Rechercher dans ce blog

Tuesday, August 1, 2023

Vogelgriep in Biddinghuizen is nieuwe variant die onder meeuwen rondgaat - NU.nl

Het vogelgriepvirus dat vorig week werd gevonden op een biologisch legpluimveebedrijf in Biddinghuizen blijkt een nieuwe variant te zijn. Het gaat om een variant die tot nu toe vooral rondging onder kokmeeuwen.

Het gaat om het zogenoemde BB-genotype, blijkt uit een analyse van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), onderdeel van Wageningen University & Research.

De besmetting op het legbedrijf in Biddinghuizen laat zien dat die variant niet alleen meeuwen, maar ook pluimvee kan infecteren, zegt Nancy Beerens, hoofd van het nationaal referentielaboratorium Aviaire influenza.

Door de uitbraak, die op 24 juli werd vastgesteld, moesten ongeveer elfduizend leghennen worden geruimd. Het was de eerste uitbraak op een bedrijf sinds op 6 juli de ophokplicht werd ingetrokken.

De ophokplicht gold sinds begin oktober en moest direct contact tussen pluimvee in een stal en besmette vogels voorkomen. Het besluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de ophokplicht in te trekken volgde op een advies van deskundigen. Er zou geen groot risico meer zijn op vogelgriep in de pluimveesector.

Adblock test (Why?)


Vogelgriep in Biddinghuizen is nieuwe variant die onder meeuwen rondgaat - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...