Rechercher dans ce blog

Sunday, July 2, 2023

Vader van de gynaecologie verminkte slaven en immigranten - Historianet

Hoewel Sims te boek staat als de eerste gynaecoloog in modern opzicht, was in de oudheid al bij geneesheren bekend dat vrouwen specifieke ziekten kunnen hebben.

Maar deze aandoeningen kregen nauwelijks aandacht, tot Sims zich in de 19e eeuw op de vrouw toelegde.

Zijn baanbrekende werk bracht Sims rijkdom en roem in de medische wereld, maar zijn goede naam raakte al snel bezoedeld. En terecht.

Slaveneigenaren leverden vrouwen

Sims had zijn kennis opgedaan door pijnlijke en bloedige operaties uit te voeren bij zwarte slavinnen – zonder toestemming of verdoving.

De vrouwen werden geleverd door slaveneigenaren die hun slavinnen vruchtbaar wilden houden. Sims geloofde dat zwarte mensen minderwaardig waren en deinsde er niet voor terug om technieken uit te proberen op de vrouwen, die hij ook dwong om voor hem te werken terwijl hij op hen experimenteerde.

Toen hij na de Amerikaanse Burgeroorlog met zijn praktijk naar New York verhuisde, kon hij niet meer aan slavinnen komen, want de slavernij was afgeschaft.

Daarom zocht hij een nieuwe bevolkingsgroep om te ‘helpen’: Ierse immigranten. Hij had ook niet veel op met hen, en ze kregen dezelfde harde behandeling als de slavinnen.

Sims kreeg in zijn eigen tijd al kritiek, maar de eerste grote klap kwam in 1976, toen historicus G.J. Barker-Benfield een boek publiceerde waarin hij Sims’ ‘extreem actieve en avontuurlijke benadering van vrouwelijke genitale chirurgie’ bekritiseerde.

Sindsdien is er steeds meer aan het licht gekomen en zijn er verschillende standbeelden van Sims verwijderd uit Amerikaanse steden, waaronder uit Central Park in New York.

Adblock test (Why?)


Vader van de gynaecologie verminkte slaven en immigranten - Historianet
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...