Rechercher dans ce blog

Monday, October 30, 2023

Mammaprint in basispakket: test had Sabine chemotherapie kunnen besparen - RTL Boulevard

De basiszorgverzekering vergoedt voortaan testen zoals de MammaPrint en Oncotype DX die kunnen beoordelen of vrouwen ouder dan 50 jaar chemotherapie nodig hebben tegen beginnende borstkanker. De testen kunnen volgens het Zorginstituut Nederland op basis van het aantal genen van de tumor effectief voorspellen hoe groot het risico is dat de kanker terugkomt. Normaliter krijgen vrouwen met deze beginnende borstkanker na bijvoorbeeld bestraling of een operatie ook nog chemotherapie.

Onnodige zorgkosten

De testen zijn bedoeld voor vrouwen vanaf 50 jaar met borstkanker in een vroeg stadium. Door de testen kunnen naar verwachting zo'n 600 vrouwen per jaar veilig afzien van aanvullende chemotherapie. De testen kosten maximaal 5000 euro per stuk, maar chemotherapie komt vaak uit op ruim 15.000 euro per patiënt, heeft het Zorginstituut berekend. Als er dus geen chemo nodig is, kan dat 'onnodige zorgkosten' schelen.

Voordat Sabine de diagnose borstkanker kreeg in 2012, had ze last van dicht klierweefsel. Ze maakte zich vaak niet per se druk als ze een knobbel voelde, maar deze keer twijfelde ze. "Ik werd doorgestuurd voor een mammogram en daaruit bleek dat het om een tumor ging."

Ze had een hormoongevoelige variant zonder uitzaaiingen naar de oksel. Haar linkerborst werd geamputeerd en daarna kreeg ze chemotherapie. "Chemo valt niet alleen je verkeerde cellen aan, maar ook de goede. Het geeft zowel op korte als lange termijn bijwerkingen. Mijn haar viel uit, dat is heel zichtbaar voor andere mensen, je ziet er ineens anders uit. Ik had het vaker koud, zelfs in bed omdat ik het niet gewend was om kaal te zijn."

Tintelingen en gewrichtspijn

Ook had Sabine het gevoel dat haar gezicht dikker werd en raakte ze haar reuk en smaak kwijt. Naar het toilet gaan was niet meer vanzelfsprekend en ze kreeg last van zweertjes in haar mond. "Bij de eerste chemobehandeling valt het nog mee en voel je je stoer. Maar op dat moment realiseer je je nog niet dat het vanaf de derde behandeling aanvoelt alsof er een vrachtwagen over je heen is gereden."

Het is inmiddels elf jaar later en ze ervaart nog steeds veel klachten. Van tintelingen op haar huid tot gewrichtspijn. "De arts vertelde me dat het een soort trauma is. Er is zoveel gebeurd waardoor m’n lichaam bij het minste geringste denkt: dit gaat fout en dan geeft het pijnsignalen af." Behandelingen in het ziekenhuis en bij een huidtherapeut mochten niet baten. Het zijn gevolgen die ze langzaam aan moet accepteren als consequenties van de chemotherapie.

Sabine vindt het 'heel goed nieuws' dat de mammaprint nu in de basisverzekering komt, zodat 'honderden vrouwen chemotherapie bespaard blijft.'

Medisch oncologen zijn blij met het besluit dat de test nu wel vergoed wordt. Vijf jaar geleden waren zij nog teleurgesteld door het eerdere besluit van het Zorginstituut, omdat chemotherapie erg belastend is voor patiënten. Zij zijn vermoeid en hebben vaak lichamelijke klachten. "Als we al die bijwerkingen achterwege kunnen laten, is dat goed nieuws voor de patiënten”, zegt Sabine Linn, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL).

Minder overbehandelingen

Het AVL berekende eerder dat duizend vrouwen tussen de 40 en 70 jaar in aanmerking komen voor een mammaprint, een iets jongere groep dan die nu voor vergoeding in aanmerking komt.

Linn: "Maar hormoongevoelige borstkanker komt veel vaker voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar. Met de test kunnen we één op de twee vrouwen eruit halen die nu chemotherapie krijgen, maar eigenlijk een laag risico op uitzaaiingen hebben."

Adblock test (Why?)


Mammaprint in basispakket: test had Sabine chemotherapie kunnen besparen - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...