Rechercher dans ce blog

Monday, December 25, 2023

Boeren en scheten tijdens het kerstdiner: hoe voorkom je dat? - NU.nl

Boerend en schetend aan het kerstdiner zitten met links je schoonmoeder en rechts je nieuwe vriendin: leuk is anders. Er zijn trucs om alle kerstdiners en -ontbijtjes door te komen zonder opgeblazen gevoel, stinkende winden en boeren, vertellen deze darmexperts.

Het beste advies om geen last te krijgen van stinkende darmgassen, diarree of buikpijn tijdens een overdadige maaltijd is kauwen - heel goed en heel langzaam. Dat zegt Eline Meijer, orthomoleculair diëtist en specialist in darmgezondheid.

"Kauw vijftien à twintig keer op een hap eten. Dat lijkt heel veel, en dat is het ook. Maar zo help je je spijsverteringsstelsel alvast. De maag hoeft dan niet keihard aan het werk om al die grote brokken te verwerken."

Een gemiddelde kerstdag zal voor veel mensen in het teken staan van eten: de dag starten met een stuk stol, al vroeg wat borrelhapjes, alcohol, een overdadig kerstmenu, nog meer alcohol, een kaasplank, koffie, chocola. "Dan wordt het stapelen in de maag. Vet, suiker, alcohol en cafeïne zijn enorme triggers voor je darmen", zegt Meijer.

Hoe werkt het ook alweer?

Als je iets eet, belandt die hap via de slokdarm in de maag. Je maaginhoud schudt heen en weer, zodat het eten steeds kleiner wordt. In de maag wordt het vermengd met het zure maagsap. Zit er veel en vet eten in je maag, dan duurt dat langer dan normaal. Vervolgens reist je kerstdiner via de dunne darm, de dikke darm en de endeldarm naar de wc.

Veel mensen hebben last van gevoelige darmen

Elk lichaam is anders, benadrukt ze. Een gevolg van dat stapelen kan zijn dat er niet voldoende maagzuur kan worden aangemaakt en dat het omhoogkomt: zure oprispingen.

Of de eiwitten worden niet goed verwerkt. Dat geeft die typische rotte eierwinden, zegt Meijer. Van te veel vet eten komen natte 'vettige' winden, en ook die stinken.

"Darmgassen zijn normaal en ruiken niet altijd. Maar wel als je spijsvertering niet helemaal op orde is of als je gevoelige darmen hebt", legt Meijer uit.

En van dat laatste hebben veel mensen last. Aan een grote familietafel zullen er altijd een paar tussen zitten, zegt Marloes Collins. Collins is kennisexpert op gebied van het prikkelbaredarmsyndroom en werkzaam bij dokter Tamara Leefstijl.

Veel vet en lactose

Je darmen hebben hersentjes, zegt Collins. Ze onthouden wat ze aankunnen en komt er iets nieuws binnen, dan reageren ze. "Veel vet van je gourmethapjes, bijvoorbeeld. Of als je nooit fruit eet en met Kerst een gigantische fruitsalade verorbert."

Wie weinig zuivelproducten eet en ineens een sloot lactose binnenkrijgt door een grote hoeveelheid roomijs, kan volgens Collins rekenen op een enkeltje naar het toilet tijdens de maaltijd.

Als je te veel vet in je maag hebt, werkt dat laxerend. Het gevolg daarvan is dat je voedsel halfverteerd naar de endeldarm wordt gestuurd. Of dat je lichaam het juist vasthoudt: obstipatie dus.

Het hoeft niet aan de eettafel, maar laat die winden en boeren de vrije loop, zegt Collins. Anders krijg je buikpijn en raakt je buik opgezet.

Heet water geeft rust aan volle buik

Kauwen helpt, en niet drinken ook. Meijer: "Probeer een half uur voor het eten niet meer te drinken en na de maaltijd ook nog een half uur te wachten. Door veel te drinken verdun je het maagzuur weer, waardoor het zijn werk niet goed kan doen."

Na de maaltijd is een glas heet, gekookt water heel fijn, zegt zij. Geen thee. "Daarmee komt je spijsverteringsstelsel een beetje tot rust, en het geeft verlichting aan een volle buik."

Nog een tip is om je rustig te houden. "Door veel te praten tijdens het eten slik je ongemerkt nog meer lucht in. Die komt in de darmen terecht en komt er door scheten en boeren weer uit."

Ben je van plan om met Kerst een hele kalkoen te verorberen en het op een drinken te zetten, vergeet dan niet dat je op de andere eetmomenten nog goede keuzes kunt maken, zegt Meijer. "Eet een licht verteerbare lunch en kijk of je voor je ontbijt wat verse groenten kunt meepakken."

Zes tips tegen opspelende darmen

  • Het is Kerst, en genieten mag, zeggen beide darmexperts. Maar van ziek zijn geniet je niet. Probeer dus niet te veel te eten.
  • Maak voordat je aan tafel gaat een flinke kerstwandeling, zegt Collins. Dan zijn je darmen lekker actief en aan het werk gezet, en opgewassen tegen de taak die gaat komen.
  • Bij de drogist zijn enzymen te koop die een handje helpen bij de spijsvertering. Als je weet dat jouw darmen kunnen opspelen, kan dat een mooie aanvulling zijn, zeggen beide experts.
  • Excuseer je van tafel als je winden moet laten, en zeg dat je last hebt van je darmen. Dat zorgt ongetwijfeld voor herkenning.
  • Een goed en lekker kerstontbijtje? Twee gekookte eieren, een avocado en dan pas je croissantje. Dan heb je je vezels en proteïnen vast binnen.
  • Ga je zelf koken? Zorg naast al het vette eten ook voor een gezond soepje en rauwkostsalade op tafel.

Adblock test (Why?)


Boeren en scheten tijdens het kerstdiner: hoe voorkom je dat? - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...