Rechercher dans ce blog

Thursday, September 14, 2023

Digitaal dagboek bijhouden: eerste thuisonderzoek ter wereld naar migraine - RTL Boulevard

Hoewel migraine veel voorkomt in onze bevolking, weten we nog te weinig over de oorzaak, vertelt Mark van de Ruit, universitair docent biomedische technologie aan de TU Delft. "Migraine is een onvoorspelbare aandoening en dat maakt het lastig te onderzoeken", vertelt Van de Ruit. "Wij hebben in het verleden op verschillende manieren geprobeerd mensen met migraine in het ziekenhuis te onderzoeken, maar in praktisch alle gevallen dat patiënten naar het ziekenhuis komen, blijft de migraine uit. En een migraineaanval kun je ook niet even opwekken."

'Badmuts' met sensoren

Daarom gaan de wetenschappers nu op zoek naar antwoorden middels thuisonderzoek, als eerste ter wereld. De patiënten vullen thuis een dagboek in dat is ontwikkeld door het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daarnaast worden ze gevraagd om dagelijks kortstondig een soort badmuts te dragen met daarin sensoren die hun hersensactiviteit meet. Met informatie over de hersenactiviteit willen de onderzoekers de gevoeligheid van het brein voor migraine bepalen.

Volgens Van de Ruit zijn dagboekstudies ontzettend relevant in de wetenschap en worden ze al langere tijd uitgevoerd bij patiënten met migraine. "Door de dagboekdata te combineren met metingen van de hersenen, krijgen we een goed beeld. Zo kunnen we bepalen of dat wat mensen in hun dagboek opschrijven ook daadwerkelijk de trigger is", zegt de wetenschapper. "Stel: iemand schrijft in het dagboek dat migraine optreedt rondom de menstruatie, dan kunnen we door die informatie bepalen of het echt de uitlokker is."

Enorme toevlucht

Nederland is samen met België toonaangevend als het gaat om dagboekstudies, maar de methode is niet nieuw, vertelt Loes Keijsers, wetenschapper aan de Erasmus Universiteit. "Dagboekstudies bestaan sinds de jaren '60, toen ging het met pen en papier en kreeg je een pieper mee. Telkens als de pieper afging, moest je het dagboek invullen en na afloop met de post opsturen."

Wat wel nieuw is, is de schaal waarop dagboekstudies kunnen worden toegepast door technologische ontwikkelingen, zoals apps. "Daardoor hebben de dagboekstudies een enorme vlucht gekregen en levert het de wetenschap enorm veel informatie op", vervolgt Keijsers. "We zien dat ziekenhuizen de studies uitvoeren, maar de meeste dagboekstudies worden gedaan naar de mentale gezondheid."   

Ze is medeoprichter van een netwerk met honderd wetenschappers van de Erasmus Universiteit, dat onderzoek doet naar het dagelijkse leven aan de hand van dagboekstudies. Zelf gebruikt ze het ook in onderzoeken naar jongeren en social media en in onderzoeken naar opvoeding. "Dagboekstudies leveren de wetenschap verrassende inzichten op", zegt Keijsers. "Door een vragenstudie trek je vaak een algemene conclusie: zo werkt de mens. Maar door dagboekstudies leert de wetenschap dat elk mens een eigen recept heeft."

Ingewikkeld samenspel

Ook het onderzoek van Van der Ruit, zal geen eenduidige uitkomst opleveren. "Zeer waarschijnlijk zal het gaan om een combinatie van factoren en is er sprake van een ingewikkeld samenspel van allerlei zaken die maken dat de migraine optreedt." De wetenschappers hopen op basis van de verzamelde informatie uiteindelijk een app te kunnen ontwikkelen die voorspelt of je een verhoogde kans op migraine hebt.

Adblock test (Why?)


Digitaal dagboek bijhouden: eerste thuisonderzoek ter wereld naar migraine - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...