Rechercher dans ce blog

Tuesday, October 31, 2023

Tests die chemo overbodig maken voor meer borstkankerpatiënten in basispakket - NU.nl

Twee tests die in specifieke gevallen kunnen voorspellen of chemotherapie na borstkanker nodig is, worden voortaan vergoed vanuit de basisverzekering. Naar verwachting kunnen hierdoor jaarlijks bijna vijfhonderd patiënten veilig afzien van aanvullende chemotherapie.

Het geldt voor patiënten van boven de vijftig met beginnende borstkanker die weinig tot geen uitzaaiingen hebben. Ook is het belangrijk dat de tumor specifieke kenmerken heeft.

Bij deze doelgroep kunnen de tests goed voorspellen hoe groot het risico is dat de kanker terugkeert. Tot die conclusie is Zorginstituut Nederland gekomen. De belangrijkste taak van deze overheidsorganisatie is het basispakket van de zorgverzekering samenstellen.

Volgens bestuursvoorzitter Sjaak Wijma kunnen de tests "overbehandeling" van kankerpatiënten voorkomen. Dat is ten eerste fijner voor de patiënten: "Geen nare bijwerkingen meer en dus meer kwaliteit van leven. Deze vrouwen kunnen sneller herstellen en hun levens weer oppakken."

'Het is een echte win-winsituatie'

Maar het heeft volgens Wijma ook voordelen voor de samenleving. "Het is een echte win-winsituatie. Naast meer kwaliteit van leven kan schaars zorgpersoneel beter worden ingezet."

Daarnaast kunnen er kosten mee bespaard worden. De tests kosten maximaal 5.000 euro per stuk, terwijl chemotherapie volgens Zorginstituut Nederland vaak ruim 15.000 euro per patiënt kost. Als chemo dus niet nodig is, scheelt dat "onnodige zorgkosten".

'Voldoende bewijs dat vrouwen veilig kunnen afzien van chemo'

De tests MammaPrint en Oncotype DX worden met terugwerkende kracht vergoed uit het basispakket.

Oncotype DX wordt al sinds 2021 vergoed voor bepaalde patiënten. Maar tot nu toe kon dat alleen bij borstkanker zonder uitzaaiingen. Nu blijkt volgens Zorginstituut Nederland dat de test ook veilig kan worden gebruikt bij maximaal drie uitzaaiingen in de okselklier.

In 2018 besloot het instituut nog de MammaPrint niet te vergoeden. Maar vanwege nieuwe inzichten is die test nu wel aan het basispakket toegevoegd. "Inmiddels is er genoeg onderzoek gedaan naar de lange termijn en is er ook voor de MammaPrint voldoende bewijs dat vrouwen veilig kunnen afzien van aanvullende chemotherapie."

Lees meer over:

Kanker Gezondheid Binnenland

Adblock test (Why?)


Tests die chemo overbodig maken voor meer borstkankerpatiënten in basispakket - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...