Rechercher dans ce blog

Sunday, January 14, 2024

Enorm DNA-onderzoek: Jamna uit Oekraïne zijn stamvaders van Europa | historianet.nl - Historianet

Pas rond 3000 v.Chr. begonnen de Jamna van oost naar west te trekken, waardoor de scheidslijn vervaagde. Zij waren ’s werelds eerste nomaden en werden traditioneel beschouwd als bewoners van de Pontische Steppe tussen Oekraïne, Rusland en Kazachstan. Het nieuwe DNA-onderzoek heeft zelfs hun oorsprong getraceerd naar het gebied rond de rivier de Don in Oekraïne.

‘Ze hadden ossenkarren die bedekt waren als huifkarren, en ze konden zich met hun dieren over de steppe verplaatsen – en op deze manier waren zij de eersten die de steppe economisch exploiteerden en ontwikkelden. Ze hielden zich niet echt bezig met landbouw, maar tijdens hun migratie uit de Pontische Steppe hadden ze van de plaatselijke bevolking geleerd om een beetje gerst te verbouwen,’ zegt professor archeologie Kristian Kristiansen in een persbericht.

Toen de Jamna voor het eerst koers zetten naar het westen, verspreidden ze zich razendsnel. Vanuit Bohemen in wat nu Tsjechië is, deden ze er slechts 50 jaar over om de bijna 900 kilometer naar het huidige Nederland en noorden van Jutland af te leggen.

‘En overal brandden ze de bossen af, zodat ze hun semi-landbouw konden beoefenen – met een paar gewassen, meestal gerst, en met vee zoals ossen en schapen,’ zegt Kristiansen.

Adblock test (Why?)


Enorm DNA-onderzoek: Jamna uit Oekraïne zijn stamvaders van Europa | historianet.nl - Historianet
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...