Rechercher dans ce blog

Sunday, October 29, 2023

Krijgen we door klimaatverandering meer tropische ziektes in Nederland? - RTL Boulevard

"We verwachten meer kleine uitbraken van infectieziekten die we nu nog als tropisch beschouwen", zegt Hoogleraar Martin Grobusch, hoofd van het Centrum voor Tropische Geneeskunde en Reizigersgeneeskunde van het Amsterdam UMC.

Hij voegt daaraan direct toe: "Nieuwe tropische ziektes klinken misschien spannend, en het is zonder twijfel te verwachten dat dit gebeurt, maar dit zal niet ons meest urgente probleem zijn als we het hebben over klimaatverandering."

Westnijlvirus en malaria

"We hebben al gevallen van het westnijlvirus in ons land, en we zullen in de toekomst ook dengue en andere door muggen overgedragen ziektes zien", zegt Grobusch. "Zelfs malaria lijkt mogelijk. Misschien niet grootschalig, maar als lokale uitbraak." 

Hoogleraar Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC, beaamt dat: "We zien inderdaad kleine uitbraken, maar het leggen van directe verbanden met klimaatverandering is niet makkelijk."

Het risico op vectorziekten (ziektes die overgedragen kunnen worden door bijvoorbeeld muggen of teken) neemt toe, zegt Koopmans. "Je ziet voor die infecties dat een combinatie van een hogere temperatuur en hogere vochtigheid belangrijk is. Opwarming gaat het leven voor die vectoren, de muggen, gemakkelijker maken. Drogere zomers zijn dan weer ongunstig voor de muggen, het is dus niet heel makkelijk te voorspellen." 

Muggen

Muggen kunnen verschillende ziektes overbrengen. Het westnijlvirus, Dengue (knokkelkoorts), gele koorts, zika en malaria zijn enkele van die ziektes.

Maar volgens Koopmans vormen niet alleen ziektes die door muggen worden overgebracht een risico. Zij wijst ook op de risico's van natuurverschijnselen als overstromingen, die door klimaatverandering vaker kunnen voorkomen. 

"Een grote categorie infectieziekten is via water en voedsel overdraagbaar. Als door extreem weer de riolen overstromen, doet dat wat met de omgeving", zegt Koopmans. "Je hebt dan bijvoorbeeld ook meer kans op voedselinfecties."

Ziektes herkennen

Het risico op dit soort ziektes wordt dus groter, maar grote uitbraken van bijvoorbeeld dengue of het westnijlvirus kunnen hier worden voorkomen, zegt Grobusch. Belangrijk daarbij is dat huisartsen sneller symptomen van infectieziektes - die nu nog exotisch - zijn gaan herkennen. Of beter gezegd: wéér gaan herkennen, merkt Grobusch op.

Grobusch: "Twee of drie generaties terug zou elke huisarts in Friesland malaria herkennen. Het laatste lokale geval dateert van 1958. Het is pas 50 jaar geleden dat Nederland door de WHO niet meer als malaria-endemisch gebied werd gezien."

Stijgende zeespiegel

Koopmans doet met het Pandemic and Disaster Centre onderzoek naar de veranderingen die we in het landschap kunnen verwachten als gevolg van klimaatverandering. "Met een dalende grondwaterspiegel en stijgende zeespiegel zie je een steeds bredere strook land aan de kunst verzilten", zegt zij.

"Bovendien zijn er plannen voor meer waterbuffergebieden en wetlands om overstromingen tegen te gaan. Die zullen bij klimaatopwarming vaker voorkomen. Dat zijn omstandigheden waarin bijvoorbeeld malariamuggen prima gedijen."

Toch, zegt Grobusch, moeten we ons niet blindstaren op de komst van tropische ziektes naar Nederland. "Dit is nu nog niet het grootste probleem, en het wordt in Nederland ook niet ons grootst probleem in verband met klimaatverandering. Van een toename van overdraagbare infectieziekten moeten we niet wakker liggen”, zegt de hoogleraar. “Maar we hebben wel alle reden om wakker te liggen en na te denken hoe we klimaatverandering kunnen tegengaan."

Adblock test (Why?)


Krijgen we door klimaatverandering meer tropische ziektes in Nederland? - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...