Rechercher dans ce blog

Saturday, December 23, 2023

Acuut hartinfarct veel minder vaak doodsoorzaak: 'We duwen de leeftijd omhoog' - Het Parool

null Beeld ANP
Beeld ANP

Terwijl in 1990 nog 17.302 mensen aan een acuut hartinfarct stierven, zijn dat er nu nog rond de 4900 per jaar. Het totale aantal doden in Nederland nam in die periode juist toe. Vooral fors minder ouderen overlijden nu aan hartinfarcten.

De zorg voor hartpatiënten is sterk verbeterd, verklaren cardiologen. Doordat patiënten snel in een ziekenhuis zijn, krijgen ze ook snel de juiste zorg. “Wij doen het beter dan grotere landen, waar de afstand tot het ziekenhuis groter is,” stelt Rudolf de Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

Als de ambulance al vaststelt dat een patiënt met acute pijn op de borst een infarct heeft, ligt die gemiddeld binnen negentig minuten op de operatietafel, zegt Pim van der Harst, hoofd van de cardiologieafdeling van UMC Utrecht. “Die hebben relatief weinig schade.” En hoe minder schade, hoe beter de kwaliteit van leven na het infarct.

Betere behandelingen

Ook zijn er betere behandelingen gekomen. Vooral met dotteren - waarbij een ballonnetje de verstopte ader open zet en er daarna een stent geplaatst kan worden - behalen cardiologen goede resultaten. Bovendien krijgen mensen een betere cocktail van medicijnen om hun cholesterol of bloeddruk te verlagen en het risico op de vorming van stolsels te verkleinen.

Hoewel het aantal sterfgevallen drastisch is afgenomen, is het altijd beter om een infarct te voorkomen. Want die mensen zijn wél hartpatiënt, waarschuwen cardiologen. Na zo’n infarct moeten ze hun leven lang medicijnen slikken. Ook hebben ze vaker hartfalen, zoals een verstoorde pompfunctie of te weinig zuurstof in een hartkamer. “De prognose na zo’n hartinfarct is net zo slecht als bij sommige vormen van kanker,” stelt Fabrice Martens, cardioloog in het Amsterdam UMC en hoogleraar preventieve cardiologie.

Ook dat is terug te zien in de cijfers. Het aantal 70-plussers dat alsnog aan hartfalen overlijdt, groeit. In 1995 lag het aantal sterfgevallen rond de 5200, vorig jaar waren het er iets meer dan 8000.

Voorzichtige stijging van hartinfarcten

Hoewel het aantal sterfgevallen door hartinfarcten drastisch is afgenomen, zien cardiologen de laatste jaren weer een voorzichtige stijging van 4718 naar 4979. Dat komt deels doordat er simpelweg veel ouderen bij komen. “Het blijft een ziekte die bij veel mensen voorkomt. Wij duwen de overleving vooruit. Maar voor een deel is het onvermijdelijk dat er dan meer mensen op hogere leeftijd aan een hartinfarct sterven,” stelt De Boer.

Maar de kans op een acuut hartinfarct neemt ook toe doordat er meer mensen met overgewicht, diabetes, een hoog cholesterol of hoge bloeddruk zijn. Volgens Martens denken patiënten soms te makkelijk over een dotteringreep. “We sturen patiënten na zo’n ingreep zo snel mogelijk naar huis. Zo’n patiënt denkt: dat viel mee. En die leeft op de oude voet verder.” Als er geen genetische factoren meespelen, is het wél belangrijk te zorgen dat er geen overgewicht is én de bloeddruk en het cholesterol goed zijn. Martens: “Anders is het wachten op een volgend infarct.”

In de VS schieten de cijfers omhoog

Dat laten cijfers in de Verenigde Staten al zien. Daar is het aantal hartinfarcten de afgelopen jaren omhooggeschoten, weet cardioloog Van der Harst. “Als je de trend van overgewicht ernaast legt, gaan die lijnen bijna gelijk op. Mensen zijn waarschijnlijk minder gaan bewegen en ongezonder gaan eten.” Ook in Nederland groeit het aantal mensen met overgewicht. “Ik hoop niet dat we ook de Amerikaanse kant op gaan, maar overgewicht en te weinig beweging zijn echt een groot risico.”

Zelf probeert de cardioloog daar op te hameren bij patiënten die hij helpt. Van der Harst: “Als ze op de behandeltafel liggen, geef ik ze een rookverbod en benadruk ik meteen dat ze bijvoorbeeld nooit meer mogen roken. Tijdens een infarct zijn mensen het meest gevoelig om hun gedrag te veranderen. Het zou natuurlijk mooi zijn als we dat lage aantal sterfgevallen kunnen vasthouden.”

Adblock test (Why?)


Acuut hartinfarct veel minder vaak doodsoorzaak: 'We duwen de leeftijd omhoog' - Het Parool
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...