Rechercher dans ce blog

Sunday, October 31, 2021

Accepteer dat Covid niet meer weggaat, zegt ic-arts: 'Gepleisterplak houdt een keer op' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Accepteer dat Covid niet meer weggaat, zegt ic-arts: 'Gepleisterplak houdt een keer op'  AD.nl
Accepteer dat Covid niet meer weggaat, zegt ic-arts: 'Gepleisterplak houdt een keer op' - AD.nl
Read More

Huisartsen Urk gaan zelf prikken vanwege lage vaccinatiegraad - NOS

Bij alle huisartsenpraktijken in Urk wordt het mogelijk om een coronavaccin te halen. Inwoners hoeven dan niet meer naar de prik-locatie van de GGD in Emmeloord of een andere plaats. In Urk is op dit moment nog geen kwart van de bevolking gevaccineerd. Het dorp heeft daarmee de laagste vaccinatiegraad van Nederland.

De komende dagen zullen de GGD Flevoland en de huisartsen het plan verder uitwerken. De verwachting is dat tegen het eind van deze week of begin volgende week begonnen kan worden met het zetten van vaccinaties, meldt Omroep Flevoland.

De gemeente Urk zegt de actie te ondersteunen. "Het aantal coronabesmettingen loopt hard op. Ook zijn er ziekenhuisopnames van inwoners met corona", aldus de gemeente.

Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging is enthousiast. Een woordvoerder spreekt van een "lokale maatwerkoplossing die hopelijk de situatie in Urk kan verbeteren."

Drempelverlagend

Tot nu toe lijkt er in Urk weinig animo om een prik te halen. De GGD Flevoland denkt niet dat religieuze overwegingen daarbij doorslaggevend zijn. "Dat is echt te makkelijk", zei een woordvoerder van de gezondheidsdienst eerder. "Urk is heel lang een zelfstandig gebied geweest. Er wordt met een zekere afstand en scepsis naar de overheid gekeken." Begin dit jaar werd er nog een testlocatie in de plaats in brand gestoken bij rellen tijdens de avondklok.

De huisartsen hopen het tij te keren door actief in gesprek te gaan met de Urkers. Ze willen vragen beantwoorden en mensen direct de gelegenheid bieden om een prik te zetten. Huisarts Wilco Bloed geeft aan volledig achter het plan te staan. Hij verwacht dat het drempelverlagend werkt en benadrukt dat de coronavaccins bewezen effectief zijn.

Net als alle andere huisartsen in Nederland hebben ook de huisartsen in Urk begin dit jaar destijds 60-plussers geprikt met het AstraZeneca-vaccin. Toen dat vaccin in kwaad licht kwam te staan, zijn de Urker huisartsen volledig gestopt met vaccineren. Bloed geeft aan dat de samenwerking met de GGD belangrijk is, omdat die de huisartsen een hoop administratief werk bespaart.

Adblock test (Why?)


Huisartsen Urk gaan zelf prikken vanwege lage vaccinatiegraad - NOS
Read More

Vleeskuikenbedrijf in Otterlo preventief geruimd - Pluimveeweb

[unable to retrieve full-text content]

  1. Vleeskuikenbedrijf in Otterlo preventief geruimd  Pluimveeweb
  2. Vogelgriep nu ook in Noord-Holland, 107.000 kuikens geruimd  NOS op 3
  3. Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Grootschermer  NieuweOogst.nu
  4. Vogelgriep vastgesteld bij bedrijf in Grootschermer, 107.000 dieren geruimd  NU.nl
  5. Weer uitbraak vogelgriep op groot bedrijf: 107.000 kippen geruimd  Metronieuws.nl

Vleeskuikenbedrijf in Otterlo preventief geruimd - Pluimveeweb
Read More

Gevaccineerd en toch in het ziekenhuis, zo zit het - RTL Nieuws

Adblock test (Why?)


Gevaccineerd en toch in het ziekenhuis, zo zit het - RTL Nieuws
Read More

Oorzaak van progressie ziekte van Alzheimer in hersenen ontdekt - Knack.be

Clusters van toxische eiwitten, die verantwoordelijk worden geacht voor de cognitieve achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer, bereiken verschillende delen van de hersenen en stapelen zich daar tientallen jaren lang op. Dat blijkt uit een nieuwe studie die vrijdag is gepubliceerd.

Het artikel, gepubliceerd in Science Advances, is het eerste dat menselijke gegevens gebruikt om de snelheid te kwantificeren van moleculaire processen die tot de neurodegeneratieve ziekte leiden. Het zou van invloed kunnen zijn op de manier waarop behandelingen worden ontwikkeld.

Het weerlegt de theorie dat clusters zich op één plaats vormen en een kettingreactie teweegbrengen in andere gebieden, een patroon dat bij muizen is waargenomen. Zo'n verspreiding kan zich voordoen, maar is niet de voornaamste factor, zeggen de onderzoekers.

'Twee dingen maakten dit mogelijk', vertelt Georg Meisl, chemicus aan de Universiteit van Cambridge en een van de hoofdauteurs van het artikel. 'Ten eerste de studie van zeer gedetailleerde gegevens van PET-scans en verschillende verzamelde datasets, en de wiskundige modellen die de laatste tien jaar zijn ontwikkeld.'

De onderzoekers gebruikten 400 hersenstalen genomen na de dood van mensen met Alzheimer en 100 PET-scans van mensen die leven met de ziekte om de samenklontering van tau-eiwit te volgen. Tau en een ander eiwit, beta-amyloïde, stapelen zich op, waardoor hersencellen afsterven en de hersenen krimpen. Dat veroorzaakt geheugenverlies en een onvermogen om alledaagse taken uit te voeren.

De ziekte is een groot probleem voor de volksgezondheid en treft wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen.

De onderzoekers ontdekten ook dat het vijf jaar duurt voordat de aggregaten (samengeklonterde eiwitten) in aantal verdubbeld zijn. Dat is een 'bemoedigend' cijfer, volgens Meisl, omdat het aantoont dat neuronen (of zenuwcellen) al in staat zijn aggregaten te bestrijden. 'Misschien als we ze een beetje kunnen verbeteren, kunnen we het begin van de ernstige ziekte aanzienlijk uitstellen.'

De ziekte van Alzheimer wordt ingedeeld volgens de 'stadia van Braak'. De wetenschappers ontdekten dat het ongeveer 35 jaar duurt om van stadium 3, waarin milde symptomen optreden, te evolueren naar stadium 6, het meest gevorderde stadium. De aggregaten groeien exponentieel, wat verklaart 'waarom het zo lang duurt voordat de ziekte zich ontwikkelt, en waarom mensen de neiging hebben snel slechter te worden', aldus Meisl.

Het onderzoeksteam wil dezelfde methoden toepassen om traumatisch hersenletsel en frontotemporale dementie te bestuderen, waarbij tau-eiwit ook een rol speelt.

Het artikel, gepubliceerd in Science Advances, is het eerste dat menselijke gegevens gebruikt om de snelheid te kwantificeren van moleculaire processen die tot de neurodegeneratieve ziekte leiden. Het zou van invloed kunnen zijn op de manier waarop behandelingen worden ontwikkeld. Het weerlegt de theorie dat clusters zich op één plaats vormen en een kettingreactie teweegbrengen in andere gebieden, een patroon dat bij muizen is waargenomen. Zo'n verspreiding kan zich voordoen, maar is niet de voornaamste factor, zeggen de onderzoekers. 'Twee dingen maakten dit mogelijk', vertelt Georg Meisl, chemicus aan de Universiteit van Cambridge en een van de hoofdauteurs van het artikel. 'Ten eerste de studie van zeer gedetailleerde gegevens van PET-scans en verschillende verzamelde datasets, en de wiskundige modellen die de laatste tien jaar zijn ontwikkeld.' De onderzoekers gebruikten 400 hersenstalen genomen na de dood van mensen met Alzheimer en 100 PET-scans van mensen die leven met de ziekte om de samenklontering van tau-eiwit te volgen. Tau en een ander eiwit, beta-amyloïde, stapelen zich op, waardoor hersencellen afsterven en de hersenen krimpen. Dat veroorzaakt geheugenverlies en een onvermogen om alledaagse taken uit te voeren. De ziekte is een groot probleem voor de volksgezondheid en treft wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen. De onderzoekers ontdekten ook dat het vijf jaar duurt voordat de aggregaten (samengeklonterde eiwitten) in aantal verdubbeld zijn. Dat is een 'bemoedigend' cijfer, volgens Meisl, omdat het aantoont dat neuronen (of zenuwcellen) al in staat zijn aggregaten te bestrijden. 'Misschien als we ze een beetje kunnen verbeteren, kunnen we het begin van de ernstige ziekte aanzienlijk uitstellen.' De ziekte van Alzheimer wordt ingedeeld volgens de 'stadia van Braak'. De wetenschappers ontdekten dat het ongeveer 35 jaar duurt om van stadium 3, waarin milde symptomen optreden, te evolueren naar stadium 6, het meest gevorderde stadium. De aggregaten groeien exponentieel, wat verklaart 'waarom het zo lang duurt voordat de ziekte zich ontwikkelt, en waarom mensen de neiging hebben snel slechter te worden', aldus Meisl. Het onderzoeksteam wil dezelfde methoden toepassen om traumatisch hersenletsel en frontotemporale dementie te bestuderen, waarbij tau-eiwit ook een rol speelt.

Adblock test (Why?)


Oorzaak van progressie ziekte van Alzheimer in hersenen ontdekt - Knack.be
Read More

Saturday, October 30, 2021

Vogelgriep bij pluimveebedrijf Grootschermer: 107.000 vleeskuikens geruimd - NH Nieuws

Bij een pluimveebedrijf met vleeskuikens in Grootschermer is een grote uitbraak van de vogelgriep. Het bedrijf - met zeker 107.000 kuikens - wordt geheel geruimd, zo meldt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De ruiming gebeurt uit voorzorg en om verdere verspreiding van de uitbraak te voorkomen.

De gevonden variant van het vogelgriepvirus in Grootschermer is hoogstwaarschijnlijk een 'hoogpathogene variant', wat betekent dat het gaat om een heftige variant die zorgt voor ernstige ziekte of overlijden van pluimvee.

Op een straal van één kilometer rond het bedrijf ligt een ander pluimveebedrijf, dat mogelijk ook besmet kan zijn met het virus. Uit voorzorg is dit bedrijf geblokkeerd en wordt het intensief in de gaten gehouden.

Vervoersverbod

Voor pluimveebedrijven in een zone van tien kilometer rond het bedrijf in Grootschermer is per direct een vervoersverbod aangekondigd. Dit betekent dat alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels niet mogen worden getransporteerd.

Ook geldt dit voor pluimveemest, gebruikt strooisel en andere dieren en dierlijke producten die afkomstig zijn van bedrijven met gevogelte. 

Andere besmetting

Eerder deze week werd op een ander bedrijf in Zeewolde ook al vogelgriep vastgesteld. Daarom geldt er vanaf deze week een landelijke ophok- en afschermplicht voor vogels. 

Er moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen.

Adblock test (Why?)


Vogelgriep bij pluimveebedrijf Grootschermer: 107.000 vleeskuikens geruimd - NH Nieuws
Read More

Vogelgriep vastgesteld bij vleeskuikenbedrijf in Noord-Hollandse Grootschermer - Pluimveeweb

[unable to retrieve full-text content]

  1. Vogelgriep vastgesteld bij vleeskuikenbedrijf in Noord-Hollandse Grootschermer  Pluimveeweb
  2. Vogelgriep nu ook in Noord-Holland, 107.000 kuikens geruimd  NOS
  3. 107.000 kippen geruimd na uitbraak vogelgriep op groot bedrijf  Telegraaf.nl
  4. Vogelgriep vastgesteld bij bedrijf in Grootschermer, 107.000 dieren geruimd  NU.nl
  5. Vogelgriep bij pluimveebedrijf Grootschermer: 107.000 vleeskuikens geruimd  NH Nieuws

Vogelgriep vastgesteld bij vleeskuikenbedrijf in Noord-Hollandse Grootschermer - Pluimveeweb
Read More

Veel gevaccineerden op corona-afdeling Maastricht, hoe kan dat? - Nederlands Dagblad

In het Maastricht UMC+ waren de afgelopen week, in tegenstelling tot veel andere ziekenhuizen, acht van de tien coronapatiënten op de corona-afdeling gevaccineerd. Dat bericht werd op sociale media door ongevaccineerden gretig gedeeld als ware het een bewijs van de nutteloosheid van vaccinatie. Maar dat is geen correcte weergave van zaken, zegt Paul Savelkoul, moleculair microbioloog bij het UMC Maastricht.

'Er is een verschil tussen een corona-afdeling, waar oudere mensen of mensen met onderliggend lijden liggen, die wel gevaccineerd zijn en de ic.' (beeld anp / sem van der wal)

'Er is een verschil tussen een corona-afdeling, waar oudere mensen of mensen met onderliggend lijden liggen, die wel gevaccineerd zijn en de ic.'

(beeld anp / sem van der wal)

Hoe kan het dat acht van de tien coronapatiënten op de corona-afdeling van het Maastricht UMC+ wél gevaccineerd is?

‘De gemiddelde leeftijd ligt in Limburg hoger dan in de rest van Nederland. Mensen die gevaccineerd zijn wekken in het algemeen afweer op tegen het virus, maar dat geldt niet voor iedereen. Bij mensen die ouder zijn of onderliggend lijden hebben, bijvoorbeeld kanker, worden minder afweerstoffen aangemaakt na vaccinatie. Zij zijn vatbaarder om toch in het ziekenhuis te belanden wanneer ze besmet raken. Daarbij komt dat de groep gevaccineerden veel groter is dan de groep niet-gevaccineerden. Dus dat er daarvan meer worden opgenomen op de corona-afdeling is logisch.’  

Hoe zit het dan met de mensen die zow..


Deel dit bericht:

Adblock test (Why?)


Veel gevaccineerden op corona-afdeling Maastricht, hoe kan dat? - Nederlands Dagblad
Read More

107.000 kippen geruimd na uitbraak vogelgriep op groot bedrijf - Telegraaf.nl

Het gaat om „een vleeskuikenbedrijf met drie stallen: twee stallen met 40.000 dieren en één stal met 27.000 dieren”, aldus Schouten. „In één stal vertoonden de dieren verschijnselen van vogelgriep.” Uit afgenomen monsters blijkt dat er inderdaad sprake is van besmetting.

In de buurt van het besmette bedrijf zit een andere kippenboer, met 18.700 vleeskuikens. Maar volgens de minister is het „verantwoord” dit bedrijf niet preventief te ruimen, omdat in een straal van 10 kilometer „geen ander commercieel pluimveebedrijf” is gevestigd „waarheen verspreiding zou kunnen optreden.”

Dinsdag kondigde Schouten een ophokplicht voor commerciële pluimveehouders aan: zij moeten hun kippen voorlopig binnenhouden om verspreiding van het virus te beperken.

Adblock test (Why?)


107.000 kippen geruimd na uitbraak vogelgriep op groot bedrijf - Telegraaf.nl
Read More

Waarom in Limburg zoveel gevaccineerden met Covid in ziekenhuis liggen | ThePostOnline - ThePostOnline

 

“In de (social) media is momenteel veel aandacht voor het feit dat er in het Maastricht UMC+ relatief veel gevaccineerde patiënten zijn opgenomen met een COVID-besmetting. Vorige week waren gemiddeld acht op de tien patiënten op een gewone (niet IC) corona-afdeling gevaccineerd. Dat lijkt op het eerste oog een relatief hoog percentage dat verbazing oproept en nadere duiding verdient.

De corona-besmette patiënten op de verpleegafdeling hebben vrijwel allemaal een hoge leeftijd: 90% is ouder dan 70 jaar, 60% is 80 jaar of ouder. In vrijwel alle gevallen betreft het patiënten met andere onderliggende aandoeningen of in enkele gevallen onvoldoende immuunrespons door medicatie.

Volgens medisch moleculair microbioloog prof. dr. Paul Savelkoul wordt de hoge vaccinatiegraad bij de opgenomen coronapatiënten verklaard door de relatief oude patiëntenpopulatie in het Maastricht UMC+: “Bij een hoge vaccinatiegraad worden jongeren niet zo ziek dat ze in het ziekenhuis belanden, gevaccineerde ouderen met onderliggend lijden wel. Gelukkig zijn die ouderen gevaccineerd, anders zouden ze veel zieker zijn en mogelijk op de IC belanden zoals voor de vaccinaties het geval was.””

Omdat tout wappie Nederland weer hysterisch met de vuistjes stond te maaien op social media nadat bekend was geworden dat in Limburg er juist wél veel gevaccineerden in het ziekenhuis liggen, besloot het UMC+ nog maar eens in Jip en Janneke-taal uit te leggen hoe het zit.

Oftewel, waarom de vele ongevaccineerden in hun ziekenhuis GEEN bewijs zijn dat het vaccin niet werkt (of, zoals wappies uiteraard denken, dat het vaccin juist zieker maakt).

NU.nl vroeg nog even verder aan de woordvoerder van het UMC+ waarom er eigenlijk zoveel bejaarden in hun ziekenhuis liggen. Het antwoord is verrassend simpel: omdat er nou eenmaal veel bejaarden wonen in Limburg.

“Grotendeels heeft het te maken met de demografie van Zuid-Limburg”, aldus een woordvoerder. “Deze regio heeft, in vergelijking met de rest van Nederland, een relatief grote concentratie ouderen.”

Niet dat dit allemaal veel zal helpen om wappies te overtuigen, die bovendien ‘zelf onderzoek’ hebben gedaan, maar toch.

En ja, in de meeste andere Nederlandse ziekenhuizen is de meerderheid van de Covid-patiënten nog steeds ongevaccineerd.

Lees ook: Ziekenhuizen Limburg lopen vol coronapatiënten, 80% wél gevaccineerd

Lees ook: Vier leraren Limburgse basisschool besmet met coronavirus

Lees ook: ‘Opa Koos’ probeert kinderen uit Limburgse scholen te lokken

Gebruikte bronnen:

NU.nl.

UMC+ Maastricht.

Adblock test (Why?)


Waarom in Limburg zoveel gevaccineerden met Covid in ziekenhuis liggen | ThePostOnline - ThePostOnline
Read More

Friday, October 29, 2021

Sla de meubelboulevard maar over: 'Vintage stoelen geven een huis karakter' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Sla de meubelboulevard maar over: 'Vintage stoelen geven een huis karakter'  AD.nl
Sla de meubelboulevard maar over: 'Vintage stoelen geven een huis karakter' - AD.nl
Read More

Waarom Maastrichts ziekenhuis zoveel gevaccineerde coronapatiënten telt - Reformatorisch Dagblad

[unable to retrieve full-text content]

  1. Waarom Maastrichts ziekenhuis zoveel gevaccineerde coronapatiënten telt  Reformatorisch Dagblad
  2. Veel gevaccineerden op corona-afdeling Maastricht: 'Vaccinatie beschermt niet tegen ziek worden, wél tegen ernstige ziekte'  Nederlands Dagblad
  3. In Maastricht UMC+ liggen juist wél vooral gevaccineerden: hoe kan dat?  NU.nl
  4. Waarom in Limburg zoveel gevaccineerden met Covid in ziekenhuis liggen | ThePostOnline  ThePostOnline
  5. Ziekenhuis licht groep gevaccineerde coronapatiënten op verpleegafdeling toe  Nationale Zorggids

Waarom Maastrichts ziekenhuis zoveel gevaccineerde coronapatiënten telt - Reformatorisch Dagblad
Read More

Vaccins minder effectief? Stijgend aantal besmettingen vertelt niet het hele verhaal - NRC

Corona Het aantal besmettingen onder gevaccineerden neemt toe en dat leidt tot onrust over de effectiviteit van de vaccins. Maar dat is te kort door de bocht.

De effectiviteit van de vaccins tegen ziekenhuisopname is nog altijd hoog.
De effectiviteit van de vaccins tegen ziekenhuisopname is nog altijd hoog. Foto: ANP/Sem van der Wal

Het coronavirus is sinds een paar weken terug van nooit weggeweest. Het aantal besmettingen stijgt en het aantal ziekenhuisopnames ook. De druk op de zorg neemt toe. Vrijdag schaalde het ziekenhuis VieCuri in Venlo de zorg af wegens „een enorme toestroom van coronapatiënten”, het „grootste deel” niet gevaccineerd.

Even verderop in Limburg, in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), is het ook druk. Maar daar waren gemiddeld genomen acht op de tien opgenomen coronapatiënten wél gevaccineerd, bleek deze week. Het zijn alarmerende berichten die tot vragen leiden over de bescherming van de vaccins. Neemt die sneller af dan verwacht?

In Maastricht is meer aan de hand, legt het MUMC op de website uit: „Het betreft een momentopname bij een kleine groep patiënten op een gewone corona-afdeling, dus niet de IC-afdeling.” Op de IC liggen, zo staat op de site, naast mensen die zich niet wilden laten vaccineren, veel mensen met problemen met hun immuunsysteem. Soms werkt het vaccin niet, soms konden ze zich niet laten vaccineren. Bij elkaar is 90 procent niet gevaccineerd.

Lees ook: Optimisme en overschatting: zo kwam Nederland in paar weken in najaarsgolf terecht

Dat er veel gevaccineerden op de verpleegafdeling belandden, heeft volgens het ziekenhuis te maken met de leeftijd van de opgenomen patiënten. Negen op de tien zijn ouder dan zeventig jaar, zes op de tien ouder dan tachtig. Het is bekend dat de vaccins bij mensen van hoge leeftijd minder goed werken en dat de effectiviteit bij hen sneller afneemt dan bij jongeren. „Bij een hoge vaccinatiegraad worden jongeren niet zo ziek dat ze in het ziekenhuis belanden, gevaccineerde ouderen met onderliggend lijden wel”, zegt Paul Savelkoul, medisch moleculair microbioloog bij het MUMC.

Het landelijke beeld wijst nog niet op een grote daling van de bescherming van de vaccins tegen een ziekenhuisopname. Uit een analyse van de ziekenhuisopnames door het RIVM tussen 1 september en 3 oktober bleek dat vier op de vijf coronapatiënten op de intensive care ongevaccineerd was. „Acht maanden na de start van het vaccinatieprogramma in Nederland zijn er nog geen aanwijzingen voor afname van bescherming met de tijd sinds vaccinatie”, schreef het RIVM.

44 procent gevaccineerd

Het aandeel positieve tests onder volledig gevaccineerden neemt ook toe. In augustus kwam een kwart van het aantal positieve coronatests van volledig gevaccineerden, in september ongeveer een derde. Inmiddels, gemeten tot en met maandag 25 oktober, zijn gevaccineerden goed voor bijna de helft (44 procent) van het aantal nieuwe besmettingsgevallen, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Het is verleidelijk om verregaande conclusies te trekken op basis van deze cijfers, tegen de achtergrond van een aantal studies waaruit blijkt dat de vaccineffectiviteit tegen besmetting afneemt. Toch is dat op basis van deze cijfers moeilijk te zeggen. Allereerst werd er in augustus nog volop gevaccineerd: er zijn sinds begin augustus nog 2,5 miljoen tweede prikken gezet. Als het aantal gevaccineerden groeit, kun je ook verwachten dat het aantal positieve tests in die groep groeit: het vaccin beschermt immers niet voor 100 procent.

Inmiddels is bijna 82 procent van de 12-plussers volledig gevaccineerd. De ene groep is dus veel groter dan de andere - als er maar genoeg mensen gevaccineerd zijn, veroorzaken zij vanzelf meer dan de helft van de positieve tests.

Testbereidheid

Bovendien ben je bij teststatistieken sterk afhankelijk van de testbereidheid: wie komt er naar de teststraat bij klachten? Die bereidheid is hoger onder gevaccineerden dan onder ongevaccineerden, bleek eerder uit een peiling van I&O Research. Bij voorgaande besmettingsgolven bleek de testbereidheid bovendien toe te nemen naarmate de situatie urgenter werd, bijvoorbeeld als er berichten in de media verschenen over capaciteitsproblemen in ziekenhuizen. Deze keer lijkt dat ook het geval: het aantal afgenomen tests is in een maand tijd bijna verdubbeld. Een kwart van de ongevaccineerden zei tegen I&O Research zich überhaupt niet meer te willen laten testen, tegenover 2 procent van de gevaccineerden.

Lees ook: Welke maatregelen kunnen we verwachten? Meer inzet van coronapas ligt voor de hand

Het RIVM hoopt binnenkort uitspraken te kunnen doen over de mate waarin de vaccins nog goed beschermen tegen besmetting. Het RIVM kijkt dan hoeveel gevaccineerden naar de teststraat zijn gekomen en welk percentage van die afgenomen tests positief was. Die gegevens zijn nog niet openbaar.

Al met al lijkt de vaccineffectiviteit tegen besmetting wat af te nemen, terwijl de bescherming tegen ziekenhuisopname nog hoog blijft. Desondanks loopt het aantal ziekenhuisopnames snel op: de afgelopen week werden gemiddeld 115 Covid-patiënten per dag op de verpleegafdeling opgenomen. Voor het eerst sinds juni liggen er meer dan duizend coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Het kabinet vervroegde de geplande coronapersconferentie van volgende week naar komende dinsdag, drie dagen eerder dan gepland. Mogelijke nieuwe maatregelen als een mondkapjesplicht en uitbreiding van het coronatoegangsbewijs zingen sindsdien rond. De belangrijkste ministers kwamen afgelopen vrijdag bij elkaar op het Catshuis, maar daar werden nog geen knopen doorgehakt.

Adblock test (Why?)


Vaccins minder effectief? Stijgend aantal besmettingen vertelt niet het hele verhaal - NRC
Read More

Suriname biedt kwetsbare groepen derde coronaprik aan - NU.nl

Suriname biedt mensen die kwetsbaar zijn voor een besmetting met het coronavirus sinds woensdag een derde coronaprik aan, melden lokale media donderdag. Het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid zal deze personen oproepen voor de zogenoemde boosterprik.

Personen van zestig jaar of ouder kunnen een oproep verwachten, evenals nierdialysepatiënten, personen met een verminderde weerstand door een immuunstoornis of medicatie en mensen die direct zorg verlenen aan COVID-19-patiënten.

Om in aanmerking te komen voor een boostervaccinatie, moeten personen wel al twee AstraZeneca-doses toegediend hebben gekregen. De tweede prik moet minstens vijf maanden geleden zijn gezet.

Ruim 191.000 van de ongeveer 600.000 inwoners van Suriname zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Het land heeft sinds de uitbraak van COVID-19 bijna elfhonderd coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.

Nederland roept sinds begin oktober mensen met een ernstige afweerstoornis op voor een derde coronaprik. Die groep bestaat uit 200.000 tot 400.000 personen. Na twee weken had de GGD zo'n 30.000 derde prikken gezet.

Adblock test (Why?)


Suriname biedt kwetsbare groepen derde coronaprik aan - NU.nl
Read More

Antidepressivum fluvoxamine werkt mogelijk goed tegen gevolgen Covid-19 | ThePostOnline - ThePostOnline

 

Het veelgebruikte antidepressivum fluvoxamine (een SSRI die vaak onder de merknaam Fevarin wordt voorgeschreven) lijkt goed te werken als anti-Covid-19-medicijn. Uit een groot klinisch onderzoek blijkt dat Covid-19-patiënten die fluvoxamine kregen voorgeschreven veel minder vaak in het ziekenhuis moesten worden opgenomen dan Covid-19-patiënten die het middel niet gebruikten. Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet, waarover de Wall Street Journal bericht.

Aan het onderzoek deden 1797 Covid-19-patiënten in Brazilië mee. Alle patiënten in het onderzoek hadden tenminste één risicofactor zoals suikerziekte of een chronische ziekte of waren tenminste 50 jaar oud. De helft van de patiënten kreeg gedurende 10 dagen een fluvoxamine-kuur voorgeschreven, de andere helft een placebo. Geen van de patiënten was gevaccineerd.

Van de groep die fluvoxamine kreeg voorgeschreven kwamen 66% minder patiënten in het ziekenhuis terecht dan in de placebogroep, mits men zich ook zorgvuldig aan de voorgeschreven kuur hield. In de patiëntengroep waar de kuur werd voorgeschreven vielen maarliefst 91% minder doden dan in de placebogroep.

Fluvoxamine werkt goed tegen depressies en obssesieve compulsieve stoornissen en wordt al tientallen jaren voorgeschreven. Het middel kent relatief weinig bijwerkingen en staat algemeen bekend als een veilig middel. Een 10-daagse kuur, zoals gebruikt in het onderzoek, kost ongeveer 4 dollar per patiënt. Het mogelijk nieuwe anti-Covid-19-medicijn van Merck, de molnupiravir pil, kost ongeveer 700 dollar per kuur per patiënt.

Wat de exacte werking van fluvoxamine tegen Covid-19 is blijft onduidelijk. Een mogelijk verklaring is dat fluvoxamine tegen ontstekingen in het lichaam werkt. Dezelfde werking wordt overigens ook verwacht in andere antidepressiva van het SSRI-type, zoals het populaire Prozac dat fluoxetine als werkzame stof heeft.

De Amerikaanse National Institue of Health en de World Health Organisation hebben kennis genomen van de resultaten, maar zeggen eerst meer bewijs nodig te hebben voordat een advies over het gebruik van fluvoxamine bij de behandeling van Covid-19 kan worden uitgebracht.

Lees ook: Joe Rogan heeft corona, behandelt zichzelf met paardenmedicijn ivermectine, zegt zich alweer stukken beter te voelen

Lees ook: Medicijnautoriteit al tijdens onderzoek begonnen met beoordeling eerste Europese coronavaccin

Lees ook: De Covid-delta-variant, horrornachtmerrie des doods

Gebruikte bronnen:

Wall Street Journal.

Farmaco Therapeutisch Kompas.

The Lancet.

Mayo Clinic.

NPR.

Adblock test (Why?)


Antidepressivum fluvoxamine werkt mogelijk goed tegen gevolgen Covid-19 | ThePostOnline - ThePostOnline
Read More

Gevaccineerd en toch in het ziekenhuis, zo zit het - RTL Nieuws

Adblock test (Why?)


Gevaccineerd en toch in het ziekenhuis, zo zit het - RTL Nieuws
Read More

Vaccins beschermen nog altijd goed tegen ziekenhuisopname - NRC

Corona Het aantal besmettingen onder gevaccineerden neemt toe en dat leidt tot onrust over de effectiviteit van de vaccins. Maar de cijfers vertellen niet het hele verhaal.

De effectiviteit van de vaccins tegen ziekenhuisopname is nog altijd hoog.
De effectiviteit van de vaccins tegen ziekenhuisopname is nog altijd hoog. Foto: ANP/Sem van der Wal

Het coronavirus is sinds een paar weken terug van nooit weggeweest. Het aantal besmettingen stijgt en het aantal ziekenhuisopnames ook. De druk op de zorg neemt toe. Vrijdag schaalde het ziekenhuis VieCuri in Venlo de zorg af wegens „een enorme toestroom van coronapatiënten”, het „grootste deel” niet gevaccineerd.

Even verderop in Limburg, in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), is het ook druk. Maar daar waren gemiddeld genomen acht op de tien opgenomen coronapatiënten wél gevaccineerd, bleek deze week. Het zijn alarmerende berichten die tot vragen leiden over de bescherming van de vaccins. Neemt die sneller af dan verwacht?

In Maastricht is meer aan de hand, legt het MUMC op de website uit: „Het betreft een momentopname bij een kleine groep patiënten op een gewone corona-afdeling, dus niet de IC-afdeling.” Op de IC liggen, zo staat op de site, naast mensen die zich niet wilden laten vaccineren, veel mensen met problemen met hun immuunsysteem. Soms werkt het vaccin niet, soms konden ze zich niet laten vaccineren. Bij elkaar is 90 procent niet gevaccineerd.

Lees ook: Optimisme en overschatting: zo kwam Nederland in paar weken in najaarsgolf terecht

Dat er veel gevaccineerden op de verpleegafdeling belandden, heeft volgens het ziekenhuis te maken met de leeftijd van de opgenomen patiënten. Negen op de tien zijn ouder dan zeventig jaar, zes op de tien ouder dan tachtig. Het is bekend dat de vaccins bij mensen van hoge leeftijd minder goed werken en dat de effectiviteit bij hen sneller afneemt dan bij jongeren. „Bij een hoge vaccinatiegraad worden jongeren niet zo ziek dat ze in het ziekenhuis belanden, gevaccineerde ouderen met onderliggend lijden wel”, zegt Paul Savelkoul, medisch moleculair microbioloog bij het MUMC.

Het landelijke beeld wijst nog niet op een grote daling van de bescherming van de vaccins tegen een ziekenhuisopname. Uit een analyse van de ziekenhuisopnames door het RIVM tussen 1 september en 3 oktober bleek dat vier op de vijf coronapatiënten op de intensive care ongevaccineerd was. „Acht maanden na de start van het vaccinatieprogramma in Nederland zijn er nog geen aanwijzingen voor afname van bescherming met de tijd sinds vaccinatie”, schreef het RIVM.

44 procent gevaccineerd

Het aandeel positieve tests onder volledig gevaccineerden neemt ook toe. In augustus kwam een kwart van het aantal positieve coronatests van volledig gevaccineerden, in september ongeveer een derde. Inmiddels, gemeten tot en met maandag 25 oktober, zijn gevaccineerden goed voor bijna de helft (44 procent) van het aantal nieuwe besmettingsgevallen, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Het is verleidelijk om verregaande conclusies te trekken op basis van deze cijfers, tegen de achtergrond van een aantal studies waaruit blijkt dat de vaccineffectiviteit tegen besmetting afneemt. Toch is dat op basis van deze cijfers moeilijk te zeggen. Allereerst werd er in augustus nog volop gevaccineerd: er zijn sinds begin augustus nog 2,5 miljoen tweede prikken gezet. Als het aantal gevaccineerden groeit, kun je ook verwachten dat het aantal positieve tests in die groep groeit: het vaccin beschermt immers niet voor 100 procent.

Inmiddels is bijna 82 procent van de 12-plussers volledig gevaccineerd. De ene groep is dus veel groter dan de andere - als er maar genoeg mensen gevaccineerd zijn, veroorzaken zij vanzelf meer dan de helft van de positieve tests.

Testbereidheid

Bovendien ben je bij teststatistieken sterk afhankelijk van de testbereidheid: wie komt er naar de teststraat bij klachten? Die bereidheid is hoger onder gevaccineerden dan onder ongevaccineerden, bleek eerder uit een peiling van I&O Research. Bij voorgaande besmettingsgolven bleek de testbereidheid bovendien toe te nemen naarmate de situatie urgenter werd, bijvoorbeeld als er berichten in de media verschenen over capaciteitsproblemen in ziekenhuizen. Deze keer lijkt dat ook het geval: het aantal afgenomen tests is in een maand tijd bijna verdubbeld. Een kwart van de ongevaccineerden zei tegen I&O Research zich überhaupt niet meer te willen laten testen, tegenover 2 procent van de gevaccineerden.

Lees ook: Welke maatregelen kunnen we verwachten? Meer inzet van coronapas ligt voor de hand

Het RIVM hoopt binnenkort uitspraken te kunnen doen over de mate waarin de vaccins nog goed beschermen tegen besmetting. Het RIVM kijkt dan hoeveel gevaccineerden naar de teststraat zijn gekomen en welk percentage van die afgenomen tests positief was. Die gegevens zijn nog niet openbaar.

Al met al lijkt de vaccineffectiviteit tegen besmetting wat af te nemen, terwijl de bescherming tegen ziekenhuisopname nog hoog blijft. Desondanks loopt het aantal ziekenhuisopnames snel op: de afgelopen week werden gemiddeld 115 Covid-patiënten per dag op de verpleegafdeling opgenomen. Voor het eerst sinds juni liggen er meer dan duizend coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Het kabinet vervroegde de geplande coronapersconferentie van volgende week naar komende dinsdag, drie dagen eerder dan gepland. Mogelijke nieuwe maatregelen als een mondkapjesplicht en uitbreiding van het coronatoegangsbewijs zingen sindsdien rond. De belangrijkste ministers kwamen afgelopen vrijdag bij elkaar op het Catshuis, maar daar werden nog geen knopen doorgehakt.

Adblock test (Why?)


Vaccins beschermen nog altijd goed tegen ziekenhuisopname - NRC
Read More

Nieuwe studie naar besmettelijkheid gevaccineerden: 'Slecht nieuws voor wie dacht dat we corona de wereld uit gingen helpen' - Telegraaf.nl

Premium

Het beste van De Telegraaf

Een nieuwe studie, gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet, heeft onderzoek gedaan naar de besmettelijkheid van gevaccineerden en de dalende bescherming van de vaccins. „Dit is slecht nieuws als je denkt aan het scenario dat we corona gingen temmen en de wereld uit gingen helpen”, zegt de Vlaamse vaccinoloog Geert-Leroux Roels (UGent).

Adblock test (Why?)


Nieuwe studie naar besmettelijkheid gevaccineerden: 'Slecht nieuws voor wie dacht dat we corona de wereld uit gingen helpen' - Telegraaf.nl
Read More

Zo is leven met psoriasis: 'Mensen lopen met een grote boog om me heen' - RTL Nieuws

Drie vragen over psoriasis

Dermatoloog Ewout Baerveldt beantwoordt drie vragen over de complexe huidaandoening psoriasis.

1. Welke vormen van psoriasis zijn er?

"Er is een aantal vormen van psoriasis, waarbij psoriasis vulgaris de meest voorkomende variant is. Daarnaast heb je psoriasis guttata, zoals Ellis heeft, en artritis psoriatica, de vorm waarmee Gonny werd gediagnosticeerd. Als je kijkt naar de levensloop van een mens, is psoriasis guttata in veel gevallen de vorm waar je als jongvolwassene als eerste mee te maken krijgt. Deze vorm maakt dat je allemaal kleine druppelvormige blaasjes op je huid krijgt, die veelal pijn, jeuk en schilfers kunnen veroorzaken.

Ongeveer de helft van de mensen die psoriasis guttata heeft gehad, krijgt in een latere fase psoriasis vulgaris. Dit is de reguliere vorm van psoriasis en wordt ook wel de 'plaque vorm' genoemd, omdat de vele blaasjes zich kunnen 'samensmelten' en zo een grote plak vormen.

Naast psoriasis vulgaris kun je ook artritis psoriatica ontwikkelen. Hierbij worden je gewrichten aangetast. Klachten van artritis psoriatica uiten zich frequent in de vingers - maar kunnen ook andere gewrichten zoals de onderrug of heup bereiken. 

Sommige mensen hebben beide vormen van psoriasis tegelijk, maar het komt ook voor dat patiënten enkel artritis psoriatica hebben en dus alleen last hebben van hun gewrichten, zonder plekken op hun huid."

2. Hoe ontstaat psoriasis?

"Onderzoek wijst uit dat je genetische aanleg kunt hebben voor het krijgen van psoriasis. Bij 30 procent van de psoriasispatiënten blijkt een direct familielid ook psoriasis te hebben. Naast genetische aanleg, zijn ook infecties en stress uitlokkende factoren.

Heb je psoriasis, dan werkt het samenspel tussen je immuunsysteem en je huid niet goed. Door triggers van buitenaf, zoals ergens tegenaan stoten of op een andere manier je huid beschadigen, gaan jouw huidcellen over tot een snellere deling van de huid dan normaal. Die snelle verversing leidt tot harde, dikke schilferlagen op je huid, maar stimuleert ook het immuunsysteem en trekt extra afweercellen naar de huid. In sommige gevallen migreren deze afweercellen zelfs naar de buitenste laag van je huid, waardoor micro-abcessen ontstaan. Dit proces veroorzaakt pijn en jeuk."

3. Welke behandelmethoden zijn er voor psoriasis?

"Om psoriasis te behandelen, moet je het samenspel tussen immuunsysteem en huid in balans zien te brengen. Er zijn verschillende geneesmiddelen die hierbij kunnen helpen, zoals lichttherapie, crèmes, medicijnen in pilvorm, of de biologics die Ellis eerder al noemde. Op die manier dwing je je huidcellen om tot rust te komen en zorg je dat ze normaler gaan delen. Uiteindelijk zullen deze cellen dan ook minder stofjes produceren die je ontstekingswaarden verhogen.

Psoriasis is een chronische ziekte en is dus helaas nooit helemaal te genezen. Het is daarom belangrijk dat we blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden om psoriasis te behandelen. We zijn al een heel eind, maar we zijn er nog niet. Een deel van de geneesmiddelen is dusdanig effectief dat het 75 tot 90 procent van de huidafwijkingen onder controle krijgt."

Adblock test (Why?)


Zo is leven met psoriasis: 'Mensen lopen met een grote boog om me heen' - RTL Nieuws
Read More

Sla de meubelboulevard maar over: 'Vintage stoelen geven een huis karakter' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Sla de meubelboulevard maar over: 'Vintage stoelen geven een huis karakter'  AD.nl
Sla de meubelboulevard maar over: 'Vintage stoelen geven een huis karakter' - AD.nl
Read More

Waarom in Limburg zoveel gevaccineerden met Covid in ziekenhuis liggen | ThePostOnline - ThePostOnline

 

“In de (social) media is momenteel veel aandacht voor het feit dat er in het Maastricht UMC+ relatief veel gevaccineerde patiënten zijn opgenomen met een COVID-besmetting. Vorige week waren gemiddeld acht op de tien patiënten op een gewone (niet IC) corona-afdeling gevaccineerd. Dat lijkt op het eerste oog een relatief hoog percentage dat verbazing oproept en nadere duiding verdient.

De corona-besmette patiënten op de verpleegafdeling hebben vrijwel allemaal een hoge leeftijd: 90% is ouder dan 70 jaar, 60% is 80 jaar of ouder. In vrijwel alle gevallen betreft het patiënten met andere onderliggende aandoeningen of in enkele gevallen onvoldoende immuunrespons door medicatie.

Volgens medisch moleculair microbioloog prof. dr. Paul Savelkoul wordt de hoge vaccinatiegraad bij de opgenomen coronapatiënten verklaard door de relatief oude patiëntenpopulatie in het Maastricht UMC+: “Bij een hoge vaccinatiegraad worden jongeren niet zo ziek dat ze in het ziekenhuis belanden, gevaccineerde ouderen met onderliggend lijden wel. Gelukkig zijn die ouderen gevaccineerd, anders zouden ze veel zieker zijn en mogelijk op de IC belanden zoals voor de vaccinaties het geval was.””

Omdat tout wappie Nederland weer hysterisch met de vuistjes stond te maaien op social media nadat bekend was geworden dat in Limburg er juist wél veel gevaccineerden in het ziekenhuis liggen, besloot het UMC+ nog maar eens in Jip en Janneke-taal uit te leggen hoe het zit.

Oftewel, waarom de vele ongevaccineerden in hun ziekenhuis GEEN bewijs zijn dat het vaccin niet werkt (of, zoals wappies uiteraard denken, dat het vaccin juist zieker maakt).

NU.nl vroeg nog even verder aan de woordvoerder van het UMC+ waarom er eigenlijk zoveel bejaarden in hun ziekenhuis liggen. Het antwoord is verrassend simpel: omdat er nou eenmaal veel bejaarden wonen in Limburg.

“Grotendeels heeft het te maken met de demografie van Zuid-Limburg”, aldus een woordvoerder. “Deze regio heeft, in vergelijking met de rest van Nederland, een relatief grote concentratie ouderen.”

Niet dat dit allemaal veel zal helpen om wappies te overtuigen, die bovendien ‘zelf onderzoek’ hebben gedaan, maar toch.

En ja, in de meeste andere Nederlandse ziekenhuizen is de meerderheid van de Covid-patiënten nog steeds ongevaccineerd.

Lees ook: Ziekenhuizen Limburg lopen vol coronapatiënten, 80% wél gevaccineerd

Lees ook: Vier leraren Limburgse basisschool besmet met coronavirus

Lees ook: ‘Opa Koos’ probeert kinderen uit Limburgse scholen te lokken

Gebruikte bronnen:

NU.nl.

UMC+ Maastricht.

Adblock test (Why?)


Waarom in Limburg zoveel gevaccineerden met Covid in ziekenhuis liggen | ThePostOnline - ThePostOnline
Read More

Thursday, October 28, 2021

Antidepressivum fluvoxamine werkt mogelijk goed tegen gevolgen Covid-19 | ThePostOnline - ThePostOnline

 

Het veelgebruikte antidepressivum fluvoxamine (een SSRI die vaak onder de merknaam Fevarin wordt voorgeschreven) lijkt goed te werken als anti-Covid-19-medicijn. Uit een groot klinisch onderzoek blijkt dat Covid-19-patiënten die fluvoxamine kregen voorgeschreven veel minder vaak in het ziekenhuis moesten worden opgenomen dan Covid-19-patiënten die het middel niet gebruikten. Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet, waarover de Wall Street Journal bericht.

Aan het onderzoek deden 1797 Covid-19-patiënten in Brazilië mee. Alle patiënten in het onderzoek hadden tenminste één risicofactor zoals suikerziekte of een chronische ziekte of waren tenminste 50 jaar oud. De helft van de patiënten kreeg gedurende 10 dagen een fluvoxamine-kuur voorgeschreven, de andere helft een placebo. Geen van de patiënten was gevaccineerd.

Van de groep die fluvoxamine kreeg voorgeschreven kwamen 66% minder patiënten in het ziekenhuis terecht dan in de placebogroep, mits men zich ook zorgvuldig aan de voorgeschreven kuur hield. In de patiëntengroep waar de kuur werd voorgeschreven vielen maarliefst 91% minder doden dan in de placebogroep.

Fluvoxamine werkt goed tegen depressies en obssesieve compulsieve stoornissen en wordt al tientallen jaren voorgeschreven. Het middel kent relatief weinig bijwerkingen en staat algemeen bekend als een veilig middel. Een 10-daagse kuur, zoals gebruikt in het onderzoek, kost ongeveer 4 dollar per patiënt. Het mogelijk nieuwe anti-Covid-19-medicijn van Merck, de molnupiravir pil, kost ongeveer 700 dollar per kuur per patiënt.

Wat de exacte werking van fluvoxamine tegen Covid-19 is blijft onduidelijk. Een mogelijk verklaring is dat fluvoxamine tegen ontstekingen in het lichaam werkt. Dezelfde werking wordt overigens ook verwacht in andere antidepressiva van het SSRI-type, zoals het populaire Prozac dat fluoxetine als werkzame stof heeft.

De Amerikaanse National Institue of Health en de World Health Organisation hebben kennis genomen van de resultaten, maar zeggen eerst meer bewijs nodig te hebben voordat een advies over het gebruik van fluvoxamine bij de behandeling van Covid-19 kan worden uitgebracht.

Lees ook: Joe Rogan heeft corona, behandelt zichzelf met paardenmedicijn ivermectine, zegt zich alweer stukken beter te voelen

Lees ook: Medicijnautoriteit al tijdens onderzoek begonnen met beoordeling eerste Europese coronavaccin

Lees ook: De Covid-delta-variant, horrornachtmerrie des doods

Gebruikte bronnen:

Wall Street Journal.

Farmaco Therapeutisch Kompas.

The Lancet.

Mayo Clinic.

NPR.

Adblock test (Why?)


Antidepressivum fluvoxamine werkt mogelijk goed tegen gevolgen Covid-19 | ThePostOnline - ThePostOnline
Read More

In Maastricht UMC+ liggen juist wél vooral gevaccineerden: hoe kan dat? - NU.nl

In het Maastricht UMC+ zijn acht op de tien patiënten op de verpleegafdeling gevaccineerd, zo vertelde bestuursvoorzitter Helen Mertens maandag in gesprek met 1Limburg. De cijfers leiden tot bezorgdheid op sociale media: na vaccinatie neemt de kans op ziekenhuisopname toch juist af? Hoe zit dat, en wat is het beeld in andere ziekenhuizen?

Ten eerste: landelijk gezien is het beeld nog steeds dat veruit de meeste mensen die vanwege een coronabesmetting in het ziekenhuis terechtkomen, niet zijn gevaccineerd tegen COVID-19. Gemiddeld gezien heeft 75 procent van de coronapatiënten op de verpleegafdelingen geen prik. Op de intensive care is dat 80 procent, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Een woordvoerder van het instituut benadrukt dat hoe meer besmettingen er zijn, hoe meer gevaccineerde mensen ook in de ziekenhuizen terechtkomen. "Maar dat zijn wel vaak mensen met onderliggend lijden, bij wie het vaccin ook minder goed werkt. Over het algemeen blijkt het dat vaccinatie goed werkt tegen ziekenhuisopname."

Het was al bekend dat vaccinaties niet in 100 procent van de gevallen leiden tot immuniteit. Bij ouderen neemt de werking van vaccins daarnaast sneller af.

Vooral oudere patiënten met onderliggende aandoeningen

Dat in het Maastrichtse ziekenhuis relatief veel coronapatiënten gevaccineerd zijn komt door de relatief oude patiëntenpopulatie, zo verklaart moleculair microbioloog Paul Savelkoul op de site van Maastricht UMC+.

Het merendeel van de coronapatienten op de verpleegafdelingen van het Maastricht UMC+ heeft inderdaad een hoge leeftijd: 90 procent is ouder dan zeventig jaar, 60 procent is tachtig jaar of ouder. Bijna al deze ouderen hebben onderliggende aandoeningen, of in een enkel geval een mindere immuunrespons door het gebruik van medicatie.

"Bij een hoge vaccinatiegraad worden jongeren niet zo ziek dat ze in het ziekenhuis belanden", aldus Savelkoul. "Gevaccineerde ouderen met onderliggend lijden wel."

Maar hoe komt het dan dat het ziekenhuis een relatief oude patiëntenpopulatie heeft? Volgens het ziekenhuis komt dat door verschillende factoren. "Grotendeels heeft het te maken met de demografie van Zuid-Limburg", aldus een woordvoerder. "Deze regio heeft, in vergelijking met de rest van Nederland, een relatief grote concentratie ouderen."

Daarnaast is Limburg momenteel een van de provincies waar relatief gezien de meeste positieve tests worden afgenomen. Lokale uitbraken in het zuiden van de provincie spelen mogelijk een rol in de afwijkende ziekenhuiscijfers in Maastricht. "Bij een uitbraak onder kwetsbare ouderen heb je ook meteen een grotere aanwas", aldus de woordvoerder.

Andere ziekenhuizen zien vooral niet-gevaccineerden

In het ZGT in Almelo worden vooral niet-gevaccineerde coronapatiënten binnengebracht, zegt een woordvoerder tegen RTV Oost. Ondanks dat in dat gebied volgens het CBS ook relatief veel ouderen wonen, sluiten de coronacijfers daar wel aan bij het landelijke beeld.

"De mensen die wel gevaccineerd zijn, hebben vaak een onderliggende aandoening", aldus de woordvoerder. "Dat maakt dat het vaccin minder goed werkt. Mensen die geen onderliggende aandoening hebben en die gevaccineerd zijn, komen hier in principe niet."

Lokale uitzonderingen daargelaten sluit het beeld in veel ziekenhuizen aan bij de cijfers van het RIVM. Zo zegt een woordvoerder van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland, waar de ziekenhuizen in de Noordelijke provincies bij aangesloten zijn, dat "het grote merendeel" van de opgenomen coronapatiënten in het gebied niet is gevaccineerd.

Hetzelfde beeld is terug te zien in het Flevoziekenhuis in Almere en het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Van de 32 coronapatiënten in Zwolle heeft 80 tot 90 procent geen prik tegen COVID-19 gehad. "Dus het landelijke beeld dat vooral ongevaccineerde mensen in het ziekenhuis en op de ic belanden zien ook wij terug."

Adblock test (Why?)


In Maastricht UMC+ liggen juist wél vooral gevaccineerden: hoe kan dat? - NU.nl
Read More

Longarts: 'Als iedereen gevaccineerd zou zijn, hadden we vrijwel geen problemen gehad' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Longarts: 'Als iedereen gevaccineerd zou zijn, hadden we vrijwel geen problemen gehad'  AD.nl
Longarts: 'Als iedereen gevaccineerd zou zijn, hadden we vrijwel geen problemen gehad' - AD.nl
Read More

Wat met mensen die zich niet kùnnen laten vaccineren? En hoeveel zijn dat er eigenlijk? - Het Nieuwsblad

[unable to retrieve full-text content]

  1. Wat met mensen die zich niet kùnnen laten vaccineren? En hoeveel zijn dat er eigenlijk?  Het Nieuwsblad
  2. 'Risico op allergische reacties na vaccinatie enorm overscha...  De Standaard
  3. Wat met mensen die zich niet kunnen laten vaccineren? En hoeveel zijn dat er eigenlijk?  Gazet van Antwerpen

Wat met mensen die zich niet kùnnen laten vaccineren? En hoeveel zijn dat er eigenlijk? - Het Nieuwsblad
Read More

Suriname biedt kwetsbare groepen derde coronaprik aan | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl - NU.nl

Suriname biedt mensen die kwetsbaar zijn voor een besmetting met het coronavirus sinds woensdag een derde coronaprik aan, melden lokale media donderdag. Het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid zal deze personen oproepen voor de zogenoemde boosterprik.

Personen van zestig jaar of ouder kunnen een oproep verwachten, evenals nierdialysepatiënten, personen met een verminderde weerstand door een immuunstoornis of medicatie en mensen die direct zorg verlenen aan COVID-19-patiënten.

Om in aanmerking te komen voor een boostervaccinatie, moeten personen wel al twee AstraZeneca-doses toegediend hebben gekregen. De tweede prik moet minstens vijf maanden geleden zijn gezet.

Ruim 191.000 van de ongeveer 600.000 inwoners van Suriname zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Het land heeft sinds de uitbraak van COVID-19 bijna elfhonderd coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.

Nederland roept sinds begin oktober mensen met een ernstige afweerstoornis op voor een derde coronaprik. Die groep bestaat uit 200.000 tot 400.000 personen. Na twee weken had de GGD zo'n 30.000 derde prikken gezet.

Adblock test (Why?)


Suriname biedt kwetsbare groepen derde coronaprik aan | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl - NU.nl
Read More

Gezondheid Cilly Dartell verslechterd: 'Nieuwe plekken gevonden in longen en hersenen' - Telegraaf.nl

„Het zijn onrustige tijden voor mij”, schrijft Cilly op Facebook. „Een aantal maanden geleden zijn er nieuwe plekken gevonden in mijn longen en hersenen.”

De presentatrice krijgt bestralingen voor de uitzaaiingen in haar hersenen en start binnenkort met een trial (test van een nieuw geneesmiddel, red.) om ’de plekken in de longen te bevechten’.

Cilly werd in 2016 voor het eerst gediagnosticeerd met longkanker. Die strijd won ze, maar vorig jaar keerde de ziekte terug. Ze is niet van plan om zomaar op te geven. „Een van mijn lieve vriendinnen zegt altijd dat ik in de juiste rij moet gaan staan bij de uitslag. Ik heb me voorgenomen dat te gaan doen. We gaan ervoor.”

Adblock test (Why?)


Gezondheid Cilly Dartell verslechterd: 'Nieuwe plekken gevonden in longen en hersenen' - Telegraaf.nl
Read More

Uitgestelde zorg eist tol: amputaties en vergroeiingen als uitwassen - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Uitgestelde zorg eist tol: amputaties en vergroeiingen als uitwassen  AD.nl
Uitgestelde zorg eist tol: amputaties en vergroeiingen als uitwassen - AD.nl
Read More

Wednesday, October 27, 2021

Vijf manieren om de nieuwe coronagolf te breken – en hun voors en tegens - Volkskrant

De besmettingen en ziekenhuisopnames lopen op, het kabinet noemt nieuwe maatregelen ‘onvermijdelijk’. Maar wat is er precies te doen tegen de herfstgolf? Vijf opties gewogen, van nietsdoen tot minilockdowns.

1| Nietsdoen

Zwaarte ingreep *

Effect *

Jawel: er is natuurlijk nog steeds de mogelijkheid om weinig extra’s te doen – en de herfstgolf nog wat meer op ons af te laten komen. De oplopende ic-bezetting valt immers nog steeds binnen de verwachting, al schurkt het aantal bezette ic-bedden (199) aan tegen de bovengrens van de RIVM-prognoses (210).

Onzeker is hoe ver die bezetting nog stijgt, zegt epidemioloog Frits Rosendaal (LUMC). Onduidelijk is immers waar we naar kijken: wat pruttelende brandhaarden, of een serieuze landelijke uitbraak. ‘Tijdens de eerste golf wist je zeker dat een eenmaal ingezette stijging verder zou oplopen. Maar nu, met alle gevaccineerden, zou het ook kunnen dat de stijging straks afvlakt, en de grafiek de vorm van een tafelberg krijgt, met een platte bovenkant.’

Het kabinet kan dus in de verleiding komen om te zeggen: we zien het nog even aan. Afgelopen lente konden we toch zeker ook meer dan 800 ic-patiënten aan, en tijdens de eerste golf ruim 1.300? Even de schouders eronder, zorghelden!

Maar zeg dat vooral niet tegen die zorghelden zelf. Door ziekteverzuim, inhaaloperaties en algehele uitputting kan de zorg 400 ic-patiënten al niet aan, klaagde ic-artsen-voorzitter Diederik Gommers al eerder. Dat is geen zieligdoenerij, vinden ook epidemiologen die zelf niet direct bij de ic-zorg zijn betrokken. ‘De buffer is gewoon kleiner dan hij was’, signaleert Alma Tostmann (Radboud UMC).

Tel daarbij op een mogelijk naderende griepepidemie, en nietsdoen wordt wel erg riskant. ‘Natuurlijk kun je ervoor kiezen om operaties opnieuw uit te stellen en de reguliere zorg weer af te schalen’, zegt Marc Bonten (UMC Utrecht). ‘Maar dat is dan voor een heleboel patiënten oneerlijk. Zo krijg je een pandemie van de ongevaccineerden.’

2| Benadruk de bestaande maatregelen

Zwaarte ingreep *

Effect ***

Een aanbeveling die het Outbreak Management Team (OMT) waarschijnlijk sowieso zal doen: zorg ervoor dat mensen zich beter aan de al bestaande regels houden. Want waar zijn nou de reclamespotjes, socialemediacampagnes en posters waarop de basisregels nog eens worden uitgelegd?

‘Dat heb ik echt gemist’, zegt Tostmann. ‘Er is een duidelijke basis, maar daarover wordt helemaal niet gecommuniceerd. Daarmee kun je nog veel winst halen, daarna moet je pas nadenken over andere maatregelen.’

Vooral het verwaarloosde testen en thuisblijven bij klachten is veel kenners een doorn in het oog. Slechts vier op de tien houdt zich eraan, blijkt uit de recentste peiling door de RIVM Gedragsunit. ‘De indruk is ontstaan dat je als je eenmaal bent gevaccineerd nooit meer wat hoeft te doen’, zegt Tostmann.

Ten onrechte, weten we inmiddels. Al is de kans erop na vaccinatie zo’n 70 procent kleiner, ook gevaccineerden kunnen nog altijd het virus oplopen en het overdragen op anderen, zonder zelf erg ziek te worden. Testen dus: ‘Daarmee kun je de besmettelijken toch weer even van de straat halen’, zegt Rosendaal.

‘Raar en niet helemaal terecht’, vindt Tostmann het in dat licht dat het kabinet het aantal besmettingen heeft laten vallen als officiële graadmeter voor de ernst van de epidemie. In de nieuwe routekaart voor de epidemie, opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, komt het aantal besmettingen immers niet meer voor als ‘signaalwaarde’ waaraan je de ernst van de epidemie kunt aflezen.

‘Nu hebben we nog de ruimte om het tij te keren met redelijk milde ingrepen’, zegt Tostmann. ‘Als we nu iets meer ons best doen, hoeven we straks niet naar zwaardere maatregelen te grijpen.’

3| Haal de broekriem aan

Zwaarte ingreep ***

Effect ***

Eigen schuld, dikke bult dat de besmettingen weer oplopen, zegt Marc Bonten haast met zoveel woorden. ‘Het kabinet heeft bij de versoepelingen gekozen voor een wezenlijk andere uitvoering dan wij als OMT hadden geadviseerd.’

Want bij de laatste ronde versoepelingen wilden de wetenschappelijk adviseurs eigenlijk de danszalen dichthouden, het thuiswerken zo veel mogelijk handhaven en de anderhalve meter waar dat even kan in stand houden. ‘Maar dat pakte anders uit’, constateert Bonten. ‘Een groter deel van de horeca dan het advies was is open, en haast iedereen gaat weer gewoon naar het werk.’ Zijn tip is dan ook: ‘Beperk je tot de versoepelingen die in het OMT-advies stonden. En zorg voor een goede handhaving.’

Dat zou dus kunnen uitdraaien op: thuiswerken bevorderen en het afstand houden weer serieuzer nemen, maar ook huisgenoten van positief getesten weer in quarantaine laten gaan en het uitgaansleven inperken. En men zou de mondkapjes in de supermarkt weer verplicht kunnen stellen, al was het maar om de algehele alertheid te verhogen. ‘Misschien hebben we inmiddels genoeg van die witte FFP2-mondkapjes om ze uit te delen’, oppert Rosendaal.

Niet erg geneigd zal men zijn om opnieuw naar paardenmiddelen te grijpen, zoals een algehele lockdown, sluiting van scholen of het A-woord – de avondklok. Maar uitgesloten is niet dat er bijvoorbeeld wordt besloten tot een verlengde schoolvakantie, een middel dat tijdens de tweede golf van vorige winter ook werd ingezet om contacten te verminderen.

Volgens OMT-lid Marc Bonten moet de overheid thuiswerken opnieuw stimuleren en het afstand houden weer serieuzer nemen. Beeld ANP
Volgens OMT-lid Marc Bonten moet de overheid thuiswerken opnieuw stimuleren en het afstand houden weer serieuzer nemen.Beeld ANP

4| Pak de ongevaccineerden aan

Zwaarte ingreep ***

Effect *

Een optie waarop Hugo de Jonge nadrukkelijk zinspeelt, en die onder meer Rusland en Oostenrijk al in de praktijk willen brengen: zet de ongevaccineerden meer onder druk. Dat kan bijvoorbeeld door mensen op meer plekken toegangscodes te laten zien, of de QR-code verplicht te stellen op het werk. Op de ic’s is volgens de laatste cijfers immers 83 procent ongevaccineerd.

Verleidelijk dus om te denken: als die er nou niet waren, zou er niets aan de hand zijn. ‘De prijs van de keuzevrijheid is wel heel hoog’, mopperde de minister al eerder. En maandag vroeg hij zich hardop af of ‘het wel gerechtvaardigd is de hele samenleving aanvullende beperkingen op te leggen’.

Maar de ongevaccineerden zomaar even wegwensen kan niet. Ongevaccineerden zitten immers verspreid door de samenleving, en hebben zeer uiteenlopende motieven voor hun weigering, van geloofsprincipes tot drempelvrees vanwege de bijwerkingen. ‘Ik snap de verleiding wel’, zegt Tostmann. ‘Maar ik vraag me af of je langs deze weg de veiligheid bereikt die je hoopt te bereiken.’

Nog allerlei andere argumenten, zijn er tegen een ‘lockdown voor ongevaccineerden’ naar Oostenrijks model in te brengen. QR-code of niet, gevaccineerden kunnen het virus nog altijd doorgeven aan de ongevaccineerden. De maatregel zou de weerstand tegen vaccinatie bij sommigen kunnen vergroten. En mensen die zich niet hebben laten vaccineren maar die wel een natuurlijke infectie hebben doorgemaakt, zouden buiten de boot kunnen vallen.

Of De Jonge dat nu leuk vindt of niet, uiteindelijk zal men de ongevaccineerden toch moeten verleiden, denken kenners daarom, met geduld, overleg, laagdrempelige prikbussen en goede voorlichting. ‘Uiteindelijk is het simpel’, zegt Bonten. ‘De vaccinatiegraad moet omhoog. En als dat niet lukt, moet het transmissieniveau omlaag.’

5| Stel plaatselijke lockdowns in

Zwaarte ingreep ****

Effect **

Minister De Jonge en ziekenhuisbaas Ernst Kuipers zinspeelden er al op. Want waarom zou de horeca in Groningen dicht moeten vanwege de zorgproblemen in Staphorst of Den Haag? Ga dan liever voor een ‘lokale lockdown’, zoals Kuipers het noemde: maatwerk voor de regio in kwestie.

Alleen: Nederland is klein en onderling nauw verbonden, en erg beloftevol zijn de eerdere ervaringen niet. Toen het kabinet vorig jaar zomer het systeem van signaalwaarden voor corona instelde, was het ook nadrukkelijk de bedoeling dat de burgemeesters zouden ingrijpen als het virus weer oplaaide. Toen puntje bij paaltje kwam, gaven de burgemeesters echter niet thuis: niemand bleek bereid zijn gemeente deels op slot te doen, terwijl een regio verderop het openbare leven gewoon doorging. Dat zou maar een waterbedeffect opleveren: burgers die een gemeente verderop gaan shoppen en stappen.

Rosendaal ziet nog een ander, praktisch bezwaar: de uitvoering. ‘Zo’n dorp in de bijbelgordel is nog redelijk overzichtelijk, maar je kunt niet een wijk in een grote stad waar ook een lage vaccinatiegraad is in lockdown brengen. Dat lijkt me nogal een uitdaging.’

Tostmann wijst op de kerk in Staphorst die er op eigen initiatief toe overging minder mensen toe te laten: zo kan het dus ook. ‘Maar ik vraag me af of het haalbaar is om in een bepaalde regio generieke maatregelen te nemen. Daarvoor zal je nauwe input van de GGD nodig hebben, en uitstekende communicatie.’

Adblock test (Why?)


Vijf manieren om de nieuwe coronagolf te breken – en hun voors en tegens - Volkskrant
Read More

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...