Rechercher dans ce blog

Wednesday, May 24, 2023

Lekker rekenen met functies, verder geen gezeur - NRC

NRC-collega’s bekijken eindexamens vanuit hun eigen vakgebied. Wetenschapsjournalist over het havo-eindexamen wiskunde B.

Foto Getty Images/bewerking NRC

Begin dit jaar sprak de Britse premier Rishi Sunak de wens uit om wiskunde een verplicht vak te maken voor alle leerlingen tot 18 jaar. Volgens Sunak zijn wiskundige vaardigheden „belangrijker dan ooit” in een wereld vol data waar je bij bijna elke baan statistiek nodig hebt.

Ook in Nederland klinken soms geluiden om wiskunde voor alle scholieren een kernvak te maken. Hier geldt dit al voor vwo-leerlingen. Op de havo kun je met het profiel Cultuur & Maatschappij examen doen zonder wiskunde.

De havo-leerlingen die dinsdag aanschoven bij het eindexamen wiskunde B zouden er waarschijnlijk geen probleem mee hebben als wiskunde verplicht werd. Dit vak is namelijk een verplicht onderdeel van het meest technische profiel, Natuur & Techniek, en voor enkele anderen een keuzevak.

Het examen bestaat uit achttien vragen verdeeld over acht opgaven. Alle vragen zijn, zoals het hoort, te beantwoorden zonder dat je resultaten van eerdere vragen nodig hebt. Het examen bestaat grotendeels uit echte wiskunde B-vragen: lekker rekenen met formules, zonder de lappen tekst die er soms – vooral bij wiskunde A – bij verzonnen worden. De eerste opgave is wat dat betreft een fijne binnenkomer: geen geforceerde context, gewoon een functie en verder geen gezeur.

Alleen de tweede, derde en zevende opgave worden aangekleed met verhaaltjes die onnodige informatie bevatten – leuk dat een test om te meten hoe goed je longen werken een spirometrietest heet, maar dat doet er niet toe als je moet uitrekenen wat de maximale snelheid is waarmee Benny uitblaast.

Gezien de sluittijd van de krant – vrij krap op het verschijnen van dit middagexamen – voelde ik me genoodzaakt dergelijke inleidingen over bijvoorbeeld de spirometrietest, het kunstwerk Transition en de puntentelling bij de tienkamp over te slaan en me direct te verdiepen in de vragen. Die kun je gelukkig prima oplossen zonder de inleidingen te lezen. Waarom zou Benny eigenlijk zo’n gekke knijper op z’n neus hebben? Om te zorgen dat hij alleen door z’n mond uitademt? Oh wacht, daar heb ik geen tijd voor, door naar de volgende vraag.

Halverwege is er gelukkig weer een rechttoe rechtaan opgave met fijne meetkunde. Daarvoor moet je wel de cosinusformule of driehoeksregels kunnen oplepelen. Hoewel het bij wiskunde B niet om stampen hoort te gaan, zit er bij het examen namelijk geen formuleblad. Dat betekent dat de leerlingen toch een aantal formules uit hun hoofd moeten kennen.

Voor de laatste vragen moet je veel prutsen met de grafische rekenmachine, waardoor het examen een beetje flauw eindigt. Maar alles bij elkaar genomen is het een prima mix van goochelen met functies en grafieken en meetkunde.

Of de Britse premier te spreken zou zijn over dit examen is wel de vraag. Er is geen enkele vraag over statistiek. Dat behoort namelijk tot de examenstof van wiskunde A, niet die van wiskunde B.

Adblock test (Why?)


Lekker rekenen met functies, verder geen gezeur - NRC
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...