Rechercher dans ce blog

Saturday, November 18, 2023

RS-virus piekt vroeg: ziekenhuizen liggen vol met baby's en jonge kinderen - RTL Boulevard

"Meestal ligt de piek van het infectieseizoen in december. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het aantal infecties nu al twee keer zo hoog", zegt kinderarts Lissy de Ridder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Zowel de kinderafdelingen als de kinder-ic's liggen bomvol. Geplande ingrepen worden al afgezegd om plek te maken. Ook worden er kinderen overgeplaatst naar andere ziekenhuizen, omdat er geen bedden beschikbaar zijn. Soms zelfs naar een andere provincie. "Het lukt nog net, maar het is wel krap. Het is alle hens aan dek." Van overplaatsingen naar het buitenland is nog geen sprake. 

Op de website van het RIVM laat een grafiek zien hoe het RS-virus zich jaarlijks gedraagt. De vroege stijging van het aantal RS-gevallen is daarin goed zichtbaar. 

Het RS-virus komt in Nederland veel voor, meestal in de wintermaanden. Bijna alle kinderen onder de twee jaar komen op enig moment met het virus in contact.

Koorts en benauwdheid

De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Maar het virus kan ook koorts, benauwdheid of zelfs een longontsteking veroorzaken. Een klein deel van de jonge kinderen moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Jaarlijks belanden zo'n 150 tot 200 baby's door het virus op de intensive care. 

Afgelopen zomer heeft de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA een positief advies uitgebracht om een vaccin tegen het RS-virus te gebruiken voor zwangere vrouwen. Het vaccin biedt pasgeboren baby's dan bescherming tot zes maanden na de geboorte. Begin volgend jaar buigt de Gezondheidsraad zich hierover. Pas als de overheid het advies overneemt, kunnen de eerste zwangere vrouwen worden ingeënt.

Adblock test (Why?)


RS-virus piekt vroeg: ziekenhuizen liggen vol met baby's en jonge kinderen - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...