Rechercher dans ce blog

Saturday, October 28, 2023

Gevolgen blauwtongvirus zijn enorm voor schaap, boer en natuur - NPO Radio 1

Landschapsonderhoud

En ook voor het landschapsonderhoud heeft het uitvallen van schapen gevolgen. "Grote delen dijken in Nederland worden onderhouden door schapen", vertelt Pronk, die zelf ook schapen op de dijk heeft staan. "Schapen zijn daar ook heel geschikt voor. Ze zijn niet zo zwaar en hebben heel kleine pootjes. Daardoor trappen ze de dijk niet stuk, maar krijg je wel een dichte grasmat. En ze houden het gras ook kort."

Grazen

Naast dijken worden schapen ook op het Goois Natuurreservaat ingezet voor landschapsonderhoud. Normaliter gaat schapenherder Rozenn Le Buhan erop uit met de schapen om ze op het reservaat te laten grazen. Vanwege het blauwtongvirus is echter besloten om de schapen binnen te houden, om de kans op besmetting mogelijk te verminderen. "Deze tijd wil je eigenlijk nog gewoon lekker op de hei lopen totdat de lammerperiode begint. Het voelt heel vreemd dat je niet op de heide staat", vertelt Le Buhan.

Dekken

Het Goois Natuurreservaat heeft ook besloten om de schapen niet te laten dekken, omdat er nog veel onduidelijk is over de consequenties. "Er werd bijvoorbeeld veel verteld over dat er miskramen kunnen komen. En als zo’n lammetje ter wereld komt, hoe komt het dan ter wereld?", zegt Le Buhan. "Dus toen hadden wij zoiets van, dan slaan we gewoon een jaar over. Voor ons is het geen inkomstenbron."

Voor schapenboeren is dat anders. Schapenboer Pronk heeft daarom besloten het risico wel te nemen. "De ram gaat er gewoon wel weer bij. En dan hopen we dat we in het voorjaar gezonde lammetjes hebben."

Adblock test (Why?)


Gevolgen blauwtongvirus zijn enorm voor schaap, boer en natuur - NPO Radio 1
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...