Rechercher dans ce blog

Monday, October 31, 2022

Borstkanker op maat behandelen voorkomt onnodige chemo of medicatie - NU.nl

Borstkanker op maat behandelen voorkomt onnodige chemo of medicatie - NU.nl

9 redenen waarom je je altijd moe voelt - wel.nl - Welingelichte Kringen

Je voelt je altijd moe terwijl je geen belachelijk lange dagen maakt, niet teveel drinkt en ook redelijk slaapt. Wat kan het zijn? De artsen van Cleveland Health denken het volgende:

Bloedarmoede

Als je een ijzertekort heeft, maakt je niet genoeg rode bloedcellen aan. Die cellen zijn nodig om je lichaam van de juiste hoeveelheid zuurstof te voorzien zodat organen goed kunnen functioneren. Het kan ertoe leiden dat je je uitgeputvoelt.

Slaapapneu

Ben je de hele nacht wakker? Je kunt slaapapneu hebben , een slaapstoornis waarbij je ademhaling tijdens de slaap wordt onderbroken.

Zwangerschap

Het is logisch dat als je zwanger bent, je misschien vermoeider bent dan normaal.

"Het is een belasting voor je lichaam", zegt Huisartsgeneeskunde specialist Dr. Ankerman. 'Je kweekt een ander mens in je lichaam. Je lichaam werkt om jou en de foetus te ondersteunen met bloedstroom en energie.”

Vooral in je eerste trimester maak je meer progesteron aan, een hormoon dat ervoor kan zorgen dat je je vermoeid voelt.

suikerziekte

Voor mensen met diabetes is vermoeidheid een van de belangrijkste symptomen.

"Als mensen hun diabetes slecht onder controle houden , zullen ze een piek in hun bloedsuikerspiegel zien", zegt Dr. Ankerman. "Het hebben van die spikes kan je zelfs enigszins uitdrogen en dat kan vermoeidheid veroorzaken."

Depressie

Praten met je arts over hoe je moe bent, is een goed startpunt om te bepalen of er onderliggende oorzaken zijn, zegt dr. Ankerman. Je arts zal beginnen met je medische geschiedenis, een lichamelijk onderzoek doen en eventueel bloedonderzoek vragen.

"Als dat allemaal normaal is en we geen oorzaak van vermoeidheid of vermoeidheid kunnen vinden, gaan we naar stemmingsstoornissen kijken ", zegt dr. Ankerman.

Depressie kan ervoor zorgen dat je weinig interesse heeft in dagelijkse activiteiten, wat kan leiden tot vermoeidheid en je eet- en slaapgewoonten kan beïnvloeden.

Traag werkende schildklier

Hypothyreoïdie , een aandoening waarbij de schildklier (een klein, vlindervormig orgaan aan de voorkant van je nek) niet genoeg schildklierhormoon produceert. Je stofwisseling begint te vertragen en dat kan leiden tot vermoeidheid.

Chronische nierziekte

Een verminderde nierfunctie kan leiden tot een ophoping van gifstoffen en onzuiverheden in het bloed, waardoor je je moe en zwak kunt voelen. Nog een risicofactor? Je kunt bloedarmoede krijgen, wat ook je vermoeidheid kan verklaren.

"Vooral patiënten met nierziekte in het eindstadium of dialysepatiënten kunnen last hebben van vermoeidheid", zegt Dr. Ankerman.

Bacteriële of virale infectie

Je bent verkouden of grieperig . Je voelt je uitgeput en moe. Dat komt omdat je lichaam de infectie bestrijdt en je immuunsysteem onder druk zet.

"Ernstigere bacteriële en virale infecties kunnen interageren met verschillende orgaansystemen, wat vermoeidheid kan veroorzaken", zegt Dr. Ankerman.

Infecties zoals mononucleosis en COVID-19 kunnen zelfs langdurige vermoeidheid veroorzaken.

Voedingstekorten

Krijg je niet genoeg vitamine B12 of vitamine D binnen? Dat kan ervoor zorgen dat je je ook moe voelt.

"Normaal zoek ik naar bepaalde voedingstekorten", zegt Dr. Ankerman. "Het hebben van een vitaminetekort kan problemen met vermoeidheid veroorzaken."

Bron(nen):   Cleveland Health      

Adblock test (Why?)


9 redenen waarom je je altijd moe voelt - wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

Saturday, October 29, 2022

Last van psoriasis? 'Met een gezonde leefstijl kun je je klachten flink verminderen' - AD

[unable to retrieve full-text content]

Last van psoriasis? 'Met een gezonde leefstijl kun je je klachten flink verminderen'  AD
Last van psoriasis? 'Met een gezonde leefstijl kun je je klachten flink verminderen' - AD
Read More

Patiënt Hans heeft zijn leven terug na 'simpele' behandeling tegen duizeligheid - EenVandaag

Hans (49) zat op de bank toen het ineens begon te draaien in zijn hoofd. Maandenlang hield die duizeligheid aan. Tot hij na lang zoeken een gespecialiseerde fysiotherapeut vond: "De eenvoud van de behandeling heeft me verbaasd."

"Ik had er heel veel moeite mee dat ik slingerde alsof ik dronken was." Hans Venerius kan er nog steeds niet bij hoe zijn lijf hem ineens in de steek liet, nu een jaar geleden "Mijn hele stabiliteit was weg en dat is eng. Het is net alsof er iets in je hoofd is gebeurd, alsof er iets is geknapt."

Draaiduizeligheid

Hij denkt even aan het ergste, een hersentumor bijvoorbeeld, maar zijn huisarts stelt hem aan de telefoon al snel gerust. Het zal wel draaiduizeligheid zijn, mogelijk als nasleep van corona.

Twee weken later voelt Hans zich nog net zo beroerd. Hij gaat naar zijn huisarts toe. Zij doet een draai-kiep oefening met hem, die haar bevestigt in de diagnose. Een fysiotherapeut helpt hem vervolgens met oefeningen tegen draaiduizeligheid, maar helaas: Hans gaat zich niet beter voelen.

Duizeligheid
Bron: EenVandaag
Hans Venerius

Behoorlijk somber

Wanneer hij drie maanden later bij een keel-neus-oorarts komt, blijkt dat hij een ontsteking heeft aan zijn evenwichtsorgaan. "De KNO-arts dacht meteen aan een virus en een ontsteking en heeft dat getest. Daar kwam uit dat ik een acute uitval had van 100 procent op de linkerkant."

De KNO-arts gaf Hans mee dat hij veel moest bewegen, verder was er weinig aan te doen. "Ondertussen waren we al maanden verder. Ik was wel weer aan het werk, maar het kostte zoveel moeite om recht te lopen. Als ik me niet goed op een punt fixeer met mijn ogen, heb ik een afwijking naar links. Dat kostte zoveel energie dat ik 's avonds moe was en weinig plezier meer had. Ik werd behoorlijk somber."

Bekijk ook

'Voor 80 procent mijn leven terug'

Via een collega van zijn vrouw hoort Hans over een therapie in Hengelo door twee fysiotherapeuten die een duizeligheidscentrum waren begonnen. "Eigenlijk geloofde ik daar niet zo heel erg in, maar ik heb toch een afspraak gemaakt."

En het blijkt te helpen: "Ik kreeg eerst een intake en hele simpele oefeningen om mijn blik te stabiliseren wat maakt dat je je ogen kunt trainen om beter in balans te blijven. Die eenvoud daarvan heeft mij verbaasd. Na vier of vijf keer langskomen, had ik voor 80 procent mijn leven weer terug."

10 procent heeft last van duizeligheid

Afgelopen mei begonnen fysiotherapeuten Mike Hilverink en Jeroen Wesselkamp Duizeligheidstherapie Twente. Ze werken samen met KNO-artsen van het ziekenhuis ZGT in Almelo. Kennelijk is er behoefte aan het duizeligheidscentrum, want inmiddels hebben ze al meer dan 200 patiënten met duizeligheid behandeld.

Dat aantal verbaast Mike Hilverink niets. "Ongeveer 10 procent van de bevolking lijdt aan duizeligheidsklachten. Wij denken dat er op dit moment onvoldoende bekendheid is over de behandelmogelijkheden. En dat is waar wij ons sterk voor willen maken, dat het in ieder geval ook voor deze regio goed op de kaart komt te staan."

Bekijk hier de reportage over het verhaal van Hans en zijn behandeling tegen duizeligheid

Lange wachttijden

Volgens Hilverink moeten we de impact die duizeligheid kan hebben niet onderschatten. "Hoe langer het duurt, hoe meer angst de boventoon krijgt. Mensen kunnen zelfs angststoornissen ontwikkelen." Daarom is het ook belangrijk dat patiënten snel terecht kunnen.

En dat kan niet altijd, er zijn duizeligheidscentra met lange wachttijden. "Het kan niet zo zijn dat iemand een jaar moet wachten op een fatsoenlijke diagnose. Wij vinden het belangrijk dat mensen in een eerder stadium op een tussenstation terecht komen of in ieder geval al gehoord worden in hun klachten. En dan zouden wij al kunnen starten met therapie."

Meer behandelaars

Tjasse Bruintjes is bijzonder hoogleraar KNO aan de Universiteit Leiden en daarnaast werkzaam als KNO-arts in het Apeldoorns Duizeligheidscentrum, het landelijk expertisecentrum op het gebied van duizeligheid. Hij ziet ook dat wachttijden vaak lang zijn. "Wij zien zo'n 1.000 nieuwe patiënten per jaar bij ons in Apeldoorn en de wachttijd is een jaar."

Dat er meer behandelaars komen, vindt Bruintjes positief. "25 jaar geleden was het niet echt hot. Nu zie je een wildgroei aan poli's en zorgstraatjes. Dat bedoel ik niet negatief, voor de duizelige patiënt is dat geweldig. Het was lange tijd een veronachtzaamde groep." Maar, zo waarschuwt hij: "Mensen kunnen zonder verwijzing een afspraak maken bij een fysiotherapeut, dat zou ik in het geval van duizeligheid niet doen. Het is raadzaam om eerst een specialist te zien om duidelijkheid te krijgen wat er precies aan de hand is."

Bekijk ook

Schaamte

Hans is nog altijd niet helemaal van zijn duizeligheidsklachten verlost. Als hij met zijn ogen dicht loopt, heeft hij een flinke afwijking naar links, terwijl hij zelf denkt dat hij rechtdoor loopt. Maar de fixatie-oefeningen helpen hem enorm en dat lucht op. "Er zat ook schaamte bij. Ik had er heel veel moeite mee dat ik slingerde alsof ik dronken was. Het is niet fijn als je zigzag loopt. Dat werkt belemmerend, voelt niet prettig."

Nu loopt hij stukken beter als hij zich goed concentreert. En dat voelt als een wereld van verschil. "Mijn zelfvertrouwen, mijn leefplezier en kwaliteit van leven zijn echt een stuk beter geworden door hele simpele handvaten die ik heb gekregen."

Adblock test (Why?)


Patiënt Hans heeft zijn leven terug na 'simpele' behandeling tegen duizeligheid - EenVandaag
Read More

Friday, October 28, 2022

Tussen de chemokuren door kreeg Jorieke opeens een vast contract: 'Heel dankbaar' - RTL Boulevard

"In de auto op weg naar het ziekenhuis bedacht ik allerlei scenario's: van een operatie om het knobbeltje weg te snijden, een borstamputatie, borstkanker. Dat laatste zou het slechtste scenario zijn", vertelt Jorieke. Haar moeder is overleden aan kanker toen Jorieke 14 was. Ook andere familieleden zijn aan kanker gestorven.

Helaas bleek het ergste scenario waar. "Ik kwam de kamer van de chirurg binnen en hij zei meteen: 'Uit de resultaten blijkt dat je borstkanker hebt.' Ik zat één seconde op mijn stoel, hijzelf stond nog. Later vroeg een verpleegkundige of ik een kinderwens had, want door een chemokuur kun je onvruchtbaar worden. Ik was in shock. Alsof je de schakelaar van een lamp uitzette: volledige ruis in mijn hoofd en mijn lijf."

'Elke dag in het ziekenhuis'

Jorieke blijkt drager van het BRCA1-gen en heeft een erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker. Met spoed werden allerlei onderzoeken gedaan. Er werd een behandelplan opgesteld waarin meteen werd begonnen met een fertiliteitstraject, een paar weken daarna startte de eerste chemokuur.

"Als ik terugdenk aan zes maanden geleden, is het in een waas voorbijgegaan, een rollercoaster van emoties. Waar ik normaal elke dag naar mijn werk ging, zat ik nu ineens elke dag in het ziekenhuis."

'Wij lossen het hier wel op'

Na de uitslag belde ze meteen haar collega's op. Die reageerde heel begripvol. "Mijn collega's zeiden: wij lossen het hier wel op, doe jij maar wat je nu nodig hebt." Ze had vooral ruimte nodig, om de boodschap te verwerken en het aan vrienden en familie te vertellen. En tijd, voor alle onderzoeken en het traject dat direct van start ging.

Haar werkgever, de uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen Lekstroom, liet haar even met rust. "Er waren wel telefoongesprekken, maar daarin werd vooral gevraagd wat ik nodig had. De rust die ze me gaven heeft absoluut geholpen in die eerste heftige en onzekere fase.

Jorieke is werkcoach bij de gemeente Houten. Ze begeleidt mensen die een bijstandsuitkering hebben naar een baan, als dat mogelijk is. Ze deed het werk eerst een paar maanden op detacheringsbasis. Na acht maanden kreeg ze een jaarcontract, dat loopt in november af.

"Ik had niet verwacht dat mijn contract omgezet zou worden naar een contract voor onbepaalde tijd. Niet terwijl ik nog zo ziek ben", zegt Jorieke. "Mijn behandeling gaat nog wel even duren. Dat mijn werkgever het aandurft me toch een contract voor onbepaalde tijd te geven, vind ik echt heel fijn."

Stress om geld neemt af

Het is niet alleen een blijk van waardering dat ze haar werk goed doet, maar het neemt ongelooflijk veel stress weg. "Ik ben alleen en woon in een huurhuis. Mijn vaste lasten zijn vrij hoog, ik heb een auto. Dat kan ik prima betalen met mijn baan, maar als ik in de ziektewet kom en een deel van mijn salaris moet inleveren, dan wordt het erg krap."

Daarnaast wilde ze haar werk liever niet kwijtraken. "Als ik hopelijk straks weer ga re-integreren, is het fijn dat ik dat kan doen bij collega's die mijn situatie kennen, die betrokken zijn en begrip hebben. Ik moet nieuwe dingen leren, zoals goed mijn grenzen aangeven. Dat is makkelijk bij mensen bij wie ik me prettig voel."

Jorieke heeft lang gestaard naar de brief waarin stond 'voor onbepaalde tijd'. "Het geeft zo'n boost. Ik geloof ook dat het een positief effect heeft op mijn genezingsproces. Het haalt enorm veel stress weg. Ik kan in mijn huis blijven, met mijn vrienden in de buurt, en mijn inkomen blijft voorlopig hetzelfde. Ik kan me straks, zonder stress over werk, storten op mijn herstel."

'Werk is een deel van je identiteit'

"Joriekes verhaal is bijzonder positief en geweldig werkgeverschap. Het is niet iets wat veel andere kankerpatiënten meemaken", zegt dr. Margot Joosen van Tilburg University. Ze heeft bij Tranzo, een wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn, diverse onderzoeken geleid en begeleid naar kanker en werk.

"Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven. Niet alleen om geld te verdienen, we ontlenen er ook onze eigenwaarde aan. Het is een plek waar je jezelf ontwikkelt, het is een deel van je identiteit", zegt Joosen. Bij ziekte valt ineens veel weg: je gezondheid, hobby's, sport. "En je werk. Even ben je alleen 'die patiënt'. Op een gegeven moment is het fijn om de focus weer te verleggen en – op jouw voorwaarden – weer aan de slag te gaan."

Hierbij is de rol van de werkgever volgens Joosen ontzettend belangrijk. "Veel werkgevers reageren nadat iemand te horen heeft gekregen dat hij of zij kanker heeft met 'blijf maar thuis' om vervolgens weinig meer van zich te laten horen. Dat kan fijn zijn, maar het is nog beter als ze vragen: wat heb je van ons nodig? Waar heb je behoefte aan?"

"We zien dat werkgevers veel invullen voor de zieke werknemer", zegt Joosen. "Terwijl een groot deel van de patiënten met wie het best goed gaat ook energie krijgt van werken in een leuk team en zich weer gewaardeerd voelt."

Veel extra kosten

Kankerpatiënten verliezen volgens Joosen geregeld hun baan en zelfstandigen verliezen opdrachtgevers als ze kanker hebben. "Terwijl het juist veel stress scheelt als de financiën hetzelfde zouden blijven. Twintig procent van de kankerpatiënten krijgt het financieel zwaar. De behandeling wordt dan wel vergoed, maar er zijn vaak reis- en verblijfkosten of hogere energiekosten omdat de verwarming hoger staat."

Werk tijdens of na ziekte is volgens Joosen niet alleen belangrijk voor de eigenwaarde, maar ook voor het geld. "Ik zou tegen werkgevers willen zeggen: kijk naar wat voor een werknemer met kanker belangrijk is en laat die zich gehoord en erkend voelen. Dan heb je daarna weer een werknemer die gemotiveerd en met plezier naar het werk gaat."

Adblock test (Why?)


Tussen de chemokuren door kreeg Jorieke opeens een vast contract: 'Heel dankbaar' - RTL Boulevard
Read More

Wednesday, October 26, 2022

Een gezond dieet beschermt toch niet tegen dementie: deze leefstijlfactoren zijn veel belangrijker - Scientias

Een gezond dieet beschermt toch niet tegen dementie: deze leefstijlfactoren zijn veel belangrijker

Voor de wereld van morgen

Adblock test (Why?)


Een gezond dieet beschermt toch niet tegen dementie: deze leefstijlfactoren zijn veel belangrijker - Scientias
Read More

Covid: al dat handen wassen was vermoedelijk nutteloos - wel.nl - Welingelichte Kringen

We moesten onze handen stukwassen, vond de premier. We moesten tijdens het handenwassen een liedje zingen en pas ophouden als het liedje uit was, wist de minister van Volksgezondheid. In het begin van de pandemie dachten we dat ons leven afhing van handwassen en geen winkelkarretjes aanraken die niet ontsmet waren.

We wisten toen niet beter. Maar nu wel. Het virus, weten we nu, verspreidt zich amper via oppervlakte en vooral door de lucht.

We zijn het gevaar van binnenruimtes gaan begrijpen, het belang van ventilatie en het verschil tussen een stoffen masker en een N95. Ondertussen praatten we meestal niet meer over handen wassen. De keren dat je mensen "lang zal hij leven" kon horen neuriën in openbare toiletten, verdwenen snel. En het afvegen van pakjes en opzichtige protocollen voor desinfectie op de werkplek vervaagde, al staan er op veel plaatsen nog flesjes met ontsmettingsmiddel.

 Als handen wassen niet zo belangrijk is als we dachten in maart 2020, hoe belangrijk is het dan, vraag The Atlantic zich af.

Elke deskundige over volksgezondheid zal je vertellen dat je nog steeds je handen moet wassen. Emanuel Goldman, microbioloog aan de Rutgers New Jersey Medical School, beschouwt het als "gezonde hygiëne" om ons te beschermen tegen een reeks virussen die worden verspreid door nauw contact en aanraking, zoals gastro-intestinale virussen. 

Toch heeft de pandemie het bewijs geleverd dat de overdracht van het coronavirus via fomieten – dat wil zeggen levenloze besmette objecten of oppervlakken – een veel kleinere rol speelt, en de overdracht via de lucht een veel grotere rol dan we dachten. En hetzelfde geldt waarschijnlijk voor andere luchtwegziekten, zoals griep en de coronavirussen die verkoudheid veroorzaken, zegt Linsey Marr, een milieu-ingenieur en aerosolexpert bij Virginia Tech.

Goldman presenteert in december een baanbrekende studie waaruit blijkt dat verspreiding van Covid via oppervlakten verwaarloosbaar is en waarschijnlijk verantwoordelijk voor minder dan 0,01 procent van alle infecties. Als dat klopt, zou dit betekenen dat de kans om griep of verkoudheid te krijgen door iets aan te raken bijna nihil is.

De wetenschappelijke discussie is nog niet uitgewoed, maar als je een keer vergeet je handen te wassen als je uit een winkel komt dreigt vermoedelijk geen groot gevaar.

Bron(nen):   The Atlantic      

Adblock test (Why?)


Covid: al dat handen wassen was vermoedelijk nutteloos - wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

Tuesday, October 25, 2022

De 'knoop' in je spieren is een wetenschappelijk raadsel - Quest

battle ropes tied into a heart shape

Johanna ParkinGetty Images

Met hun vingertopjes kunnen ze spierknopen voelen en ook weer wegmasseren, beloven sommige masseurs. En heel wat klinieken maken met ‘dry-needling’ en ‘ultrasound’ behandelingen korte metten met terugkerende spierknopen, beamen hun tevreden klanten. Maar er zijn ook wetenschappers die twijfelen aan het hele bestaan van ‘triggerpoints’, zoals spierknopen ook wel heten. De wereld van spierknopen is een verwarrende, dat vooral.

Het is de vraag wat knopen precies zijn

Deskundigen met ontegenzeggelijk veel kennis over het menselijk lichaam, voeren al jaren strijd over zo ongeveer elk detail. Wat spierknopen precies zijn. Hoe ze ontstaan. Waarom ze pijn doen. Of stukjes weefsel letterlijk in een knoop liggen, of dat het slechts om ‘neurovasculaire blokkades’ gaat. Eigenlijk weet niemand het werkelijk.

Verklaring 1: microverkrampingen

De meest gangbare stelling is dat er sprake is van ‘microverkrampingen’: kleine stukjes spiervezel die pardoes blijven zitten in de verkorte, aangespannen stand. Hierdoor ontstaat een verdikking die de gezonde doorbloeding blokkeert. Het gevolg? Afvalstoffen stapelen zich op. Zenuwcellen versturen een pijnsignaal. Omliggend weefsel gaat compenseren voor de aanspanning en wordt ook stijf.

Waar komt de kramp vandaan?

Oké prima, maar waarom die verkrampingen überhaupt ontstaan, dat is dus onduidelijk. Aan theorieën uiteraard geen gebrek. Eéntje heeft het over een ‘energiecrisis’. Onze spieren hebben niet alleen een stukje energie (ATP) nodig om zich aan te spannen, maar ook om weer te ontspannen. Als door een langdurig verkrampte houding lokaal de voorraad energieblokjes opraakt, blijft de spier zich maar aanspannen in afwachting van het ‘los!’ signaal. Maar door de ontstane blokkade komt dat signaal er niet.

Verklaring 2: calciumlek

Een alternatieve verklaring stelt dat als spiervezels overbelast raken, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of langdurig slechte houding, kleine zakjes in de spiercellen openscheuren. Uit deze sarcoplasmatische reticula lekt calcium. Dit bindt zich weer aan de eiwitten die het commando geven om een stukje spiervezel aan te blijven spannen en dus komt de boel langdurig vast te zitten.

Verklaring 3: uitgedroogde 'condooms'

Een andere theorie richt zich op de ‘condooms’ rondom spiervezels. Spieren bestaan uit bundels van lange vezels. Elk van deze vezels is bedekt door een schacht van glad web-achtig bindweefsel. Een soort condoom. Je hebt vast eens gezien hoe handige goochelaars twee stapels speelkaarten soepel in elkaar schuiven tot één dikkere stapel. Ongeveer hetzelfde gebeurt er wanneer je jouw biceps of andere spieren aanspant: ze glijden langs elkaar tot een dikke, kortere, stevige massa. Maar als je een spier te lang aanspant, kan dit bindweefsel op plekken uitdrogen. Het condoom wordt ruw en daardoor lukt het stukjes spiervezel niet meer goed om terug naar hun ontspannen positie te glijden. De boel raakt letterlijk in de knoop.

Bestaat de knoop wel?

Het klinkt allemaal best aannemelijk. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek nog geen uitsluitsel kunnen geven over de ware aard van spierknopen. Typerend is de studie die fysioloog Fred Wolfe (American College of Rheumatology) in 1992 uitvoerde. Hij vroeg vier experts op het gebied van ‘triggerpoints’ om bij patiënten en niet-patiënten spierknopen te vinden. Ze konden het onderling niet eens worden over wie de ware patiënten waren en waar de triggerpoints zich dan zouden bevinden.

Masseur is nog geen charlatan

Deze knoop van verwarring betekent niet dat masseurs charlatans zijn. Want of het nou gaat om een blokkade, calciumoverdosis, energiecrisis, afvalprobleem, ruw condoom of een letterlijke weefselknoop, buiten kijf staat dat diepe stimulatie van het weefsel, via bijvoorbeeld massages, het probleem lijkt te kunnen verhelpen. Je kunt dus sowieso van spierknopen afkomen, of ze nou bestaan of niet.

Adblock test (Why?)


De 'knoop' in je spieren is een wetenschappelijk raadsel - Quest
Read More

Miljoenen subsidie voor Leidse onderzoekers die reuma willen voorkomen - NOS

ANP

NOS Nieuws

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) denken dat ze weten hoe reuma voorkomen kan worden. Ze zijn samen met wetenschappers uit Portugal en Kroatië met een groot onderzoek bezig en daarvoor krijgen ze een Europese beurs van tien miljoen euro.

De onderzoekers ontdekten dat patiënten met reuma, in de jaren voordat ze symptomen krijgen, versuikerde antistoffen in hun bloed hebben. "Als de fabriekjes die deze antistoffen maken, geremd worden, verwachten we dat reuma voorkomen kan worden", zegt hoogleraar reumatologie Tom Huizinga.

Met de tien miljoen euro willen de onderzoekers erachter komen hoe ze de suikerbinding kunnen ontregelen. "Zo kunnen we reuma op een gerichte manier behandelen, of zelfs voorkomen", zegt hoogleraar experimentele reumatologie René Toes.

Pijn en stijfheid

Zo'n 270.000 mensen in Nederland lijden aan reumatoïde artritis. De eerste symptomen beginnen vaak rond het vijftigste levensjaar en veroorzaken veel problemen: door de pijn en stijfheid in gewrichten kunnen mensen vaak niet meer werken.

"We worden steeds beter in het behandelen van reuma, bijvoorbeeld met medicatie gericht tegen ontstekingshormonen", zegt hoogleraar Toes. "Dat werkt goed, maar is duur. Als we reuma kunnen voorkomen, besparen we dus niet alleen veel leed, maar ook veel geld."

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Miljoenen subsidie voor Leidse onderzoekers die reuma willen voorkomen - NOS
Read More

Pluimveesector moet drastisch veranderen om vogelgriep in Nederland te stoppen, zegt hoogleraar virologie - EenVandaag

Niet minder pluimvee, maar minder pluimveebedrijven bij elkaar en niet in de buurt van natuurgebieden. Daarvoor pleit hoogleraar virologie Wim van der Poel nu de vogelgriep de Nederlandse pluimveehouderij al een jaar lang in de greep houdt.

"Nederland is een dichtbevolkt land met veel gehouden dieren, die combinatie maakt dat er een continue dreiging is dat er een ziekteverwekker overspringt van dieren naar mensen." Dat zegt hoogleraar virologie aan de Wageningen Universiteit, Wim van der Poel.

Onhoudbare situatie

De vogelgriep is volgens hem een onhoudbare situatie: "We zullen er iets aan moeten doen." Van der Poel doet al ruim 20 jaar onderzoek naar 'emerging and zoonotic viruses', oftewel bedreigende virusziekten. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europees verband zet hij zich in om te voorkomen dat dierziekten uiteindelijk uitgroeien tot een wereldwijde pandemie.

Hij pleit voor een zogenoemde 'one health-aanpak'. Dat betekent dat professionals uit de wereld van de volksgezondheid en de diergezondheid het probleem samen aanpakken.

Bekijk ook

Samenleving moet veranderen

"Het vaccineren van dieren gaat het probleem van de vogelgriep niet zomaar ineens oplossen. Het zal wel helpen om het gehouden pluimvee te beschermen, maar de circulatie bij wilde vogels ben je niet zomaar kwijt. Als we hier echt iets aan willen doen, dan moeten we de samenleving veranderen", zegt Van der Poel.

Dat betekent volgens de hoogleraar dat bedrijven minder dichtbij elkaar komen te staan, zodat het virus minder makkelijk van het ene naar het andere bedrijf kan gaan. Maar ook bij het vestigen van nieuwe pluimveebedrijven en het inrichten van natuurgebieden moet goed worden nagedacht. "Gaat dat op het gebied van zoönose risico's geven: ja of nee? Dat is in het verleden veel te weinig gebeurd. Als we daar niet mee beginnen hebben we straks naast vogelgriep ook met iets anders te maken."

Meer oog voor klimaatverandering

Van alle nieuwe infectieziektes bij mensen heeft 70 procent een dierlijke oorsprong. Volgens viroloog Van der Poel neemt het aantal zoönosen de afgelopen jaren toe, COVID-19 is bijvoorbeeld ook een zoönose. Die toename heeft alles te maken met de groeiende wereldbevolking, zegt hij: "En daar kun je niet zo makkelijk iets aan doen."

Maar, zegt hij, we kunnen over een aantal dingen wel beter nadenken, zoals over preventie: "Meer oog hebben voor problemen, zoals klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Deze factoren spelen ook een rol bij het ontstaan van zoönosen."

Bekijk ook

'We lopen tegen de grenzen aan'

In het geval van vogelgriep is het de verandering van de routes die trekvogels nemen omdat er minder natuur is. "We zien enorme veranderingen in de gebieden waar trekvogels zich bewegen en waar die overwinteren." Daardoor komen de wilde vogels in contact met trekvogels die ze eerder nooit tegenkwamen. "Dat betekent dat je ander soort uitbraken krijgt, zoals afgelopen zomer bij de grote stern op Texel en in Zeeland. Daar zijn broedgebieden volledig van de kaart geveegd door de vogelgriep."

Komen we hier ooit nog uit? "We zullen ons als Nederland moeten afvragen: moeten we dit allemaal wel willen in dit kleine land? We willen meer mensen huisvesten en dierlijke productie op hoog niveau houden. Je ziet nu dat dat tegen grenzen aanloopt."

Kijk hier de tv-reportage

Adblock test (Why?)


Pluimveesector moet drastisch veranderen om vogelgriep in Nederland te stoppen, zegt hoogleraar virologie - EenVandaag
Read More

Gezond en leuk ouder worden: 'De verwarming laag en touwtjespringen' - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Gezond en leuk ouder worden: 'De verwarming laag en touwtjespringen'  Telegraaf.nl
  2. Journalist Wies Verbeek (58) vertelt hoe we 'n beetje leuk ouder worden  LINDA.
  3. Zij maakt het verschil: Wies Verbeek van platform BLOW ('n Beetje Leuk Ouder Worden)  Margriet
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Gezond en leuk ouder worden: 'De verwarming laag en touwtjespringen' - Telegraaf.nl
Read More

Monday, October 24, 2022

Opinie | De glans van het artsenvak lijkt verdwenen - NRC

Zorg Ziekenhuizen kampen met openstaande vacatures, ziet . Kiest een nieuwe generatie voor zichzelf?
Foto JEROEN JUMELET /ANP

De aantrekkingskracht van kwaliteit is van alle tijden. Keukens waar de meest briljante gerechten worden bereid. Ateliers waar gigantische meesterwerken op het doek worden gezet. Uitgeverijen waar de gouden griffels je om de oren vliegen of voetbalteams waar de prijzenkast ieder jaar verder uitpuilt. Wie als jongeling in zijn bed lag te dromen van heldendom en een beetje lef had, trok er op een dag op uit om een poging te wagen dichter bij het vuur te komen. Uren uien snijden, kwasten schoonmaken, krantenknipsels sorteren of lijnen witten; het maakte niet uit. Al was je de allerjongste, de meest onervaren en dus soms ook de meest onzichtbare, je behoorde tot een groter geheel waar iets bijzonders werd gedaan.

Al krijgen de recepten van dokters geen ster en ligt zelfs het salaris van een medisch specialist ver onder dat van Lionel Messi, de geneeskunde had ook altijd zo’n zelfde aantrekkingskracht. Fotoboeken vol van kinderen die met stethoscoop en plastic scalpel in de aanslag staan, vastberaden om deze ooit te verruilen voor een echt exemplaar. En nog steeds is geneeskunde een populaire studie en starten er elk jaar duizenden studenten in de hoop hun droom waar te maken. En als je dan eindelijk na zes lange jaren afgestudeerd bent en jezelf arts mag noemen, breekt de tijd aan dat je de keuken in mag. Dichter bij het vuur.

Schaars en gewild

Toch lijkt de glans een beetje verdwenen. Van oudsher is chirurgie een populair vak. Actie, samenwerken, een probleem kunnen oplossen. Het zijn zaken die makkelijker te verkopen zijn dan sommige vakken in de geneeskunde die je pas op latere leeftijd gaat waarderen. Vacatures voor anios-plaatsen (arts-assistent niet in opleiding), ‘de jongste bediende’, waren dan ook, zeker in de Randstad, schaars en graag gewild. Maar sinds enkele maanden staan er in verschillende ziekenhuizen meerdere vacatures open en moeten we actief op zoek naar jonge collega’s.

Het is waar. Je wekker gaat om zes uur en je moet je omkleden in een hok met andere collega’s in een verwassen pak en een paar klompen. Heel anders dan een Van Moof-fiets en een barista in je kantoortuin die een flat white met havermelk voor je maakt. Er zijn ook een heleboel oude heren en dames chirurgen die je met allerlei stomme klusjes opzadelen, omdat ze begaan zijn met hun patiënt. Dan kan je soms dus niet je fifteen-minute vitamine D powerwalk rond lunchtijd doen. En als je bij een doodzieke patiënt wordt geroepen om vijf uur ’s middags die dan ook nog van pure ellende half over je heen braakt, is dat niet per se iets om op je Insta te posten. Dat klopt. Maar je behoort wel tot een groter geheel waar iets bijzonders wordt gedaan.

Een fout maken is niet leuk, maar je leert iets en anderen vangen je op

Ik las van de week in de krant dat zo’n 15 procent van de jongeren tussen de vijftien en de vijfentwintig jaar zich eenzaam voelt. Het wordt geduid als een effect van de coronacrisis. Ik ben geen psycholoog, maar als ik om me heen kijk denk ik dat de pandemie ons vooral nog meer in staat heeft gesteld om ons digitaal af te sluiten van de echte wereld. Mijn jongere collega’s en ook juist de groep die ervoor kiest om niet meer mijn collega te zijn, zijn niet minder bevlogen en hebben ook niet minder dromen. Het lijkt wel alsof ze minder gewend zijn aan alledaagse confrontaties, mislukkingen, schaamtevolle momenten die onherroepelijk gepaard gaan met een leerproces. Iemand bellen in de dienst, een infuus mis prikken of een fout maken ten overstaan van een volle zaal: het is niet leuk, maar je leert iets in een groep en anderen vangen je op.

Lees ook: Een goed salaris is niet genoeg om personeel te trekken

Generaties hebben elkaar nodig

Misschien heeft deze generatie wel geleerd om niet zo veel vertrouwen te hebben in hun ‘meesters’. Ze kiezen meer voor zichzelf. Want wat kan je nou eigenlijk verwachten van een generatie die willens en wetens fossiele brandstoffen blijft gebruiken, vlees blijft eten en meer ruzie onderling maakt dan naar een constructieve oplossing zoekt?

Toch hebben generaties elkaar nodig. Om van elkaar te leren maar ook om voldoening te halen uit zaken die niet te vatten zijn in een aantal likes of een prestigieuze titel. Dus, ben je een jonge dokter en voel je je eenzaam, kom bij ons de kwasten schoonmaken, dan halen wij je flat white.

Adblock test (Why?)


Opinie | De glans van het artsenvak lijkt verdwenen - NRC
Read More

Thursday, October 20, 2022

Kamer steunt beschikbaar maken van zelftests voor baarmoederhalskanker - NU.nl

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van D66 om zelfafnametests voor baarmoederhalskanker beschikbaar te maken. Initiatiefnemer Wieke Paulusma hoopt dat daardoor meer vrouwen controleren of zij het risico lopen op baarmoederhalskanker.

Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kan (een voorstadium van) baarmoederhalskanker worden opgespoord.

Maar het aantal deelnemers aan het onderzoek loopt al sinds 2018 terug. Vorig jaar deed 55 procent van de vrouwen tussen de dertig en zestig mee aan dit onderzoek. Dat percentage is erg laag, vindt Paulusma. Door baarmoederhalskanker tijdig te signaleren, kan de ziekte beter worden behandeld.

De deelname blijft mogelijk beperkt, doordat jonge vrouwen zich minder bezighouden met de mogelijkheid om ziek te worden. Ook kunnen vrouwen het uitstrijkje bij de huisarts pijnlijk vinden, vermoedt Paulusma.

Via een zelfafnametest ('thuistest') hoopt het Kamerlid de drempel te verlagen. Via die test kunnen het humaan papillomavirus (HPV, dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) en eventuele afwijkende cellen worden opgespoord. Voor de thuistests is jaarlijks 3 miljoen euro nodig.

D66 wil dat thuistest standaard wordt thuisgestuurd

D66 wil dat alle vrouwen die in 2023 voor het eerst een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek krijgen, standaard een thuistest krijgen thuisgestuurd. Dat gebeurt nu alleen op aanvraag.

"We kunnen en moeten baarmoederhalskanker veel meer voor zijn dan we nu doen", zegt Paulusma. "Dat bespaart niet alleen heel veel ziekteleed, maar ook veel verdriet."

De Gezondheidsraad gaf eerder een positief advies over het voorstel dat Paulusma bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ingediend.

Jaarlijks krijgen ongeveer 950 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. De meesten van hen zijn tussen de 30 en 55 jaar. Vrouwen bij wie in een vroeg stadium baarmoederhalskanker wordt ontdekt, hebben een overlevingskans van 96 procent.

Adblock test (Why?)


Kamer steunt beschikbaar maken van zelftests voor baarmoederhalskanker - NU.nl
Read More

Spontaan je arm gebroken? 'Vraag arts naar botontkalking' - NU.nl

Gevaarlijke hoestdrank duikt op in Indonesië, leidt tot nierfalen kinderen - NOS

EPA

NOS Nieuws

Ook in Indonesië zijn hoestdranken verkocht die leiden tot acuut nierfalen bij kinderen, meldt gezondheidsminister Budi Gunadi Sadikin.

Gisteren werd bekend dat er dit jaar 74 Indonesische kinderen zijn overleden aan nierfalen, vooral kinderen onder de vijf jaar oud. Het vermoeden was dat dit het gevolg was van een hoestsiroop met een te hoog gehalte aan de gevaarlijke stoffen di-ethyleenglycol en ethyleenglycol.

Verschillende hoestdranken van het Indiase bedrijf Maidan Pharmaceuticals leidden in Gambia de afgelopen maanden tot 66 sterfgevallen onder kinderen, na acuut nierfalen.

Hoestdranken in de ban

Het Indiase bedrijf verkoopt geen hoestsiropen in Indonesië, maar volgens minister Sadakin zijn er in het land wel hoestdranken verkocht van andere fabrikanten, met een te hoge dosis van dezelfde stoffen erin. Door de sterfgevallen in Gambia deed Indonesië eerder deze maand al alle hoestdranken met di-ethyleenglycol en ethyleenglycol in de ban.

Volgens de minister zijn de middelen nu ook aangetroffen in de lichamen van kinderen die de afgelopen tijd overleden aan acuut nierfalen, maar hij maakte niet duidelijk bij hoeveel van de 74 kinderen dat het geval was. De Indonesische regering doet samen met vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie onderzoek naar de sterfgevallen en de mate waarin er een link te leggen is met de doden in Gambia.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Gevaarlijke hoestdrank duikt op in Indonesië, leidt tot nierfalen kinderen - NOS
Read More

Pest blijkt onze gezondheid 700 jaar na oorsprong nog steeds te beïnvloeden - NU.nl

Wednesday, October 19, 2022

Onderzoekers ontwikkelen test om baarmoederhalskanker sneller te ontdekken - NU.nl

Onderzoekers van University College London en Universität Innsbruck hebben een nieuwe testmethode ontwikkeld waarmee in een vroeg stadium baarmoederhalskanker kan worden geconstateerd. The Guardian spreekt van een "revolutionaire test".

De nieuwe test kan nauwkeurig vaststellen wanneer bij vrouwen afwijkende cellen ontstaan. Die afwijkingen kunnen uiteindelijk leiden tot baarmoederhalskanker.

Daarnaast herkent de test ook signalen van andere veelvoorkomende kankersoorten, zoals borst-, baarmoeder- en eierstokkanker. In de toekomst kan de test van de Britse en Oostenrijkse onderzoekers ook gebruikt worden om deze vormen van kanker in een vroeg stadium te ontdekken.

De nieuwe test is een stuk beter dan bestaande methoden voor het opsporen van afwijkende cellen bij vrouwen. Ook werd gekeken naar vrouwen die het humaan papillomavirus (HPV) bij zich dragen, maar geen afwijkende cellen hebben. Het virus kan tot baarmoederhalskanker leiden. Bij 55 procent van de onderzochte personen kon worden voorspeld dat er in de komende vier jaar afwijkende cellen zouden ontstaan.

"Deze nieuwe methode is specifieker en voorkomt dat een patiënt onnodig veel behandeld wordt. Dat is goed nieuws voor het voorkomen van baarmoederhalskanker en geweldig nieuws voor iedereen die gescreend moet worden", zegt een van de onderzoekers tegen The Guardian.

In Nederland krijgen volgens het RIVM jaarlijks ongeveer achthonderd personen baarmoederhalskanker. Ongeveer een kwart van hen bezwijkt aan de ziekte.

Adblock test (Why?)


Onderzoekers ontwikkelen test om baarmoederhalskanker sneller te ontdekken - NU.nl
Read More

Tuesday, October 18, 2022

Lange werkweken vergroten kans op depressie fors: toch maar minder uurtjes klokken? - Scientias

Lange werkweken vergroten kans op depressie fors: toch maar minder uurtjes klokken?

Voor de wereld van morgen

Adblock test (Why?)


Lange werkweken vergroten kans op depressie fors: toch maar minder uurtjes klokken? - Scientias
Read More

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...