Rechercher dans ce blog

Friday, November 24, 2023

Sterke stijging gonorroe onder jonge vrouwen: 'Zorgelijk' - RTL Boulevard

In de eerste helft van 2023 waren er bijna 6700 gevallen van gonorroe. Dat is 15 procent meer dan in het halfjaar ervoor. Opvallend is dat de stijging het grootst is onder vrouwen: bij hen gaat het om 38 procent extra gevallen.

Dat baart experts zorgen, want waar mannen vaak klachten ervaren bij gonorroe – denk aan een branderig gevoel bij het plassen en vaak naar de wc moeten – is dat bij vrouwen veel minder het geval. Zij kúnnen last krijgen van abnormale afscheiding, tussentijdse bloedingen of een branderig gevoel, maar de meerderheid voelt er helemaal niets van, vertelt Henry de Vries, dermatoloog GGD Amsterdam en Amsterdam UMC. "Dat is gevaarlijk, want gonorroe kan op de lange termijn leiden tot onvruchtbaarheid. En dat kan bij vrouwen dus onopgemerkt gebeuren."

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een bacteriele infectie die je overdraagt via seksueel contact. De bacterie kan bij mannen voor infecties zorgen van de urinebuis, endeldarm, keel en bijballen. Vrouwen kunnen te maken krijgen met infecties van de urinebuis, baarmoederhals, eileiders, keel en endeldarm.

Gonorroe kwam voorheen vooral voor onder homo- en biseksuele mannen. "Maar sinds vorig jaar zien we een verdubbeling bij andere groepen, zoals heteroseksuele mensen en jongeren onder de 25 jaar", zegt De Vries.

Verklaringen

De coronapandemie zou een verklaring kunnen zijn. "Toen wisten minder mensen de zorg te vinden. Alle aandacht ging naar het bestrijden van covid", vertelt de dermatoloog.

Maar het kan ook komen door een gedragsverandering die na de pandemie is ontstaan. "Het kan een gevolg zijn van de inhaalslag die jongeren hebben gemaakt op het gebied van seksuele activiteit, na al die jaren van binnenzitten." De stijging valt samen met het toenemende aantal schurftinfecties onder jongeren.

Voorlichting

Volgens Erwin Fisser, campagneleider bij Soa Aids Nederland, wordt er niet genoeg meer voor gewaarschuwd. "Er zijn sinds 2011 geen landelijke campagnes meer geweest over gonorroe, en dat zie je terug", zegt hij tegen Editie NL. "Nu zitten we met een hele generatie die geen voorlichting heeft gehad."

Het wordt volgens hem dan ook tijd voor een nieuwe campagne. "Niet om te wijzen met het vingertje, maar om jongeren te helpen met hun keuze", zegt Fisser. Daar is volgens hem meer voor nodig dan een tv-spotje en online-advertentie. "We moeten ook langs scholen en de straat op om deze boodschap over te brengen. Dat is een heel effectieve manier om jongeren te helpen verstandige keuzes te maken."

Testen

Dermatoloog De Vries raadt jongeren aan om een condoom te gebruiken en om zich na onveilige seks te laten testen. "Voor vrouwen is dat soms de enige manier om te ontdekken of je gonorroe hebt, omdat zij dus niet altijd klachten hebben. Heb je meerdere seksuele partners gehad in korte tijd, dan kan dat zeker een reden zijn om jezelf even te laten checken." 

Adblock test (Why?)


Sterke stijging gonorroe onder jonge vrouwen: 'Zorgelijk' - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...