Rechercher dans ce blog

Wednesday, December 13, 2023

Corona vormt nog steeds risico: 'Er wordt te weinig gewaarschuwd' - RTL Boulevard

Vorige week steeg het aantal virusdeeltjes in het rioolwater met 57 procent ten opzichte van de week ervoor, maakte het RIVM vandaag bekend.

Ook ging het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames omhoog met gemiddeld 108 per dag naar 143. Afgelopen week lagen er gemiddeld 686 patiënten met corona in het ziekenhuis. Dat is hoger dan de week ervoor.

Momenteel zijn er twee dominante varianten die in Nederland rondgaan: EG.5 en BA.2.86. De eerstgenoemde is volgens het RIVM de meest voorkomende variant. Viroloog Marion Koopmans zei vorige week tegen RTL Nieuws dat er tot nu toe nog geen aanwijzingen dat ze ziekmakender zijn dan eerdere varianten.

'Corona is geen verkoudheid'

Maar je kúnt er nog altijd ziek van worden, zegt Harald Wychgel van het RIVM. "Door de vaccinaties en omdat we afweer hebben opgebouwd is de kans dat je nu in het ziekenhuis komt wel veel kleiner, maar covid maakt nog steeds mensen ziek of ernstig ziek."

"Omdat de strenge maatregelen zijn opgeheven denken mensen misschien dat corona nu wel meevalt", zegt Wychgel. "Maar corona is geen verkoudheid. Je kunt nog steeds ziek worden en langdurige klachten krijgen."

Ook longarts Merel Hellemons van het Erasmus MC in Rotterdam is duidelijk: "Covid is niet over. We moeten nog steeds voorzichtig zijn en onszelf isoleren als we klachten hebben."

Het is niet precies duidelijk hoe groot de kans op het krijgen van langdurige klachten is, juist daarom moeten we extra voorzichtig zijn, vindt Hellemons. "Aan de ene kant laten studies zien dat vaccineren de kans op post-covid in ieder geval vermindert."

'Waakzaam zijn'

Aan de andere kant verwijst Hellemons naar een groot recent Canadees onderzoek, waaruit blijkt dat elke keer als je covid oploopt, er opnieuw tien tot vijftien procent kans is op het krijgen van langdurige klachten (post-covid). "Die langdurige klachten kunnen ernstig en levensveranderend zijn. We moeten het niet onderschatten en waakzaam zijn."

Langdurige coronaklachten zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, kortademigheid en hartkloppingen die langer dan drie maanden aanhouden, 'en potentieel zelfs jarenlang', zegt Hellemons. "Er wordt te weinig gewaarschuwd. We zien nog steeds mensen die ondanks eerdere vaccinatie of infectie alsnog post-covid krijgen."

Testen

"Mijn advies zou zijn: probeer besmetting te voorkomen als het kan. Probeer ook als je zelf ziek bent uit de buurt van anderen te blijven." Ook is het belangrijk om te blijven testen, vindt Hellemons. Dat heeft nog steeds zin, want de testen zijn ook gevoelig de varianten die nu rondwaren.

Vooral kwetsbare mensen lopen een risico om ernstig ziek te worden. Daarom kunnen die mensen nog tot 22 december een herhaalprik halen. Het gaat om mensen van 60 jaar en ouder, volwassenen die ook de jaarlijkse griepprik krijgen, zorgmedewerkers en zwangeren. "Daardoor is de kans dat je ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis terechtkomt kleiner", zegt Wychgel.

Overheidsadvies

De overheid geeft momenteel geen advies meer om specifiek besmetting met corona te voorkomen. Wel gelden er nog algemene adviezen om luchtwegvirussen zoals corona te voorkomen. Het gaat om:

  • Was vaak en goed je handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes.
  • Blijf thuis als je ziek bent.
  • Niet ziek maar wel klachten? Werk thuis als dat kan en overleg met je werkgever.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Houd afstand tot anderen.
  • Vermijd contant met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Draag een mondneusmasker als contact toch nodig is, bijvoorbeeld bij mantelzorg.

Bron: Rijksoverheid

Adblock test (Why?)


Corona vormt nog steeds risico: 'Er wordt te weinig gewaarschuwd' - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...