Rechercher dans ce blog

Tuesday, January 23, 2024

Bloedtest kan Alzheimerdiagnose veel makkelijker en goedkoper maken - NU.nl

Een bloedtest lijkt net zo goed in het opsporen van de ziekte van Alzheimer als veel heftigere en duurdere onderzoeksmethoden, zoals een hersenscan of ruggenprik. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat maandag is gepubliceerd in JAMA Neurology.

De testen meten de eiwitten beta-amyloid en p-tau217, omdat deze zich ophopen in een brein van iemand met Alzheimer. De test kan zelfs Alzheimer aantonen voordat iemand symptomen heeft.

De bloedtest is eenvoudig en bleek tot 96 procent nauwkeurig bij het identificeren van verhoogde niveaus van beta-amyloid en tot 97 procent bij het identificeren van p-tau217.

"80 procent van de individuen zou definitief gediagnosticeerd kunnen worden op basis van een bloedtest zonder enig ander onderzoek", claimt hoofdauteur Nicholas Ashton in The Guardian.

Er zijn aanwijzingen dat de medicijnen donanemab en lecanemab de cognitieve achteruitgang van Alzheimer-patiënten kunnen vertragen. Mensen die voor de medicijnen in aanmerking willen komen, moeten bewijzen dat ze amyloid in hun brein hebben. Voor hen kan de bloedtest een uitkomst bieden. Beide medicijnen zijn (nog) niet beschikbaar in Nederland.

Ashton, verbonden aan de Universiteit van Göteborg (Zweden), waarschuwt voor positieve testresultaten bij mensen zonder symptomen. Het is namelijk niet bewezen dat de Alzheimermedicijnen dan effectief zijn.

In plaats daarvan raadt hij het vooral aan voor artsen. Zij kunnen de test gebruiken om te kijken welk type dementie iemand heeft. Dat kan helpen bij de behandeling.

Adblock test (Why?)


Bloedtest kan Alzheimerdiagnose veel makkelijker en goedkoper maken - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...