Rechercher dans ce blog

Sunday, June 25, 2023

Zo gevaarlijk zijn de nieuwe robots | wibnet.nl - Wetenschap in Beeld

Gewapende hond schrikt internet op

Met slechts 12 kilo gewicht en een topsnelheid van 17 km/h is Go1 een van de lichtste en snelste robothonden op de markt.

De hond kan 5 kilo bepakking dragen en patrouilleren, mineralen delven op moeilijk bereikbare plaatsen en nog veel meer.

Go1 is te koop voor ‘slechts’ 2700 dollar. Unitree Robotics, dat Go1 produceert, meldt de hond zo goedkoop mogelijk te willen verkopen, zodat particulieren zich er ook een kunnen veroorloven – en niet alleen bedrijven of staten, die nu nog de voornaamste kopers zijn van grote robots zoals robothonden.

Maar Go1 is berucht: in een amateurvideo die viraal ging, vuurde hij een automatisch vuurwapen af.

Hoe gevaarlijk is hij?

Behendige inspecteur controleert gasinstallaties

Het Zwitserse bedrijf ANYbotics zit achter de viervoeter ANYmal. Deze stevige robot kan op allerlei terreinen manoeuvreren, steile trappen beklimmen, obstakels en kloven oversteken en zich door smalle kieren wringen.

De robot heeft een laserscanner en een thermische camera, en kan worden aangepast voor allerlei taken, zoals inspectie en onderhoud. Hij is speciaal ontworpen voor de olie- en gasindustrie.

Met zijn gasdetector kan hij ‘snuffelen’ naar mogelijke lekken.

ANYmal beweegt zijwaarts, vooruit en achteruit, zodat hij zich nooit hoeft om te draaien.

ANYmal is zo gemaakt dat hij geen schade aanricht aan de olie- en gasinstallaties waar hij mee moet werken. Hij is alleen in staat om te lopen – vrij langzaam, tot 4,7 km/h – om de installaties te inspecteren.
Oordeel: Relatief ongevaarlijk.

Magazijnmedewerker zonder hoofd

Agility Robotics uit Oregon, VS, heeft de tweevoeter Digit ontworpen, die er – afgezien van het ontbrekende hoofd – uitziet en beweegt als een mens.

De romp zit vol sensoren waarmee de robot obstakels of mensen ontwijkt, en de magazijnmedewerker of inpakker kan 18 kilo per keer dragen.

De 1,58 meter lange en 45 kilo wegende robot gebruikt zijn armen om zijn evenwicht te bewaren en overeind te komen als hij is gevallen. Met zijn armen kan hij ook deuren openen en dingen optillen.

Digit kan vooruit, achteruit en zijwaarts bewegen en op oneffen terrein lopen. De robot kan 5,4 km/h halen, dus net zo veel als een mens bij een stevige wandeling.

Hoe gevaarlijk is hij?

  • De kracht en snelheid van Digit zijn beperkt, maar hij kan door hackers worden gebruikt om bijvoorbeeld een bom te bezorgen.
  • Beoordeling: Relatief ongevaarlijk.

Rijdende assistent kan straling aan

Het Canadese bedrijf Clearpath Robotics heeft de circa 1 meter lange en 50 kilo zware Husky ontwikkeld, die 3,6 km/h kan halen.

Met zijn vier terreinbanden kan hij door modder, beken en diepe sneeuw ploegen.

Husky kan 75 kilo meetorsen en is leverbaar met een breed scala aan apparatuur, zoals een 360-gradencamera, robotarmen en een 3D-lasercamera om afstanden te meten.

Husky kan onder meer gebieden karteren, bommen opruimen en radioactief materiaal hanteren.

Onderzoekers van de universiteit van Toronto gebruiken de robot als een rover ter voorbereiding op de verkenning van andere planeten.

Hoe gevaarlijk is hij?

  • Het vermogen van Husky om radioactief materiaal te hanteren kan door hackers gebruikt worden om angst te zaaien onder hun vijanden, maar zijn trage snelheid en kleine gestalte beperken het gevaar.
  • Beoordeling: Zeer gevaarlijk.

Wendbare hond gaat viraal

Het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics ontwikkelde de terreinhond Spot, die trappen klimt, over obstakels komt en op oneffen terrein navigeert.

De promotievideo’s van Spot worden meestal flink gedeeld – in 2017 stond een video van de hond die een deur opent even op nummer 1 op YouTube.

Doordat Spot uit de voeten kan op ontoegankelijke locaties, kan hij bommen opruimen en hulp verlenen na natuurrampen. Hij kan ook surveilleren, gebieden karteren en waakhond spelen.

Spot kan zich met camera’s 360 graden oriënteren, terwijl ingebouwde sensoren ervoor zorgen dat hij niet tegen iemand of iets opbotst.

Spot haalt bijna 6 km/h met een lading van maximaal 14 kilo, en hij kan worden uitgerust met een arm die kan draaien en dingen kan grijpen.

Hoe gevaarlijk is hij?

  • Spot kan net als Go1 worden uitgerust met vuurwapens – waar het bedrijf erachter Boston Dynamics, sterk voor waarschuwt.
  • Beoordeling: Gevaarlijk.

Adblock test (Why?)


Zo gevaarlijk zijn de nieuwe robots | wibnet.nl - Wetenschap in Beeld
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...