VanafHier.nl
Waarom het zo gezond is om koffie mét melk te drinken - Scientias
Read More
[unable to retrieve full-text content]
Duizenden zware rokers gescreend op longkanker in Kanker Instituut: primeur in Nederland ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws[unable to retrieve full-text content]
[unable to retrieve full-text content]
Wat als je ooglid plots begint te trillen? De Stentor[unable to retrieve full-text content]
Wat als je ooglid plots begint te trillen? ADJe hoort er niet vaak iets over, maar vitamine B1 is cruciaal voor je lichaam. Zeker als sportief persoon heb je deze vitamine hard nodig. Maar hoe weet je of je een vitamine B1 tekort hebt? De volgende symptomen kunnen te maken hebben met een vitamine B1 tekort.
Er bestaan maar liefst acht verschillende soorten vitamine B en ze hebben allemaal hun eigen rol. Vitamine B1 (ook wel thiamine genoemd) is belangrijk voor het aansturen van de spieren. Je hebt het nodig om koolhydraten om te zetten naar energie voor je lichaam (en koolhydraten zijn natuurlijk de beste vrienden van elke hardloper). Daarnaast is vitamine B1 ook belangrijk voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen.
Vitamine B1 is onwijs belangrijk, maar ons lichaam kan het niet zelf maken. Daarom is het cruciaal dat we elke dag genoeg vitamine B1 uit voeding halen. Volg je een zeer eenzijdig dieet, bijvoorbeeld door een darmziekte of andere chronische aandoening? Dan kan het verstandig zijn om (in overleg met je arts) je vitamine B1 tekort aan te vullen met supplementen.
De meeste mensen zullen niet snel in aanraking komen met een vitamine B1 tekort. Thiamine zit namelijk in diverse voedselgroepen, zoals volkoren producten en groenten. Met een gezonde leefstijl en gevarieerd voedingspatroon zit je dus goed. Een vitamine B1 tekort komt vooral voor bij specifieke risicogroepen zoals alcoholisten en drugsverslaafden, en mensen met een ernstige, chronische darmaandoening.
Een tekort aan vitamine B1 heeft invloed op je zenuwstelsel en hart- en vaatstelsel. Je herkent een ernstig vitamine B1 tekort aan o.a. deze symptomen:
Bam. Met een doffe knal laat Arno Bourgonje (26) zijn proefschrift op tafel vallen. Til maar eens op, zegt de arts-onderzoeker. Met bijna 3 kilo heeft zijn werk zo’n beetje het gewicht van een pasgeboren baby. Het telt 1108 pagina’s en is daarmee een van de meest lijvige proefschriften in de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Volgens prof.dr. Gerard Dijkstra, Bourgonjes eerste promotor, gaat het mogelijk zelfs om de dikste dissertatie van heel Nederland.
[unable to retrieve full-text content]
Vleesetende bacterie krijgt vat op steeds meer patiënten: 'Grote wonden, soms heel been of borst én rug' De GelderlanderHele verhaal bekijken via Google Nieuws[unable to retrieve full-text content]
[unable to retrieve full-text content]
'En wij maar denken dat baarmoederhalskanker alleen vrouwen treft' Telegraaf.nlN.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Moeder: „Hoe moet ik omgaan met de hoeveelheden snoep die mijn kinderen bij anderen krijgen? Ik ben een suikerbewuste moeder. Mijn kinderen krijgen geen zoet beleg op brood, en mogen een snoepje per dag. Dat heb ik tot ze naar school gingen aardig in eigen hand kunnen houden, maar nu ze 5 en 7 zijn is het een stuk moeilijker. Soms krijgen ze op school drie zoete traktaties per dag, en op de bso nog iets zoets erachteraan. Of ze krijgen op een speelafspraak als middageten pannenkoeken, en daarna nog een donut en een lolly. Zelfs op de hockeytraining delen teamgenoten snoep uit. Op partijtjes hetzelfde verhaal: in plaats van gewoon een tosti krijgen ze cupcakes, taart, snoep en limonade. Ik wil daar tegen mijn kinderen niet negatief over doen, en geef ze hierover ook geen instructies mee, maar ik vind het niet prettig. Zo blijft er voor mijn gevoel weinig over voor ons als ouders om ze af en toe te verwennen. Als ze net ergens pannenkoeken hebben gegeten, zeg ik niet: ‘Zullen we gezellig een ijsje halen?’
Minke Eilander: „We leven in een ‘obesogene omgeving’, waarin we worden verleid veel ongezond te eten en weinig te bewegen. Kinderen moeten leren om hun weg te vinden in die wereld. Ze zullen altijd en overal ongezonde verleidingen op hun pad vinden. Nu zijn het speelafspraakjes en partijtjes, straks is het de supermarkt waar ze in de pauze naartoe gaan.
„Het zou al helpen als we als samenleving verwennen, beloning en gezelligheid minder associëren met ongezond eten. Verwennen kan ook met een leuke activiteit, zoals een spelletje doen. En een banaan vinden kinderen ook lekker.
„Het gaat erom dat u zelf het goede voorbeeld blijft geven. U leert uw kinderen al een gezonde verstandhouding met eten, en dat is voldoende. Daar zullen ze een leven lang profijt van hebben.
„Blijf souplesse tonen voor wat er buitenshuis wordt aangeboden. Als u het verbiedt, maakt u de relatie met zoetigheid te gespannen. Zolang u thuis uw gezonde beleid voortzet, gaat het de kinderen vanzelf opvallen hoe het bij anderen gaat.”
Carry Renders: „U heeft goede regels en routines, en als u daar thuis aan vasthoudt, bent u met uw eetopvoeding al een heel eind. Wat leefstijl betreft is voor kinderen het voorbeeld van de ouders erg belangrijk, zowel wat ze doen als wat ze zeggen. Het helpt daarbij om de kinderen goed uit te leggen waarom u voor iets kiest, bijvoorbeeld dat u suiker wilt beperken omdat te veel suiker slecht is voor het lichaam en het gebit. Daarmee brengt u kennis en vaardigheden over en stimuleert u uiteindelijk hun autonomie om in verleidelijke situaties een gezondere keuze te maken.
„Probeer de juiste balans te houden. Te weinig controle op wat uw kinderen eten is niet goed, maar te veel evenmin. Als gezond eten te dwangmatig wordt, kan dat hun relatie met eten verstoren.
„Het is niet zo erg dat uw kinderen buitenshuis andere voorbeelden zien en ongezonde verleidingen tegenkomen. Door gedoseerd in aanraking te komen met andere regels en routines leren ze uiteindelijk hun eigen maat vinden. U kunt uw verwenmomenten thuis eventueel anders invullen, bijvoorbeeld door iets te doen dat jullie allemaal leuk vinden.
„Als het de spuigaten uit loopt, kunt u het traktatiebeleid eens bij de medezeggenschapsraad op school of het hockeyteam aankaarten.”
[unable to retrieve full-text content]
In de hoestdrankjes kunnen de giftige stoffen ethyleenglycol en di-ethyleenglycol zitten. Hoe de stoffen daarin terecht zijn gekomen, en om welke merken het gaat, is nog niet duidelijk. De vervuilde hoestsiropen zijn volgens de WHO in zeker zeven landen aangetroffen, in drie landen zijn daardoor kinderen overleden. De meeste slachtoffertjes zijn jonger dan 5 jaar. Eerder waarschuwde de WHO al voor de drankjes in Indonesië, Gambia en Oezbekistan.
Volgens de WHO is er geen sprake van 'geïsoleerde incidenten'. Daarom is de waarschuwing uitgegaan naar alle 194 lidstaten. In Gambia werden de doden gelinkt aan het bedrijf Maiden Pharmaceuticals, maar dat brengt geen producten op de markt in Indonesië, waardoor het vermoeden is dat het probleem zich niet beperkt tot één farmaceut.
Ethyleenglycol en di-ethyleenglycol worden onder meer gebruikt als antivries in auto's. Als mensen het binnenkrijgen, dan kunnen ze last krijgen van buikpijn, overgeven, diarree, hoofdpijn, wanen en nierfalen, en uiteindelijk kunnen ze daardoor overlijden. Bij kinderen is een lagere dosis gevaarlijk dan bij volwassenen.
In Indonesië hebben 25 ouders een rechtszaak aangespannen tegen de regering, omdat ze vinden dat die niet adequaat genoeg heeft opgetreden. 200 kinderen kwamen in het land om het leven door hoestdrank, onder wie de 2-jarige Umar. Zijn moeder vertelt in deze video wat er gebeurde:
N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De laatste tijd worden er weer zoveel baby’s in mijn omgeving geboren, dat ik dacht: wat vertel je die mensen? Geef je ze tips of juist niet? Ik vind dat lastig.
Want aan de ene kant wil je ze niet bang maken met totaal rupturen, ontstoken tepels en slapeloze maanden, aan de andere kant wil je ze ook niet onvoorbereid het slagveld opsturen. En dus dacht ik: ik vraag het eens op Twitter, en ik vond de honderden reacties heerlijk herkenbaar om te lezen.
Wat ik zélf had willen weten, voordat ik een baby kreeg? Dat het ná de bevalling pas begint, dat een baby om de twee, drie uur moet eten, ook ’s nachts, dat borstvoeding immens zwaar kan zijn en dat een bevalling ‘buitenaards’ veel pijn doet, maar dat het meestal goed gaat.
Wat ik níét wilde horen nadat mijn blakende baby geboren was? Daar dachten ze op Twitter (vrijwel) precies hetzelfde over als ik, dus dáár heb ik maar even een overzichtje van gemaakt. Wie weet kan het ergens een ontplofte kraamvrouw en wanhopige vader tot nut zijn. Letten jullie even op, kraambezoekers?
1
Borstvoeding is het beste, gewoon doorzetten!Nee. Borstvoeden is echt heel zwaar. Er zijn periodes dat je er om het uur een uur mee bezig bent, dat je nergens meer naartoe kan, dat je niet eens tijd hebt om te douchen, en dan bén je al total loss door het slaapgebrek en de hormonen.
Zeg tegen moeders dus liever: ja, borstvoeding is het beste voor je kind, maar het is niet verplicht. Hartstikke goed als het allemaal lukt, heerlijk als het lukt! – maar als je eraan onderdoor gaat, mag je ermee stoppen. Echt.
2
Slaapt ze al door?NEEE!
3
Gewoon laten huilen.Haha, hou op. Zeg ook niet: „het zijn krampjes”, „het zijn de tanden”, „het is de boerenkool” als een baby onophoudelijk huilt: weet jij veel. We zullen nooit weten waarom baby’s huilen. Rondlopen, wandelen, autoritjes maken – helaas moet je als ouders zelf uitvissen wat het beste werkt.
4
Ik vond de eerste vier maanden een eitje!Nou wat fijn! Dat jij dat vond! Maar het gaat nu even niet over jou.
5
En hou ook je horrorverhalen voor je.NRC-columniste Marijn de Vries noemde dat op Twitter de ‘wachtmaartotters’ – mensen die voortdurend ‘wacht maar tot ze…’ zeggen als de kraamouders domweg gelukkig zijn. Wacht maar tot ze spuitpoep krijgen, wacht maar tot ze ineens weer om de twee uur wakker worden, wacht maar tot je borsten gaan lekken, rot op. Hou gewoon je mond als alles goed gaat, en geniet lekker met de kraamouders mee!
6
Ik kijk wel even wanneer ik langskom.Nee, jij kijkt helemaal niet even of je langskomt, je vráágt wanneer je kan langskomen. En je komt niet als je snotterig bent, een koortslip hebt of een virus! En laat je eigen kinderen thuis, echt, wegwezen! Je komt op de afgesproken tijd, neemt een ovenschotel mee, wast je handen, en als je een totaal ontwricht huis aantreft, ga je afwassen, stofzuigen en de was uit de droger halen. Je bent sowieso na drie kwartier weer opgekrast.
7
Vergeet niet te genieten!Tuurlijk joh. Zelf heb ik het gevoel dat er een bom is ontploft, er een bus over me heen is gereden en er overal zwarte wolken hangen, maar zeg jij gerust dat ik moet genieten. „Verplicht moeten genieten”, schreef een lezer, „terwijl je soms ook gewoon wil huilen.”
Een collega stuurde me achttien jaar geleden na de geboorte van mijn dochter een kaartje met ‘sterkte en veel geluk’. Hij was de enige die liet doorschemeren dat een baby niet alleen maar magisch en liefde is. Ik voelde me daarna meteen een stuk beter.
8
Ellenlange mails en appjes met tips.Overvoer kersverse ouders niet met tips. Over bedlichtjes, badthermometers, neusuitzuigers, welke crème op de billen moet – dat zegt hen echt niets. Doseer je kennis en kom er ook pas mee als ze erom vragen.
9
Hoe is het met je onderkantje? Nog ingescheurd?Serieus. Zullen we jouw onderkantje anders even gaan inspecteren?
10
Vertrouw op je moederinstinct.Hou toch op. Want welk moederinstinct? En wat doe je als je dat niet hebt? Niet iedereen is automatisch een moeder na een bevalling. „Wat ik zelf heel graag had willen weten”, schreef een twitteraar, „is dat je niet automatisch meteen van je kind houdt, dat dat heel normaal is en niks is om je voor te schamen.” Het zou fijn zijn als dat breder bekend werd.
11
‘Vrouwen zijn zo sterk’ en ‘ze trekken van nature naar de moeder’.Doei, vrouwen zijn soms helemaal niet sterk en baby’s trekken soms helemaal niet naar de moeder. En dan komt het op de vader aan. Neem als vader sowieso de eerste achttien jaar na een geboorte onbetaald verlof, echt hoor. Zonder vaders lukt het niet, en het is ook veel fijner om als vader een band met je kind te krijgen en niet alles automatisch op de moeder te laten aankomen.
12
Maar de ergste dooddoener is natuurlijk: ‘je krijgt er zoveel voor terug’.Het is absoluut waar, uiteindelijk, maak je geen zorgen, maar de eerste vier maanden na de bevalling is dat soms nog wat lastig te zien. Zeg liever tegen wanhopige ouders: het wordt beter, echt. Het wordt makkelijker. Als je geluk hebt.
Maar geluk met een baby, dat kan je ook zomaar overkomen.
N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Geneeskunde In Nijmegen hebben onderzoekers een nieuw coronavaccin ontwikkeld. Is er wel behoefte aan nog zo’n prik?
Drie jaar onderweg in de pandemie van SARS-CoV-2 onderzoeken wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen een nieuw type coronavaccin. Vorige week publiceerden ze de positieve resultaten van een eerste onderzoek met proefpersonen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Microbe. Maar komt dat vaccin niet veel te laat?
De coronapandemie heeft gezorgd voor een enorme versnelling van het onderzoek naar vaccins tegen het coronavirus. Dat leidde intussen al tot de komst van vijf verschillende prikken, waarvan de mRNA-vaccins (Pfizer, Moderna) de bekendste zijn. Is er dan nog wel ruimte voor een nieuw vaccin?
Onderzoeksleider Benjamin Mordmüller, hoogleraar medische microbiologie bij het Radboudumc, legt uit dat er „nog steeds behoefte is aan vaccins die snel zijn aan te passen”. Samen met collega’s uit Nederland en Denemarken ontwikkelde zijn team een zogenaamd VLP-vaccin. VLP staat voor ‘virus-like particles’, virusachtige deeltjes. Deze deeltjes bestaan uit de buitenkant, de ‘jas’, van een virus, waarop specifieke viruseiwitten (zoals de spikes van het coronavirus) op vastgemaakt kunnen worden. Zo lijkt het op deeltjes van het coronavirus, en roept het afweer op zonder het gevaar van besmetting.
Wat voegt zo’n VLP-vaccin nog toe aan bestaande vaccins?
Mordmüller: „Het grote verschil met bestaande vaccins zit hem in hoe het lichaam het vaccin herkent. VLP-vaccins werken beter dan vaccins waar alleen een viruseiwit in zit, of mRNA-vaccins die ervoor zorgen dat een viruseiwit in het lichaam wordt geproduceerd, omdat het immuunsysteem dankzij de ‘jas’ het virus beter herkent. Daardoor kan het latere besmettingen ook beter herkennen en voorkomen.
„Het nieuwe vaccin voor humaan papillomavirus, HPV, werkt ook met deze technologie. We zien dat het VLP-vaccin tegen HPV al zorgt voor levenslange bescherming zonder boosteren. Wij denken dat dit ook het geval is bij ons coronavaccin. Daarnaast is het vaccin goed houdbaar bij een hogere temperatuur dan andere vaccins. Wij bewaren ze zelfs op kamertemperatuur.”
Hoe hebben jullie dit vaccin getest?
„We hebben het getest op 45 mensen die niet eerder waren besmet met het coronavirus en die ook nog geen vaccinatie daartegen hadden gehad. Daaruit bleek dat het vaccin veilig is en goed beschermt tegen het coronavirus, zonder de hulpstoffen uit andere vaccins die ervoor zorgen dat het immuunsysteem extra aan het werk wordt gezet. Toch deed de immuunreactie niet onder voor die van andere vaccins.”
Het was moeilijk, zegt Mordmüller, om voor het onderzoek proefpersonen te vinden die nog geen immuniteit hadden opgebouwd – daar zijn er ook steeds minder van. Het vervolgonderzoek, dat nodig is om de effectiviteit van het vaccin echt goed vast te stellen, zal rekening moeten houden met de realiteit dat de meeste mensen al enige immuniteit hebben.
Is er nog behoefte aan een nieuw vaccin tegen het coronavirus?
„Het zou zeker fijn zijn om een extra vaccin te hebben dat goed en langdurig beschermt tegen corona. Daaraan is vooral behoefte in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals in Afrika. Het is daar lastig om mensen iedere twee jaar te boosteren. Bovendien weten we nog niet wat de langetermijneffecten zijn van de vaccins die we nu gebruiken. Ons nieuwe coronavaccin zou daarom ook bruikbaar zijn als booster in landen met een hogere vaccinatiegraad, om de weerstand tegen het coronavirus zo hoog mogelijk te houden en verspreiding te voorkomen.”
Is dit vaccin goed aan te passen aan nieuwe virusvarianten?
„Er duiken steeds nieuwe virusvarianten op, dus er nog steeds behoefte aan een vaccin dat snel aan te passen is. Dat kan met een VLP-vaccin heel goed door andere spike-eiwitten aan de ‘jas’ te lijmen. Die basis blijft hetzelfde, en dat maakt de ontwikkeling relatief goedkoop.
„Bovendien kunnen we in dit vaccin meerdere eiwitten combineren, wat bescherming biedt tegen meerdere soorten virussen. Daarnaast kan een VLP-vaccin ook dienen als basis voor vaccins tegen bijvoorbeeld malaria of griep.”
Ben je geboren tussen 1996 en 2003, dan kom je dit jaar in aanmerking voor een gratis HPV-vaccinatie. Ben je ouder, dan moet je ervoor betalen. Dat is niet eerlijk, vinden Guus en Marcin. Met hun 27 jaar vallen zij nét buiten de boot.
In 2023 stelt de overheid het HPV-vaccin gratis beschikbaar voor jongeren tot en met 26 jaar. Het vaccin beschermt tegen langdurige infectie met het humaan papillomavirus (HPV), dat seksueel overdraagbaar is en verschillende soorten kanker kan veroorzaken, waarvan baarmoederhalskanker de bekendste is.
Wie ouder is dan 26 kan de prik ook halen, maar moet daar zelf voor betalen, wat neerkomt op zo'n 450 euro voor een volledige vaccinatie. Dat bedrag kan niet iedereen ophoesten. Daar weet Marcin van de Ven alles van. Hij is 9 dagen te oud.
"Ergens snap ik dat ze ergens een lijn moeten trekken, maar voor mij betekent dat dat ik het vaccin niet kan halen, terwijl ik dat wel wil." Aangezien Marcin net student-af is en pas een maand werkt, heeft hij het geld niet om de vaccinatie zelf te betalen. Dat vindt hij lastig: "Ik wil me goed beschermen. Als je gevaccineerd bent, is de kans groter dat je lichaam een HPV-infectie opruimt, waardoor de kans dat je kanker ontwikkelt kleiner wordt."
Ook de 27-jarige Guus* baalde flink toen hij erachter kwam dat hij dit jaar niet in aanmerking komt voor het gratis vaccin. "Het is echt niet zo dat een vaccin minder effectief is zodra je een paar weken, maanden of jaren te oud bent volgens de opgestelde leeftijdsgrens", zegt hij erover.
Hij vindt het vooral pijnlijk 'dat er vanuit het RIVM gecommuniceerd wordt dat iedereen die buiten de leeftijdsgroep valt wel een HPV-vaccin kan halen op eigen kosten, maar dat nergens wordt vermeld dat dit bedrag in de honderden euro's loopt'. "Ik vind dat Amerikaanse taferelen. Dit is wel even een ander verhaal dan een griepprik die iedereen onder de 60 jaar voor twee tientjes kan halen."
Woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM legt uit dat de leeftijdsgrens van 26 jaar beleidsmatig is vastgesteld door de minister van Volksgezondheid. Die baseert zich op een advies van de Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk orgaan dat adviseert aan de regering.
"Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het vaccin op populatieniveau nauwelijks effect heeft bij mensen met een hogere leeftijd dan 26 jaar. Op basis daarvan is een maatschappelijke kosten-batenanalyse uitgevoerd." Het is overigens niet zo dat het HPV-vaccin sowieso geen zin meer heeft als je boven de 26 bent: "Als je nog niet geïnfecteerd bent geweest met HPV kan een vaccinatie zeker nog effectief zijn", vertelt Wychgel.
De ernst van HPV wordt door veel jongeren onderschat, vindt Guus, door hemzelf ook tot voor kort. "Ik denk dat dat komt doordat de infectie vaak onopgemerkt blijft, zonder klachten." Wat ook meespeelt volgens hem is dat de eerdere campagne focuste op meisjes en vrouwen, jongens werden toen niet opgeroepen voor een prik. "Veel mannen zijn zich toen minder gaan verdiepen in HPV."
Dat de huidige vaccinatiecampagne zich niet meer specifiek richt op vrouwen vindt Guus dan ook een goede zaak. "Ik lees regelmatig op sociale media dat mannen van mijn leeftijd zich gepasseerd voelen omdat zij op de middelbare school buiten de boot vielen en nu, vele jaren later, weer." Guus kent ook veel vrouwelijke leeftijdsgenoten die tijdens de vorige campagne geen prik hebben gehaald. "Door de desinformatie die toen rondging. Nu willen ze het wel maar komen ze niet meer in aanmerking."
Hoe de overheid haar campagne anders zou moeten aanpakken, volgens Guus? "Voor de mensen die net buiten de boot vallen vanwege hun leeftijd zou ik een (gedeeltelijke) financiële tegemoetkoming een mooie middenweg vinden; desnoods ook met een leeftijdsgrens. Bijvoorbeeld een tegemoetkoming tot 30 jaar oud of geleidelijk een afnemende tegemoetkoming hoe verder je van de 1 januari 1996-grens verwijderd bent. Een tweede kans voor spijtoptanten zou ook niet misstaan", vindt hij.
Ook Marcin begrijpt dat niet iedereen een uitnodiging krijgt, "maar bied het aan aan iedereen die het wil. Binnen de huidige leeftijdscategorie zijn ook genoeg mensen die het niet willen en mensen die het al gehad hebben toen het alleen voor vrouwen beschikbaar was. Die vaccins kunnen naar mensen die net te oud zijn."
Het HPV-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma beschermt voor ongeveer 95 procent tegen de HPV-typen 16 en 18. Deze typen zijn samen goed voor 70 procent van de HPV-kankers, vertelt gynaecoloog Nienke van Trommel van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Baarmoederhalskanker is de bekendste vorm, maar HPV kan ook kanker veroorzaken bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte.
Uit studies in Engeland en Zweden, waar meer dan 80 procent van de jonge meisjes gevaccineerd zijn, blijkt dat baarmoederhalskanker met bijna 90 procent afneemt na vaccinatie.
Van Trommel is er dan ook blij mee dat de overheid het HPV-vaccin dit jaar kosteloos beschikbaar stelt voor een groep jonge mensen getuigt van 'een goede en zorgzame overheid', vindt Van Trommel. "Een werkend vaccin dat kanker kan voorkomen is heel zeldzaam."
In Nederland hebben 1.100 vrouwen kanker door HPV, met vaccinatie had dit bij 800 van hen voorkomen kunnen worden, vertelt Van Trommel. 400 Nederlandse mannen hebben kanker door HPV, bij 300 van hen had dit voorkomen kunnen worden met het vaccin.
* De achternaam van Guus is bekend bij de redactie.
[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...