Rechercher dans ce blog

Tuesday, June 27, 2023

Tekenseizoen is in volle gang: zoveel meldingen zijn er in Rotterdam - indebuurt

Gezellig een rondje wandelen door de Rotterdamse natuur; voor sommige Rotterdammers (en hun viervoeters) is dat op-en-top genieten! Ben jij een van deze natuurliefhebbers, let dan goed op: het is het tekenhoogseizoen. Hier zie je het aantal meldingen van tekenbeten in de afgelopen maand.

Via de kaart van Tekenradar zie je hoeveel meldingen in Nederland zijn gedaan van tekenbeten. Zo ook van Rotterdam!

Meldingen afgelopen maand

De kaart geeft aan dat er de afgelopen vier weken zeven meldingen van tekenbeten zijn gedaan in Rotterdam. Maar let op: dit is een livekaart, dus het is handig om die af en toe te bekijken voordat je naar bijvoorbeeld het Kralingse Bos gaat. De kaart ziet er morgen misschien wel anders uit. Ook maakt niet iedereen melding van een tekenbeet.

Over Tekenradar

Tekenradar is samengesteld door wetenschappers die onderzoek doen naar tekenbeten. Tekenradar is een initiatief van onder meer Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Wageningen University & Research en Radboud Universiteit.

Per jaar lopen ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland een teekbeet op, blijkt uit een enquête onder huisartsen. Toch ligt het aantal tekenbeten in de praktijk mogelijk hoger, denkt Bea Werner van Stichting Tekenbeetziekten. Ze zegt: “Lang niet iedereen gaat naar de huisarts vanwege een tekenbeet. Ook meldt niet iedereen een beet bij de Tekenradar. Niet iedereen kent het en als mensen het wel kennen, vergeten ze het soms. Het is daarom onmogelijk om te zeggen of het aantal tekenbeten dit jaar gelijk is aan voorgaande jaren.”

Ziekte van Lyme

Ben je zelf gebeten? Dan raadt Bea aan om de teek zo snel mogelijk te verwijderen via een tekenpen of naar de huisarts te gaan. En daarna? “Melden op de Tekenradar!”, vervolgt ze. Verwijder je de teek niet direct, dan loop je het risico om een ziekte te krijgen, zoals de ziekte van Lyme. Volgens de onderzoekers van Tekenradar zijn de aard en ernst van de klachten bij Lyme verschillend. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn of zelfs verlamming en hartklachten. Bea: “De schatting is dat jaarlijks 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme krijgen. De meesten krijgen antibiotica, daarna blijven 1.000 tot 2.500 mensen klachten houden.”

Honden en teken

Teken zijn niet alleen geïnteresseerd in mensen, maar ook in dieren. Je viervoeter kan daardoor ook besmet raken. Bea: “Honden lopen nog meer gevaar dan mensen, want zij vormen door hun lange haren de ideale omgeving voor teken. Honden kunnen Lyme krijgen, maar worden over het algemeen niet zo ziek als mensen, ze hebben een beter immuunsysteem. Katten daarentegen hebben geluk: zij worden niet ziek.”

Meer nieuws over Rotterdam:

Adblock test (Why?)


Tekenseizoen is in volle gang: zoveel meldingen zijn er in Rotterdam - indebuurt
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...