd in de problematische ader een katheter ingebracht. Het had onmiddellijk effect: de bloeddruk van het kindje verlaagde. "Het was een opluchting dat het technisch goed verliep", zegt een van de artsen.
Maar het was op dat moment nog niet duidelijk of de operatie ook geslaagd was. "Hoe zal het verder met haar gaan? Boekt ze vooruitgang? Houdt haar hart het vol?", vroeg Kenyatta zich af.
Twee dagen na de operatie beviel Kenyatta, toen in de 34e week van haar zwangerschap, van Denver. Het kindje woog iets meer dan 4 pond. "Ik hoorde haar voor het eerst huilen – dat gevoel kan ik niet onder woorden brengen. Het was gewoon het mooiste moment dat je je kunt voorstellen."
Slaapt en eet normaal
De artsen zeggen dat het kindje na de geboorte stabiel was. Er leek geen verdere behandeling nodig. Ook hoefde ze geen medicijnen toegediend te krijgen. Het meisje is inmiddels twee maanden oud, slaapt en eet normaal. "Ze heeft ons vanaf het allereerste begin laten zien dat ze een vechter is", zegt Kenyatta. "Alsof ze wilde zeggen: ik wil hier zijn."
Artsen voeren succesvolle hersenoperatie uit bij baby in buik - RTL Boulevard
Read More
No comments:
Post a Comment