Rechercher dans ce blog

Sunday, October 29, 2023

Slagveld bij veebedrijven door snel oprukkend blauwtongvirus: 'Het is vijf voor twaalf' - RTV Drenthe

Het blauwtongvirus verspreidt zich als een lopend vuurtje. Waar begin oktober de eerste besmettingen bij Drentse veebedrijven werden gemeld, heeft de virusziekte zich inmiddels als een olievlek uitgebreid over de provincie. Schapenhouders, maar ook eigenaren van runderen en geiten kijken argwanend naar de opmars van blauwtong. Hoe moeten ze verder?

Eén ding is in ieder geval duidelijk. "Het is vijf voor twaalf", luidt de alarmerende boodschap van Bernd Hietberg en Lambert Pijl.

De eerstgenoemde is veearts bij Dierenartsenpraktijk Het Drentse Hart in Beilen. Pijl is met zijn schapenhouderij in Hijken één van de grootste in Drenthe. Aan tafel bij het Radio Drenthe-programma Cassata trekt hij aan de alarmbel. "Als we niks doen, en het virus komt volgend jaar weer terug, dan voorspel ik dat vijftig, of misschien wel zestig procent van de schapen verdwijnt uit Drenthe."

Als 11-jarig jochie begon hij binnen het schapenhoudersgilde. Nu, op 62-jarige leeftijd, lijkt de wanhoop nog nooit zo nabij geweest. "Als je bij je land komt... dan is het moeilijk", snikt hij.

Veearts Hietberg valt hem bij: "Het gaat heel, héél hard. In Drenthe is het nu een dag of tien á vijftien goed aan de gang. Inmiddels krijgt de ophaaldienst het bijna niet meer opgehaald", ziet hij dieren massaal bezwijken. "En iedere dag komen er bedrijven met besmettingen bij."

Boosdoeners zijn minuscule mugjes die 'knutten' heten. Ze brengen het virus over en richten een waar slagveld aan. Minstens 3.500 veebedrijven in Nederland zijn al getroffen. Symptomen bij zieke dieren zijn hoge koorts, zwellingen, stijfheid, kapotte lippen en na verloop van tijd een blauwe tong.

Pijl vreest ook dat blauwtong gevolgen gaat hebben voor de lammertijd. Volgens hem treft het namelijk ook goede dek-rammen. Hij vreest dat blauwtong doorwerkt en dat er misvormde lammeren worden geboren, of dat lammeren geaborteerd moeten worden.

Adblock test (Why?)


Slagveld bij veebedrijven door snel oprukkend blauwtongvirus: 'Het is vijf voor twaalf' - RTV Drenthe
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...