Rechercher dans ce blog

Thursday, March 30, 2023

Nog maar weinig patiëntengroepen hebben baat bij nieuwe dure kankermedicijnen - Volkskrant

Kwaadaardige kankercellen in 3D-rendering. Beeld Getty Images
Kwaadaardige kankercellen in 3D-rendering.Beeld Getty Images

Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), die woensdag zijn gepubliceerd in het internationale vakblad Journal of the National Cancer Institute. De onderzoekers vergeleken de gegevens van Nederlandse patiënten bij wie tussen 2014 en 2018 kanker met uitzaaiingen werd vastgesteld met data van patiënten die de diagnose kregen tussen 1989 en 1993.

De verschillen blijken groot. Zo is de 5-jaarsoverleving bij uitgezaaide borstkanker gestegen van 14 naar 32 procent, en bij uitgezaaide prostaatkanker van 23 naar 42 procent. De grootste groep, patiënten met uitgezaaide niet kleincellige longkanker, boekte daarentegen nauwelijks vooruitgang. Bij alvleesklierkanker met uitzaaiingen was de winst in 25 jaar nihil: de overleving ging van 0 naar 1 procent.

Jaarlijks krijgen zo’n 21 duizend Nederlanders bij de diagnose kanker te horen dat ze uitzaaiingen hebben. Lange tijd waren chemotherapie en bestraling bij die groep de meest gebruikte behandelingen, maar de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe, kostbare medicijnen op de markt gekomen. Die stimuleren het immuunsysteem van patiënten of pakken een dna-afwijking van de tumor aan. In de onderzoeksperiode kwamen 80 van die nieuwe middelen beschikbaar.

Effectiviteit

De laatste tijd klinkt onder oncologen kritiek omdat de resultaten van die kostbare medicijnen soms tegenvallen. De middelen worden goedgekeurd op basis van gunstige cijfers uit studies, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. De vandaag gepubliceerde data lijken die kritiek deels te onderschrijven: de onderzoekers zien geen duidelijk verband tussen het aantal nieuwe medicijnen voor een bepaald kankertype en de geboekte overlevingswinst.

Zo kwamen in de onderzoeksperiode verreweg de meeste nieuwe middelen (19) op de markt voor niet-kleincellige longkanker, maar die patiënten hebben daar nog nauwelijks van geprofiteerd: de 5-jaarsoverleving steeg slechts van 1 naar 7 procent. Voor nierkanker hetzelfde verhaal: 14 nieuwe middelen, de 5-jaarsoverleving nam toe van 6 naar 13 procent.

Over de auteur

Ellen de Visser is medisch redacteur op de wetenschapsredactie van de Volkskrant en auteur van de bestseller Die ene patiënt, waarin zorgverleners vertellen over een patiënt die hun kijk op het vak veranderde.

Daarentegen profiteerden patiënten met een zeldzame vorm van kanker in het maagdarmkanaal (GIST en NET) wel van de komst van effectieve medicijnen. Het aantal patiënten met uitgezaaide GIST dat 5 jaar na de diagnose nog leeft, steeg van 8 naar 54 procent. Ook een aantal vrouwen met uitgezaaide borstkanker heeft baat bij nieuwe middelen.

Betere diagnostiek

Onderzoeksleider Sabine Siesling waarschuwt dat in een periode van 25 jaar tijd de overleving van patiënten door tal van factoren kan zijn beïnvloed, wat het interpreteren van de data lastig maakt. Zo is ook de diagnostiek verbeterd, waardoor uitzaaiingen in een eerder stadium kunnen worden ontdekt en patiënten mogelijk beter kunnen worden behandeld.

Siesling, hoogleraar kankerzorg op maat aan de Universiteit Twente, benadrukt dat een persoonlijk medicijn of immuuntherapie bij individuele patiënten soms goed kan werken. ‘Maar gemiddeld, op groepsniveau, zien we een bescheiden effect.’ De nieuwste medicijnen zijn in het onderzoek buiten beschouwing gelaten, om de 5-jaarsoverleving te kunnen meten, dateren de meest recente patiëntgegevens uit 2018.

Ook is niet gekeken naar het effect van individuele medicijnen. Daarvoor moet voor alle patiënten worden vastgelegd of ze een medicijn hebben gekregen, in welke dosering, en hoelang ze vervolgens nog hebben geleefd. Zo’n nauwkeurige landelijke registratie bestaat niet.

Ondanks de komst van veel nieuwe medicijnen blijft uitgezaaide kanker de belangrijkste doodsoorzaak, zegt Siesling. ‘Daarom is het belangrijk dat we kanker opsporen voordat er uitzaaiingen zijn en zoveel mogelijk aan preventie doen.’

Adblock test (Why?)


Nog maar weinig patiëntengroepen hebben baat bij nieuwe dure kankermedicijnen - Volkskrant
Read More

Een paar kilootjes kwijtraken met een serieus medicijn tegen overgewicht - NRC

Obesitas Een nieuw middel tegen ernstig overgewicht is zó effectief dat er een wereldwijd tekort aan is. Nieuwe, nóg betere middelen zijn onderweg.

Obesitas is een ernstig en toenemend probleem. Het verhoogt het risico op zeker tweehonderd aandoeningen
Obesitas is een ernstig en toenemend probleem. Het verhoogt het risico op zeker tweehonderd aandoeningen Foto Roos Koole/ANP Xtra

Een ware run op het anti-diabetesmedicijn semaglutide leidde de laatste maanden tot een wereldwijd tekort. Dat medicijn stabiliseert niet alleen de bloedsuikerspiegel van mensen met suikerziekte, maar is ook een geweldig effectief middel om gewicht te verliezen. Het tekort aan dit medicijn zal het hele jaar aanhouden, waarschuwde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op 17 maart.

Het middel is in Nederland nog niet op de markt als medicijn tegen ernstig overgewicht, obesitas, maar dat weerhoudt mensen er niet van om het over de grens te halen om te gebruiken als afslankhulp, mede dankzij beroemdheden als Elon Musk die openlijk delen dat ze er hun overtollige kilo’s mee zijn kwijtgeraakt.

Bij een inventarisatie eind 2022 van het Europese medicijnagentschap EMA bleek dat in sommige landen het middel wordt verkocht zonder vergoeding door een verzekeraar. In Nederland zijn een aantal webshops die het middel illegaal verkochten gesloten.

Verschillende doseringen

Het gewilde middel is de jongste loot van een nieuwe generatie anti-obesitasmiddelen die de werking van bestaande middelen ruim overtroeven. Er is al veel ervaring mee: het is sinds 2018 in Europa goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2, in een dosering van 1 milligram, onder de merknaam Ozempic. Patiënten dienen het zichzelf toe met een wekelijkse injectie, het middel zit in een voorgevulde pen.

Omdat diabetespatiënten die het gebruikten ook opvallend veel gewicht verloren, testte de fabrikant Novo Nordisk het ook als medicijn tegen obesitas in verschillende doseringen, ook hogere. Met een wekelijkse prik van 2,4 milligram, gecombineerd met een gezond voedingspatroon en veel lichamelijke activiteit, raakten patiënten gemiddeld 15 procent van hun gewicht kwijt in krap anderhalf jaar. Bij een derde van de deelnemers was dat zelfs 20 procent. Daarmee is dit medicijn effectiever dan alle bestaande anti-obesitasmiddelen op de markt.

Semaglutide brengt de bloedsuikerhuishouding onder controle

Liesbeth van Rossum internist-endocrinoloog

In die hogere dosis is semaglutide, merknaam Wegovy, in de Verenigde Staten in 2021 goedgekeurd voor volwassenen met obesitas, en in januari van dit jaar ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Ook in Europa is het middel al in 2022 goedgekeurd tegen obesitas, en op de markt in Noorwegen en Denemarken. Maar in Nederland heeft de fabrikant het nog niet op de markt gebracht. Dat zal naar verwachting pas eind dit jaar gebeuren.

Obesitas, ernstig overgewicht, is een toenemend en wereldwijd probleem, niet alleen in westerse landen. Het leidt tot een chronische sluimerende ontsteking van het buikvet en verhoogt het risico op zeker tweehonderd aandoeningen, waaronder diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en veel vormen van kanker, gewrichtsklachten, depressie en immuunaandoeningen. De helft van alle volwassen Nederlanders heeft overgewicht, en bij 15 procent is sprake van obesitas.

Semaglutide is een synthetische vorm van het darmhormoon glucagon-like peptide 1 (GLP-1). Dat komt van nature vrij na het eten, en geeft in de hersenen een verzadigingssignaal. Het vermindert het gevoel van trek en honger, en vertraagt de maaglediging. Daarbij stimuleert het de aanmaak van het hormoon insuline, en remt het die van een derde hormoon, glucagon. Deze zijn belangrijk voor een stabiele bloedsuikerspiegel. „Semaglutide normaliseert een deel van de stofwisselingsprocessen die zijn verstoord bij mensen met obesitas. Het brengt de bloedsuikerhuishouding onder controle, en doordat mensen afvallen en de vetmassa verkleint, verbetert die nog meer”, zegt Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar obesitas in het ErasmusMC in Rotterdam. „Het werkt heel breed. Er zijn bijvoorbeeld ook aanwijzingen dat het anti-ontstekingseffecten heeft.”

Veel rigoureuzer

Een soortgelijk effect als van dit middel treedt ook op na een veel rigoureuzer behandeling: een maagverkleining. Ook na zo’n operatie stijgt de concentratie GLP-1 in het lichaam van de patiënt. Het grote voordeel is dat de behandeling met deze injecties weer kan stoppen als het niet voldoende effect geeft. „Er is met obesitasmedicatie altijd een proefperiode”, zegt Van Rossum. „In de eerste weken of maanden bouwen we de dosis langzaam op. Als er vervolgens na twaalf weken met de behandelingsdosis minder dan 5 procent lichaamsgewicht is verloren, stoppen we de behandeling.”

In Nederland is het hooggedoseerde semaglutide tegen obesitas nog niet beschikbaar. „Er zijn wel twee andere middelen tegen obesitas die sinds zomer vorig jaar in Nederland vergoed worden, liraglutide en naltrexon/bupropion”, zegt Van Rossum. „Altijd in aanvulling op een gezonde leefstijlinterventie.”Liraglutide bootst net als semaglutide GLP-1 na. Het werkt minder lang, daarom moet een patiënt dit middel eenmaal per dag injecteren in plaats van eenmaal per week.

Bij iemand die alleen het buikje kwijt wil, wegen de nadelen niet op tegen de voordelen

Van Rossum vindt het „stuitend” dat mensen die een paar kilo kwijt willen, naar buurlanden zoals België rijden om de peperdure injecties met semaglutide op de kop te tikken. „Er is een tekort wereldwijd, dit middel is bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben. Met een paar pondjes teveel kun je vaak met alleen een leefstijlinterventie nog heel goed uit de voeten.”

Daarbij moet het onder medisch toezicht worden gebruikt, onder strikte voorwaarden. Een zeldzame maar ernstige bijwerking is een acute alvleesklierontsteking. En er zijn meer bijwerkingen: zeker één op de tien mensen krijgt met de hoge dosering van 2,4 mg last van hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikpijn, verstopping en diarree. Meestal nemen die bijwerkingen na een paar weken af, maar voor een paar procent van de patiënten is dit reden om de behandeling te stoppen. Ook haarverlies en duizeligheid zijn gemeld. Bij mensen met diabetes type 2 die de lagere dosering van 1 mg gebruiken, treden nog andere bijwerkingen op, waaronder een gevaarlijk laag bloedsuikergehalte of oogaandoeningen, omdat zij het in combinatie met andere diabetesmiddelen gebruiken.

Er zijn ook vaak psychosociale oorzaken zoals stress, armoede en depressie

Liesbeth van Rossum internist-endocrinoloog

„Een risico op zulke bijwerkingen kun je bij iemand met ernstige obesitas of diabetes type 2 voor lief nemen, omdat het opweegt tegen de aandoeningen die diegene al heeft” of kan krijgen, zegt Van Rossum. „Bij een gezond persoon die alleen het buikje kwijt wil, wegen deze nadelen niet op tegen de voordelen.”

Intussen is er alweer een volgende generatie anti-obesitasmiddelen onderweg die nóg effectiever lijken. Dat zijn cocktailmiddelen: combinaties van GLP-1-achtige stoffen met middelen die op een ander aspect van de stofwisseling werken, zoals een combinatie van semaglutide met cagrilintide, en het middel tirzepatide. Dat laatste is in de VS goedgekeurd voor diabetes (merknaam: Mounjaro) en sinds september vorig jaar ook in Europa. In de VS komt het naar verwachting dit jaar ook op de markt voor obesitas. In een eerste grote studie verloren mensen met obesitas daarmee binnen anderhalf jaar tot 20 procent van hun lichaamsgewicht. In Europa is het middel voor obesitas nog niet beoordeeld door de EMA.

Naar de schuldhulpverlening

Van Rossum benadrukt dat mensen zich niet moeten blindstaren op anti-obesitasmiddelen. „Die vormen een klein onderdeel van de behandeling. Ze zijn geen wondermiddel, maar een hulpmiddel. De eerste stap is de leefstijl aanpakken. Maar dat is zelden de enige oorzaak van obesitas. Er zijn ook vaak psychosociale oorzaken zoals stress, armoede en depressie, hormonale oorzaken zoals de menopauze of een trage schildklier, en oorzaken door gebruik van medicijnen zoals bepaalde middelen tegen hoge bloeddruk, pijn, of antidepressiva.

„En dan zijn er nog zeldzame erfelijke oorzaken. Het kost tijd om uit te zoeken welke oorzaken spelen bij iedere patiënt, en daarop de behandeling in te richten. In steeds meer gemeenten zijn er centrale zorgcoördinatoren die daarbij helpen. Als mensen bijvoorbeeld stress hebben door schulden gaan zij eerst naar de schuldhulpverlening. Dat helpt beter dan alleen een pilletje voorschrijven.”

Van Rossum constateert dat er elke dag meer mensen met obesitas bijkomen. „Er staat een kraan open terwijl het bad al vol is”, zegt ze, „Die kraan moet dicht, door wettelijke maatregelen zoals een suikertaks of een gezonder aanbod in supermarkten. Tegelijkertijd moeten obesitaspatiënten geholpen worden. Bij die ziekte zijn veel lichamelijke processen zo verstoord dat gewicht verliezen moeilijk is. Zij hebben meer nodig dan alleen die preventieve maatregelen.”

Adblock test (Why?)


Een paar kilootjes kwijtraken met een serieus medicijn tegen overgewicht - NRC
Read More

Tuesday, March 28, 2023

'Lelijk virus' marburg, afkomstig van fruitvleermuizen, verspreidt zich in Afrika - Volkskrant

Vleermuizen in een grot op 300 kilometer afstand van Oeganda's hoofdstad Kampala. Beeld AFP
Vleermuizen in een grot op 300 kilometer afstand van Oeganda's hoofdstad Kampala.Beeld AFP

Waarschijnlijk zijn er twee afzonderlijke uitbraken, die toevallig bijna tegelijkertijd plaatsvinden. In februari dook de nauw aan ebola verwante ziekte voor de eerste keer ooit op in Equatoriaal-Guinea. Nu is er ook een uitbraak in Tanzania: daar besmette het virus voor zover bekend acht mensen, van wie er vijf zijn overleden.

In Equatoriaal-Guinea – 29 besmettingen, 7 sterfgevallen – heeft de ziekte voor het eerst een grote stad bereikt. Vier gevallen kwamen aan het licht in Bata, een havenstad in Equatoriaal-Guinea van zo’n tweehonderdduizend inwoners. Buurlanden Kameroen en Gabon zijn in verhoogde staat van paraatheid en Equatoriaal-Guinea heeft reisbeperkingen en extra controles ingesteld.

Geen angst voor een pandemie

‘Een lelijk virus’, zo omschrijft viroloog Ron Fouchier (Erasmus MC) het marburgvirus. ‘Je kunt er vreselijk ziek van worden, en veel patiënten overlijden.’ Bang voor een pandemie hoeven we wat hem betreft echter niet te zijn. ‘Die dreiging zie ik niet zo. Je ziet van een afstandje of iemand het heeft. Dat maakt het virus redelijk beheersbaar: je kunt op tijd voorzorgsmaatregelen treffen om te voorkomen dat je het krijgt, of afstand houden tot de patiënt.’

Marburg komt van nature voor in Egyptische fruitvleermuizen, die er zelf niet ziek van worden, maar het virus soms wel overdragen op mensen, onder meer via hun poep. Van mens tot mens is het virus vervolgens overdraagbaar via speeksel, bloed, zweet en diarree. Geïnfecteerden zijn in de regel dan ook zorgmedewerkers of familieleden die voor een patiënt zorgen.

Grote zorgen

Toch maakt de WHO zich grote zorgen. Bij een eerdere uitbraak, in 2005 in Angola, raakten 374 mensen besmet van wie er 329 overleden – een overlijdenspercentage van liefst 88 procent. De laatste noemenswaardige uitbraak van marburg was tien jaar geleden, in Oeganda: vijftien zieken, van wie er vier overleden. Maar vorig jaar nog stierven in Ghana twee mensen die het virus hadden opgelopen.

In zeldzame gevallen worden ook reizigers slachtoffer van het virus. Zo raakte vijftien jaar geleden een 41-jarige vrouw uit Milheeze besmet met het virus na een bezoek aan een grot in Oeganda. Terug in Nederland kreeg ze hoge koorts en overleed.

De WHO heeft de betrokken landen inmiddels aangeraden extra waakzaam te zijn en de ziekte in te dammen door patiënten te isoleren en hun contacten zo snel mogelijk op te sporen en in quarantaine te brengen. Een vaccin of geneesmiddel tegen de ziekte bestaat niet, hoewel vocht toedienen de overlevingskansen verbetert.

Zwellingen

Marburg is vernoemd naar een stad in midden-Duitsland, waar de ziekte in 1967 voor het eerst de kop opstak. Het virus bleek meegelift met enkele proefapen uit Afrika. De ziekte begint na een incubatietijd van enkele dagen tot enkele weken abrupt en heftig, met hoge koorts en zware hoofdpijn. Na enkele dagen volgen krampen, misselijkheid, diarree en braken, vaak met bloed. Patiënten kunnen bloedingen krijgen in de neus, het tandvlees en de vagina. Dat kan gepaard gaan met blauwe plekken, zwellingen en verwardheid. Dodelijk is de ziekte meestal na ruim een week, door orgaanuitval en bloedverlies.

De WHO hoopt dat de uitbraak net als vorige uitbraken uiteindelijk uitdooft. ‘De bevestiging van de nieuwe gevallen is een kritiek signaal om nog meer inspanningen te verrichten, om de ketens van overdracht te doorbreken’, aldus WHO-directeur Afrika Matshidiso Moeli enkele dagen geleden in een verklaring.

Vervelend is dat het virus dan nog kan naijlen. Zo zijn er gedocumenteerde gevallen van mannen die zeven weken na hun herstel het virus nog overdroegen op anderen, via hun zaad.

Adblock test (Why?)


'Lelijk virus' marburg, afkomstig van fruitvleermuizen, verspreidt zich in Afrika - Volkskrant
Read More

Op déze symptomen moet je letten bij een vitamine B2-tekort - Women's Health

Als je merkt dat je je traag voelt en meerdere koppen koffie op een dag drinkt om wakker te blijven, dan ben je niet de enige. Toch zijn dit red flags. Het is tijd om uit te zoeken, waar deze energiedips vandaan komen.

Mocht je heel toevallig ook last hebben van huidafwijkingen bij je mond, tong of neus, dan zou die vermoeidheid kunnen duiden op een vitamine B2-tekort. Lees snel verder, want we leggen je uit wat vitamine B2 precies met je lichaam doet en waar je op moet letten.

Welke functie heeft vitamine B2?

Er zijn in totaal acht verschillende B-vitamines die je nodig hebt om gezond te kunnen leven. Vitamine B2 (en de andere B-vitamines) helpen je lichaam onder meer rode bloedcellen bouwen. Zo houden ze je ijzergehalte op peil.

Vitamine B2 (ook wel riboflavine genoemd) is goed voor je zenuwstelsel en bijvoorbeeld onmisbaar voor de stofwisseling. Ze helpen bij de afbraak van vetten, eiwitten en koolhydraten en zetten deze voedingsstoffen om in energie. Bovendien ondersteunen ze andere cellulaire functies die jou energie geven én je huid, haar en nagels gezond houden. Onderschat deze vitamine dus niet!

Hoe krijg je een vitamine B2-tekort?

Aangezien je lichaam geen vitamine B aanmaakt, is het belangrijk om door middel van voeding zelf genoeg binnen te krijgen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, aangezien deze voedingsstof in veel natuurlijke producten voorkomt. Je krijgt dus niet zo snel een vitamine B2 tekort.

Waar sommige vrouwen wel op moeten letten, is dat bepaalde medicijnen en ook de anticonceptiepil de opname van vitamine B2 kunnen remmen.

Symptomen van een vitamine B2-tekort

Ook al is een vitamine B2-tekort zeldzaam, het komt wel degelijk voor. Je kan dan op verschillende manieren klachten ervaren. De symptomen van vitamine B2 vallen vaak op, omdat ze ongewoon zijn en niet zo vaak voorkomen:

  • Vermoeidheid
  • Zwak gevoel
  • Bloedarmoede
  • Huidafwijking (vaak bij de mond, zoals rode of gezwollen slijmvliezen)
  • Droge mondhoeken
  • Ontstoken tong
  • Ontstekingen rond de neus en lippen
  • Jeukende of brandende ogen

Let wel op, want het ervaren van bovenstaande symptomen hoeft niet altijd te duiden op een vitamine B2-tekort. Coeliakie en de ziekte van Crohn zijn andere mogelijk oorzaken van deze vervelende symptomen. Al houden deze aandoeningen ook verband met riboflavinedefiënctie.

Herken je niet in bovenstaande symptomen, maar is juist je eetlust plotseling verdwenen? Dan zou dit kunnen duiden op een vitamine B1-tekort. Alles over een vitamine B1-tekort lees je in dít artikel.

De (gevaarlijke) gevolgen van een vitamine B2-tekort

Een vitamine B2-tekort kan leiden tot andere voedingstekorten, aangezien riboflavine betrokken is bij de verwerking van voedingsstoffen. De gevaarlijkste gevolgen van een tekort aan vitamine B2 is bloedarmoede. Dit treedt op wanneer je niet voldoende ijzer binnenkrijgt.

Zwanger en vitamine B2

Het is belangrijk om te zorgen dat je voldoende riboflavine binnenkrijgt als je zwanger bent. Een vitamine B2-tekort kan de groei van je baby in gevaar brengen. Maar dat niet alleen, want het vergroot ook de kans op een zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie). Dit gaat vaak gepaard met een gevaarlijke hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, een aandoening die levensbedreigend kan zijn.

Producten met vitamine B2

Vitamine B2 zit van nature in verschillende voedingsmiddelen. Wanneer je een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt, krijg je automatisch voldoende vitamine B2 binnen. Om je een idee te geven waar allemaal vitamine B2 zit, zetten we een paar producten op een rijtje.

Benieuwd in welke producten nog meer vitamine B2 zit? Klik dan hier.

Vitamine B2 supplementen

Als je je herkent in de symptomen hierboven, dan kan je een energyboost ervaren door het nemen van supplementen met B-vitaminen. Slik alleen nooit zomaar supplementen en laat je altijd adviseren door je huisarts of een voedingsdeskundige.

Bron: Medical News Today, Healthline

Adblock test (Why?)


Op déze symptomen moet je letten bij een vitamine B2-tekort - Women's Health
Read More

Monday, March 27, 2023

Amsterdam UMC onderzoekt: hoe beïnvloedt kanker het liefdes- en seksleven van jonge patiënten - AT5

Een laag libido, moeite met intimiteit, schaamte en onvruchtbaarheid. Het Amsterdam UMC onderzoekt de gevolgen van kanker op het liefdes- en seksleven van jongvolwassen tussen de 18 en 39 jaar oud. Volgens onderzoeker Vicky Lehmann een onderwerp waar behandelend artsen en andere zorgverleners nog steeds te weinig oog voor hebben. 

De 38-jarige Cat kreeg drie jaar geleden te horen dat ze borstkanker had. Ze is inmiddels genezen, maar heeft daar ook een prijs voor betaald. "Het echte werk komt daarna. Tijdens de behandeling kom je in een soort van survivalmode, je doet de dingen die je moet doen. De behandelaars focussen zich voornamelijk op het behandelen van de kanker - en dat is heel logisch - maar er komen daarnaast nog heel veel onderwerpen bij kijken. Seksualiteit is zeker zo'n onderwerp." Zo pakt chemotherapie de kanker aan, maar bijvoorbeeld ook de slijmvliezen. "In je ogen, je mond, maar ook daaronder. En dat is heel vervelend als je intiem wil zijn met iemand. Dat doet gewoon pijn. En dat zijn de dingen die nou niet meteen in de behandelkamers besproken worden. Mijn trauma ligt heel erg bij het acuut moeten stoppen met borstvoeding. Bij een ander is het ongewenste kinderloosheid, en bij weer een ander het niet intiem kunnen zijn met je partner."

Opvliegers, erectieproblemen en vaginale droogte

Cat heeft meegedaan aan de FROSA-studie van Vicky Lehmann, onderzoeker op de afdeling Medische Psychologie van het Amsterdam UMC. FROSA staat voor Fertility, Romance and Sex after Cancer in Young Adulthood. Lehmann wil weten hoe jonge mensen seksualiteit, intimiteit en daten ervaren nadat ze zijn genezen van kanker. Want zo'n behandeling hakt er stevig in en kan allerlei soorten bijwerkingen hebben. "Opvliegers, erectieproblemen, vaginale droogte." Behalve fysieke problemen is er bij jonge patiënten ook schaamte en onzekerheid. "Door bijvoorbeeld littekens, of ze vragen zich af wie er nog met ze wil daten. 'Ik heb een laag libido, wie wil mij dan?'"

Vicky Lehmann - onderzoeker Amsterdam UMC

Lehmann heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de gevolgen van kanker op seksueel vlak,op  relaties en het mogelijk stichten van een gezin. Ook wil ze weten welke zorg en voorlichting  jongvolwassenen met kanker (in de medische wereld ook wel AYA - Adolescents and Young Adults - genoemd) nodig hebben op dat gebied. Zo'n 170 genezen kankerpatiënten hebben een online vragenlijst ingevuld, meer dan veertig mensen hebben zich laten interviewen. Vooral vrouwen. 

"Wat je voor de ziekte fijn vond voelt totaal niet fijn meer"

Marloes (32) - kankerpatiënt

De 32-jarige Marloes heeft borstkanker. Ze wordt niet meer beter. Ze had graag aan het onderzoek willen meewerken, maar door haar ziekte is het hoofd daarvoor te warrig. Marloes is verloofd en gaat over twee weken trouwen. Ook zij merkt dat de kanker invloed heeft op hoe ze de intieme momenten met haar toekomstige man beleeft. "Voornamelijk door de bijwerkingen van de behandeling. Wat je voor de ziekte fijn vond voelt totaal niet fijn meer. Het doet hartstikke pijn."

Cat (38) en Marloes (32)

Vruchtbaarheidsbehoud

Bij sommige vormen van kanker kan de patiënt zijn of haar vruchtbaarheid verliezen. Dan kan je ervoor kiezen om je spermazaadjes of eicellen te laten invriezen. Vruchtbaarheidsbehoud noemen ze dat. Volgens Lehmann is dat niet een keuze die je zomaar even maakt. Toch is er vaak nauwelijks tijd om daar even goed over na te denken. "Dat vruchtbaarheidsbehoud wordt altijd aangeboden zo van 'ga dat maar even doen, dan heb je iets voor later'. Dat is voor mannen redelijk makkelijk, voor vrouwen is dat iets ingewikkelder."

Dat invriezen van eicellen is voor vrouwen fysiek zeer ingrijpend en daarom zou bijvoorbeeld een behandelend arts meer tijd moeten nemen om het te bespreken, zegt Lehmann. "Een oncoloog  moet weten dat seksualiteit en vruchtbaarheid een rol spelen. Maar ik denk dat er ook een taak ligt voor een breder team om dat verder te bespreken. Verpleegkundigen en maatschappelijk werkers die meer kijken naar welke domeinen er spelen bij een jongvolwassene, waaronder ook seksualiteit."

Lehmann rond haar onderzoek half april af. Jongvolwassenen die genezen zijn van kanker en nog willen  meewerken aan het onderzoek kunnen hier terecht. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938

Adblock test (Why?)


Amsterdam UMC onderzoekt: hoe beïnvloedt kanker het liefdes- en seksleven van jonge patiënten - AT5
Read More

Hoop op enorme vooruitgang in kankerbestrijding dankzij tech... - De Limburger

[unable to retrieve full-text content]

Hoop op enorme vooruitgang in kankerbestrijding dankzij tech...  De Limburger
Hoop op enorme vooruitgang in kankerbestrijding dankzij tech... - De Limburger
Read More

Saturday, March 25, 2023

Katwijkse familie tobt soms generaties lang met slechte gezondheid - Reformatorisch Dagblad

[unable to retrieve full-text content]

Katwijkse familie tobt soms generaties lang met slechte gezondheid  Reformatorisch Dagblad
Katwijkse familie tobt soms generaties lang met slechte gezondheid - Reformatorisch Dagblad
Read More

De voordelen en nadelen van kwark voor sporters - Manners Magazine

Net als kipfilet, eieren en proteïneshakes is ook kwark één van de goedkoopste en gezondste producten in het dieet van een sporter. Of je nou droog wil trainen of wil aankomen; kwark is een slimme toevoeging aan jouw dagelijkse voeding. Maar wat maakt dit zuivelproduct zó geliefd onder sporters?

Een van de beste redenen om kwark te eten, is het feit dat het zure zuivelproduct boordevol zit met eiwitten. Gemiddeld komt dit neer op ongeveer 9 eiwitten per 100 gram en dat in ruil voor slechts 52 calorieën. Dit is net zo veel als in een halve eiwitshake. Om precies te zijn gaat het hier om caseïne-eiwitten. Dit zijn eiwitten die gedurende een langere periode door het lichaam worden opgenomen. Deze langzame afgifte is één van voornaamste redenen om kwark ook als avondsnack te nuttigen.

Als je slaapt, is jouw lichaam druk bezig met het produceren en afgeven van groeihormonen. Dit is waar caseïne aan te pas komt. Snellere (whey)eiwitten zijn al binnen korte tijd uitgewerkt, maar caseïne-eiwit blijft langere tijd in het lichaam aanwezig waardoor het beter beschikbaar is als jouw groeihormonen vrijkomen tijdens de REM-Slaap. Hierdoor zijn er genoeg voedingsstoffen aanwezig om jouw vermoeide spieren van de benodigde nutriënten te voorzien om te kunnen herstellen en groeien.

De voordelen van kwark

Laten we voorop stellen dat kwark gezond is. We beginnen met de voordelen, die de nadelen ruim overschaduwen.

Kwark en afvallen

Gezien de lage hoeveelheid calorieën is magere kwark een erg efficiënt middel tijdens het afvallen. Deze kaassoort (ja, het is kaas) staat erom bekend erg vullend te werken op de maag. Dit is te danken aan de proteïnerijke basis die ervoor zorgt dat je snel een verzadigd gevoel ervaart dat tevens lange tijd blijft hangen. Kwark is dus een goed wapen tegen hongergevoelens, zonder dat dit ten koste gaat van je calorieënbalans.

Aankomen

Daarnaast kun je kwark ook gebruiken om juist extra aan te komen. Met name in de bulkfase kan kwark een perfect tussendoortje zijn om jouw dagtotalen iets op te krikken. Natuurlijk kun je ook andere dingen eten om een overschot te creëren, maar juist eiwitrijke snacks helpen om droge spiermassa op te bouwen, zonder al te veel naar je vetvoorraden te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om volle kwark te eten. Hier zit meer vet, koolhydraten en calorieën in.

Goed voor je botten

Met kwark krijg je veel calcium binnen. Dit is met name belangrijk voor het onderhoud van botten, een van de onderschatte voordelen voor sporters. Als je te weinig calcium binnenkrijgt, loop je later een groter risico op botontkalking. Daarnaast helpt calcium bij het transport van belangrijke stoffen in het lichaam en gaat het bloedstolling tegen. Met een bakje kwark lepel je al gauw meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium naar binnen.

Makkelijk, goedkoop en smakelijk

Uiteraard speelt de prijs ook een rol in de lijst met voordelen. Voor iets meer dan een euro haal je al een halve kilo in huis, wat een koopje is in vergelijking met andere gezonde producten. Zo’n bakje neem je daarom overal mee naartoe. Het enige wat je nodig hebt, is een lepel. Je kunt kwark daarnaast erg eenvoudig verfraaien met ontbijtgranen, fruit, of een beetje whey-eiwitten voor wat extra smaak. Hoe vaker je het eet, des te meer je er van zult gaan houden. Check deze zes manieren om jouw dagelijkse bakje smakelijker te maken.

De nadelen van kwark

Dan nog drie kleine nadelen, al zijn er geen grote risico’s aan verbonden. Maar het is iets om op te letten als je écht serieus met voeding en sport aan de slag wil.

Onnodige toevoegingen

De meeste kwarksoorten zijn erg gezond, maar je moet wel zelf het kaf van het het koren scheiden. Vermijd daarom alle kwarksoorten met smaakjes. Ja, allemaal. Deze bevatten onnodig veel extra suikers en andere toevoegingen waar jouw lichaam echt niet blijer van wordt. De Normale (Franse) magere variant is doorgaans de veiligste keuze. Onderling zit hier ook nog aardig wat verschil in calorieën en koolhydraten. Vergelijk (en proef) er daarom rustig een paar en bepaal wat voor jou de beste optie is.

Let op de suikers

Zelfs de gezondste kwark bevat ongeveer 1 suikerklontje (5 gram suiker) per 100 gram. Op een low-carb dag kan zo’n bakje hierdoor ineens een behoorlijk verschil maken. Eén standaard verpakking van 500 gram komt qua suikers en koolhydraten ongeveer overeen met bijvoorbeeld één grote banaan. Dit is zeker niet iets om bang voor te zijn; ook dit heeft je lichaam nodig, maar wees je wel bewust van de aanwezige hoeveelheden.

Gevoelige darmen
Pas tot slot op dat je niet té veel kwark snoept, hoe gezond het ook is. Je merkt snel genoeg als jouw darmen er genoeg van hebben gehad. Een opgeblazen buik en een niet zo subtiele geur die jou achtervolgt zijn hiervan de meest voorkomende (en gênante) symptomen. Ja, dat is wel een van de grote nadelen van al die gezonde eiwitten. Mensen met gevoelige darmen wordt afgeraden om het te eten. Desalniettemin blijft kwark het witte goud voor sporters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

De voordelen en nadelen van kwark voor sporters

Adblock test (Why?)


De voordelen en nadelen van kwark voor sporters - Manners Magazine
Read More

Friday, March 24, 2023

Geen kanker meer, wel een chemobrein: 'Kan niet op woorden komen' - RTL Boulevard

Iemand die er zelf last van heeft is Frauke van der Pas. Zij heeft twee keer borstkanker gehad in anderhalf jaar tijd. Beide keren heeft ze een chemobehandeling, een operatie en bestraling gehad. Aan alle ingrijpende behandelingen heeft Frauke een zogeheten chemobrein overgehouden. "Ik heb met name last van prikkelgevoeligheid, vermoeidheid en ik ben niet meer stressbestendig. En soms kan ik de juiste woorden voor dingen niet meer vinden", vertelt ze aan Editie NL. 

Van somberheid tot concentratieproblemen

Een chemobrein betekent eigenlijk cognitieve problemen bij ex-kankerpatiënten, die ze mogelijk hebben overgehouden aan hun behandeling. Mensen kunnen zich dan bijvoorbeeld slecht concentreren, zijn ontzettend moe, voelen zich somber, zijn bang of kunnen dingen niet meer onthouden. Het zijn zomaar wat voorbeelden die stuk voor stuk erg ingrijpend kunnen zijn.

Dat is ook het geval bij Frauke. Zij kan door haar chemobrein niet meer werken. Voordat ze kanker kreeg was ze adviseur bij een woningcorporatie. "Het is heel vervelend, maar je leven gaat gewoon door. Ik ben geen zielig hoopje, maar sommige dingen zijn wel lastiger."

Niet te testen

Een chemobrein is trouwens niet iets wat je 'hebt', legt klinisch neuropsycholoog Sanne Schagen uit. "Het is niet alsof je een bloedtest of hersenscan doet en dan weet of je het hebt. Het is meer iets waarvan we weten dat het er is", zegt ze.

En als je zoiets hebt dan krijg je dus klachten zoals een verminderd concentratievermogen of hevige vermoeidheid. Hoe dat precies kan, is nog niet duidelijk. Al zou het met de zware medicijnen te maken kunnen hebben. "Al die kankermedicatie bereikt de hersenen. Daardoor kun je klachten krijgen", zegt Schagen. "De ene chemo lijkt het wat meer te veroorzaken dan de andere." Zelfs mensen zonder chemo kunnen er last van hebben, al komt dat wel minder voor.

Behandeling nog niet mogelijk

Doordat er nog veel onduidelijk is, is er ook nog geen behandeling mogelijk. "We weten dat chemo een rol kan spelen, maar lang niet iedereen krijgt ermee te maken." Het is nog de vraag waarom de een het wel krijgt en de ander niet. Soms helpt het wel om bijvoorbeeld één van de problemen te tackelen, zoals vermoeidheid. "Het kan zomaar dat de concentratieproblemen dan ook minder worden."

Het is in ieder geval zaak om mensen met een chemobrein altijd heel serieus te nemen met hun klachten. "Eerder werd het altijd weggezet als iets psychisch, maar dat hoeft niet het geval te zijn."

Frauke heeft inmiddels al wel wat stappen gezet. Afgelopen zomer is ze voor het eerst weer met haar jonge kinderen naar een attractiepark gegaan. "Op een rustige dag, en in een park waar ze gewoon zelf attracties in kunnen. Dan hoeft mama niet mee", vertelt ze. "Ik moest daarna wel twee dagen bijkomen, maar dat was het waard."

Adblock test (Why?)


Geen kanker meer, wel een chemobrein: 'Kan niet op woorden komen' - RTL Boulevard
Read More

Wist jij dat bijna elke auto op déze plek een flesopener heeft? - Libelle

[unable to retrieve full-text content]

Wist jij dat bijna elke auto op déze plek een flesopener heeft?  Libelle
Wist jij dat bijna elke auto op déze plek een flesopener heeft? - Libelle
Read More

Angganitha was begin twintig toen ze in de overgang raakte - LINDA.

Komt u maar

22.03.2023 | 11:00

Jan Versteegh

22.03.2023 | 09:00

Dateleed

22.03.2023 | 09:04

Clinique

Zeg eens eerlijk

24.03.2023 | 08:30

Schone schijn

23.03.2023 | 12:00

net binnen

Beetje bijblijven

24.03.2023 | 17:53

Hoe date ik het?

24.03.2023 | 17:51

Lidl

Lekker Loeren

24.03.2023 | 17:39

Asjemenou

24.03.2023 | 15:51

MEEST BEKEKEN

Haar Herinneringen

23.03.2023 | 13:31

Haar Herinneringen

09.03.2023 | 13:31

Haar Herinneringen

23.02.2023 | 13:31

Het Kerstrecept

23.12.2022 | 17:25

Het Kerstrecept

23.12.2022 | 13:00

Adblock test (Why?)


Angganitha was begin twintig toen ze in de overgang raakte - LINDA.
Read More

Thursday, March 23, 2023

Aftakeling hersenen begint later dan we dachten - BNR Nieuws

Over de aflevering

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben per ongeluk iets heel moois ontdekt: onze hersenen ontwikkelen zich langer door dan we dachten. In plaats van rond ons vijfentwintigste begint de aftakeling pas als we tussen de dertig en veertig jaar oud zijn. 

Klinisch technoloog Dorien van Blooijs van het UMC Utrecht vertelt hoe ze dit dankzij onderzoek naar epilepsie op het spoor kwamen.

Lees hier meer over het onderzoek: Aftakeling komt later dan gedacht.

Adblock test (Why?)


Aftakeling hersenen begint later dan we dachten - BNR Nieuws
Read More

Hoe kun je de schimmel oplopen? En nog 8 vragen over de candida auris - RTL Boulevard

1. Wat is de schimmel candida auris precies?

De candida auris behoort tot de familie van de schimmels, zegt het Radboudumc. Deze schimmel komt voornamelijk in ziekenhuizen en verpleeghuizen voor. Bij mensen met een verminderde afweer kunnen schimmels in het bloed komen en een ernstige infectie veroorzaken. In de meeste gevallen gebeurt dit bij patiënten die al zijn opgenomen in het ziekenhuis.

2. Moeten we ons zorgen maken?

Dat hoeft volgens het RIVM niet. Zij hebben samen met het schimmelinfectie-expertisecentrum van het Radboudumc (CWZ) een netwerk opgericht waarmee ze de ernst van verschillende schimmelinfecties onderzoeken. Ze volgen ook trends in resistentie tegen antischimmelmiddelen, laat een woordvoerder van het RIVM weten. "We bereiden ons ook voor op de opkomst van nieuwe schimmels, zoals candida auris."

Dit doen ze onder meer met een internationale samenwerking, door methoden op te zetten hoe je de schimmel herkent en door richtlijnen te schrijven. "Door in scène gezette uitbraken te oefenen hopen we goed voorbereid te zijn als zich werkelijk een uitbraak voordoet in Nederland."

3. Voor wie is deze schimmel gevaarlijk?

Na een besmetting kun je candida auris bij je dragen zonder dat je er last van hebt. Soms krijg je er toch een infectie van. Vooral bij mensen met een verzwakte afweer kan dat gevaarlijk zijn. Als de schimmel bij hen een weg weet te vinden naar de bloedbaan, bijvoorbeeld via een infuus, kunnen ze erg verzwakt of heel erg ziek worden. 

In Nederland is tot nu toe van vijf mensen bekend dat ze de schimmel hadden. Volgens het Radboudumc ging het hierbij om patiënten die vanuit een ziekenhuis in het buitenland werden overgeplaatst naar een Nederlands ziekenhuis. Deze patiënten bleken de schimmel bij zich te dragen, maar zijn er niet ziek van geworden.

4. Hoe kun je de schimmel oplopen?

Candida auris dwaalt voornamelijk rond in ziekenhuizen en verpleeghuizen. De schimmel kan, in tegenstelling tot de meeste andere schimmelsoorten, overleven buiten het lichaam.

Het kan verspreid worden via handen of een medisch instrument waar de schimmel op zit. De schimmel is lastig te verwijderen. "Het plakt makkelijk vast aan deurklinken, ziekenhuisbedden en kan via een infuus bij een patiënt komen", vertelt medisch microbioloog Ferry Hagen. Daarom is het belangrijk dat ziekenhuizen direct maatregelen nemen als ze weten dat de schimmel in huis is. Dat lukt tot nu toe, we hebben een goede infectiepreventie."

5. Hoe weet je dat je de schimmel hebt?

Mensen met een gezonde afweer worden over het algemeen niet ziek van candida auris. Hun lichaam ruimt het vanzelf op. Mensen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie, kunnen er wél ernstig ziek van worden, laat het Radboudumc weten. Bij hen kan candida auris in de bloedbaan terechtkomen en dat kan voor een infectie zorgen. Koorts is dus een van de symptomen.

Als artsen denken dat er sprake is van de candida auris, wordt er bloedonderzoek gedaan of een kweek afgenomen van de lies, oksel of de bilnaad. "Als blijkt dat candida auris aanwezig is, wordt de patiënt geïsoleerd, volgt er een hygiëne- en schoonmaakprocedure en komt er onderzoek naar eventuele verspreiding onder andere patiënten. Als er een uitbraak is, proberen we die zo snel mogelijk in te dammen", zegt Jochem Buil, arts-microbioloog van het Radboudumc.

6. Als je het hebt, hoe kom je er weer vanaf?

De schimmel is lastig te bestrijden, blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc uit 2020. Het is ongevoelig voor veel geneesmiddelen. Er zijn antischimmelmedicijnen die de infectie tegengaan, maar in sommige gevallen is er sprake van resistentie en zijn ze niet effectief. Ongeveer 35 procent van de patiënten met een candida auris-infectie in de bloedbaan, overlijdt. Dat gebeurt dus niet vaak. Om hoeveel patiënten het precies gaat, is volgens het Radboudumc lastig in te schatten.

"Patiënten die ziek zijn van de schimmel, hebben al een andere ziekte waarvoor ze in het ziekenhuis liggen", vertelt Ferry Hagen. Het enige wat er volgens hem aan te doen valt, is een antischimmelmiddel via een infuus toedienen. "Dit kan wel tot bijeffecten van de nier en lever zorgen."

7. Hoe kun je besmetting voorkomen? Werken mondkapjes of afstand houden?

"Nee, er valt weinig te doen om te voorkomen dat je de schimmel krijgt", vertelt Hagen. "We ademen iedere dag schimmels in en uit. Het is vooral botte pech."

8. Kan de schimmel een landelijke uitbraak veroorzaken?

Omdat de verspreiding en infecties voornamelijk plaatsvindt in het ziekenhuis, zal een landelijke uitbraak niet op grote schaal plaatsvinden. "Daarom zullen er geen maatregelen komen voor de algemene bevolking. Mocht er verspreiding van de schimmel zijn, dan zullen de getroffen zorginstanties en ziekenhuizen uiteraard wel maatregelen nemen zoals de hygiëne- en schoonmaakprocedure."

9. Deze schimmel is er al jaren. Waarom is dit nu een probleem? 

Candida auris is voor het eerst in 2009 ontdekt en zorgt sindsdien voor ziekenhuisuitbraken op verschillende continenten. Er waren grote uitbraken in ziekenhuizen in Zuid-Afrika, India, delen van Noord- en Zuid-Amerika, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

"De verspreiding van candida auris is niet zo snel als we zien bij virussen zoals corona of het griepvirus", zegt Jochem Buil. "Desondanks heeft het Amerikaanse preventiecentrum CDC in de Verenigde Staten een signaal afgegeven omdat er in de afgelopen jaren een toename is van invasieve infecties, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen. In 2019 waren er 478 gemelde infecties. In 2020 757, in 2021 waren er 1474 gevallen en vorig jaar waren er 2377 gevallen."

Adblock test (Why?)


Hoe kun je de schimmel oplopen? En nog 8 vragen over de candida auris - RTL Boulevard
Read More

Is het beter om 's ochtends of 's avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

Is het beter om 's ochtends of 's avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen  De GelderlanderHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Is het beter om 's ochtends of 's avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen - De Gelderlander
Read More

Is het beter om 's ochtends of 's avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen - AD

[unable to retrieve full-text content]

Is het beter om 's ochtends of 's avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen  ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Is het beter om 's ochtends of 's avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen - AD
Read More

Wednesday, March 22, 2023

Hersenonderzoekers UMC Utrecht doen ontdekking: 'Brein ontwikkelt langer dan we dachten' - RTV Utrecht

Met deze nieuwe kennis kunnen grote stappen worden gezet in ons begrip van de hersenen. Wetenschappers proberen al langer met de computer modellen te maken van het minst begrepen orgaan dat we hebben. Hiervoor is het heel belangrijk om de precieze snelheden van de verbindingen in de hersenen te hebben. "Wij leveren die nu voor het eerst”, vertelt Leijten, "Dat bevordert niet alleen epilepsie-onderzoek, maar ook onderzoek naar andere hersenaandoeningen.” Daarom hebben de onderzoekers alle data publiek toegankelijk gemaakt. Van Blooijs: “Met deze data is heel veel mogelijk, meer dan dat ik en het UMC Utrecht kunnen onderzoeken. Ik ben benieuwd wat voor onderzoeken alle creatieve mensen over de wereld kunnen verzinnen.”

Adblock test (Why?)


Hersenonderzoekers UMC Utrecht doen ontdekking: 'Brein ontwikkelt langer dan we dachten' - RTV Utrecht
Read More

Onderzoekers zien twee gezondheidsvoordelen van cafeïne - Wetenschap in Beeld

Een Zweeds-Britse studie gepubliceerd in BMJ Medicine brengt een hoog cafeïnegehalte in het bloed in verband met een lagere BMI en een kleiner risico op diabetes type 2.

De onderzoekers benadrukken echter dat hun resultaten niet moeten worden geïnterpreteerd als reclame voor koffie.

Er is nog meer onderzoek nodig op dit gebied voordat we iets met zekerheid kunnen concluderen, is de boodschap van een persbericht.

Bijzondere methode

De uitgebreide studie is gebaseerd op gegevens van bijna 10.000 mensen. De onderzoekers analyseerden de grote dataset met behulp van een relatief nieuwe methode die Mendeliaanse randomisatie heet.

Deze methode houdt rekening met de genen van mensen. Concreet selecteerde het onderzoeksteam in dit geval de twee genvariaties CYP1A2 en AHR, die in verband worden gebracht met een lager cafeïnemetabolisme.

Met andere woorden, de genvariaties betekenen dat de cafeïne langer in het lichaam blijft dan bij mensen die de betreffende genetische variaties niet hebben.

Volgens de onderzoekers dronken mensen met de twee genvariaties gemiddeld minder koffie dan anderen. Hun cafeïnegehalte in het bloed was echter toch hoger dan bij mensen zonder de genvariaties.

Uit de analyse bleek ook dat mensen met de genvariaties een lagere BMI en een lager risico op diabetes type 2 hadden dan de rest van de bevolking. De onderzoekers zagen echter geen verband tussen de genvariaties en een lagere incidentie van hart- en vaatziekten.

De analyse van de gunstige effecten van cafeïne sluit aan bij eerdere studies.

Ook uit eerder onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen een hoge koffie-inname en een verminderd risico op diabetes type 2 en andere hart- en vaatziekten, schrijven de onderzoekers.

De onderzoekers wijzen er wel op dat er verschillende onzekerheden aan de studie verbonden zijn. Zo heeft het onderzoeksteam vooral gekeken naar mensen van Europese afkomst, en zijn er in hun analyse slechts twee specifieke genvariaties aan bod gekomen.

Adblock test (Why?)


Onderzoekers zien twee gezondheidsvoordelen van cafeïne - Wetenschap in Beeld
Read More

VS bezorgd om potentieel dodelijke schimmel, Nederland houdt een oogje in het zeil - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. VS bezorgd om potentieel dodelijke schimmel, Nederland houdt een oogje in het zeil  AD
  2. Alarm rond 'zorgwekkende' verspreiding van dodelijke schimmel in VS  Telegraaf.nl
  3. Levensgevaarlijke schimmelziekte rukt snel op in Verenigde Staten  RTL Boulevard
  4. Dodelijke schimmelziekte ook in Europa in opmars, zo herken je de symptomen  Hart van Nederland
  5. VS slaan alarm vanwege verspreiding dodelijke schimmel - wel.nl  Welingelichte Kringen
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

VS bezorgd om potentieel dodelijke schimmel, Nederland houdt een oogje in het zeil - AD
Read More

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...