Rechercher dans ce blog

Wednesday, May 31, 2023

Nog geen 20 procent haalde gratis HPV-prik, RIVM wil met campagne meer jongvolwassenen over de streep trekken - NRC

Vaccinatie Jongvolwassenen kunnen zich dit jaar gratis tegen HPV laten vaccineren, maar dan moeten ze wel voor augustus hun eerste prik halen. Omdat nog geen 20 procent dat tot nu heeft gedaan, begint het RIVM een campagne.
Een priklocatie in Brabant, waar de GGD vaccineert tegen HPV.
Een priklocatie in Brabant, waar de GGD vaccineert tegen HPV. Foto Rob Engelaar/ANP

Minder dan 20 procent van de 1,3 miljoen jongvolwassenen die zijn uitgenodigd voor een HPV-vaccinatie, heeft tot nu toe de eerste prik gehaald. Het RIVM meldt woensdag dat het meer gaat doen om de rest te bereiken zodat zij minder risico lopen op verschillende soorten kanker. Van een tegenvaller wil een RIVM-woordvoerder niet spreken. „We hebben er geen specifiek doel aan opgehangen.”

Wie tussen 1996 en 2003 is geboren, kan zich dit jaar gratis laten vaccineren tegen het HPV-virus. Daarna kost een prik al gauw 190 euro. Omdat er twee prikken nodig zijn met minimaal vijf maanden ertussen, moeten jongvolwassenen uiterlijk in juli hun eerste prik halen om ook de tweede gratis te krijgen.

Daarom verspreidt het RIVM de boodschap ‘Mis ‘m niet’ onder de doelgroep. Vaccinatiebussen gaan begin juni rondrijden, op plekken als treinstations komen tijdelijke priklocaties en onder meer in scholen zijn advertenties te zien. „De drempel om de prik te halen moet zo laag mogelijk zijn”, zegt de woordvoerder.

Intiem contact

Sinds 2009 krijgen meisjes van 10 jaar standaard een uitnodiging voor de HPV-prik, en sinds 2022 jongens ook. Door dit jaar gratis vaccins uit te delen hoopt het RIVM de vaccinatiegraad onder jongvolwassenen nog iets op te krikken.

De meeste mensen krijgen ooit in hun leven HPV, dat zich via intiem contact verspreidt. In veel gevallen ruimt het lichaam het virus op, maar soms blijft het langer en beschadigt het cellen, wat kanker kan veroorzaken.

Jaarlijks krijgen 1.500 Nederlanders kanker door HPV, schat het RIVM. Het vaccin moet de verspreiding van het virus tegengaan, om zo ook het aantal mensen te verminderen bij wie dat tot kanker leidt.

Lees ook Jongeren halen prik tegen kanker – een ‘kleine moeite’ en ‘het kan geen kwaad’

Adblock test (Why?)


Nog geen 20 procent haalde gratis HPV-prik, RIVM wil met campagne meer jongvolwassenen over de streep trekken - NRC
Read More

Gratis HPV-prik voor jongeren: tijd voor eerste prik dringt - RTL Boulevard

Ruim 1,3 miljoen jongeren van 18 tot 27 jaar die de prikken nog niet hebben ontvangen, hebben een uitnodiging gekregen om die te komen halen. Van deze groep heeft bijna 20 procent dat tot nog toe gedaan. Om dat percentage hoger te krijgen, beginnen gezondheidsinstanties een campagne onder de noemer 'Mis 'm niet'.

Campagne

Met vaccinatiebussen, pop-uplocaties en een informatiecampagne willen de GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoveel mogelijk jongeren wijzen op de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen HPV.

HPV-vaccinatie verkleint aanzienlijk het risico op zes soorten kanker: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Omdat veel Nederlandse jongeren er nog niet tegen zijn ingeënt, loopt sinds begin dit jaar een inhaalcampagne.

120 locaties

In totaal kunnen jongeren die onder de doelgroep vallen op zo'n 120 locaties zonder afspraak een HPV-vaccinatie halen. Op andere locaties kan dat met een afspraak. De campagne begint vanmiddag op het Sciencepark in Utrecht. Daar komt ook staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) naartoe.

Meisjes krijgen de vaccinaties al langere tijd aangeboden, maar in de eerste jaren bleef de vaccinatiegraad steken rond de 50 procent. Voor jongens zijn de vaccins bovendien pas sinds vorig jaar beschikbaar. De hoop van de instanties is dat de huidige vaccinatieronde veel meer jongeren zal beschermen tegen ernstige ziekte door HPV.

In totaal hebben 900.000 mannen en 400.000 vrouwen de uitnodiging begin dit jaar ontvangen.

Adblock test (Why?)


Gratis HPV-prik voor jongeren: tijd voor eerste prik dringt - RTL Boulevard
Read More

Maagverkleining heeft volgens onderzoek ook positief effect op hersenen - NU.nl


Een maagverkleining leidt niet alleen tot gewichtsverlies, maar heeft ook een positief effect op de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat patiënten die een maagverkleining ondergingen een stuk beter scoorden op hersentesten.

Het Radboudumc, het Rijnstate-ziekenhuis en onderzoeksinstituut TNO onderzochten 146 patiënten die een maagverkleining ondergingen. Zij legden vóór en een half jaar na de operatie een hersentest af.

Bijna 45 procent van de deelnemers scoorde na de operatie zo'n 20 procentpunt beter dan ervoor. Geen enkele deelnemer scoorde slechter. Het merendeel behaalde betere resultaten, maar iets minder fors dan die 20 procentpunt.

In de zes maanden na de operatie waren de deelnemers gemiddeld 30 kilo kwijt. Hoe dat gewichtsverlies leidt tot betere hersenprestaties is nog niet precies duidelijk.

"We denken aan een combinatie van factoren", legt promovendus Debby Vreeken uit. "Vetcellen geven meer dan honderd signaalstoffen af, die onder andere ontstekingen veroorzaken en bloedvaten negatief beïnvloeden, ook in de hersenen. Die stoffen nemen af bij gewichtsverlies."

Wat gebeurt er bij een maagverkleining?

  • Een maagverkleining, ook wel gastric bypass genoemd, wordt als uiterste middel ingezet om mensen met ernstig overgewicht te helpen afvallen.
  • Zij lijden vaak aan een combinatie van medische problemen: van een te hoge bloeddruk tot diabetes en van te hoog cholesterol tot depressie. Op al die terreinen zagen de onderzoekers een half jaar na de maagverkleining verbetering.

Meer beweging na operatie hielp ook

De onderzoekers wijzen er ook op dat mensen na de operatie meer gaan bewegen, wat de bloedtoevoer verbetert. Overgewicht geldt juist als risicofactor voor hersenaandoeningen, omdat het de bloedtoevoer vermindert en de kans op ontstekingen verhoogt.

Hoogleraar anatomie Amanda Kiliaan merkt op dat de deelnemers aan het onderzoek nog relatief jong waren (gemiddeld 46 jaar) en in "een voorstadium" van schade aan kleine bloedvaten zaten. "Nu zien we dat de hersenen beter presteren door afvallen en het proces van schade blijkbaar deels omkeerbaar is." Vooral het verlies van buikvet lijkt volgens de onderzoekers belangrijk voor de hersenfunctie.

Maagverkleiningen hebben overigens niet alleen maar voordelen. Veel patiënten komen na één of twee jaar weer aan. Ook kan de ingreep leiden tot buikpijn of andere complicaties. Daarnaast kan een maagverkleining de opname van vitamines en medicijnen verminderen.

Ontvang een melding als NU.nl een artikel brengt waarin positief nieuws centraal staat

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.

Adblock test (Why?)


Maagverkleining heeft volgens onderzoek ook positief effect op hersenen - NU.nl
Read More

Tuesday, May 30, 2023

Eeuwenoud medicijn tegen jicht kan patiënten met artrose mogelijk helpen - NU.nl

Wetenschappers hopen artrosepatiënten in de toekomst te kunnen behandelen met een medicijn tegen jicht. Uit onderzoek blijkt dat behandeling met colchicine de kans verkleint dat een heup of knie vervangen moet worden. Het plantenextract is ook nog eens goedkoop.

Mensen met artrose, van wie het kraakbeen van een of meerdere gewrichten is beschadigd, zijn nu aangewezen op pijnstillers of vervanging van het gewricht waar ze last van hebben.

Daar komt het plantenextract colchicine misschien bij, denken wetenschappers van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek. Jichtpatiënten gebruiken het middel al sinds de eerste eeuw na Christus.

In een eerder onderzoek van het Radboudumc is colchicine gebruikt als medicijn tegen hart- en vaartziekten waarbij ontsteking ook een rol speelt. Het medicijn bleek de kans op een hartinfarct of beroerte met 30 procent te verminderen. Reumatoloog Calin Popa van de Sint Maartenskliniek opperde vervolgens dat het middel mogelijk ook artrosepatiënten kan helpen.

Dat lijkt te kloppen. "Het aantal patiënten met een knie- of heupvervanging was in de met colchicine behandelde groep ruim 30 procent kleiner dan in de placebogroep", vertelt Michelle Heijman, onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek. "Omdat het zo'n oud medicijn is, weten we dat het veilig is. En de behandeling is makkelijk: eenmaal daags een tabletje, door de huisarts voorgeschreven."

Wel is er nog meer onderzoek nodig om het definitief aan te tonen en het middel aan patiënten te kunnen aanbieden. In Nederland lijden ongeveer anderhalf miljoen mensen aan artrose.

Adblock test (Why?)


Eeuwenoud medicijn tegen jicht kan patiënten met artrose mogelijk helpen - NU.nl
Read More

Monday, May 29, 2023

Vijf redenen om een multivitamine te nemen als fietser - Wielerflits

Ad

Je hoort het vast weleens om je heen. Mensen die dagelijks een multivitamine gebruiken. Of misschien neem je er zelf ook al een. Maar wat zijn de voordelen van een multivitamine voor fietsers? Hieronder bespreken we 5 belangrijke functies van vitamines en mineralen voor jouw lichaam.

1.   Verminderen van vermoeidheid

Het liefst voel je je natuurlijk altijd energiek en fit! Helaas is dit niet altijd het geval. Vermoeidheid kan veel verschillende oorzaken hebben, dus het is altijd goed om je leefstijl eens onder de loep te nemen als jij je moe voelt. Er zijn veel vitamines en mineralen die helpen om vermoeidheid te verminderen. Denk aan: de B-vitamines, vitamine C, ijzer, koper, fosfor en magnesium. Door dagelijks een multivitamine te nemen, weet je zeker dat je een mooie hoeveelheid van deze vitamines en mineralen binnenkrijgt.

2.   Sterke spieren

Naast de effecten op je energiestofwisseling, spelen veel van deze vitamines en mineralen ook een rol bij de werking van je spieren. Onder andere calcium, kalium, magnesium en vitamine D helpen om je spieren sterk te houden. Niet onbelangrijk wanneer je weer eens flink wat wattages aan het trappen bent!

3.   Weerstand

Nu de zon weer wat meer begint te schijnen is je weerstand waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het ook in deze periode belangrijk dat je immuunsysteem goed werkt. Vitamine D zal je lichaam zelf een stuk meer aanmaken dan in de winter, maar ook de vitamines A, B12 en C zijn belangrijk voor je weerstand. Daarnaast spelen de mineralen ijzer, selenium, koper en zink ook een rol bij de werking van je immuunsysteem. Voor een goede weerstand heb je van al deze voedingsstoffen voldoende nodig.

4.   Rode bloedcellen en zuurstoftransport

Het belang van zuurstoftransport en rode bloedcellen voor fietsers hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Dit merk je tenslotte zelf wanneer je jezelf weer flink uitdaagt op de fiets. Ook hierbij zijn vitamines en mineralen betrokken. Zo dragen de vitamines B2, B12, D en foliumzuur bij aan de vorming van rode bloedcellen en speelt ijzer direct een rol bij het transporteren van zuurstof door je lichaam. Als jij het maximale uit je fietsprestaties wilt halen, is het dus belangrijk dat je voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt.

5.   Meer energie!

Tot slot heb je voor je fietsritten natuurlijk voldoende energie nodig. Hiervoor is het belangrijk om goed (en zeker ook voldoende) te eten. Maar wist je dat er ook vitamines en mineralen nodig zijn om de energie uit je maaltijden om te zetten naar nuttige energie voor je spieren? Onder andere de B-vitamines, mangaan, koper en ijzer spelen een rol bij het vrijmaken van energie uit je voeding.

Multivitamine

Niet voor niets kiezen de meeste profrenners ervoor om dagelijks een multivitamine te nemen. Onder meer de renners en rensters van >Team Jumbo-Visma, >Alpecin-Deceuninck, >Team SD Worx, >Bahrain Victorious, >Israel Premier-Tech en voormalig winnares van de Amstel Gold Race >Katarzyna Niewiadoma, vertrouwen op de supplementen van >Virtuoos.

De >Multi Oxidant Control Gold (zonder B6) in een ideaal startpunt als je met suppletie wilt beginnen. Het levert een mooie basis aan vitamines en mineralen die je lichaam een optimale ondersteuning biedt. Er is bij deze multivitamine speciaal gekozen om vitamine B6 eruit te laten. Dit was een vraag vanuit de topsport, omdat een tekort van deze vitamine nauwelijks voorkomt, maar een overschot wel een risico is.

Naast een multivitamine kun je ook andere >supplementen overwegen. Als recreatieve wielrenner is het soms best lastig om te bepalen welke supplementen nou echt van toegevoegde waarde zijn. Speciaal hiervoor heeft Virtuoos een online supplemententest ontwikkeld.


Virtuoos – The Xtra%

The Xtra% staat voor de rol die Virtuoos wil spelen in de sportwereld. Iedere sporter kan de supplementen van Virtuoos gebruiken om zijn of haar Xtra% te benutten. Of dat nou is voor het ondersteunen van de algemene gezondheid of voor het maximaliseren van een topprestatie met tienden van een seconde. Virtuoos staat voor de hoogste kwaliteit supplementen voor alle sporters, van topsport tot recreant.

Verantwoording:
Dit artikel geschreven door Virtuoos. Virtuoos is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform.

Dit artikel delen:

Adblock test (Why?)


Vijf redenen om een multivitamine te nemen als fietser - Wielerflits
Read More

Sunday, May 28, 2023

Deze vrouw heeft nooit pijn gevoeld – en nu hebben onderzoekers het mysterie opgelost. - Wetenschap in Beeld

Jo Cameron is een van de twee mensen op aarde van wie bekend is dat ze een uiterst zeldzame genetische mutatie hebben, waardoor ze vrijwel geen pijn, intense angst of vrees voelen.

Lichaam wordt beter in genezen

De aandoening werd pas laat in haar leven ontdekt: op haar 65e ging ze naar de dokter, en die stelde tot zijn verbazing vast dat een van haar heupen zo beschadigd was dat ze er allang slopende pijn aan had moeten overhouden.

Een jaar later, toen ze een stevige operatie onderging aan haar hand – een van de meest zenuwrijke delen van ons lichaam – en geen pijnstillers nodig zei te hebben, werd ze doorverwezen naar een team onderzoekers aan het University College London, dat werkt aan een beter begrip van de biologie van pijn en aanraking.

In 2019 publiceerden ze de resultaten van hun onderzoek in het British Journal of Anaesthesia. De oorzaak van Camerons zeldzame aandoening bleek een gen dat de wetenschappers FAAH-OUT noemen.

We hebben allemaal het FAAH-OUT-gen, maar in Camerons geval identificeerden de onderzoekers een mutatie die delen van het gen uitschakelde, waardoor ze op de een of andere manier geen pijn voelt. De onderzoekers denken dat de mutatie er ook voor kan zorgen dat haar lichaam sneller geneest dan dat van anderen, en ze is ook verstrooider en minder angstig dan normaal.

Nu heeft hetzelfde team van onderzoekers opnieuw gekeken naar de genetische mutatie en de oorzaak van haar niet-bestaande pijngrens.

Pijngen uitgezet

Met het nieuwe onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Brain, wilden de onderzoekers begrijpen hoe FAAH-OUT op moleculair niveau werkt.

Daartoe voerden ze een reeks experimenten uit, waaronder het gebruik van het CRISPR-genbewerkingstool om de mutatie en het effect ervan op andere genen na te bootsen. Ook analyseerden ze welke genen actief waren in relatie tot pijn, humeur en genezing.

Een van de ontdekkingen was dat de mutatie in het FAAH-OUT-gen het FAAH-gen ‘uitschakelt’, en dat heeft ook invloed op de moleculen die te maken hebben met onder andere wondgenezing en humeur.

‘Het FAAH-OUT-gen is slechts een klein uithoekje van een groot continent, dat door deze studie in kaart is gebracht,’ zegt Dr. Andrei Okorokov, de hoofdauteur van de studie in een persbericht.

Hij en de rest van het team hopen dat hun onderzoek naar Jo Camerons zeldzame mutatie en de mechanismen erachter kan leiden tot nieuwe inzichten op het gebied van pijnbestrijding.

‘De eerste ontdekking van de genetische basis van de unieke eigenschappen van Jo Cameron was een aha-erlebnis en buitengewoon spannend. Maar met de nieuwe ontdekkingen wordt het pas echt interessant,’ zegt professor James Cox, een van de onderzoekers, in een persbericht.

‘Door precies te begrijpen wat er op moleculair niveau gebeurt, kunnen we inzicht krijgen in de betrokken biologie. En dit opent mogelijkheden voor toekomstige geneesmiddelen die vergaande positieve effecten voor patiënten zouden kunnen hebben,’ zegt Cox.

Adblock test (Why?)


Deze vrouw heeft nooit pijn gevoeld – en nu hebben onderzoekers het mysterie opgelost. - Wetenschap in Beeld
Read More

Is versgeperst fruitsap even gezond als het stuk fruit op zich? - AD

[unable to retrieve full-text content]

Is versgeperst fruitsap even gezond als het stuk fruit op zich?  ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Is versgeperst fruitsap even gezond als het stuk fruit op zich? - AD
Read More

Saturday, May 27, 2023

Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie - AD

[unable to retrieve full-text content]

Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie  ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie - AD
Read More

Fietsen om gewicht te verliezen: dit moet je wél en niet doen - Wieler Revue

Eerst en vooral: fietsen is een uitstekende en doeltreffende manier om gewicht te verliezen en ook gewoon de leukste manier om kilo’s kwijt te raken. Om je hier wat in te begeleiden geven we je tips over wat je wel en niet moet doen in jouw streven naar een strak rennerslijf.

Duurtraining

Hoe harder je fietst, hoe meer vetten je verbrandt? Fout! Al op een hele lage intensiteit haalt het lichaam energie uit de verbranding van vetten. Pas wanneer de intensiteit opgevoerd wordt, heeft het lichaam niet genoeg aan de verbranding van vetten en put het ook energie uit koolhydraten. Wanneer je helemaal in het rood gaat, volstaat ook de verbranding van suikers niet en schakelt het lichaam over op anaerobe energielevering, waarbij melkzuur ontstaat.

Trainen in zone 2, ook wel ‘duurtraining’ of ‘long slow distance’ (lsd) genoemd, is dus voldoende om maximaal vetten te verbranden. Bovendien hou je die inspanning ook veel langer vol waardoor je sowieso veel meer vetten verbrandt!

Tip: als je nuchter (voor het ontbijt) al even kort en op lage intensiteit gaat trainen, stimuleer je het lichaam om vetverbranding te gebruiken als energiebron.

Interval

We legden net uit waarom fietsen op een lage intensiteit, ideaal is om vetten te verbranden. Toch is de beste manier trainen in intervallen (korte intensieve blokjes, afgewisseld met iets langere pauzes waarbij je heel traag rijdt). Wetenschappelijk onderzoek toonde namelijk aan dat je door middel van intervaltraining een pak meer buikvet verbrandt dan bij trainen op een lagere intensiteit.

Maar opgelet: intervaltraining is een intensieve en belastende manier van trainen! Maximaal 20% van je trainingsvolume mag uit deze vorm van training bestaan en beginners gaan er best voorzichtig mee om. Idealiter wissel je training op lage intensiteit dus af met af en toe wat intervallen, ook wel ‘gepolariseerd trainen’ genoemd.

Hartslag

Je traint op een lage intensiteit als je nog net op een comfortabele manier kan praten. Bij intervallen ga je zo diep dat je naar adem hapt. Om deze trainingen nog efficiënter te kunnen uitvoeren is een hartslagmeter heel handig (maar niet noodzakelijk). Vertrouw echter niet op polsmeting, omdat deze heel vaak onnauwkeurig is! Een borstband is beter.

Nog beter is een wattagemeter op je fiets, want hartslag fluctueert naar gelang je vermoeidheid en is dus een minder betrouwbare monitor van je training dan een wattagemeter. Met een wattagemeter kun je ook precies meten hoeveel calorieën/kilojoule je verbruikt – de profploegen doen het ook op die manier. Het nadeel van een wattagemeter: duur!

Voeding

Nog belangrijker dan de training zelf is voeding. Hoe lang, ver en hard je ook fietst, als je meer calorieën binnen krijgt, dan verbrandt, ga je bijkomen in plaats van afvallen! Denk dus twee keer na voor je na afloop van je training een stuk taart of andere zoetigheden en vettigheden naar binnen werkt. Hetzelfde geldt bij de tussenstopjes onderweg.

Anderzijds moet je voor, tijdens en na het fietsen wel degelijk voldoende eten! Je koolhydraatvoorraad moet terug aangevuld worden en je hebt eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen nodig om te herstellen van je training. Doe je dit niet, dan ga je misschien wel afvallen, maar dan pleeg je roofbouw op je lichaam en dat kan op lange termijn schadelijke gevolgen met zich meebrengen.

Fiets

Je inspanningen en je voeding bepalen hoeveel calorieën je opneemt en verbrandt. De prijs en het gewicht van je fiets gaan daar niets aan veranderen. Met een peperdure blitse bolide waar een prijskaartje van een auto aan vasthangt, ga je dus zeker niet meer vetten verbranden dan met een stalen ros van 20 jaar oud.

Hetzelfde geldt voor een dure fietscomputer, fietskledij, fietsbril, helm…

Slaap

Tot slot helpt ook een goede nachtrust om gewicht te verliezen! Studies hebben namelijk bewezen dat een gebrek aan slaap kan zorgen voor een toename van eetlust en stress, wat dan weer leidt tot een gewichtstoename.

Adblock test (Why?)


Fietsen om gewicht te verliezen: dit moet je wél en niet doen - Wieler Revue
Read More

Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie - BD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie  BD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie - BD.nl
Read More

Friday, May 26, 2023

Rebecca Boektje krijgt veel bijval na klaagzang avondvierdaagse - Kek Mama

Beeld: Mark Groeneveld

De avondvierdaagse is een wandelfeest waar veel kinderen en hun ouders aan meedoen. Digital creator Rebbeca Boektje is er niet zo blij mee. En ze is niet de enige. ‘Ik heb wel 300 moeders in mijn DM gehad die allemaal de avondvierdaagse haten', deelt ze in haar stories op Instagram.

‘Niks tegen de avondvierdaagse an sich', schrijft ze, ‘maar ik moet elke dag ongeveer om 15.00 uur stoppen met werken, koken, de kids halen, de kids te eten geven, spullen bij elkaar pakken, fietsen naar het meetingpoint, 5 kilometer lopen, dan terug naar huis fietsen na 20.00 uur en dan nog de kinderen (helemaal hypa hypa van het snoep) in bed zien te krijgen. Is toch gewoon niet te doen vier dagen achter elkaar?'

‘Rare traditie eigenlijk'

Rebecca krijgt veel bijval van andere moeders. ‘Het is afschuwelijk. Niet te doen', is één van de reacties. Een andere ouder reageert met: ‘Ik heb mijn dochter dus bewust niet mee laten lopen afgelopen jaren maar nu is ze 9 en heb ik niet veel meer te zeggen helaas. Nu is het ‘ik haat je mam als ik weer niet mag!”

Weer een ander reageert met ‘Ooooh, ik moet over twee weken voor de eerste keer en ik zag het al somber in. En nu ga ik helemaal stuk voordat ik er überhaupt aan begonnen ben.'

Lees ook: ‘De avondvierdaagse. De moed zakt me in de wandelschoenen, die ik natuurlijk niet heb’

Nog iemand anders schrijft: ‘Rare traditie eigenlijk. Soort van help je moeder binnen vier dagen naar de klote daagse.'

Ook een beetje genieten

Rebecca wil nog wel een laatste ding zeggen over de vierdaagse: ‘Natuurlijk is het mega leuk, gezellig en geniet ik ook van die blije kids die alleen maar rennen en schreeuwen en plezier maken. Maar ik zou het niet erg vinden als het een avonddriedaagse werd.'

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.

Adblock test (Why?)


Rebecca Boektje krijgt veel bijval na klaagzang avondvierdaagse - Kek Mama
Read More

Dit is waarom de een hard en de ander zacht niest - RTL Boulevard

Niezen heeft een lichamelijke functie, vertelt KNO-arts Dennis Kox. "We doen het om stofdeeltjes vanuit het lichaam naar buiten te krijgen. Je neus krijgt een prikkel, en als je bijvoorbeeld allergisch bent, dan reageert je lichaam slecht op graspollen. En dan moeten zulke deeltjes het lichaam verlaten."

Maar de manier waarop we niezen verschilt per persoon, en is deels aangeleerd. "Het is cultureel gebonden, legt KNO-arts Dennis Kox uit. "Wij maken in Nederland een andere klank dan in andere landen. Je ouders spelen ook een rol. Daar neem je het deels van over."

Uitspraak

Als wij in Nederland niezen, zeggen we: hatsjoe! Maar dat kan per land verschillen. Zo zeggen ze in Frankrijk 'atchoum', in Spanje 'achís', in Japan 'hakasun' en in de Filipijnen 'ha-ching'.

Bron: Quest

Mensen die doof zijn, maken bijna geen geluid bij het niezen. "Die hebben nooit gehoord dat je geluid moet maken. Dat laat zien dat het echt aangeleerd is." 

Er is veel onderzoek gedaan naar de manier waarop we niezen, vertelt Maartje de Gruyter, ad-interim hoofdredacteur van tijdschrift Quest. "Mensen doen dat op veel verschillende manieren", zegt ze tegen Editie NL.

Extravert vs. introvert

"Extraverte personen niezen vaak harder. Bij die mensen doet bij het in- en uitademen bij het niezen de stem mee. Introverte mensen houden het juist wat ingetogener. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, en ook uit een enquête die Quest heeft gehouden onder ruim 1500 mensen."

"Je bepaalt zelf eigelijk wat je toestaat", voegt Kox toe. "Daarom niezen introverte mensen meer ingetogen."

Je nies inhouden kun je beter niet doen, zegt de KNO-arts. "Dat is niet verstandig, want dan kan de druk naar je oren gaan, en kun je oorproblemen krijgen. Ook kan het snot in je holtes terechtkomen, want het zoekt de weg van de minste weerstand. Dat kan leiden tot bijholteontsteking."

Adblock test (Why?)


Dit is waarom de een hard en de ander zacht niest - RTL Boulevard
Read More

Wednesday, May 24, 2023

Lekker rekenen met functies, verder geen gezeur - NRC

NRC-collega’s bekijken eindexamens vanuit hun eigen vakgebied. Wetenschapsjournalist over het havo-eindexamen wiskunde B.

Foto Getty Images/bewerking NRC

Begin dit jaar sprak de Britse premier Rishi Sunak de wens uit om wiskunde een verplicht vak te maken voor alle leerlingen tot 18 jaar. Volgens Sunak zijn wiskundige vaardigheden „belangrijker dan ooit” in een wereld vol data waar je bij bijna elke baan statistiek nodig hebt.

Ook in Nederland klinken soms geluiden om wiskunde voor alle scholieren een kernvak te maken. Hier geldt dit al voor vwo-leerlingen. Op de havo kun je met het profiel Cultuur & Maatschappij examen doen zonder wiskunde.

De havo-leerlingen die dinsdag aanschoven bij het eindexamen wiskunde B zouden er waarschijnlijk geen probleem mee hebben als wiskunde verplicht werd. Dit vak is namelijk een verplicht onderdeel van het meest technische profiel, Natuur & Techniek, en voor enkele anderen een keuzevak.

Het examen bestaat uit achttien vragen verdeeld over acht opgaven. Alle vragen zijn, zoals het hoort, te beantwoorden zonder dat je resultaten van eerdere vragen nodig hebt. Het examen bestaat grotendeels uit echte wiskunde B-vragen: lekker rekenen met formules, zonder de lappen tekst die er soms – vooral bij wiskunde A – bij verzonnen worden. De eerste opgave is wat dat betreft een fijne binnenkomer: geen geforceerde context, gewoon een functie en verder geen gezeur.

Alleen de tweede, derde en zevende opgave worden aangekleed met verhaaltjes die onnodige informatie bevatten – leuk dat een test om te meten hoe goed je longen werken een spirometrietest heet, maar dat doet er niet toe als je moet uitrekenen wat de maximale snelheid is waarmee Benny uitblaast.

Gezien de sluittijd van de krant – vrij krap op het verschijnen van dit middagexamen – voelde ik me genoodzaakt dergelijke inleidingen over bijvoorbeeld de spirometrietest, het kunstwerk Transition en de puntentelling bij de tienkamp over te slaan en me direct te verdiepen in de vragen. Die kun je gelukkig prima oplossen zonder de inleidingen te lezen. Waarom zou Benny eigenlijk zo’n gekke knijper op z’n neus hebben? Om te zorgen dat hij alleen door z’n mond uitademt? Oh wacht, daar heb ik geen tijd voor, door naar de volgende vraag.

Halverwege is er gelukkig weer een rechttoe rechtaan opgave met fijne meetkunde. Daarvoor moet je wel de cosinusformule of driehoeksregels kunnen oplepelen. Hoewel het bij wiskunde B niet om stampen hoort te gaan, zit er bij het examen namelijk geen formuleblad. Dat betekent dat de leerlingen toch een aantal formules uit hun hoofd moeten kennen.

Voor de laatste vragen moet je veel prutsen met de grafische rekenmachine, waardoor het examen een beetje flauw eindigt. Maar alles bij elkaar genomen is het een prima mix van goochelen met functies en grafieken en meetkunde.

Of de Britse premier te spreken zou zijn over dit examen is wel de vraag. Er is geen enkele vraag over statistiek. Dat behoort namelijk tot de examenstof van wiskunde A, niet die van wiskunde B.

Adblock test (Why?)


Lekker rekenen met functies, verder geen gezeur - NRC
Read More

Heidi's dochter (14) heeft anorexia: 'De angst en machteloosheid probeer ik te omarmen' - LINDA.

De eerste keer

23.05.2023 | 08:00

Interview

22.05.2023 | 14:00

Dateleed

22.05.2023 | 10:00

Fast X

Meen je niet

23.05.2023 | 14:08

Kamer en kwel

22.05.2023 | 07:30

net binnen

Bijzonder

24.05.2023 | 13:40

Rode oortjes

24.05.2023 | 12:48

Love Again

Interview

24.05.2023 | 12:20

Kroegpraat met Rasker

24.05.2023 | 12:00

MEEST BEKEKEN

Motivatie Monologen

23.05.2023 | 15:54

LINDA.tv original

21.05.2023 | 11:00

Proost

10.05.2023 | 15:30

Motivatie Monologen

09.05.2023 | 15:56

Motivatie Monologen

05.05.2023 | 17:00

SAMEN MET Center Parcs output-onlinepngtools (1)

Center Parcs

Center Parcs

Center Parcs

Adblock test (Why?)


Heidi's dochter (14) heeft anorexia: 'De angst en machteloosheid probeer ik te omarmen' - LINDA.
Read More

Is onbewerkte, rauwe melk drinken goed voor je immuunsysteem? - AD

[unable to retrieve full-text content]

Is onbewerkte, rauwe melk drinken goed voor je immuunsysteem?  AD
Is onbewerkte, rauwe melk drinken goed voor je immuunsysteem? - AD
Read More

Sunday, May 21, 2023

Hoeveel val je af als je een dag helemaal niets eet? En twee dagen? En drie dagen? - wel.nl - Welingelichte Kringen


Of je nu wilt afvallen voor je gezondheid of gewoon om wat kilo's kwijt te raken, het lijkt soms alsof er geen einde komt aan de verschillende afslankmethoden die worden voorgesteld. Eén van deze methoden staat bekend als vasten, waarbij je voor een bepaalde tijd geen voedsel tot je neemt. Het idee achter vasten is dat het lichaam dan ketose bereikt, waarbij het begint met het afbreken van vet voor energie in plaats van het gebruikelijke suiker. Maar hoe effectief is het vasten voor gewichtsverlies? En hoeveel gewicht kun je verliezen na een dag, twee dagen of drie dagen zonder eten?


Geen eten gedurende één dag levert doorgaans een aanzienlijke hoeveelheid gewichtsverlies op, maar dit verlies is voornamelijk watergewicht in plaats van vet. Het vasten leidt tot een daling in insuline en stijging van adrenaline, wat op zijn beurt water uit je nieren vrijmaakt. Dit wordt versterkt door het verlies aan koolhydraten als je lichaam geen energie krijgt van voedsel. Eén dag vasten kan daarom resulteren in een gewichtsverlies van 0,5 kilogram tot 2,5 kilogram, afhankelijk van iemands gewicht en stofwisseling.

Als je twee dagen achter elkaar vast, zal de hoeveelheid gewichtsverlies toenemen. Naast de voordelen van het dagje vasten, zal het lichaam verder gaan met het afbreken van opgeslagen vetten voor energie in plaats van spieren. Hierdoor zal het vasten een groter effect hebben op het verminderen van vet. Na twee dagen niet eten kan het gewichtsverlies oplopen tot 2,5 kilogram tot 4,5 kilogram, afhankelijk van de persoon.

Na drie dagen vasten zal je lichaam meer progesteron produceren om het metabolisme te reguleren, wat het effect van ketose zal verminderen. Het lichaam zal dan beginnen met het afbreken van spieren om zichzelf van energie te voorzien. Hoewel dit betekent dat je lichaam minder vet zal verbranden, zul je nog steeds aanzienlijk gewicht verliezen. Het gewichtsverlies kan oplopen tot 3,5 kilogram tot 5,5 kilogram, afhankelijk van het individu.

Het is belangrijk om op te merken dat vasten alleen niet voldoende is om langdurig gewichtsverlies te bereiken. Het vasten moet worden gecombineerd met een gebalanceerd en gezond dieet, evenals regelmatige lichaamsbeweging. Ook kan vasten schadelijk zijn voor bepaalde groepen zoals zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Bovendien kan het vasten leiden tot uitdroging en nadelige gevolgen hebben voor de stofwisseling.


Hoewel het vasten gedurende één tot drie dagen leidt tot aanzienlijk gewichtsverlies, is het geen wondermiddel voor gewichtsbeheersing. Vasten, als onderdeel van een gebalanceerd en gezond dieet, kan echter wel helpen om de calorie-inname te verminderen en de stofwisseling te stimuleren, wat uiteindelijk kan leiden tot gewichtsverlies. Als je overweegt om te vasten, zorg er dan voor dat je het doet onder begeleiding van een professional, en alleen als het geschikt is voor jouw gezondheid, leeftijd en levensstijl.

Adblock test (Why?)


Hoeveel val je af als je een dag helemaal niets eet? En twee dagen? En drie dagen? - wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

Welke gewoontes zijn slecht voor je ogen en welke juist goed? - wel.nl - Welingelichte Kringen

Onze ogen zijn essentieel voor ons dagelijks leven. We gebruiken onze ogen constant, en soms zijn we ons niet bewust van de invloed die onze gewoontes kunnen hebben op onze ogen. Bepaalde gewoontes kunnen zelfs schadelijk zijn voor onze ogen op de lange termijn. De New York Times somt op wat goed is en wat juist slecht

Slechte gewoontes voor je ogen:
Te veel tijd doorbrengen op digitale schermen: het blauwe licht dat wordt uitgestraald door digitale schermen kan schadelijk zijn voor onze ogen en kan ons slaapritme beïnvloeden. Probeer daarom om het gebruik van digitale apparaten te beperken en regelmatig pauzes te nemen.

Roken: roken is niet alleen slecht voor onze longen, maar ook voor onze ogen. Het kan leiden tot aandoeningen zoals staar, maculadegeneratie en droge ogen. Het is dus verstandig om te stoppen met roken, niet alleen voor onze algemene gezondheid, maar ook voor onze ogen.

Niet genoeg slaap krijgen: onze ogen hebben voldoende rust nodig om goed te functioneren. Als we niet genoeg slaap krijgen, kunnen onze ogen geïrriteerd raken en kunnen we last krijgen van droge ogen en vermoeide ogen.

Verkeerde voeding: onze ogen hebben de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Het is belangrijk om genoeg groenten en fruit te eten, vooral die met antioxidanten, zoals broccoli, spinazie en bosbessen.

Goede gewoontes voor je ogen:
Bescherm je ogen tegen de zon: Zonlicht kan schadelijk zijn voor onze ogen. Het is daarom belangrijk om een ​​zonnebril te dragen die onze ogen beschermt tegen de schadelijke straling van de zon.

Oogsporten: Oogtraining kan helpen om onze ogen gezond te houden. Oogbewegingen en oogoefeningen kunnen vermoeide ogen verminderen en de flexibiliteit van onze ogen verbeteren.

Regelmatig oogonderzoek: Reguliere oogonderzoeken kunnen vroege tekenen van oogziekten of veranderingen in ons zicht detecteren. Het is aan te raden om onze ogen minstens één keer per jaar te laten controleren.

Goede houding: Een goede houding kan ons zicht helpen beschermen en vermoeide ogen verminderen. Zorg ervoor dat je tijdens het werken of lezen recht vooruit kijkt, en houd je computer of boek op een juiste afstand.

Bron(nen):   New York Times      

Adblock test (Why?)


Welke gewoontes zijn slecht voor je ogen en welke juist goed? - wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

Saturday, May 20, 2023

Slik je veel vitamines? Dit doet een overschot met je lichaam - Libelle

[unable to retrieve full-text content]

  1. Slik je veel vitamines? Dit doet een overschot met je lichaam  Libelle
  2. Vitamine D3 teveel: dit zijn de symptomen  Women's Health
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Slik je veel vitamines? Dit doet een overschot met je lichaam - Libelle
Read More

Jan Willems kinderen hebben CLN2 en worden niet ouder dan 12 - LINDA.

Beetje bijblijven

19.05.2023 | 15:17

De trouwjurk van

18.05.2023 | 12:00

Hoe is het nu?

19.05.2023 | 14:00

Pascaud

Tikkie te veel

20.05.2023 | 07:30

Interview

19.05.2023 | 16:10

net binnen

Gelezen bij de tandarts

20.05.2023 | 16:11

Interview

20.05.2023 | 16:00

Pascaud

Asjemenou

20.05.2023 | 15:34

Beetje bijblijven

20.05.2023 | 14:20

MEEST BEKEKEN

Proost

10.05.2023 | 15:30

Motivatie Monologen

09.05.2023 | 15:56

Motivatie Monologen

05.05.2023 | 17:00

Proost

04.05.2023 | 12:00

Koken & Eten

02.05.2023 | 18:00

Adblock test (Why?)


Jan Willems kinderen hebben CLN2 en worden niet ouder dan 12 - LINDA.
Read More

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...