Rechercher dans ce blog

Friday, December 22, 2023

Coronapatiënt heeft in eerste 60 dagen iets grotere kans op hartinfarct - RTL Boulevard

Of je in het ziekenhuis belandt of thuis op bed uitziekt: een corona-infectie kan je lichaam een flinke optater geven. Weken later merk je de gevolgen soms nog. Maar, wat zijn nu precies die gevolgen? Na vier coronajaren is dit antwoord steeds beter te geven.

Onderzoek onder veteranen

Geert-Jan Geersing, huisarts en onderzoeker, wilde specifiek weten wat een corona-infectie betekent voor het risico op hart- en vaatziekten. Hij kende 'uiteraard' het onderzoek onder Amerikaanse veteranen dat in februari 2022 verscheen. Daaruit bleek dat het risico op allerlei hart- en vaatziekten tot liefst een jaar na corona nog flink verhoogd was, zelfs na milde ziekte.

Inmiddels zijn er meer onderzoeken verschenen over dit onderwerp. Die zijn niet allemaal zo zorgwekkend.

860.000 mensen

Op verzoek van de Hartstichting analyseerde promovenda Hannah la Roi-Teeuw samen met Geersing en collega's de gegevens van meer dan 860.000 mensen in Engeland die een corona-infectie hadden doorgemaakt. Het team kwam er inderdaad achter dat coronapatiënten een verhoogde kans hebben op een hart- en vaatziekte, maar vooral in de eerste twee maanden. Het risico blijkt klein: in de groep mensen met het hoogste risico had ongeveer één procent een hart- of vaatziekte opgelopen.

"Uit de literatuur blijkt dat het grosso modo gaat om een 3 tot 5 keer grotere kans op een hart- of vaatziekte en een 10 keer grotere kans op een longembolie."

Geersing concludeert: het risico is relatief hoger, maar in absolute zin blijft het gelukkig laag; te laag voor een individuele patiënt of dokter om actie te ondernemen. Maar bij veel corona-infecties betekent dit wel wat voor ziekenhuizen: per 100.000 corona-infecties moet rekening worden gehouden met 1700 extra gevallen van een longembolie en 550 hartinfarcten en beroertes. 

Om volledig te zijn: ieder jaar krijgen zo'n 15.000 mensen een longembolie, 40.000 een beroerte en 35.000 een hartaanval.

Risicofactor

"Met andere woorden: het doormaken van een infectie is een tijdelijke risicofactor voor het krijgen van een hart- en vaatziekte", zegt Geersing. "Net zoals bijvoorbeeld ook hoge bloeddruk dat is, of een verhoogd cholesterol." Het verschil is dat die laatste risicofactoren vaak minder tijdelijk zijn.

Geen verhoogd risico op ontstekingen aan het hart

Er is geen bepaalde groep die een verhoogd risico heeft op klachten door bloedstolsels of ritmestoornissen. De problemen zijn wel wat vaker te zien bij mensen vanaf de 40 en 60 jaar en dan meer bij mannen. Uit dit onderzoek bleek geen verhoogd risico op ontstekingen aan de hartspier door corona.

Het beeld dat je, een jaar na een corona-infectie, nog problemen kan krijgen met het hart, zoals gesteld in eerdere onderzoeken, kan volgens Geersing wat worden bijgesteld. Die studies werden gedaan in een Amerikaanse populatie en vroeg in de pandemie. Het onderzoek van het UMC Utrecht past volgens Geersing wat beter bij de Nederlandse actuele situatie. 

"In onze studie hebben we gekeken naar patiënten die bij de huisarts bekend waren met een corona-infectie in Engeland. We zien dat het effect uitdooft na 60 dagen." Ja, ook daarna kunnen er nog problemen aan het hart opdoemen, maar 'echt substantieel is dat dan toch niet meer'.

Uit eerder onderzoek bleek ook al dat de hartfunctie niet aangedaan lijkt door een covid-infectie. Het bloed wordt een jaar later niet minder goed rondgepompt.

"Ik denk dat onze studie heel duidelijk laat zien dat het effect echt vooral zit in de eerste 30 tot 60 dagen. En dan nog is het absolute risico voor een individuele patiënt laag, zelfs voor de hoogste risicogroep minder dan 1 procent."

Extra bedden nodig

In de maanden dat corona veel rondgaat, is het volgens Geersing wel belangrijk dat de zorg goed is voorbereid. "Omdat je ervan uit kan gaan dat hierdoor de hart- en vaatzorg toeneemt. De belasting voor zorgverleners in de acute hartzorg – zoals huisartsen, spoedartsen, cardiologen en verpleegkundigen – zal dus hierdoor kunnen toenemen."

Donaties Hartstichting

De Hartstichting financierde dit onderzoek uit donaties. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in European Heart Journal Open.

Adblock test (Why?)


Coronapatiënt heeft in eerste 60 dagen iets grotere kans op hartinfarct - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...