Rechercher dans ce blog

Monday, June 21, 2021

LIVE | 'Helft ouders 12- tot en met 17-jarigen wil kind laten vaccineren' - Telegraaf.nl

19.49 - Turkije versoepelt nationale lockdown op 1 juli

In Turkije wordt de coronalockdown op 1 juli verder versoepeld. Meerdere beperkingen die waren opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verdwijnen. Zo is er ook op zondagen weer meer mogelijk en vervalt de avondklok doordeweeks. Ook onder meer het openbaar vervoer gaat weer terug naar normaal.

Volgens de Turkse president Erdogan kan het omdat het aantal nieuwe infecties is gedaald tot ongeveer 5000 per dag. Turkije was de afgelopen weken al begonnen de coronamaatregelen te verlichten. Restaurants mochten weer open voor een beperkt aantal gasten. Ook vervielen veel beperkingen voor de weekdagen. De lockdown gold al niet voor toeristen.

In april kende Turkije nog een piek van meer dan 60.000 coronabesmettingen per dag.

18.15 - India boekt vaccinatierecord met 7,8 miljoen prikken op een dag

In India hebben maandag 7,8 miljoen mensen een coronovaccin toegediend gekregen, een record. De afgelopen weken lag het daggemiddelde in het land van 1,4 miljard inwoners op ongeveer 3 miljoen. Een verklaring voor de stijging is dat alle volwassenen nu gratis een prik kunnen halen, terwijl voorheen in veel gevallen moest worden betaald.

In april en mei werd het zorgstelsel overweldigd door de grote toestroom van slachtoffers. De aantallen zijn de afgelopen weken fors omlaag gegaan. Veel deelstaten hebben de coronamaatregelen inmiddels versoepeld, waardoor wordt gevreesd voor een nieuwe golf.

Premier Narendra Modi, die de regie over het coronabeleid van de deelstaten heeft overgenomen, is in zijn nopjes met het prikrecord. „Goed gedaan India”, twitterde hij op Internationale Yoga Dag. Volgens hem geeft yoga veel „innerlijke kracht” om met de ziekte om te gaan en biedt de bezigheid ook bescherming tegen het virus.

In totaal zijn 280 miljoen doses toegediend, maar slechts 4 procent van de bevolking is volledig beschermd tegen het virus. Het doel van de regering is tegen het eind van het jaar alle bijna 1,1 miljard volwassenen te hebben ingeënt. In India zijn volgens de officiële cijfers meer dan 388.000 mensen overleden door Covid-19, het hoogste aantal na de VS en Brazilië. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger.

17.28 - Groot onderzoek naar effect tweede coronaprik na prik van Janssen

Vier academische ziekenhuizen gaan onderzoeken of het nuttig is om mensen die zijn gevaccineerd met het coronavaccin van Janssen toch een tweede prik te geven. In principe volstaat bij dit vaccin één prik, zeker om ernstige ziekte door het virus te voorkomen. „Door de toenemende circulatie van bepaalde varianten van het coronavirus is het mogelijk dat een aanvullende vaccinatie na één shot Janssen noodzakelijk is”, meldt het Erasmus MC.

Het ziekenhuis in Rotterdam gaat de effecten van een tweede dosis onderzoeken, samen met Amsterdam UMC, het Leids UMC en UMC Groningen. De proefpersonen die een tweede prik krijgen zijn medewerkers van de vier centra. Een deel van hen krijgt als tweede prik nogmaals het Janssen-vaccin. Anderen krijgen een dosis van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna.

Het mixen van vaccins kan een aantal mogelijke voordelen hebben. Voorop staat de werkzaamheid tegen het coronavirus, maar als één persoon twee prikken van verschillende fabrikanten kan krijgen, worden vaccinatiecampagnes flexibeler, zegt Hugo van der Kuy, hoofd Apotheek van het Erasmus MC. Het vaccinatieproces kan dan sneller en de impact van leveringsproblemen wordt minder.

Ook in andere landen lopen onderzoeken naar het combineren van vaccins. De eerste buitenlandse studies naar het combineren van een AstraZeneca-vaccin met een ander vaccin duiden erop dat dit veilig kan en een goede afweerrespons oplevert.

De onderzoekers willen gaan onderzoeken welk effect het combineren van vaccins heeft tegen de verschillende varianten van het coronavirus. Ze denken dat het combineren „tot een bredere afweerrespons zou kunnen leiden.” De eerste resultaten worden eind oktober verwacht.

Ook de Gezondheidsraad werkt nog aan een advies over het combineren van coronavaccins. Wanneer dat verschijnt is nog niet bekend. De raad heeft er nog te weinig informatie over en wacht op onderzoeksresultaten, onder meer van een grote Britse studie hiernaar.

17.20 - Burgemeesters Veiligheidsberaad gaan in de ’waakstand’

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad gaan maandag in de ’waakstand’. Onderling blijven zij elkaar actief op de hoogte houden. Mochten er in de zomer redenen zijn om maatregelen te nemen, dan willen zij snel ingrijpen. „Wij willen niet hetzelfde als vorig jaar toen wij na de zomer in allerijl weer moesten opschalen”, zegt voorzitter Hubert Bruls.

De burgemeester van Nijmegen waarschuwt dat het virus opnieuw snel om zich heen kan slaan. Een lokale brandhaard kan zich een week later hebben verspreid over heel het land. „Dat moment moet je voor zijn”, stelt Bruls. Hij ziet geen enkele reden om als Veiligheidsberaad achterover te gaan zitten. „Een waakstand is nodig.”

Het beraad waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s zitten, blijft zich zorgen maken over de onvoorspelbaarheid van het virus. „Wij weten bovendien nog niet honderd procent zeker hoe de vaccins werken, hoe lang ze beschermen en of ze ook verspreiding voorkomen. Daarom blijven de quarantainebepalingen heel essentieel. De pandemie is nog niet klaar”, zegt Bruls. Hij moet er niet aan denken dat het land weer in lockdown zou moeten. „Dat is voor de samenleving een enorme dreun.”

14.40 - ’Helft ouders 12- tot en met 17-jarigen wil kind laten vaccineren’

De helft (53 procent) van de ouders wil hun kind van 12 tot en met 17 jaar laten vaccineren tegen corona wanneer de Gezondheidsraad het adviseert. Een derde (34 procent) ziet zo’n vaccinatie niet zitten, zo meldt EenVandaag na onderzoek onder 1500 ouders met een kind in die leeftijdsgroep.

De Gezondheidsraad adviseerde eerder al om kinderen van 12 tot en met 17 jaar met een hoog medisch risico te vaccineren. Een advies over het inenten van gezonde kinderen in die leeftijdsgroep wordt begin juli verwacht. In de VS en een aantal Europese landen gebeurt dit al. Drie van de tien ondervraagde ouders (33 procent) zeggen hun kind zeker te laten vaccineren en 19 procent waarschijnlijk. Nog eens 1 procent heeft zijn kind al laten inenten tegen corona omdat het in een risicogroep valt. Opgeteld staat de helft (53 procent) van de ouders dus positief tegenover vaccinatie van hun pubers.

12.41 - VWS doneert 2 miljoen zelftesten aan Armoedefonds en Voedselbank

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) doneert met ingang van maandag 2 miljoen coronazelftesten aan het Armoedefonds en Voedselbank NL.

De testen worden verspreid via elf distributiepunten van Voedselbank NL en nog een distributiepunt van de Stichting Armoedefonds. Van daaruit gaan ze naar met name de minima.

Het ministerie hoopt zo de testbereidheid van ook deze mensen te vergroten.

7.49 -Duitsland meldt laagste stijging coronagevallen sinds augustus

De Duitse autoriteiten hebben voor het eerst sinds augustus vorig jaar minder dan 500 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Gezondheidsinstituut RKI, de tegenhanger van het Nederlandse RIVM, maakte maandagochtend bekend dat in het voorgaande etmaal 346 mensen positief hebben getest.

De laatste keer dat het RKI in een periode van 24 uur minder dan 500 besmettingen registreerde, was volgens persbureau DPA op 10 augustus. De dagelijkse coronacijfers vallen op maandagen vaker laag uit. Dat komt omdat het in weekenden rustiger is in de teststraten.

Duitsland meldde afgelopen weekend ook al een andere mijlpaal. Het aantal coronapatiënten op de intensive care zakte voor het eerst in acht maanden onder de 1000, meldde medisch beroepsorganisatie DIVI. Daar lagen op het hoogtepunt van de coronacrisis nog meer dan 5000 patiënten.

In Duitsland worden al sinds april steeds minder nieuwe besmettingen gemeld. Dat komt vermoedelijk doordat steeds meer Duitsers zich laten vaccineren tegen het virus.

7.00 - Honderden stierven doordat ic’s vol lagen

Duizenden mensen die iets anders onder de leden hadden dan corona, waren tijdens de pandemie slechter af dan de jaren ervoor. Zo stierven honderden mensen meer na ongevallen, doordat zij niet werden opgenomen op de ic. Van de nierpatiënten die dialyseren overleden er 15 procent meer.

Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek naar de impact van corona op de zorg dat is uitgevoerd door de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) die beschikken over de gegevens van meer dan tien miljoen patiënten in Nederland. In samenwerking met wetenschappelijke verenigingen is voor het eerst grootschalig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van zorg in 2020.

Van de 80.000 patiënten die normaal na een ongeval of bijvoorbeeld een val in huis op de trauma-afdeling belanden, overleed in 2018 en 2019 2,4 procent aan de ernst van het letsel. Uit deze nieuwe cijfers blijkt nu dat in coronatijd 2,9 procent is overleden.

Nierpatiënten aan de dialyse liepen een zeer groot risico als zij besmet raakten met corona. Een kwart van alle dialysepatiënten met corona overleed. Van het totale aantal dialysepatiënten overleed in 2020 maar liefst 20 procent. Dat waren 1270 nierpatiënten, 15 procent meer dan de jaren ervoor.

6.46 - Meerderheid mensen probeerde fit te blijven tijdens pandemie

De meerderheid van de Nederlanders is tijdens de coronacrisis bezig geweest met fit blijven. Dat concludeert de Hersenstichting na onderzoek. Bijna twee derde (65 procent) van de mensen is ondanks de beperkingen tijdens de lockdown toch fysiek actief gebleven door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen.

Omdat bijvoorbeeld de sportscholen een tijd dicht waren, zijn mensen op zoek gegaan naar manieren om toch te blijven bewegen. Van de mensen die actief bleven, geeft 86 procent aan te zijn gaan wandelen en 55 procent is gaan fietsen. Onder jongere mensen zijn vooral hardlopen en skeeleren populair. Ruim 40 procent van de mensen die actief bleven, is zelfs méér gaan bewegen dan voor de crisis. Ruim driekwart (77 procent) van hen geeft aan dit ook na de pandemie vol te willen houden.

Voor het onderzoek werden 1072 mensen van 18 jaar of ouder bevraagd. De vragen werden ruim een maand geleden gesteld.

Verder stelt de Hersenstichting dat 12 procent van de Nederlanders meer is gaan slapen sinds de coronacrisis. Wel is de kwaliteit van de slaap voor 15 procent van de mensen afgenomen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat mensen ’s avonds liggen te piekeren omdat ze zich zorgen maken over de toekomst.

6.37 - Burgemeesters praten niet meer alleen over corona

De 25 burgemeester die samen het Veiligheidsberaad vormen hebben maandag in Utrecht voor het eerst in lange tijd weer een reguliere vergadering. Dat betekent volgens een woordvoerster dat de coronacrisis slechts één van de onderwerpen op de agenda is. Het beraad praat ook over andere onderwerpen die de veiligheidsregio’s aangaan.

Er is volgens de burgemeesters op dit moment geen aanleiding om een hele bijeenkomst te besteden aan corona. Het beraad bespreekt wel de voortgang van de maatregelen nu er al veel versoepelingen zijn. De burgemeesters blikken ook vooruit naar de zomerperiode als er nog verder wordt afgeschaald. En naar het invoeren van weer strengere beperkingen in die tijd, als dat nodig zou zijn. Justitieminister Ferd Grapperhaus is bij het overleg.

Het Veiligheidsberaad komt aan het eind van de maand nog eenmaal bijeen voor een coronavergadering. In de zomer is er alleen overleg als dat nodig is, waarschijnlijk digitaal.

Adblock test (Why?)


LIVE | 'Helft ouders 12- tot en met 17-jarigen wil kind laten vaccineren' - Telegraaf.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...