Rechercher dans ce blog

Thursday, July 20, 2023

Onderzoekers: moeite met toiletgang mogelijke aanwijzing voor aftakeling - RTL Boulevard

Obstipatie: voor veel mensen een taboeonderwerp, terwijl ongeveer 16 procent van de wereldbevolking ermee te maken heeft. Het komt vaker voor op oudere leeftijd door leeftijdgerelateerde oorzaken zoals een gebrek aan beweging, een tekort aan vezelrijke voeding of als gevolg van bijwerkingen door medicijngebruik.

Dat je ontlasting je veel kan vertellen over je gezondheid, zal voor de meeste mensen geen verrassing zijn. In deze video uit 2018 leggen we uit waar je op moet letten.

Chronische obstipatie werd al eerder in verband gebracht met ontstekingen en psychische aandoeningen zoals angststoornissen en depressie,  maar er staan nog veel vragen open over het verband met cognitief functioneren op de lange termijn. Wat onder cognitief functioneren wordt verstaan zijn onder andere leren, denken, redeneren, problemen oplossen, beslissingen nemen, concentratie en het geheugen.

Voor het onderzoek, waar onder andere CNN en NBC News over schrijven, werden de gegevens geanalyseerd van 110.000 proefpersonen uit drie langlopende studies. De onderzoekers verbinden chronische obstipatie (verstopping) aan een 73 procent hoger risico op 'cognitieve achteruitgang'.

Vergeleken met proefpersonen die één keer per dag poepen, functioneren geobstipeerde mensen cognitief op 'een significant slechter niveau'. Het cognitieve verouderingsproces zou drie jaar verschillen tussen beide groepen, in het nadeel van de geobstipeerde proefpersonen. Ook mensen die vaker dan twee keer per dag moeten, lopen verhoogd risico, al is de kans op problemen voor hen wel een stuk kleiner.

Systeemaanpak

Baanbrekend, noemt hoofdonderzoeker Chaoran Ma de bevindingen van het onderzoek. "Het is voor het eerst dat er zo duidelijk bewijs is van een verband tussen je gezondheid en hoe vaak je naar de wc gaat. We zijn zelfs verbaasd over hoe sterk dat verband lijkt te zijn."

"De aanpak van geestelijke achteruitgang is een aanpak van het hele systeem", zegt een alzheimeronderzoeker, niet betrokken bij dit onderzoek, tegen CNN. "Wat er gebeurt in de hersenen valt niet helemaal los te zien van de rest van het lichaam."

Voor een goede stoelgang is het, zoals gezegd, dus belangrijk om voldoende te bewegen en gezond te eten, vooral vezelrijke voeding zoals groenten, fruit, volkorengranen en noten. Het Voedingscentrum adviseert volwassen vrouwen een inname van 25 gram vezels per dag en 30 gram voor mannen.

Adblock test (Why?)


Onderzoekers: moeite met toiletgang mogelijke aanwijzing voor aftakeling - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...