Rechercher dans ce blog

Thursday, August 31, 2023

Kun je een ooglidontsteking krijgen door een te oude mascara? - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

Kun je een ooglidontsteking krijgen door een te oude mascara?  Telegraaf.nl
Kun je een ooglidontsteking krijgen door een te oude mascara? - Telegraaf.nl
Read More

Een spoedprobleem | medischcontact - Medisch Contact

Fabienne Hofmans
Fabienne Hofmans

Oef, de pijn op je borst wordt steeds beklemmender. Je kijkt op de klok die links naast je bed op het nachtkastje staat, 03:32. Met elke minuut wordt de olifant op je borst zwaarder, het zweet staat op je voorhoofd, je merkt dat je steeds sneller gaat ademen en de paniek begint toe te slaan. Dit houd je niet vol tot de afspraak die je morgenochtend bij de huisarts hebt en je besluit toch maar 112 te bellen. Eenmaal aangekomen op de spoedeisende hulp heb je al minder pijn op de borst, de tintelingen in jouw handen zijn verminderd en je kunt weer beter ademen. De spoedeisendehulpverpleegkundige zegt tegen je dat de dokter zo langs zal komen, terwijl ze jou aan het ECG legt en lab bij je afneemt. Even later komt er een vrouw in een witte doktersjas binnenlopen. Je schat haar zo rond de 50, ze ziet er vriendelijk, maar wat vermoeid uit. ´Hallo, ik ben Karin van Oosten, cardioloog. Ik kan mij voorstellen dat dit een beangstigende nacht voor u is geweest.’

Wat valt u op aan het bovenstaande scenario? En nee, we bedoelen niet het feit dat de cardioloog een vrouw is, dat verrast je tegenwoordig natuurlijk niet meer. Wat wel opvallend is, is de directe aanwezigheid van een cardioloog tijdens de nachtdienst. Worden de voorwachtnachtdiensten niet meestal door anios/aios gedaan? 

Het anios-tekort, het is een steeds groter wordend probleem. De schrijnende gaten in de dienstroosters, zoals hierboven, komen vandaag de dag steeds frequenter voor. Vacatures staan maanden open, de wachttijden zowel binnen als buiten de ziekenhuizen lopen op, de kwaliteit van de zorg is steeds moeilijker te waarborgen en het plezier in het werk wordt minder.  

Bovenstaande uitspraken zijn geen keiharde feiten die zijn vastgelegd door gedegen onderzoek, maar wel de observaties vanuit de kliniek gemaakt door de coassistenten. Wij geneeskundestudenten zijn de perfecte spionnen, vliegen aan de muur. Zo vangen we alles op en proeven we de sfeer. We zien dat de anios keihard werkt, vele overuren maakt en voor deze overuren vaak amper waardering krijgt. De aios en specialisten doen hun best de anios zoveel mogelijk te begeleiden, maar krijgen in hun eigen drukke schema’s hier steeds minder ruimte voor. Ondertussen proberen wij, de coassistenten, zoveel mogelijk te leren en te helpen waar we kunnen, maar voelen we constant de hoge werkdruk om ons heen.  

Wij genees­kundestudenten zijn de perfecte spionnen, vliegen aan de muur

Paradoxaal genoeg krijgen wij juist vaak te horen dat het anios-tekort voor ons iets positiefs is. Wij kunnen immers zo meteen overal aan de slag. Toegegeven, dat is een luxepositie, maar wat we nu zien, schrikt ons juist af om de anios-positie in te nemen. Anios word je om werkervaring op te doen en je te oriënteren, niet om de administratieve taken waar niemand anders meer aan toekomt op te pakken of om de laatste gaten in het dienstrooster op te vullen, waardoor je alleen maar nachtdiensten op de spoed draait.  

Begrijp ons niet verkeerd. Wij zijn niet te beroerd om de volle werkdagen te draaien, maar dan moeten wij daar wel van kunnen leren. Er moet ruimte zijn om met je supervisoren casussen uit te diepen en om hulp te vragen als je het even niet weet. Nu zien wij te vaak aniossen bij wie de werkdruk ze te boven gaat en specialisten die zo geen plezier meer hebben in hun vak en daarmee in het begeleiden van aios, anios en/of coassistenten. Het is verbazingwekkend hoe vaak coassistenten te horen krijgen dat ze ‘nu nog een ander vak’ kunnen kiezen of dat specialisten hun eigen kinderen af zouden raden om geneeskunde te gaan studeren.  

Het doktersadvies van de coassistent om deze zieke werk-/leeromgeving beter te maken? Deel uw passie voor het vak. Natuurlijk, de arbeidsvoorwaarden van het vak moeten ook aangepakt worden, maar die boot is al begonnen met varen. De huidige aniossen hebben op dit moment uw expertise en begeleiding nodig om staande te blijven. Wacht dan ook niet tot de open vacatures gevuld worden door aniossen, maar spring tot die tijd waar het kan zelf in, voordat de overige aniossen ook wegvallen. Laat op jouw afdeling zien dat het ook anders kan. Dan zullen de nu nog co-vliegen, veranderen in aniossen die rond jullie vacatures zwermen. 

Adblock test (Why?)


Een spoedprobleem | medischcontact - Medisch Contact
Read More

Wednesday, August 30, 2023

Niet eerder dood ondanks uitstel diagnose voor kanker door coronadrukte, er is wat anders aan hand - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

Niet eerder dood ondanks uitstel diagnose voor kanker door coronadrukte, er is wat anders aan hand  De GelderlanderHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Niet eerder dood ondanks uitstel diagnose voor kanker door coronadrukte, er is wat anders aan hand - De Gelderlander
Read More

Meta-studie: Bevolkingsonderzoek voor kanker is zinloos - Skipr

Foto: pixelfit/Getty Images/iStock (Symbolbild)

Dat blijkt uit een meta-analyse die gisteren is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift JAMA. Hierbij werden achttien gerandomiseerde klinische studies betrokken (waarvan één uit Nederland) voor zes typen kanker. Daarbij zijn screeningsdata van 2,1 miljoen patiënten verwerkt, die de gezondheidssituatie tot 2008 hebben geïncludeerd.

Met uitzondering van de lichte gezondheidswinst van screening voor één vorm van dikkedarmkanker, is de meerwaarde voor de andere vijf bestudeerde kankers “onwaarschijnlijk of onzeker”, aldus de onderzoekers. De auteurs stonden onder leiding van Michael Bretthauer, hoogleraar geneeskunde en mdl-expert aan de universiteit van Oslo.

Kuipers moet screening schrappen

In een telefonische toelichting zegt Bretthauer dat hij demissionair minister Kuipers van VWS goed kent. Hij weet dat de minister voorstander is van bevolkingsonderzoek: “Toch adviseer ik hem om in elk geval de screening van borstkanker te schrappen en geen screening in te voeren voor prostaatkanker.” Nederland kent drie bevolkingsonderzoeken voor volwassenen (baarmoederhals-, borst- en darmkanker). Kuipers is voorstander van screening voor prostaatkanker.

Bretthauer adviseert de minister bij bevolkingsonderzoeken burgers veel beter te informeren: “Niet in de voorlichtingscampagnes promoten dat screening levens spaart, want dat is niet echt waar. Screening kan je leven verlengen als je geluk hebt, maar net zo goed verkorten: je weet het niet van tevoren. Gemiddeld is het effect te verwaarlozen. Het zou beter zijn om het medische personeel op een andere manier in te zetten, gezien de wachtlijsten en het tekort aan zorgmedewerkers.”  

Onwaarschijnlijk of onzeker

Bretthauer en zijn mede-onderzoekers geven twee redenen voor de geringe gemiddelde gezondheidswinst. Ten eerste genereert een screening veel ander medisch onderzoek, wat belastend is voor deze mensen met een “fragiele gezondheid”. Door die extra belasting overlijden ze eerder. Hij stelt dat bijvoorbeeld bij borstkanker sprake is van 20 procent overdiagnose: een vijfde van de vrouwen ondergaat dus een operatie of behandeling die onnodig is: “Een deel van de patiënten overlijdt daardoor.”

Tweede oorzaak voor de minieme gezondheidswinst is dat patiënten met kanker vaak andere ziekten hebben, waaraan ze op vrij korte termijn zouden overlijden. Daarom is de winst die ze boeken met een vroegtijdige ontdekking van kanker gering.

Geen effect screening borstkanker

Door screening op prostaatkanker leven patiënten gemiddeld 37 dagen langer, aldus de onderzoekers in JAMA. Voor een andere vorm van dikkedarmkanker (colonoscopie) leven patiënten gemiddeld ook 37 dagen langer. Voor longkanker is dat 107 dagen, maar deze laatste berekening is onzeker, staat in JAMA. Bretthauer relativeert de 37 dagen: “Het is op een mensenleven marginaal en een deel van de 37 dagen valt ook binnen de marge van wetenschappelijk onderzoek.”

Effect bloedtesten darmkanker

Zogenoemde FOBT-testen (Fecaal Occult Bloed-Test) leveren gemiddeld nul dagen gezondheidswinst op. Bij een FOBT-test wordt een heel kleine hoeveelheid bloed in de ontlasting gezocht: dat kan wijzen op een poliep of tumor in de darm. Uit het onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt of deze test elk jaar of elke twee jaar wordt gedaan.

Adblock test (Why?)


Meta-studie: Bevolkingsonderzoek voor kanker is zinloos - Skipr
Read More

Tuesday, August 29, 2023

Een urinetestje van nog geen euro kan sterfte voorkomen onder patiënten met acuut hartfalen - NRC

[unable to retrieve full-text content]

  1. Een urinetestje van nog geen euro kan sterfte voorkomen onder patiënten met acuut hartfalen  NRC
  2. UMCG-onderzoekers ontdekken: ‘simpele test’ voorkomt overlijdens en bevordert herstel bij acuut...  Oog TV
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Een urinetestje van nog geen euro kan sterfte voorkomen onder patiënten met acuut hartfalen - NRC
Read More

Zwangerschapsvergiftiging op te sporen met simpele bloedtest - NOS

De Katholieke Universiteit Leuven in België heeft een nieuwe manier gevonden om het risico op zwangerschapsvergiftiging op te sporen. Zwangeren met een verhoogd risico kunnen preventief medicijnen innemen, nog voordat ze symptomen ontwikkelen. Het risico op een vroeggeboorte en zieke moeders die blijvende schade overhouden wordt daarmee verkleind.

In Nederland krijgt 1 tot 5 procent van de zwangere vrouwen te maken met zwangerschapsvergiftiging. Dat kan leiden tot vroeggeboortes, waardoor er ernstige complicaties bij de baby en bij vrouwen kunnen ontstaan.

Voor het onderzoek werd het dna van de placenta van 498 vrouwen in België vergeleken. De onderzoekers zagen een verschil in de structuur van het dna bij vrouwen die vroegtijdige zwangerschapsvergiftiging ontwikkelden en vrouwen die dat niet kregen.

"Het mechanisme achter dit verschil is nog niet bekend, maar het laat ons nu al wel toe om vrouwen met een verhoogd risico te identificeren. Zo kunnen we hen behandelen nog voordat symptomen opduiken", zegt hoogleraar Bernard Thienpont.

'Betrouwbaarder en minder complex'

Voor het onderzoek werd het dna van de placenta afgenomen via een bloedonderzoek, rond de twaalfde week van de zwangerschap. Op dat moment laten vrouwen al vaak bloed afnemen voor de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT).

Volgens de KU Leuven zijn andere, bestaande screenings minder betrouwbaar of complexer. Zo ontwikkelden wetenschappers van het UMC Amsterdam drie jaar geleden een andere test om zwangerschapsvergiftiging mee op te sporen.

Ook daarin wordt gezocht naar erfelijke afwijkingen in het bloed, maar er wordt gekeken naar het rna, en niet naar het dna.

Volgens Thienpont is de test van het UMC complexer, omdat het extraheren van rna moeilijker is dan het extraheren van het dna. Bij de NIPT-test wordt bovendien sowieso al dna afgenomen, waardoor een extra test in het geval van het Leuvense onderzoek niet nodig is.

Ook benoemt Thienpont het feit dat hun test "gevoeliger" is. "Er waren meer vrouwen met zwangerschapsvergiftiging die wij correct identificeerden", zegt hij tegen de NOS.

De Leuvense onderzoekers richtten zich bovendien specifiek op vrouwen die in een vroeg stadium zwangerschapsvergiftiging ontwikkelden. Bij hen treden de meeste complicaties op.

Aspirines

De behandeling bestaat uit het innemen van aspirines, die ervoor zorgen dat de zwangerschapsvergiftiging pas later ontstaat. Hierdoor kan een inleiding in een vroeg stadium - en dus een vroeggeboorte - worden voorkomen.

"Zeker in de laatste fase van een zwangerschap, kunnen enkele weken een groot verschil betekenen voor de ontwikkeling en gezondheid van een baby", schrijft onderzoeker Marie De Borre. Het is volgens de onderzoekers niet wenselijk om alle zwangere vrouwen preventief aspirine te laten innemen.

Vroeggeboorte

Bij zwangerschapsvergiftiging krijgen zwangeren een hoge bloeddruk en verliezen ze eiwit via hun urine. De klachten komen meestal rond de twintigste week van de zwangerschap. Zo'n vergiftiging kan leiden tot orgaanschade, en in zeldzame gevallen kan de moeder of het kind eraan overlijden.

Om die situatie te voorkomen worden zwangere vrouwen ingeleid, soms nog voordat ze 32 weken zwanger zijn. Vroeggeboren baby's kunnen vervolgens ernstige complicaties ontwikkelen. Waardoor zwangerschapsvergiftiging wordt veroorzaakt is nog niet bekend. Hierdoor is het volgens de onderzoekers lastig om vast te stellen wie risico loopt.

'Prachtige studie'

Hoogleraar verloskunde aan het Radboudumc Marc Spaanderman ziet de voordelen van de nieuwe test ten opzichte van andere testen. "Het is een prachtige studie, die een stap verder gaat dan de eerdere stappen die al gemaakt zijn." De nieuwe test is volgens hem veel toegankelijker dan andere tests.

Volgens Spaanderman kan de winst voor zwangeren en baby's groot zijn, als de test snel uitsluiting kan geven over een verhoogd risico, en de zwangere dus op tijd kan beginnen met het innemen van aspirines. De hoogleraar deed eerder onderzoek naar zwangerschapsvergiftiging, maar was niet bij dit onderzoek betrokken.

"Als je zwangerschapsvergiftiging kan voorkomen is niet alleen de uitkomst voor de baby beter, maar ook zorgkosten kunnen mogelijk worden verminderd, en de moeder hoeft niet ziek te worden." Spaanderman wijst op mentale klachten en hart- en vaatziekten die vrouwen met zwangerschapsvergiftiging kunnen ontwikkelen.

De onderzoekers van de KU Leuven denken dat het onderzoek in de toekomst gelijktijdig kan worden gedaan met de NIPT-test. "Maar eerst gaan we nog aan de slag om onze nieuwe methode op grotere schaal uit te rollen, verder te valideren en te optimaliseren", zegt Thienpont.

Adblock test (Why?)


Zwangerschapsvergiftiging op te sporen met simpele bloedtest - NOS
Read More

Monday, August 28, 2023

Verrassend verschil ontdekt tussen kinderen die wel en niet naar het dagverblijf gaan - Wetenschap in Beeld

In het onderzoek namen wetenschappers van de universiteit van Turku speekselmonsters van meer dan 200 Finse kinderen van 2 jaar, waarvan de helft thuis werd verzorgd en de andere helft naar de kinderopvang ging.

Dit werd herhaald toen de kinderen 3,5 en 5 jaar oud waren, maar tegen die tijd was het aandeel kinderen dat nog thuis verzorgd werd, drastisch afgenomen.

Speekseltests onthullen stressniveaus

De onderzoekers maten het niveau van het stresshormoon cortisol, dat wordt aangemaakt in het commandocentrum van de hersenen, de hypothalamus, en wordt uitgescheiden door twee kleine organen boven op de nieren: de bijnieren.

Als je gestrest bent, neemt de productie van cortisol toe, terwijl het niveau weer daalt als de stress voorbij is.

De speekselmonsters werden gedurende twee dagen verschillende keren genomen: bij het opstaan, halverwege de ochtend en ’s avonds.

De verwachting van de Finse onderzoekers was dat er, in lijn met eerdere onderzoeken, hogere niveaus van stresshormonen te zien zouden zijn bij de kinderen in de opvang. Het tegendeel bleek echter het geval.

De 2-jarigen die thuisbleven, hadden een hoger cortisolniveau in hun speeksel dan de groep die naar het dagverblijf ging. In de zeer kleine groep van 3,5- en 5-jarigen kinderen die thuis werden verzorgd, werd dat verschil niet aangetroffen.

De wetenschappers weten nog niet waarom dit zo is. En ze deinzen ervoor terug om alleen op basis van hun eigen onderzoek te concluderen dat kinderen die thuis worden verzorgd meer gestrest zijn.

Ze hebben echter wel een paar ideeën, vertelt Katja Tervahartiala, senioronderzoeker psychologie en onderzoeksleider.

Aan de hand van vragenlijsten die door zowel ouders als pedagogisch medewerkers van dagverblijven werden ingevuld, ontdekten ze dat de slaap-, waak- en eettijden van de kinderen in de dagopvang een consistenter patroon volgden dan bij de kinderen die thuis bleven.

‘Er leek thuis iets meer variatie te zijn in de dagindeling van de kinderen, en dit is een aspect dat hun stressregulatie zou kunnen beïnvloeden. In de meeste Finse kinderdagverblijven zijn de routines erg voorspelbaar,’ zegt Katja Tervahartiala tegen Wetenschap in Beeld.

Volgens haar zijn er echter ook andere mogelijke verklaringen, bijvoorbeeld kleine verschillen tussen de Finse gezinnen die hun kinderen thuis houden en de gezinnen die van de kinderopvang gebruikmaken.

Onderzoeker: Dit is cruciaal

Zo ontdekten de onderzoekers dat het opleidingsniveau van de moeders die hun kinderen naar de dagopvang brachten iets hoger was dan dat van de andere groep, hoewel beide groepen redelijk hoogopgeleid waren.

Het nieuwste onderzoek vond ook iets meer depressieve symptomen bij de moeders van kinderen met een hoog en schommelend cortisolniveau die thuis bleven.

Onderzoeken in andere Europese landen hebben echter juist ongebruikelijk hoge cortisolniveaus gevonden bij kinderen in de dagopvang. En een deel van de discussie gaat nu over de vraag of de resultaten erop wijzen dat dagverblijven in Finland beter zijn dan elders.

We weten ook niet wat schadelijke cortisolniveaus zijn bij kinderen, en Katja Tervahartiala zegt dat een beetje stress goed kan zijn voor het leren – zolang het maar niet te veel is.

‘Het cruciale is dat kinderen betrouwbare volwassenen om zich heen hebben die hen kunnen helpen met de stress om te gaan – of dat nu ouders of verzorgers in het dagverblijf zijn – het is volledig afhankelijk van de omgeving,’ zegt ze.

Adblock test (Why?)


Verrassend verschil ontdekt tussen kinderen die wel en niet naar het dagverblijf gaan - Wetenschap in Beeld
Read More

Neuroloog over migraine: 'Het is geen gewone hoofdpijn, maar een hersenziekte' - De Stentor

[unable to retrieve full-text content]

Neuroloog over migraine: 'Het is geen gewone hoofdpijn, maar een hersenziekte'  De Stentor
Neuroloog over migraine: 'Het is geen gewone hoofdpijn, maar een hersenziekte' - De Stentor
Read More

Wat te doen tegen Covid-19 en Influenza in najaar 2023? - Maurice de Hond

Samenvatting van het artikel

Door de virale doses te beperken loopt men minder kans op een influenza- of Covid-besmetting in het a.s. herfst- winterseizoen. Maar de lessen lijken nog niet geleerd te zijn.

Lees volledig artikel: Wat te doen tegen Covid-19 en Influenza in najaar 2023?

Leestijd: 4 minuten

Lessen geleerd?

Het is zeker dat in de loop van het najaar, net zoals ieder jaar, een forse stijging zal ontstaan van respiratoire infectieziektes. Naast influenza is er een grote kans dat Covid-19 zich ook zal aandienen. De impact van Covid-19 zal niet groter zijn dan die van influenza. Maar door de ervaringen van de afgelopen jaren lopen we toch weer een risico, dat mocht Covid-19 in Nederland duidelijk gaan stijgen, er toch weer bepaalde maatregelen worden ingevoerd. We zien bij voorbeeld in bepaalde delen van de wereld, het invoeren van de mondkapjesplicht in ziekenhuizen, zorginstellingen (en in sommige scholen). En diverse Universiteiten in de VS kennen een vaccinatieverplichting.

Het bijzondere aan de Covid-pandemie sinds begin 2020 was dat er een compleet naïeve bevolking was. Dat betekent dat – in tegenstelling tot influenza – nog niemand voorheen met het Covid-19 virus in contact was geweest. En dat betekende dat je veel beter via data- en andere analyses kon begrijpen hoe de verspreiding verliep. Bij influenza is dat veel lastiger, omdat al een deel van de bevolking contact met het influenza virus had gehad, waardoor analyses veel moeilijker waren uit te voeren. (Nu is inmiddels de situatie met Covid-19 zoals met influenza. Het overgrote deel van de bevolking heeft een mate van immuniteit opgebouwd.)

Een heel goed voorbeeld van dit grote verschil is dat we vrij snel door kregen dat een koorrepetitie de plek was waar het overgrote deel van de aanwezigen geïnfecteerd raakte als er iemand aanwezig was die het virus verspreidde. Dat is ongetwijfeld ook altijd al het geval geweest bij influenza, maar omdat dan slechts een klein deel van de aanwezigen geïnfecteerd raakte, beseften we niet dat dit de koorrepetitie de plek was waar het gebeurde.

Juist als je je losmaakte van de dogma’s (zoals: het virus verspreidt zich via grote druppels) was het een zeer leerzame periode. Met lessen die je goed kan gebruiken bij de bescherming tegen influenza- en Covid-besmettingen in de toekomst. Maar helaas lijkt het er niet op dat dit gebeurd is.

Sleutel: virale doses

Op logische gronden kwam ik al vroeg in 2020 tot de conclusie, in aansluitng op wat een aantal andere wetenschappers ook al concludeerden, dat de virale doses een sleutelrol speelt bij het proces van verspreiding van het respiratoire virus. Hier heb ik er uitvoerig over geschreven. Simpel gezegd: hoe meer virusdeeltjes je inademt, hoe groter de kans wordt dat je een infectie krijgt.

Op de volgende manier:

  • als het boven een grenswaarde komt dan gaan de virusdeeltjes in je lichaam zich snel vermenigvuldigen.
  • als het onder een grenswaarde komt dan gebeurt dat niet.

Die grenswaarde verschilt per persoon (leeftijd, gezondheidssituatie, eerdere infecties) en verschilt ook in de tijd.

Daarbij is het ook dat als de grenswaarde sterk wordt overschreden de kans op – ernstige – symptomen groter wordt. Als die grenswaarde niet wordt bereikt dan heeft dat wel als gevolg dat de grenswaarde door het beperkte “contact” wat omhoog gaat. Prof. Bouma noemt dit “micro-vaccinaties”. Het lijkt een beetje op rood worden bij de eerste zon in de zomer en langzamerhand meer in de zon kunnen zijn zonder te verbranden.

Een fascinerende recente studie heeft daar een sterke onderbouwing aan gegeven. Het betrof onderzoek onder circa 10.000 gevangenen in Connecticut (VS). Daar deed men heel veel testen onder zowel gevangenen met als zonder symptomen. En stelde men vast of er bij een nieuwe geïnfecteerde al dan niet een geïnfecteerde was geweest in de eigen cel of in het celblok of niet. Daarnaast keek men welke “bescherming”  een vaccinatie en/of een eerdere infectie bood.

Het onderzoek liet zien dat een eerdere infectie en/of vaccinatie minder bescherming bood als er een hogere virale druk was (dus in de eigen cel of in het celblok). Wanneer er geen andere geïnfecteerden in het eigen celblok waren, dan bood die eerdere infectie en/of vaccinatie wel een goede bescherming. (Maar was het totale aantal geïnfecteerden onder degenen die geen eerdere infectie of vaccinatie hadden ook erg klein, nl. circa 1%).

Deze studie bevestigt het beeld dat ik in 2020 beschreef: door de virale doses te verminderen neemt de kans op een infectie met symptomen met Covid-19 en influenza af.

Het betekent ook dat de mate van immuniteit stabiel blijft in de tijd. Die lijkt weer geleidelijk deels af te nemen.

De “maatregelen”

We lopen weer het gevaar dat als er een forse stijging is van de druk op de zorg, door welke respiratoire infectieziekte dan ook, dat er maatregelen genomen worden, die “toch zo goed hebben gewerkt tijdens de Covid-19 periode”. Die zijn opgenomen in de gereedschapskist van de wet die in 2022 is aangenomen.

Plus dat er weer veel geld en aandacht zal gegeven worden aan vaccinaties. In het najaar zullen in ieder geval de 60 plussers worden opgeroepen om zowel een influenza als een Covid-vaccinatie te nemen met alle nadelen van dien. Nog los van de kosten, die ik op meer dan 300 miljoen euro schat.

Maar een gestructureerde aanpak in gemeenschappelijke ruimtes om daar het virus zo veel mogelijk uit de lucht te halen zien we niet. Geen verplichte CO2-meters, noch verplichte procedures bij het overschrijden van bepaalde grenswaarden. Ook niet over de mate waarin frisse buitenlucht in de ruimte dient te komen. Of het bevorderen van de aankoop van apparaten die de lucht filteren. Zoals ik al in juni 2020 heb omschreven in het Deltaplan Ventilatie.

Terwijl die maatregelen niet alleen een sterk risicoverminderend effect zullen hebben op het geïnfecteerd raken door een resporatoir virus (en bacterie), maar ook allerlei additionele voordelen kent.

Daarnaast wordt er weinig informatie gegeven aan individuen hoe ze hun persoonlijke bescherming kunnen verhogen. Door – als men kwetsbaar is – niet te lang in ruimtes te blijven waar te weinig wordt gedaan op het gebied van ventilatie en filtering. Door thuis als er bezoek komt in een periode met een hoog aandeel geïnfecteerden ook te zorgen voor een “zuivere” atmosfeer.

Plus dat ik me steeds meer verbaas hoe een goedkope manier om je grenswaarde tegen infectie te verhogen genegeerd wordt: Het dagelijks innemen van vitamine D3, zeker in de herfst en winter, geeft aanvullende bescherming. Hier is een overzicht van studies, waaruit dat effect blijkt.

Adblock test (Why?)


Wat te doen tegen Covid-19 en Influenza in najaar 2023? - Maurice de Hond
Read More

Sunday, August 27, 2023

Neuroloog over migraine: 'Het is geen gewone hoofdpijn, maar een hersenziekte' - AD

[unable to retrieve full-text content]

Neuroloog over migraine: 'Het is geen gewone hoofdpijn, maar een hersenziekte'  AD
Neuroloog over migraine: 'Het is geen gewone hoofdpijn, maar een hersenziekte' - AD
Read More

Het aantal soa's neemt toe: zo bescherm je jezelf het beste - NU.nl

Het aantal jongeren met een soa neemt toe. Hoe komt dat? En hoe bescherm je jezelf het beste? NU.nl zet op een rijtje welke soa's er ook alweer zijn en waar je op moet letten.

In het kort

  • Het aantal jongeren met een soa stijgt door verminderd condoomgebruik en gebrek aan kennis.
  • Condooms beschermen tegen de meeste soa's, ook bij orale seks (net als het beflapje).
  • Voorlichting en meer geld voor campagnes zijn belangrijk om soa's te voorkomen.

Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening en krijg je door onveilige seks. In 2022 waren er meer jongeren met een soa. RIVM-arts Riva Joosten vertelde eerder aan NU.nl dat condoomgebruik onder jongeren al jaren laag is.

Daar kijkt Linda Hauer niet van op. Hauer is consulent seksuele gezondheid en eigenaar van het seksualiteitsbureau. "Ik sta al vijftien jaar voor de klas om voorlichting te geven. In die tijd heb ik veel zien veranderen."

"Toen ik begon waren mensen meer ontspannen over het onderwerp en werd er makkelijker over gepraat. Tegenwoordig is dat anders", ziet Hauer.

"Naar buiten toe lijkt het alsof we heel open zijn, omdat er meer over wordt gezegd en geschreven. Maar jongeren weten helemaal niet wat ze met deze informatie aan moeten."

Het kan moeilijk zijn om naar een condoom te vragen

Als je van huis niet meekrijgt hoe om te gaan met emoties, intimiteit en seksualiteit, kan het zijn dat je daar in je volwassen leven moeilijker mee om kunt gaan.

Vind je het lastig hierover te praten, dan zou dat volgens Hauer kunnen verklaren waarom het moeilijk is naar een condoom te vragen. En dat terwijl het condoom het bekendste voorbehoedsmiddel is dat beschermt tegen een soa.

Minder bekend, maar ook veilig: het vrouwencondoom. Die is online te bestellen en simpel in gebruik. Hier lees je hoe. Beide condooms beschermen tegen de meeste soa's bij seks met penetratie.

Ook bij orale seks moet je opletten

Maar ook bij orale seks moet je opletten. "Het merendeel van de mensen doet dat onbeschermd", zegt SOA aids Nederland. Terwijl ook via orale seks soa's kunnen worden overgedragen. Het gebruik van een condoom of beflapje beschermt hiertegen.

Bij klachten die lijken op een soa is het verstandig om meteen te testen. Heb je geen klachten, maar wel onbeschermde seks gehad, is het beter om twee weken te wachten voordat je een test doet.

De drie meest voorkomende soa's zijn chlamydia, gonorroe en syfilis. Dit zijn de symptomen per aandoening

Clamydia kun je oplopen door onveilige seks. Hierbij kun je pijn of een branderig gevoel ervaren bij het plassen. Vrouwen kunnen meer afscheiding opmerken, en mannen pus of slijm uit de plasbuis. Verder kunnen vrouwen last krijgen van pijn of bloedverlies bij seksueel contact. Mannen kunnen pijn hebben aan de balzak.

Gonorroe kan ontstaan na contact tussen penis en anus of vagina en penis, maar ook via je handen, orale seks of seksspeeltjes. Worden vrouwen niet op tijd behandeld, dan kunnen ernstigere klachten ontstaan. De symptomen zijn: pijn of een branderig gevoel bij het plassen, meer of abnormale afscheiding en tussentijds bloedverlies. Mannen kunnen last krijgen van een ontsteking aan de bijballen of de prostaat.

Ben je besmet met de syfilisbacterie, dan ontstaat er meestal een zweer op de plek van besmetting. Dat kan je vagina, penis, mond of anus zijn. Pijp of bef daarom niemand met syfilis om besmetting te voorkomen. Het kan lijken alsof je spontaan geneest, maar de ziekte zal altijd weer terugkomen.

Dat is om te voorkomen dat een soa nog niet zichtbaar is op een test. Bij de huisarts of de soapoli hoef je niet met de billen bloot, maar krijg je potjes en wattenstaafjes mee naar de wc.

Mocht het toch mis zijn gegaan en heb je een soa, dan is die eerste instantie goed te behandelen met antibiotica. Maar hoe vaker een bepaalde soa voorkomt, hoe groter de kans dat de antibiotica niet aanslaat.

Meer voorlichting is belangrijk

Zo vertelde Joosten dat het aantal gevallen van gonorroe het afgelopen jaar sterk is toegenomen. "En als de antibiotica niet aanslaat, sta je met je rug tegen de muur."

Hauer benadrukt het belang van meer voorlichting. "Dat begint bij de ouders, maar ook scholen spelen een rol. Net als de overheid, door meer geld vrij te maken voor voorlichtingscampagnes."

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.

Adblock test (Why?)


Het aantal soa's neemt toe: zo bescherm je jezelf het beste - NU.nl
Read More

GGD Drenthe met de bus naar het Regenboogfestival voor vaccinatie en voorlichting - RTV Drenthe

Wie zaterdag het Regenboogfestival in Emmen bezoekt, moet niet raar opkijken van een groot uitgevallen verhuisbus. Die is van de GGD Drenthe, en wordt ingezet voor voorlichting en vaccinactie tegen hepatitis B. Het is de eerste keer dat de GGD op het festival aanwezig is.

"We hebben een bus gehuurd en achterin een soa-poli gemaakt. Een spreekkamer, een stoel om bloed te prikken en een toilet", zeg Dianne Schriemer van de GGD. De organisatie hoopt festivalgangers te spreken voor consulten over seksueel overdraagbare aandoeningen en voor vaccinaties tegen Hepatitis B.

De GGD staat natuurlijk niet toevallig op het Regenboogfestival. "Het hepatitis B-virus is seksueel overdraagbaar, en ook via bloed. We zoeken voor de vaccinatie tegen het virus speciale doelgroepen: sekswerkers, transpersonen en mannen die met mannen seks hebben."

"We staan er vooral met een positieve bedoeling, dus niet met het geheven wijsvingertje om te vertellen wat er allemaal fout gaat", zegt Schriemer. "Maar wel om met mensen te praten over hun beleving, en om ze advies te geven."

Om met de festivalgangers in contact te komen neemt de GGD daarom twee spellen mee. Er ligt een verrassingsprijs klaar voor wie kan raden hoeveel condooms er in een grote glazen pot zitten. En bezoekers kunnen een ring om een paaltje gooien. Geen houten paaltje, maar een dildo ditmaal: het wordt cockring-werpen.

Het kan helpen om de drempel te verlagen om de bus in te stappen voor een gesprek of een hepatitis-prik. "Gratis en volledig anoniem", benadrukt Schriemer. Wie een langer gesprek met de GGD wil kan ter plekke een afspraak maken.

Met een bus naar het festival is voor GGD Drenthe nieuw. "Het is de eerste keer voor ons. En behalve de consulten en vaccinaties is het belangrijk om ons op een positieve manier te laten zien."

De organisatie van het Regenboogfestival verwacht 2.000 tot 3.000 bezoekers. "We hopen dat wij zaterdag honderd mensen kunnen zien en spreken. Natuurlijk zal niet iedereen langskomen, en dat hoeft ook niet. Maar het is goed om aanwezig te zijn."

Adblock test (Why?)


GGD Drenthe met de bus naar het Regenboogfestival voor vaccinatie en voorlichting - RTV Drenthe
Read More

Saturday, August 26, 2023

Prikcampagne corona op 2 oktober van start: 70-plussers krijgen uitnodiging met afspraak - AD

[unable to retrieve full-text content]

Prikcampagne corona op 2 oktober van start: 70-plussers krijgen uitnodiging met afspraak  ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Prikcampagne corona op 2 oktober van start: 70-plussers krijgen uitnodiging met afspraak - AD
Read More

José koos na 25 jaar MS voor euthanasie: 'Ze was klaar voor haar overlijden' - LINDA.

MS

José houdt altijd hoop voor een nieuwe behandeling en ze doet mee met experimentele onderzoeken. Ook zorgt ze dat ze door middel van revalidatietherapie toch haar spieren soepel houdt, mocht er ineens een medicijn op de markt komen. “Ze was aan de ene kant heel sterk en optimistisch, maar achter gesloten deuren kon ze ook heel verdrietig en boos zijn over haar situatie.”

Op een gegeven moment gaat het steeds slechter met de gezondheid van José. “Plassen ging moeilijk, ze had vaak blaasontsteking en als ze naar de wc ging kwamen er maar een paar druppeltjes uit. Toen ze een katheter kreeg vond ze dat echt vreselijk”, herinnert Iris zich. Ook komt er bij haar vader en moeder een tillift in huis, omdat José steeds minder mobiel is. “Dat vond ze echt mensonterend”, aldus Iris. “Mijn vader moest haar met alles helpen en ze zei een keer tegen mij: als ik een keer ruzie met ‘m heb en hij loopt de deur uit dan hang ik hier.” Steeds vaker laat ze blijken dat ze er genoeg van heeft. “Wij bleven dan benadrukken wat ze wel nog kon en zo sudderden we dan weer even door.”

Euthanasie

Uiteindelijk kan José ook niet meer haar eigen vlees snijden zonder het mes te laten vallen, het boezemt haar angst in dat ze op een dag wakker wordt en dan bijvoorbeeld niet meer kan praten. “Uit wanhoop heeft ze toen een halfbakken zelfdodingspoging gedaan omdat ze bang was dat haar euthanasieverzoek niet goedgekeurd zou worden.” José overleeft het en wordt wakker in het ziekenhuis. Ze is boos op Iris en op haar man. “Mag ik dan niet gaan? vroeg ze daarna geïrriteerd aan ons. Ik zei: je mag wel gaan, maar niet op deze manier.” Er volgt een psychische evaluatie en lichamelijke check voordat José goedgekeurd wordt voor euthanasie. Al met al duurt dat drie maanden en dan mag ze een datum prikken. “Ze wilde nog een paar leuke dingen doen dus toen ze de goedkeuring kreeg koos ze een datum drie weken later”, legt Iris uit. Ze ondernemen in de tijd die ze nog hebben kleine fijne dingen met het gezin.

Als de datum voor José’s overlijden is vastgesteld pakt ze door en belt ze zelf een uitvaartondernemer om haar afscheid te regelen. “Er kwam iemand langs met een bloemen- en kistenboek en zo kon ze zelf alles uitkiezen”, blikt Iris terug. “Voor de uitvaart had ze stukjes audio ingesproken, gericht aan haar zus, mijn vader, zijn familie in Oostenrijk en aan mij. Dat leverde ze aan op usb, de uitvaartondernemer hoefde alleen alles aan elkaar te praten.”

De avond voor de euthanasie leest Iris haar moeder de begrafenis-speech voor die ze geschreven heeft. “Ze was heel benieuwd en wilde graag weten wat ik dan zou gaan zeggen.” De volgende dag helpt Iris haar moeder met haar haren en make-up. “Ze wilde zelf graag de controle houden, zowel bij haar overlijden als haar uitvaart”, lacht Iris liefdevol. “We hebben die dag nog spelletjes gedaan en gelachen. Het was heel surrealistisch. We hadden nog lol samen en over een paar uur zou ze er niet meer zijn.” José sterft op 21 maart om iets over vier omringt door haar echtgenoot, dochter en schoonzoon. “Ze was er heel erg klaar voor om te overlijden. Ze sliep rustig in met op de achtergrond haar lievelingsmuziek.”

Afscheid

José regelt cadeautjes en een afscheidsbriefje voor haar gezin die ze pas mogen openmaken na haar overlijden. “Mijn vader kreeg een nieuw dekbedovertrek, voor een frisse start met zijn nieuwe liefde en ik kreeg een muziekdoosje voor op een toekomstige babykamer.” José weet dat Iris op dat moment een vurige kinderwens heeft en laat ook een brief achter die ze mag openmaken als ze bevallen is. “Daar stond in: veel liefs, van een hele trotse oma.” Krap een jaar na haar overlijden bevalt Iris van haar eerste kindje.

“Ik ben inmiddels moeder van drie en ik herken veel van haar in mijn eigen manier van moederen. Ik maak ook overal een liedje van en soms hoor ik mezelf praten en dan is dat precies wat mama ook gezegd zou hebben”, lacht Iris door haar tranen heen. Dit jaar is het 10 jaar geleden dat José overleed en ze mist haar tijdens de alledaagse dingen. “We belden elke dag wel even om even te kletsen over niks. Ik ben vaak benieuwd wat ze nu zou zeggen over bepaalde dingen en er zijn zoveel mijlpalen waar ze nog bij had moeten zijn.”

Verrassing

Het is niet de enige verrassing die José voor haar dood organiseert. Drie weken na het overlijden van haar moeder is Iris jarig en er ligt een briefje dat er bloemen bij de buren zijn bezorgd. Als haar vriend – inmiddels man – ze ophaalt en ermee binnenkomt weet ze meteen dat ze van haar moeder afkomstig zijn. “Het boeket kon alleen van haar zijn want het bestond uit oranje rozen en paarse irissen, net als op haar uitvaart. Op het kaartje stond, in haar handschrift: zie je wel dat ik altijd bij je ben.”

Ter nagedachtenis aan José Schöszwender – van Kuijk 28-01-1956
21-03-2013.

Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 0800-0113 (dit kan 24/7) of ga naar www.113.nl.

Wil jij ook het verhaal vertellen van jou en je overleden dierbare? Mail je naam, leeftijd, telefoonnummer en in een paar zinnen je verhaal naar lezer@linda.nl o.v.v. Monumentje. 

Thumbnail voor Sabine verloor haar zoon Daan (16) door een scooterongeluk: 'Hij moest nog zoveel meemaken'Sabine verloor haar zoon Daan (16) door een scooterongeluk: 'Hij moest nog zoveel meemaken'Lees ook

Adblock test (Why?)


José koos na 25 jaar MS voor euthanasie: 'Ze was klaar voor haar overlijden' - LINDA.
Read More

Tieners denken als mensen met hersenletsel | wibnet.nl - Wetenschap in Beeld

Hersenen plegen zelfmoord

De hersenen bereiken hun volle omvang rond de leeftijd van zes jaar, en lange tijd dachten onderzoekers dat ze dan volledig ontwikkeld waren. Maar nee – ongeveer 15 jaar lang ondergaan de hersenen een uitgebreide sloop- en verbouwingsfase.

Na het zesde levensjaar produceren de hersenen vrijwel geen zenuwcellen meer, want ze hebben er al veel meer dan nodig. Als gevolg hiervan plegen sommige zenuwcellen zelfmoord, en in een aantal delen van de hersenen sterft meer dan de helft van alle zenuwcellen af tijdens de kindertijd en adolescentie. Ook beginnen veel verbindingen tussen zenuwcellen – synapsen genoemd – af te takelen.

De hersenen verwijderen met name zenuwcellen en verbindingen die weinig of niet gebruikt worden. Het proces is te vergelijken met een beeldhouwer die het overtollige van een steen verwijdert, tot de uiteindelijke vorm overblijft.

Dit uitdunnen is vrij drastisch, maar studies tonen aan dat het essentieel is om de resterende zenuwen te versterken.

Verbouwing beïnvloedt het IQ

In een Amerikaans onderzoek volgden wetenschappers gedurende een aantal jaren de hersenontwikkeling en mentale vaardigheden van een groep kinderen. Zo bleek dat hoe meer de zenuwcellen in het bovenste deel van de frontale kwabben werden uitgedund, hoe beter de kinderen werden in het onthouden van woorden.

Een soortgelijke studie toonde ook aan dat het uitdunnen van zenuwcellen in de achterste frontale kwabben de fijne motoriek bij kinderen verbeterde.

Als de hersenen oude verbindingen afbreken, vormen ze ook nieuwe tussen bestaande zenuwcellen. En deze wisselwerking tussen afbreken en opbouwen gooit de intellectuele vermogens van een tiener compleet overhoop.

Neuroloog Cathy Price van University College London mat vier jaar lang het IQ van een groep tieners in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. Bij sommigen van hen daalde het IQ 20 punten, bij anderen steeg het 23 punten. En bij dezelfde persoon kon de talige intelligentie flink toenemen, terwijl de vermogens met betrekking tot probleemoplossing en ruimtelijk inzicht behoorlijk verzwakten.

Deze veranderingen hielden verband met de manier waarop bepaalde hersencentra versterkt of afgebroken werden.

De tiener is kwetsbaar

De grote veranderingen in het tienerbrein volgen een specifiek patroon, waarbij de achterste hersencentra het eerst rijpen, terwijl de frontale kwabben voorin de hersenen pas na het 20e jaar volledig functioneel zijn. Dit kan het gebrek aan impulscontrole bij tieners verklaren.

In een Amerikaanse test uit 2018 konden tieners kiezen om direct een klein geldbedrag te ontvangen of zes maanden te wachten op een groter bedrag. Hoe jonger de tieners waren, hoe minder geduld ze hadden. En hersenscans toonden aan dat de minst geduldigen nog geen sterke zenuwverbindingen hadden weten te vormen tussen de frontale kwabben en het beloningscentrum van de hersenen.

De frontale kwabben, waarin ons verstand huist, zijn dus nog niet in staat de impulsen van het beloningscentrum voldoende te dempen. Een soortgelijk gebrek aan impulscontrole zien we bij mensen met hersenbeschadiging bij wie delen van de frontale kwabben zijn vernietigd.

De frontale kwabben van tieners zijn ook nog niet klaar met het opbouwen van verbindingen met hersengebieden als de amygdala en de sgACC, die beide een rol spelen bij emoties als vreugde en angst. Daardoor hebben tieners ook moeite om hun emoties onder controle te houden – en er is niet veel voor nodig om woedend te worden of in huilen uit te barsten.

Dit zie je onder meer op sociale media. En om dit te kunnen bestuderen, creëerde psycholoog Jennifer Silk van de University of Pittsburgh in de VS haar eigen versie van een socialemediasite waarop tieners elkaar kunnen kiezen of afwijzen terwijl hun hersenen worden gescand.

In een studie uit 2022 toonde Silk aan dat afwijzing een hoge activiteit in het hersengebied sgACC teweegbracht. Bij volwassenen gebeurt dit minder, wat erop duidt dat de activiteit een gevolg is van de onvolgroeide hersenen van tieners.

Bij een vervolgonderzoek van een jaar later ontdekte Silk dat de tieners die in het experiment een hoge activiteit in de sgACC hadden, meer kans hadden op symptomen van depressie. De onrijpe hersenen zijn dus heel kwetsbaar, wat de reden kan zijn waarom tieners zo’n groot risico lopen op psychische stoornissen.

Zo bleek uit een Braziliaanse studie uit 2020 dat een kwart van de tieners op aarde een psychiatrische stoornis heeft, en uit andere analyses dat het probleem elk jaar groter wordt. De oorzaak van de toename is onbekend, maar onderzoekers zoeken die overal in, van sociale media tot een slaaptekort.

Chaos voedt de creativiteit

Tieners zijn ook op andere manieren kwetsbaar. Hun onvoltooide brein maakt ze meer risicobereid, uitdagend en onvoorzichtig. Zo hebben 15-19-jarigen zes keer meer kans om bij een ongeluk om het leven te komen dan 10-14-jarigen. Ook lopen jongeren meer kans om in de criminaliteit te belanden of drugs te gaan gebruiken.

Het risicovolle en impulsieve gedrag van tieners is echter niet altijd een nadeel. Een Nederlands onderzoek duidt erop dat het chaotische tienerbrein creatiever is en beter buiten de kaders kan denken dan het uitontwikkelde volwassen brein.

Wanneer de tieners in het experiment iets nieuws leerden, wisten ze deze nieuwe kennis beter dan volwassenen te benutten en te combineren met bestaande kennis om nieuwe en originele oplossingen voor een probleem te vinden. De Nederlandse onderzoekers denken dat het tienerbrein door de grote verbouwing flexibeler wordt, waardoor jongeren zich wat beter kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en uitdagingen.

Hoe dan ook, ook het tienerbrein zal ooit voltooid zijn. Het uitdunningsproces van overtollige hersencellen zal vertragen en er worden nieuwe verbindingen gelegd tussen hersengebieden als de frontale kwabben en het beloningscentrum.

Dit zal snel een einde maken aan het creatieve denken van tieners, maar aan de andere kant zullen de jongeren nu meer doordachte, verstandige keuzes kunnen maken – met minder kans op emotionele en soms gewelddadige aanvallen op hun niet-begrijpende ouders.

Adblock test (Why?)


Tieners denken als mensen met hersenletsel | wibnet.nl - Wetenschap in Beeld
Read More

Wordt de coronaprik aangepast en wie krijgt een oproep? Zeven vragen over nieuwe prikronde - RTL Boulevard

1. Hoeveel besmettingen zijn er?

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen weken weer toegenomen, blijkt uit cijfers van het RIVM. Maar deze stijging is geen reden tot paniek, liet de organisatie weten. De nieuwe variant is mild.

Het RIVM baseert de stijging van het aantal besmettingen op het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Die is in de tweede week van augustus sterk gestegen vergeleken met de week ervoor - een stijging van 58 procent. Afgelopen week daalde dat gemiddelde weer, met 22 procent.

In het ziekenhuis zijn tot nu toe nog maar weinig mensen met corona opgenomen. In de afgelopen week werden in totaal 50 mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen, vergeleken met 42 mensen in de week ervoor.

2. Is die vaccinatieronde nodig?

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde in juli een nieuwe prikronde aan voor aan het begin van de herfst. Dit was op advies van de Gezondheidsraad. Er is inmiddels gestart met de voorbereidingen. In september zal de minister een besluit nemen over alle details.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om door te gaan met het boosterprogramma in het najaar voor risicogroepen. Dat begrijpt viroloog Gorben Pijlman van de Wageningen Universiteit. "We kennen het coronavirus pas sinds 2020, dat is niet lang. Daarom weten we nog niet goed hoe de immuniteit tegen het virus verloopt en hoe de bescherming van de vaccins zich in de toekomst zal houden."

Het is volgens Pijlman moeilijk in te schatten wat het virus dit najaar gaat doen. "Daarom is het niet onverstandig mensen op te roepen. Ouderen en kwetsbaren kunnen elk jaar een griepprik halen. Griep eist elk jaar veel slachtoffers onder ouderen, dat heeft corona ook gedaan."

3. Wat weten we over de nieuwste coronavariant?

De nieuwe covidvariant EG.5 die nu rondwaart wordt ook wel Eris genoemd. Het gaat nu vooral rond in landen als Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in de Verenigde Staten is het de meeste dominante virusvariant. In steeds meer landen neemt het de overhand. De WHO stelt dat Eris waarschijnlijk een golf van besmettingen zal veroorzaken.

"EG.5 is een XBB, dat is een subvariant van Omikron. Er gaan vele XBB-varianten rond", zegt Wychgel. "Deze variant is inmiddels ook in Nederland gezien in het rioolwater." Er zijn volgens hem vooralsnog geen aanwijzingen dat Eris ziekmakender is dan eerdere varianten.

4. Wie krijgen een uitnodiging voor een prik?

Als de minister het besluit heeft genomen, worden vanaf de tweede helft van september zo'n 4,8 miljoen mensen uitgenodigd, laat Harald Wychgel van het RIVM weten. Dit zal gaan om alle 60-plussers. De mensen met een kwetsbare gezondheid hebben ook recht op een prik, en kunnen zich melden bij de GGD. Voorheen kregen zij een brief van de huisarts, dat is dit jaar anders.

De 60- tot 70-plussers kunnen zelf een afspraak maken. Voor de 70-plussers staat er een uitnodigingsdatum met locatie en tijd in de brief. Ook zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten kunnen een prik halen. Zwangere vrouwen mogen zich het hele jaar laten vaccineren. De rest van de bevolking wordt niet uitgenodigd, dat is volgens de Gezondheidsraad niet nodig.

5. Wordt er bij de prikronde gebruik gemaakt van een nieuw vaccin?

"De verwachting is om te vaccineren met een nieuw vaccin dat is afgestemd op de XBB-variant", zegt Wychgel. Dat nieuwe vaccin ligt nog ter goedkeuring bij het Europese Medicijnagentschap EMA. "Die komt op korte termijn met een beoordeling."

Afhankelijk van de levering van deze vaccins, gemaakt door BioNTech/Pfizer, en de benodigde voorbereidingstijd, verwacht het RIVM dat er in oktober gestart kan worden met de vaccinaties.

Viroloog Gorben Pijlman hoopt dat er ook gekeken wordt naar de bijwerkingen van het vaccin. "De eerste vaccins hebben goed gewerkt en waren belangrijk om de pandemie de kop in te drukken, maar veel mensen hebben bijwerkingen gehad en zijn een dag flink ziek geweest. Nu de vaccinatiebereidheid lager is onder de gezonde populatie, lijkt het me verstandig vaccins te onderzoeken op basis van eiwitten, die hebben een ander bijwerkingsprofiel. Ze zijn er wel, bijvoorbeeld van Novavax, maar je moet er nu speciaal voor bellen."

6. Is de prik voor iedereen gratis?

De GGD GHOR Nederland laat weten dat de prik gratis is voor iedereen die ervoor in aanmerking komt.

Het ministerie van VWS kan nog geen antwoord geven op de vraag hoe het zit bij mensen die niet tot de doelgroep behoren, en wel een prik willen. Daarover moet de minister nog een besluit nemen en daarover wordt de Tweede Kamer begin september geïnformeerd. 

7. Is er genoeg personeel om iedereen te prikken?

GGD GHOR Nederland denkt van wel. Verschillende GGD'en zijn bezig met paraatheidsoefeningen. "Hieruit blijkt dat het werven van personeel voor de najaarscampagne voorspoedig verloopt", laat een woordvoerder van GGD GHOR Nederland weten.

De GGD'en hebben nog een aantal weken de tijd voor de voorbereiding. "Er zijn mensen nodig om te vaccineren, de administratie te doen rondom de vaccinaties en artsen die toezicht houden op het vaccinatieproces. Daarnaast werken er verkeersbegeleiders, beveiligers en mensen die de ontvangst verzorgen op de vaccinatielocatie. Maar dat loopt vooralsnog dus voorspoedig."

Adblock test (Why?)


Wordt de coronaprik aangepast en wie krijgt een oproep? Zeven vragen over nieuwe prikronde - RTL Boulevard
Read More

Friday, August 25, 2023

Wordt de coronaprik aangepast en wie krijgt een oproep? Zeven vragen over nieuwe prikronde - RTL Boulevard

1. Hoeveel besmettingen zijn er?

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen weken weer toegenomen, blijkt uit cijfers van het RIVM. Maar deze stijging is geen reden tot paniek, liet de organisatie weten. De nieuwe variant is mild.

Het RIVM baseert de stijging van het aantal besmettingen op het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Die is in de tweede week van augustus sterk gestegen vergeleken met de week ervoor - een stijging van 58 procent. Afgelopen week daalde dat gemiddelde weer, met 22 procent.

In het ziekenhuis zijn tot nu toe nog maar weinig mensen met corona opgenomen. In de afgelopen week werden in totaal 50 mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen, vergeleken met 42 mensen in de week ervoor.

2. Is die vaccinatieronde nodig?

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde in juli een nieuwe prikronde aan voor aan het begin van de herfst. Dit was op advies van de Gezondheidsraad. Er is inmiddels gestart met de voorbereidingen. In september zal de minister een besluit nemen over alle details.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om door te gaan met het boosterprogramma in het najaar voor risicogroepen. Dat begrijpt viroloog Gorben Pijlman van de Wageningen Universiteit. "We kennen het coronavirus pas sinds 2020, dat is niet lang. Daarom weten we nog niet goed hoe de immuniteit tegen het virus verloopt en hoe de bescherming van de vaccins zich in de toekomst zal houden."

Het is volgens Pijlman moeilijk in te schatten wat het virus dit najaar gaat doen. "Daarom is het niet onverstandig mensen op te roepen. Ouderen en kwetsbaren kunnen elk jaar een griepprik halen. Griep eist elk jaar veel slachtoffers onder ouderen, dat heeft corona ook gedaan."

3. Wat weten we over de nieuwste coronavariant?

De nieuwe covidvariant EG.5 die nu rondwaart wordt ook wel Eris genoemd. Het gaat nu vooral rond in landen als Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in de Verenigde Staten is het de meeste dominante virusvariant. In steeds meer landen neemt het de overhand. De WHO stelt dat Eris waarschijnlijk een golf van besmettingen zal veroorzaken.

"EG.5 is een XBB, dat is een subvariant van Omikron. Er gaan vele XBB-varianten rond", zegt Wychgel. "Deze variant is inmiddels ook in Nederland gezien in het rioolwater." Er zijn volgens hem vooralsnog geen aanwijzingen dat Eris ziekmakender is dan eerdere varianten.

4. Wie krijgen een uitnodiging voor een prik?

Als de minister het besluit heeft genomen, worden vanaf de tweede helft van september zo'n 4,8 miljoen mensen uitgenodigd, laat Harald Wychgel van het RIVM weten. Dit zal gaan om alle 60-plussers. De mensen met een kwetsbare gezondheid hebben ook recht op een prik, en kunnen zich melden bij de GGD. Voorheen kregen zij een brief van de huisarts, dat is dit jaar anders.

De 60- tot 70-plussers kunnen zelf een afspraak maken. Voor de 70-plussers staat er een uitnodigingsdatum met locatie en tijd in de brief. Ook zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten kunnen een prik halen. Zwangere vrouwen mogen zich het hele jaar laten vaccineren. De rest van de bevolking wordt niet uitgenodigd, dat is volgens de Gezondheidsraad niet nodig.

5. Wordt er bij de prikronde gebruik gemaakt van een nieuw vaccin?

"De verwachting is om te vaccineren met een nieuw vaccin dat is afgestemd op de XBB-variant", zegt Wychgel. Dat nieuwe vaccin ligt nog ter goedkeuring bij het Europese Medicijnagentschap EMA. "Die komt op korte termijn met een beoordeling."

Afhankelijk van de levering van deze vaccins, gemaakt door BioNTech/Pfizer, en de benodigde voorbereidingstijd, verwacht het RIVM dat er in oktober gestart kan worden met de vaccinaties.

Viroloog Gorben Pijlman hoopt dat er ook gekeken wordt naar de bijwerkingen van het vaccin. "De eerste vaccins hebben goed gewerkt en waren belangrijk om de pandemie de kop in te drukken, maar veel mensen hebben bijwerkingen gehad en zijn een dag flink ziek geweest. Nu de vaccinatiebereidheid lager is onder de gezonde populatie, lijkt het me verstandig vaccins te onderzoeken op basis van eiwitten, die hebben een ander bijwerkingsprofiel. Ze zijn er wel, bijvoorbeeld van Novavax, maar je moet er nu speciaal voor bellen."

6. Is de prik voor iedereen gratis?

De GGD GHOR Nederland laat weten dat de prik gratis is voor iedereen die ervoor in aanmerking komt.

Het ministerie van VWS kan nog geen antwoord geven op de vraag hoe het zit bij mensen die niet tot de doelgroep behoren, en wel een prik willen. Daarover moet de minister nog een besluit nemen en daarover wordt de Tweede Kamer begin september geïnformeerd. 

7. Is er genoeg personeel om iedereen te prikken?

GGD GHOR Nederland denkt van wel. Verschillende GGD'en zijn bezig met paraatheidsoefeningen. "Hieruit blijkt dat het werven van personeel voor de najaarscampagne voorspoedig verloopt", laat een woordvoerder van GGD GHOR Nederland weten.

De GGD'en hebben nog een aantal weken de tijd voor de voorbereiding. "Er zijn mensen nodig om te vaccineren, de administratie te doen rondom de vaccinaties en artsen die toezicht houden op het vaccinatieproces. Daarnaast werken er verkeersbegeleiders, beveiligers en mensen die de ontvangst verzorgen op de vaccinatielocatie. Maar dat loopt vooralsnog dus voorspoedig."

Adblock test (Why?)


Wordt de coronaprik aangepast en wie krijgt een oproep? Zeven vragen over nieuwe prikronde - RTL Boulevard
Read More

Bezoekers corso Vollenhove claimen nu al zitplaats, stoep vol met stoelen: 'Een soort vicieuze cirkel' - De Stentor

[unable to retrieve full-text content]

Bezoekers corso Vollenhove claimen nu al zitplaats, stoep vol met stoelen: 'Een soort vicieuze cirkel'  De Stentor
Bezoekers corso Vollenhove claimen nu al zitplaats, stoep vol met stoelen: 'Een soort vicieuze cirkel' - De Stentor
Read More

Prikcampagne corona op 2 oktober van start: 4,8 miljoen mensen krijgen uitnodiging met afspraak - Parool.nl

De vaccinatielocatie in de RAI. Beeld ANP / Ramon van Flymen
De vaccinatielocatie in de RAI.Beeld ANP / Ramon van Flymen

“Naast prikkers, artsen en verpleegkundigen zijn er ook veel extra mensen nodig voor de administratie en coördinatie,” zegt een woordvoerder van GGD Gelderland-Zuid. Maar dat is waarschijnlijk geen probleem. “Met alle op- en afschalingen de afgelopen jaren zijn we voorbereid.”

Wel worden er nog volop mensen geworven. Zo wordt er bijvoorbeeld voor de GGD Gelderland-Midden nog een planner gezocht, die al op 11 september moet beginnen. Volgens het RIVM worden de brieven over de najaarsprik rond half september verstuurd.

Uitnodiging griepprik

De groepen die in aanmerking komen voor een coronaprik in het najaar zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mensen van 60 jaar en ouder, volwassenen en kinderen die meer risico op een besmetting lopen door bijvoorbeeld een afweerstoornis en volwassenen uit medische risicogroepen die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik.

Daarbij wordt er bij het sturen van de uitnodiging onderscheid gemaakt tussen 70-plussers en 60-plussers. De 70-plussers krijgen een uitnodiging voor de najaarsprik met een concrete datum, tijd en locatie. De 60-plussers moeten zelf een afspraak maken. Dat gaat via de landelijke afsprakensite, waar ook de precieze data en tijdstippen op de locaties te zien zijn.

Sporthallen en wijkcentra

De GGD’s gaan net als bij eerdere prikrondes tegen het coronavirus gebruikmaken van onder meer sporthallen en zalen in wijkcentra. Mensen die niet zelf naar een priklocatie kunnen komen, kunnen zichzelf bij de start van de vaccinatiecampagne aanmelden voor een thuisvaccinatie via een landelijk telefoonnummer, meldt de GGD. Hierna neemt de regionale GGD contact op om een afspraak in te plannen voor een thuisvaccinatie.

Ook zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten krijgen de mogelijkheid een coronaprik te halen. Verder krijgen zwangere vrouwen de vaccinatie het hele jaar door in de 22ste week van hun zwangerschap de vaccinatie aangeboden. Volgens de Gezondheidsraad is een coronaprik voor de hele bevolking niet nodig, omdat mensen jonger dan 60 al voldoende beschermd zijn door vaccinaties en eerder doorgemaakte besmettingen en omdat de kans dat ze ernstig ziek worden relatief klein is. Maar wie bijvoorbeeld niet onder de prikdoelgroep valt maar een kwetsbaar gezinslid heeft, kan de vaccinatie toch krijgen.

De huisartsen hebben geen rol bij de nieuwe coronavaccinaties. Dat vaccin moet zeer koud bewaard worden en mensen moeten tot 15 minuten na vaccinatie worden geobserveerd, wat voor huisartsen wat lastig te organiseren is.

Volgens arts-microbioloog Bert Mulder van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen was het echter beter geweest om de organisatie van de coronavaccinatie en de griepprik te combineren en beide door bijvoorbeeld de huisarts of – zoals in Duitsland en Frankrijk – de apothekers te laten zetten. “Omdat het in diezelfde risicogroep het animo waarschijnlijk vergroot.”

Het is volgens hem ook nog afwachten hoe goed het vaccin zal werken. Het idee is om te vaccineren met een vaccin dat is aangepast aan coronavariant die nu dominant is. “Maar we zien nu een toename door Eris (een recente coronavariant, ERR) en in vier landen is een nog weer nieuwere variant opgedoken,” zegt Mulder. “Onbekend is natuurlijk of het vaccin daar ook goed werkzaam tegen blijft.”

Adblock test (Why?)


Prikcampagne corona op 2 oktober van start: 4,8 miljoen mensen krijgen uitnodiging met afspraak - Parool.nl
Read More

Er gaan weer nieuwe coronavarianten rond: dit is wat we over het vaccin en de nieuwe golf weten - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

Er gaan weer nieuwe coronavarianten rond: dit is wat we over het vaccin en de nieuwe golf weten  De GelderlanderHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Er gaan weer nieuwe coronavarianten rond: dit is wat we over het vaccin en de nieuwe golf weten - De Gelderlander
Read More

Waarom je niet naar diabetesmedicijnen moet grijpen om af te vallen - NU.nl

Bepaalde diabetesmedicijnen worden op aanraden van influencers gretig gebruikt om af te vallen. Omdat verkeerd gebruik daarvan slecht voor je gezondheid is, vroeg NU.nl aan experts wat je wel kunt doen om je weer lekker in je lijf te voelen.

In het kort

  • Diabetesmedicijnen worden gebruikt om af te vallen, maar zijn niet bedoeld voor mensen met een gezond gewicht.
  • De medicijnen hebben bijwerkingen en kunnen depressieve gevoelens versterken.
  • Een duurzamere keuze is een gezonde leefstijl met een doel, sociale contacten en goede voeding.

De middelen die op TikTok rondgaan zorgen voor een verzadigd gevoel, vertelt Nicole Hunfeld. Zij is als ziekenhuisapotheker verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

"Mensen met obesitas of diabetes slikken deze medicijnen om hun bloedsuikerspiegel omlaag te brengen", legt Hunfeld uit. "Maar dat volle gevoel kan er ook bij mensen zonder deze ziekten voor zorgen dat je minder gaat eten en daardoor afvalt."

De medicijnen zijn niet bedoeld voor mensen met een gezond gewicht, of licht overgewicht. Er is dan ook niet onderzocht wat de middelen met je doen als je ze zomaar gaat gebruiken om af te vallen, vertelt leefstijlapotheker Ellen Willemsen.

Geen enkel medicijn is zonder bijwerkingen, waarschuwt Hunfeld. "Je ziet veel milde klachten als hoofdpijn en misselijkheid. Maar we weten nog vrij weinig over wat ze doen met bijvoorbeeld je nieren. En we zien dat ze depressieve gevoelens kunnen versterken. Dat komt doordat de middelen op je hormonen werken."

Een gezonde leefstijl is meer dan eten en bewegen

Een veel duurzamere keuze is je leven anders inrichten, stelt Marlies Brakels, leefstijldeskundige en eigenaar van De Leefstijlunie. "Gaat het om afvallen, dan lijkt het wel alsof mensen op zoek zijn naar een toverstaf", zegt zij. "Met weinig moeite toch resultaat bereiken."

De rest van je leven medicijnen gebruiken raadt Brakels ten sterkste af. In plaats daarvan benadrukt zij het belang van een gezonde leefstijl. "Hoe dat eruitziet is voor iedereen anders. Je denkt misschien snel aan gezond eten en meer bewegen, maar het is meer dan dat."

Het is belangrijk een doel te hebben. "Groot of klein: het maakt niet uit. Zolang je iets hebt om voor uit bed te komen", weet Brakels. "En het helpt ook om voldoende sociale contacten te hebben. Aan hoeveel vrienden je genoeg hebt, is voor iedereen anders."

Pas als dat op orde is, kun je kijken naar voeding, beweging en slaap, zegt de leefstijldeskundige. "Mijn belangrijkste tip hierbij is niet te gaan voor perfectie, want dan weet je zeker dat het misgaat."

'Een blokje om na de lunch is ook hartstikke goed'

Want zo gaat het vaak, zegt Brakels: je stelt jezelf een doel en hebt dan de neiging het of helemaal goed te doen of het erbij te laten. "We leggen onszelf onrealistische eisen op. Dan moeten we bijvoorbeeld tienduizend stappen zetten, anders telt het niet. Terwijl een blokje om na de lunch ook al hartstikke goed is."

Ook Willemsen benadrukt het belang van een gezonde leefstijl. "Het jojo-effect van afvallen is ongezond." Of je nou een dieet volgt of medicijnen slikt die niet voor jou zijn gemaakt, maar wel helpen om af te vallen: zodra je stopt, kom je weer aan.

Ze noemt stress een van de belangrijke factoren voor het ontstaan van overgewicht. "Door stress krijg je meer zin in vet en suikerrijk eten." De leefstijlapotheker raadt aan niet de hele dag door te eten. "Daar zijn we niet voor gemaakt."

Van de juiste voeding krijg je energie

Van de juiste voeding krijg je energie. En hoe meer energie, hoe gemakkelijker het is om gezondere keuzes te maken. "Eet het liefst zo onbewerkt mogelijk. Dus zo min mogelijk koken met pakjes en zakjes. Ga in plaats daarvan voor verzadigde vetten zoals avocado's en noten", stelt Willemsen.

Het is niet alsof je nooit meer een koekje of een stuk taart mag eten. "Maar dan het liefst meteen na je lunch of avondeten, om het aantal eetmomenten zoveel mogelijk te beperken."

Vraag jezelf af of die 10 kilo minder echt gelukkiger maakt, zegt Willemsen. En vergeet die toverstaf, die de medicijnen lijken te bieden, voegt Brakels toe. "Die bestaat niet."

Zij raadt aan rustig op te bouwen om uit te zoeken wat voor jou werkt. "Misschien kom je er nooit helemaal of heb je een terugval. Maar ieder beetje gezondheidswinst is mooi meegenomen."

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.

Adblock test (Why?)


Waarom je niet naar diabetesmedicijnen moet grijpen om af te vallen - NU.nl
Read More

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...