Rechercher dans ce blog

Monday, January 31, 2022

Lijk jij geen corona te kunnen krijgen? Misschien ligt dat hieraan - Libelle

[unable to retrieve full-text content]

Lijk jij geen corona te kunnen krijgen? Misschien ligt dat hieraan  Libelle Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Lijk jij geen corona te kunnen krijgen? Misschien ligt dat hieraan - Libelle
Read More

Intermittent fasting: het kan mogelijk helpen tegen dementie of MS - EditieNL

Bij het onderzoek van het RadboudUMC gaat het om 12 tot 48 uur lang niets eten. "Voor die periode geldt dat je metabole systeem een switch maakt", vertelt darm- en breinonderzoeker Mirjam Bloemendaal, die meewerkte aan het onderzoek. "Je gebruikt geen suikers die je binnenkrijgt, maar gaat over op de lichaamsvetten."

En juist dat proces zou een gunstig effect hebben op de gezondheid van het brein, legt Bloemendaal uit aan EditieNL. "We hebben bewijs gevonden dat de aftakeling van neuronen in het brein bij zieke mensen minder hard gaat op het moment dat ze voor een lange periode niets eten." 

Ramadan of dieet

Voor nu kennen we intermittent fasting vooral van de ramadan en als manier om te diëten. "Je valt af als je – op de momenten dat je wel mag eten – minder calorieën inneemt dan je gebruikt", vertelt Tara Eikenaar van het Voedingscentrum. Dat kan positieve gevolgen hebben voor mensen met overgewicht.

Het gewichtsverlies kan op korte termijn zorgen voor een daling van het cholesterolgehalte en de bloeddruk. "Maar: het hangt er vooral vanaf wat je dan eet op de momenten dat het mag", zegt Eikenaar. "En er is nog geen onderzoek of periodiek vasten op de lange termijn een positief effect heeft op de gezondheid." 

Onduidelijk

Over het vasten en wanneer het gezond is op de lange termijn is inderdaad nog veel niet bekend, vertelt onderzoeker Bloemendaal. "We weten nog niet wat het effect is van wát je eet op de momenten dat je mag eten. Kan je dan heel veel eten, of moet je dan ook matigen en alleen gezond eten?"

Ze gaat verder: "Wat we ook nog niet weten is of dit positieve effect op het brein er ook is als je gezond bent en nog geen neurologische aandoening hebt. Daar moet nog verder onderzoek naar gedaan worden." 

Adblock test (Why?)


Intermittent fasting: het kan mogelijk helpen tegen dementie of MS - EditieNL
Read More

Sunday, January 30, 2022

Alle jongens krijgen voortaan HPV-prik aangeboden, RIVM verlaagt leeftijd - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Alle jongens krijgen voortaan HPV-prik aangeboden, RIVM verlaagt leeftijd  AD.nl
Alle jongens krijgen voortaan HPV-prik aangeboden, RIVM verlaagt leeftijd - AD.nl
Read More

Nieuw onderzoek toont ernstige longschade bij langdurige Covid-patiënten - Joop

Laatste update 19:42

Video niet te zien? Klik hier.

Mensen met langdurige Covid, ook wel long Covid, hebben vermoedelijk schade opgelopen in hun longen die door reguliere scans niet worden opgemerkt. Dat blijkt uit een kleine pilotstudie van onder andere de Oxford universiteit in het Verenigd Koninkrijk. Die beschadiging is een mogelijke verklaring waarom veel mensen na een milde coronabesmetting, nog lange tijd een reeks aan klachten hebben. Dit terwijl artsen in het duister tasten waarom.

Met behulp ven een nieuwe methode, waarbij gebruik gemaakt werd van xenongasscans, werden bij elf proefpersonen verschillende longafwijkingen geconstateerd. Op reguliere longscans – CT-scans en röntgenfoto’s – waren die afwijkingen niet zichtbaar, of in veel mindere mate. Alle proefpersonen hoefden niet voor hun coronabesmetting naar het ziekenhuis, maar hielden er allen wel ademhalingsproblemen over.

Tijdens het onderzoek inhaleerden de deelnemers het xenongas terwijl ze een MRI-scan ondergingen. Dat gas gedraagt zich in de longen als zuurstof, maar licht op tijdens de scan zodat de onderzoekers kunnen zien hoe het van de longen overgaat op de bloedbaan, essentieel voor het transporteren van zuurstof door het lichaam. De scans werden vergeleken met die van mensen die wel vanwege ernstige coronaklachten in het ziekenhuis waren opgenomen en een uitgebreider longonderzoek hadden ondergaan. Daaruit bleek dat bij beide groepen vergelijkbare afwijkingen in de longen werden waargenomen.

Volgens de onderzoekers is het uitermate frustrerend voor veel mensen om lange tijd na een besmetting nog steeds ademhalingsproblemen te hebben, terwijl niemand lijkt te kunnen vertellen waarom. Ze hopen dan ook dat met dit onderzoek de verklaring voor long Covid, en daarmee het herstelproces, dichterbij is gekomen. ‘Zodra we de mechanismen begrijpen die deze symptomen veroorzaken, zullen we beter in staat zijn effectieve behandelingen te ontwikkelen’, aldus de onderzoekers.

Uit eerdere onderzoeken was wel al gebleken dat long Covid-patiënten baat hebben bij langdurige fysiotherapie, waarbij veel aandacht wordt besteed aan ademhalingstechnieken. Het nieuwe onderzoek is nog niet getoetst aan de hand van een peer review.

Adblock test (Why?)


Nieuw onderzoek toont ernstige longschade bij langdurige Covid-patiënten - Joop
Read More

Thursday, January 27, 2022

Wat is de invloed van onze leefstijl op ons denkvermogen? Doe mee aan het onderzoek - MAX Vandaag

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect van een gezonde leefstijl op ons denkvermogen. Een belangrijk Fins onderzoek (FINGER) toont aan dat dit ook daadwerkelijk zo is. Lichaamsbeweging in combinatie met een gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en trainen van ons brein, kan de achteruitgang van het denkvermogen van ouderen voorkomen. De onderzoekers van FINGER-NL willen dit onderzoeken onder een grote groep Nederlanders en daar kunnen ze uw hulp bij gebruiken. 

Effect op ons denkvermogen

Een ongezonde leefstijl vormt een risicofactor voor de achteruitgang in ons denkvermogen. Het denkvermogen gaat over dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen leren en onze aandacht erbij houden. Steeds meer mensen ervaren dat hun geheugen of denkvermogen achteruit gaat naarmate de leeftijd vordert. Dit heet cognitieve veroudering. Maar doordat we steeds ouderen worden, krijgen we ook vaker te maken met hersenziekten als dementie.

Om meer te weten te komen over hersenziekten is onderzoek nodig. Daarom ondersteunt Hersenonderzoek.nl, een initiatief van Alzheimercentrum Amsterdam en gesteund door Alzheimer Nederland en de Hersenstichting, onderzoekers bij het vinden van deelnemers voor hun studies.

FINGER-onderzoek

Het Finse onderzoek FINGER heeft aangetoond dat de combinatie van onder andere lichaamsbeweging, een gezond eetpatroon en het trainen van ons brein, de achteruitgang van het brein van ouderen kan voorkomen. Met het Nederlands vervolgonderzoek FINGER-NL, dat is aangepast op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, willen de onderzoekers 2 jaar lang onderzoeken of het positieve effect van leefstijl op het denkvermogen opnieuw is aan te tonen.

Meld u aan!

Voor dit FINGER-onderzoek is Hersenonderzoek.nl op zoek naar mensen tussen de 60 en 79 jaar die minimaal 3 risicofactoren hebben voor cognitieve achteruitgang. Denk daarbij aan een hoge bloeddruk, eerstegraads familieleden met dementie, weinig beweging, een ongezond eetpatroon of andere factoren die een rol kunnen spelen. Kijk voor meer informatie over het onderzoek op de website van Hersenonderzoek.nl en meld u aan. Heeft u vragen over het onderzoek, dan kunt u die per mail stellen aan: fingernl@amsterdamumc.nl.

Dit onderwerp wordt besproken in de uitzending van Tijd voor MAX op 27 januari 2022.

Adblock test (Why?)


Wat is de invloed van onze leefstijl op ons denkvermogen? Doe mee aan het onderzoek - MAX Vandaag
Read More

Antipsychotica niet goed getest: ernstig zieken geweerd uit studies - Volkskrant

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van de Universiteit Maastricht, dat woensdag is gepubliceerd in JAMA Psychiatry. De patiënten die worden uitgesloten van medicijnstudies kampen naast een gevoeligheid voor psychoses bijvoorbeeld ook met een verslaving, lichamelijke aandoening of zelfmoordgedachten. Juist bij deze ingewikkeldere groep blijken de medicijnen minder goed aan te slaan: ze worden vaker binnen een jaar in het ziekenhuis opgenomen vanwege een psychose.

‘Het is heel pijnlijk dat dit soort medicijnen worden getest bij slechts 20 procent van de patiënten voor wie ze bedoeld zijn’, vindt Jurjen Luykx, hoofdauteur van de publicatie, psychiater en opleider bij GGNet en onderzoeker aan de universiteiten van Maastricht en Utrecht. ‘Juist in de psychiatrie zijn er heel veel mensen die niet voldoen aan het ideaalplaatje: ze lijden niet alleen aan psychoses, maar ook aan verslavingen of lichamelijke aandoeningen. Wij zeggen: neem die groep gewoon mee in de onderzoeken, dan zie je beter wat je van een medicijn kunt verwachten.’

Ook in andere takken van de geneeskunde zit er soms een behoorlijk verschil tussen de mensen op wie een behandeling wordt getest en de mensen die de behandeling uiteindelijk krijgen. Dat probleem is bekend uit onder meer therapieën tegen longkanker en hiv, of bij relatietherapie.

Meer dan één diagnose

Toch vindt Luykx het uitsluitingspercentage bij psychiatrische patiënten met 80 procent ‘opvallend hoog’. Zijn verklaring? ‘Binnen de psychiatrie komt het nu eenmaal vaak voor dat mensen meer dan één diagnose hebben. Meer dan bij bijvoorbeeld oncologie.’

Om misverstanden te voorkomen: dit alles betekent niet dat artsen geen idee hebben of een medicijn voor hun patiënt werkt. ‘Vaak zal een medicijn ook werken voor een patiënt die zou zijn uitgesloten van een studie’, zegt Luykx. ‘Maar voor psychiaters is het nuttig te weten waar ze alert op moeten zijn: is het nodig een patiënt ook nog naar een gespreksgroep te sturen, of de familie erbij te betrekken? Dat kun je beter inschatten als je ook de moeilijkere groep mee laat doen in de experimentele fase.’

Luykx werkte samen met collega’s uit het buitenland om het gat tussen test en praktijk bloot te leggen. Ze keken naar de registers die tientallen jaren werden bijgehouden voor Finse en Zweedse psychiaters: welke patiënten zagen ze, welke diagnose(s) kregen die, en welke behandeling. Vier van de vijf psychotische patiënten die een bepaald medicijn kregen voorgeschreven, zouden zijn geweerd uit studies naar datzelfde medicijn. Dat gold zowel in Zweden als in Finland – en in Nederland zou het niet anders zijn, denkt Luykx.

‘Het is goed dat de effectiviteit van medicijnen in de echte wereld wordt onderzocht’, vindt Toine Pieters, hoogleraar farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, en niet betrokken bij de publicatie inJAMA Psychiatry. ‘Dit soort studies worden te weinig gedaan, vooral omdat er weinig geld beschikbaar voor is. De farmaceutische industrie zet liever in op onderzoeken waarmee ze nieuwe medicijnen op de markt kunnen brengen.’

Heilige graal?

Voordat een medicijn wordt toegelaten, moet het worden getest door een behandelgroep, te vergelijken met een controlegroep (die een nepmiddel krijgt). Arts noch patiënten weten wie bij welke groep hoort. Als het met de groep die het medicijn kreeg duidelijk beter gaat dan met de groep die het middel niet kreeg, dan is de werkzaamheid aangetoond. Bij dit soort onderzoek is het gebruikelijk uitsluitingscriteria op te stellen: al te buitenissige patiënten mogen niet meedoen, omdat ze de resultaten kunnen vertekenen.

‘Eerst werden dit soort onderzoeken gezien als de heilige graal van de geneeskunde’, zegt Toine Pieters, hoogleraar farmaceutische wetenschappen. ‘Maar nu wordt steeds vaker gezegd: pas op, de effectiviteit is in werkelijkheid vaak niet hetzelfde als in zo’n studie.’ Volgens Pieters zijn farmaceuten zich hiervan bewust, en selecteren ze nu een diversere groep patiënten dan vroeger. ‘Tot dertig jaar geleden namen bijna alleen blanke, Kaukasische mannen aan die studies deel. De man-vrouwverdeling is inmiddels beter, maar wat de etnische diversiteit betreft moet er nog veel verbeteren.’

Adblock test (Why?)


Antipsychotica niet goed getest: ernstig zieken geweerd uit studies - Volkskrant
Read More

Tuesday, January 25, 2022

Doorbraakinfectie ná vaccinatie geeft super-immuniteit - NRC

Coronavirus Een troost voor pechvogels die na vaccinatie en booster toch besmet raken met het coronavirus: hun antistoffen zijn tot wel tien keer krachtiger dan die van niet-geïnfecteerden.

Vers gevaccineerden zitten in de wachtruimte na het ontvangen van de boosterprik, in een priklocatie op Schiphol.
Vers gevaccineerden zitten in de wachtruimte na het ontvangen van de boosterprik, in een priklocatie op Schiphol. Foto Remko de Waal

Mensen die na een volledige vaccinatie tegen corona alsnog besmet raken (een „doorbraakinfectie”) verkrijgen zogenoemde super-immuniteit. De sterkte van de afweer door antistoffen is na de doorbraakinfectie wel tien keer hoger dan alleen met vaccinatie. Daarmee zit de afweer van deze mensen op hetzelfde niveau van mensen die eerst een infectie kregen en zich daarna volledig lieten vaccineren. Om zo’n sterke „hybride” afweer te verwerven doet de volgorde van besmetting of vaccinatie er niet echt toe, concluderen Amerikaanse onderzoekers dinsdag in Science Immunology.

Dat is troostrijk nieuws voor de pechvogels die nu ondanks hun volledige vaccinatie (en booster) toch nog een besmetting oplopen. Die kans is recent veel groter geworden doordat omikron veel makkelijker ontsnapt aan eerder opgebouwde afweer. Hoewel het onderzoek is uitgevoerd in een periode voordat de nu dominante omikron-variant opkwam, verwachten de onderzoekers van de Oregon Health & Science University (OHSU) dat de uitkomst ook voor Omikron-infecties hetzelfde zal zijn. Wie eerder gevaccineerd was en daarna toch nog de pech had besmet te raken, komt per saldo sterker uit de strijd.

104 deelnemers

De 104 deelnemers aan het onderzoek zijn allemaal gevaccineerd (96 met Pfizer, 6 met Moderna en 2 met Janssen) en als medewerker verbonden aan de OHSU. Ze werden voor de analyse onderverdeeld in drie groepen: 42 die waren gevaccineerd zonder infectie, 31 die werden gevaccineerd na een infectie en 31 die doorbraakinfecties hadden. De onderzoekers keken vervolgens in het laboratorium hoe goed het bloedserum met daarin de antistoffen verschillende virusvarianten konden neutraliseren.

Gevaccineerden met een infectie vooraf of achteraf hadden ten eerste een veel hogere concentratie antistoffen tegen SARS-CoV-2 in hun bloed, respectievelijk 3,6 en 2,5 keer zo hoog als die van niet-geïnfecteerde gevaccineerden. Behalve dat, waren hun antistoffen ook nog eens krachtiger in het neutraliseren van het virus (tot wel tien keer krachtiger) ze bleek in laboratoriumproeven met verschillende varianten van het coronavirus. Dat gold het sterkst voor de bètavariant en de alfavariant, maar toch ook nog behoorlijk sterk voor de deltavariant. De reactie na een doorbraakinfectie tegen delta is volgens de onderzoekers in sterkte vergelijkbaar met het effect van een booster acht maanden na de laatste vaccinatie.

Heel opmerkelijk was dat de gebruikelijke trend van een afnemende immuunrespons bij een toenemende leeftijd niet te zien was bij mensen die zowel een vaccinatie hadden gehad als een infectie hadden doorgemaakt.

Dichter bij einde pandemie

Alles bij elkaar suggereren de nieuwe bevindingen volgens de onderzoekers dat elke nieuwe doorbraakinfectie de pandemie mogelijk dichter bij het einde brengt.

De Amerikaanse onderzoekers hebben het effect van herinfecties zonder vaccinatie niet onderzocht. In de VS is de groep niet-gevaccineerden nog altijd omvangrijk. Met de grote verspreiding van de zeer besmettelijke omikron-variant zullen veel niet-gevaccineerde mensen die eerder besmet waren, uiteindelijk opnieuw met het virus worden geconfronteerd. In plaats van dat moment af te wachten, kunnen ze zich maar beter alsnog laten vaccineren om een robuuste afweer op te bouwen.

Adblock test (Why?)


Doorbraakinfectie ná vaccinatie geeft super-immuniteit - NRC
Read More

'Einde pandemie in zicht, Covid-19 wordt als seizoensgriep' - Eindhovens Dagblad

[unable to retrieve full-text content]

  1. 'Einde pandemie in zicht, Covid-19 wordt als seizoensgriep'  Eindhovens Dagblad
  2. Het einde van de pandemie is in zicht? Waarom we toch op onze hoede moeten blijven  De Limburger
  3. Einde coronapandemie ook volgens viroloog Marion Koopmans in zicht, 'maar blijf rekening houden met verrassingen'  Eén Vandaag
  4. Stop met zware coronamaatregelen, zegt bedenker 'hamer en dans'  Nieuwsuur
  5. WHO-directeur voorspelt einde coronapandemie in Europa  Joop
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

'Einde pandemie in zicht, Covid-19 wordt als seizoensgriep' - Eindhovens Dagblad
Read More

Monday, January 24, 2022

We zijn op weg naar een 'pandemisch eindspel' – maar wat betekent dat? - RTL Nieuws

Allereerst: Hans Kluge is de directeur van de Europese tak van de WHO, in andere delen van de wereld bezigen de directeuren andere taal. Toch haalden zijn woorden vele voorpagina's. En dat is niet zo gek: we snakken allemaal naar het einde van de pandemie.

Wat bedoelt de WHO-directeur met een 'pandemisch eindspel'?

Met een 'pandemisch eindspel' bedoelt Kluge niet het einde van het coronavirus, maar van de pandemie. Zodra de huidige, door omikron gedomineerde golf in Europa afneemt, volgt mogelijk een maandenlange periode van wijdverbreide immuniteit en dus weinig nieuwe besmettingen, denkt Kluge.

Die zal volgens hem te danken zijn aan vaccinatie, het feit dat veel mensen de ziekte hebben gehad en een lagere gevoeligheid voor het virus als het weer warmer wordt.

En dan is de pandemie voorbij?

Misschien is de pandemie straks voorbij. Maar, en dat is een beetje flauw: misschien keert-ie ook weer terug. De WHO-directeur denkt sowieso dat we, als het tegen het einde van het jaar kouder wordt, opnieuw te maken krijgen met een coronagolf. Maar: "Dan hoeft het niet meer per se meer een pandemie te zijn."

Wanneer spreek je eigenlijk van een pandemie?

Corona werd op 11 maart 2020 door de WHO uitgeroepen tot een pandemie. De organisatie kent zes verschillende 'pandemische fases', ofwel alarmniveaus (zie kader).

We zitten nu in de hoogste alarmfase, fase 6, ook wel pandemische fase genoemd. Die fase wordt bereikt als er uitbraken zijn op 'gemeenschapsniveau in ten minste één ander land in een andere WHO-regio'.

Hoe lang zitten we nog in die 'pandemische fase'?

De WHO spreekt bij griepepidemieën soms van een 'post-piekperiode'. Dat is als er een daling te zien is van het aantal mensen dat ziek wordt. De epidemie of pandemie is dan officieel nog gaande. Er kan zo weer een nieuwe piek komen.

Een stap verder is als het virus op een normaal niveau terechtkomt. Het virus gaat dan nog wel rond, maar er zijn geen hoge pieken meer. De pandemie is voorbij, de 'post-pandemische periode' is aangebroken.

"Na de omikrongolf komen we in de post-piekperiode", zegt ook Alma Tostmann, epidemioloog bij het Radboudumc. De 'post-pandemische periode' komt vanzelf, maar dat moeten we nog zien, ik zou daar nu nog niet zo stellig over zijn."

Gaan we corona uiteindelijk behandelen als de griep?

Dat verwacht Kluge wel. Onduidelijk is nog wanneer precies, maar de voortekenen zijn gunstig. Hij baseert zich op de relatief milde aard van de omikronvariant, waarvan is aangetoond dat men er over het algemeen minder ziek van wordt dan van de deltavariant.

Daardoor verandert corona geleidelijk van een pandemie in een beter beheersbare endemische ziekte zoals seizoensgriep, denkt Kluge.

Dus we hebben weinig meer te vrezen van omikron?

Nee, dat is niet hoe je het moet zien, zegt epidemioloog Tostmann. Dat omikron mild wordt genoemd, vindt ze misleidend. Volgens haar stijgen de ziekenhuisopnames nog steeds in de jonge doelgroep. Wel is de variant minder ziekmakend. En ja, dan kun je best gaan versoepelen, maar: "Ik hoop dat mensen die zichzelf willen beschermen, zoals mensen met een kwetsbare gezondheid, voldoende steun en ruimte blijven houden." Ze noemt als voorbeeld het krijgen van gratis FFP2-maskers en flexibiliteit rond het thuiswerkbeleid.

Deze tijd lijkt Tostmann niet fijn voor mensen met een kwetsbare gezondheid, voor wie omikron 'helemaal niet mild gaat zijn'. Mensen die een chemokuur moeten ondergaan of afweeronderdrukkende medicatie krijgen, hebben wel degelijk wat te vrezen van deze variant.

Kan het ook nog helemaal anders lopen? Een nieuwe variant?

Het kan zeker anders gaan. Kluge houdt zelf ook een slag onder de arm. "Dit virus heeft ons meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn." Dat zegt ook Alma Tostmann. Optimisme en hoop houden ons op de been, stelt ze, maar we moeten reëel blijven. En op zijn minst maatregelen 'aan de kant leggen' zodat we ze weer kunnen oppakken als ze nodig zijn.

Er wordt wel gezegd dat corona overgaat in een endemische ziekte, wat betekent dat?

Endemisch betekent dat een ziekte op een stabiel niveau voorkomt, maar dat kan nog steeds veel zieken en doden veroorzaken. "Bijvoorbeeld malaria is in veel landen endemisch, maar in sommige landen op een heel hoog niveau", zegt Tostmann. Jaarlijks overlijden honderdduizenden mensen aan malaria. Endemisch betekent dus niet onschuldig.

Bij griep geldt hetzelfde verhaal. "Ook griep is endemisch. Dat gaat alleen in golven. Maar wat ik wil zeggen, is: als een ziekte endemisch is, betekent het niet dat je er niks meer aan doet. Bij griep beschermen we de risicogroepen door bijvoorbeeld de griepprik aan te bieden. De vraag is: wat doen we straks om kwetsbaren tegen corona te beschermen? Wellicht doen we iedere winter mondkapjes op, gaan we door met vaccineren. Het is allemaal afhankelijk van de ziektelast."

Kan de vlag nou wel of niet uit?

Straks mag misschien alles weer. Maar gooi die mondkapjes dan alsjeblieft niet weg, is eigenlijk wat Tostmann wil zeggen. Hou er rekening mee dat toch weer maatregelen kunnen komen als het virus weer oplaait. "Ik zou het zonde vinden als iedereen de vlag uithangt en later toch weer teleurgesteld wordt. Endemisch betekent niet dat het helemaal niet voorkomt. Ik wil dat mensen snappen dat als iets endemisch is, dat het jaarlijks kan terugkeren."

Tostmann realiseert zich tegelijk ook dat dit allemaal wel érg pessimistisch kan overkomen. "Optimisme is zeker gepast", laat ze nog weten. Alleen eerst nog even de omikrongolf door.

Adblock test (Why?)


We zijn op weg naar een 'pandemisch eindspel' – maar wat betekent dat? - RTL Nieuws
Read More

WHO: Europa nadert mogelijk einde pandemie - Reformatorisch Dagblad

De omikronvariant heeft de Covid-19-pandemie in een nieuwe fase gebracht en zou deze in Europa kunnen beëindigen, zei directeur Hans Kluge van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zondag tegen het Franse persbureau AFP. „Het is aannemelijk dat de regio op weg is naar een soort pandemisch eindspel”, zei Kluge, die schat dat omikron tegen maart 60 procent van de Europeanen heeft besmet.

Adblock test (Why?)


WHO: Europa nadert mogelijk einde pandemie - Reformatorisch Dagblad
Read More

'Einde pandemie in zicht, Covid-19 wordt als seizoensgriep' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. 'Einde pandemie in zicht, Covid-19 wordt als seizoensgriep'  AD.nl
  2. Ab Osterhaus: 'We gaan langzaam naar de staart van de epidemie'  WNL
  3. WHO: einde pandemie in Europa mogelijk in zicht  NOS op 3
  4. WHO-directeur voorzichtig optimistisch: 'Europa op weg naar einde pandemie'  NU.nl
  5. WHO-directeur voorspelt einde coronapandemie in Europa  Joop
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

'Einde pandemie in zicht, Covid-19 wordt als seizoensgriep' - AD.nl
Read More

Waarom onderzoekers nog zo weinig weten over langdurige covid - MSN

© Aangeboden door NU.nl

Hoewel langdurige covid een nieuwe ziekte is, weten onderzoekers nog altijd meer niet dan wel over de aandoening. Wat maakt langdurige covid zo'n moeilijk te definiëren ziekte? En waarom lukt het maar mondjesmaat om er meer over te weten te komen? NU.nl vroeg het aan twee onderzoekers.

Eigenlijk is langdurige covid niet één ziekte, maar een samenraapsel van klachten. Vermoeidheid is de meest gehoorde klacht, maar ook hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid, vergeetachtigheid en concentratieproblemen komen veel voor. Daarnaast noemen patiënten nog veel andere klachten.

Hoeveel mensen in Nederland lijden aan langdurige covid is niet precies te zeggen, vooral doordat niet altijd duidelijk is of klachten bij langdurige covid horen of misschien een andere oorzaak hebben. "Ik ken bijna niemand die nooit hoofdpijn heeft of nooit moe is. Dat hoeft niet per se langdurige covid te zijn", zegt Anke-Hilse Maitland-van der Zee, hoogleraar Precisiegeneeskunde van Longziekten aan het Amsterdam UMC.

Dat wil absoluut niet zeggen dat zij de klachten niet serieus neemt, maar aantonen dat bepaalde symptomen het gevolg zijn van het coronavirus is volgens haar erg moeilijk. Zo is bijvoorbeeld niet te achterhalen of mensen dezelfde klachten ook hadden gekregen als ze geen COVID-19 hadden gehad - oftewel: "We zullen nooit zeker weten of bepaalde klachten door de COVID-19 veroorzaakt zijn", zegt Maitland-van der Zee.

Tot diep in de cellen

Er zijn symptomen die wel aantoonbaar door het virus veroorzaakt zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld over schade in de longen, hart- en vaatproblemen en bloedstollingen. Deze klachten komen vooral voor bij ex-COVID-19-patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen, terwijl de grote meerderheid van de langdurigecovidpatiënten thuis een milde coronabesmetting heeft doorgemaakt.

Hoe het komt dat sommige mensen langdurig klachten blijven houden en andere niet, weten wetenschappers niet. Wel zijn er enkele theorieën. Een daarvan is dat het lichaam het virus nog niet helemaal heeft opgeruimd en dat virusdeeltjes nog voor langere tijd tot diep in cellen van organen aanwezig blijven. Dit proces zorgt er mogelijk voor dat mensen maandenlang klachten blijven houden terwijl de infectie al voorbij is. Dat suggereren wetenschappers in een voorpublicatie van een studie die begin dit jaar verscheen in Nature.

In dat geval zouden die virusdeeltjes te vinden moeten zijn in Nederlandse patiënten met langdurige covid, dacht Menno de Jong, hoogleraar Klinische Virologie en langdurigecovidonderzoeker aan het Amsterdam UMC. Maar in de neus, keel of ontlasting - "daar waar je de sporen van het virus zou verwachten" - vond hij daarvan in zijn onderzoeken niets terug. Daarmee is de theorie nog niet uit te sluiten, want hij heeft niet in weefsels kunnen kijken. "Maar het maakt het wel minder waarschijnlijk dat dit een grote rol speelt", zegt hij.

Het lichaam dat blijft doorvechten

Een tweede theorie is dat het lichaam een te hevige en langdurige immuunreactie geeft op het virus. "Het lichaam blijft als het ware doorvechten, ook als het virus al weg is. Daar word je heel erg moe van en we denken dat een deel van de mensen hierdoor klachten blijft houden", zegt Maitland-van der Zee.

Wat volgens De Jong vaststaat is dat langdurige covid niet één generieke oorzaak heeft. "Voor een deel zal er zeker een biologische oorzaak zijn, maar langdurige covid kan bij een deel van de mensen ook een mentale oorzaak hebben", zegt hij. Zo zou het goed mogelijk kunnen zijn dat een deel van de mensen een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelt na een heftige corona-infectie. Ook depressiviteit is een veel gehoorde klacht bij langdurige covid. Bij anderen kunnen de problemen zowel fysiek als psychisch zijn.

Langdurige covid is in elk geval geen chronische infectie zoals een koortslip, stellen de onderzoekers. Dat betekent dat mensen met langdurige covid de corona-infectie zelf dus al achter de rug hebben.

Groepen van elkaar onderscheiden

Omdat langdurige covid een mengelmoes van klachten en waarschijnlijk ook oorzaken is, is het volgens de onderzoekers noodzakelijk om subgroepen van elkaar te onderscheiden. Verschillende oorzaken vergen ook verschillende behandelingen. Mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met traplopen kunnen dan ergo- of fysiotherapie krijgen, terwijl anderen meer gebaat zijn bij medicijnen of psychische hulp. Eén gerichte behandeling gericht op langdurige covid is er op dit moment in elk geval niet.

"Het goede nieuws is dat heel veel langdurigecovidpatiënten er weer gezond uitkomen", zegt Maitland-van der Zee. Uit Nederlands onderzoek van onder anderen De Jong dat in mei vorig jaar verscheen, bleek dat ongeveer 30 procent van de mensen die thuis een milde corona-infectie doormaakten na drie maanden nog één of meer klachten had. Na verloop van tijd herstelden de meeste mensen. Zo had na negen maanden nog 20 procent klachten. Na een jaar was dit afgenomen tot 10 procent.

Of een COVID-19-vaccinatie, waaronder de boosterprik, ervoor kan zorgen dat mensen met langdurige covid sneller genezen is niet duidelijk. Verschillende onderzoeken spreken elkaar daarin tegen, aldus De Jong. "Binnen een grote groep patiënten in Amsterdam die wij al langere tijd volgen, lijkt er in ieder geval geen sprake van een gunstig effect van vaccinatie", zegt hij. Andersom verkleint vaccinatie wel het risico op langdurige covid, doordat de kans op een ernstige besmetting afneemt met de prik.

Wat doet omikron met langdurige covid?

Tot slot is het nog de vraag wat de omikronvariant gaat doen met langdurige covid. Op dit moment is daar nog geen zinnig woord over te zeggen, doordat er sinds de mutant opdook in West-Europa nog geen drie maanden verstreken zijn.

"Omdat omikron minder ernstig lijkt te zijn, zou je verwachten dat het risico op langdurige covid kleiner gaat zijn. Maar gezien de grote aantallen infecties kan een klein risico zich nog altijd vertalen naar heel veel mensen met langdurige klachten", zegt De Jong. Volgens Maitland-van der Zee is het ook zomaar mogelijk dat de nieuwe variant de kennis over langdurige covid weer overhoop gooit. "We kennen deze ziekte pas een jaar hè, en ze verandert nog steeds."

Adblock test (Why?)


Waarom onderzoekers nog zo weinig weten over langdurige covid - MSN
Read More

Sunday, January 23, 2022

Waarom onderzoekers nog zo weinig weten over langdurige covid - NU.nl

Hoewel langdurige covid een nieuwe ziekte is, weten onderzoekers nog altijd meer niet dan wel over de aandoening. Wat maakt langdurige covid zo'n moeilijk te definiëren ziekte? En waarom lukt het maar mondjesmaat om er meer over te weten te komen? NU.nl vroeg het aan twee onderzoekers.

Eigenlijk is langdurige covid niet één ziekte, maar een samenraapsel van klachten. Vermoeidheid is de meest gehoorde klacht, maar ook hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid, vergeetachtigheid en concentratieproblemen komen veel voor. Daarnaast noemen patiënten nog veel andere klachten.

Hoeveel mensen in Nederland lijden aan langdurige covid is niet precies te zeggen, vooral doordat niet altijd duidelijk is of klachten bij langdurige covid horen of misschien een andere oorzaak hebben. "Ik ken bijna niemand die nooit hoofdpijn heeft of nooit moe is. Dat hoeft niet per se langdurige covid te zijn", zegt Anke-Hilse Maitland-van der Zee, hoogleraar Precisiegeneeskunde van Longziekten aan het Amsterdam UMC.

Dat wil absoluut niet zeggen dat zij de klachten niet serieus neemt, maar aantonen dat bepaalde symptomen het gevolg zijn van het coronavirus is volgens haar erg moeilijk. Zo is bijvoorbeeld niet te achterhalen of mensen dezelfde klachten ook hadden gekregen als ze geen COVID-19 hadden gehad - oftewel: "We zullen nooit zeker weten of bepaalde klachten door de COVID-19 veroorzaakt zijn", zegt Maitland-van der Zee.

Tot diep in de cellen

Er zijn symptomen die wel aantoonbaar door het virus veroorzaakt zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld over schade in de longen, hart- en vaatproblemen en bloedstollingen. Deze klachten komen vooral voor bij ex-COVID-19-patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen, terwijl de grote meerderheid van de langdurigecovidpatiënten thuis een milde coronabesmetting heeft doorgemaakt.

Hoe het komt dat sommige mensen langdurig klachten blijven houden en andere niet, weten wetenschappers niet. Wel zijn er enkele theorieën. Een daarvan is dat het lichaam het virus nog niet helemaal heeft opgeruimd en dat virusdeeltjes nog voor langere tijd tot diep in cellen van organen aanwezig blijven. Dit proces zorgt er mogelijk voor dat mensen maandenlang klachten blijven houden terwijl de infectie al voorbij is. Dat suggereren wetenschappers in een voorpublicatie van een studie die begin dit jaar verscheen in Nature.

In dat geval zouden die virusdeeltjes te vinden moeten zijn in Nederlandse patiënten met langdurige covid, dacht Menno de Jong, hoogleraar Klinische Virologie en langdurigecovidonderzoeker aan het Amsterdam UMC. Maar in de neus, keel of ontlasting - "daar waar je de sporen van het virus zou verwachten" - vond hij daarvan in zijn onderzoeken niets terug. Daarmee is de theorie nog niet uit te sluiten, want hij heeft niet in weefsels kunnen kijken. "Maar het maakt het wel minder waarschijnlijk dat dit een grote rol speelt", zegt hij.

Het lichaam dat blijft doorvechten

Een tweede theorie is dat het lichaam een te hevige en langdurige immuunreactie geeft op het virus. "Het lichaam blijft als het ware doorvechten, ook als het virus al weg is. Daar word je heel erg moe van en we denken dat een deel van de mensen hierdoor klachten blijft houden", zegt Maitland-van der Zee.

Wat volgens De Jong vaststaat is dat langdurige covid niet één generieke oorzaak heeft. "Voor een deel zal er zeker een biologische oorzaak zijn, maar langdurige covid kan bij een deel van de mensen ook een mentale oorzaak hebben", zegt hij. Zo zou het goed mogelijk kunnen zijn dat een deel van de mensen een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelt na een heftige corona-infectie. Ook depressiviteit is een veel gehoorde klacht bij langdurige covid. Bij anderen kunnen de problemen zowel fysiek als psychisch zijn.

Langdurige covid is in elk geval geen chronische infectie zoals een koortslip, stellen de onderzoekers. Dat betekent dat mensen met langdurige covid de corona-infectie zelf dus al achter de rug hebben.

Groepen van elkaar onderscheiden

Omdat langdurige covid een mengelmoes van klachten en waarschijnlijk ook oorzaken is, is het volgens de onderzoekers noodzakelijk om subgroepen van elkaar te onderscheiden. Verschillende oorzaken vergen ook verschillende behandelingen. Mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met traplopen kunnen dan ergo- of fysiotherapie krijgen, terwijl anderen meer gebaat zijn bij medicijnen of psychische hulp. Eén gerichte behandeling gericht op langdurige covid is er op dit moment in elk geval niet.

"Het goede nieuws is dat heel veel langdurigecovidpatiënten er weer gezond uitkomen", zegt Maitland-van der Zee. Uit Nederlands onderzoek van onder anderen De Jong dat in mei vorig jaar verscheen, bleek dat ongeveer 30 procent van de mensen die thuis een milde corona-infectie doormaakten na drie maanden nog één of meer klachten had. Na verloop van tijd herstelden de meeste mensen. Zo had na negen maanden nog 20 procent klachten. Na een jaar was dit afgenomen tot 10 procent.

Of een COVID-19-vaccinatie, waaronder de boosterprik, ervoor kan zorgen dat mensen met langdurige covid sneller genezen is niet duidelijk. Verschillende onderzoeken spreken elkaar daarin tegen, aldus De Jong. "Binnen een grote groep patiënten in Amsterdam die wij al langere tijd volgen, lijkt er in ieder geval geen sprake van een gunstig effect van vaccinatie", zegt hij. Andersom verkleint vaccinatie wel het risico op langdurige covid, doordat de kans op een ernstige besmetting afneemt met de prik.

Tienduizenden Nederlanders met langdurige covid krijgen fysiotherapie om van hun klachten af te komen.

Tienduizenden Nederlanders met langdurige covid krijgen fysiotherapie om van hun klachten af te komen.

Tienduizenden Nederlanders met langdurige covid krijgen fysiotherapie om van hun klachten af te komen.

Foto: ANP

Wat doet omikron met langdurige covid?

Tot slot is het nog de vraag wat de omikronvariant gaat doen met langdurige covid. Op dit moment is daar nog geen zinnig woord over te zeggen, doordat er sinds de mutant opdook in West-Europa nog geen drie maanden verstreken zijn.

"Omdat omikron minder ernstig lijkt te zijn, zou je verwachten dat het risico op langdurige covid kleiner gaat zijn. Maar gezien de grote aantallen infecties kan een klein risico zich nog altijd vertalen naar heel veel mensen met langdurige klachten", zegt De Jong. Volgens Maitland-van der Zee is het ook zomaar mogelijk dat de nieuwe variant de kennis over langdurige covid weer overhoop gooit. "We kennen deze ziekte pas een jaar hè, en ze verandert nog steeds."

Adblock test (Why?)


Waarom onderzoekers nog zo weinig weten over langdurige covid - NU.nl
Read More

Saturday, January 22, 2022

Wetenschappers transplanteren succesvol twee varkensnieren in een mens - Scientias

Voor de wereld van morgen

Adblock test (Why?)


Wetenschappers transplanteren succesvol twee varkensnieren in een mens - Scientias
Read More

'Pandemiebrein' bestaat echt: dit zijn symptomen van veranderingen in de hersenen - LINDA.

Neuro-inflammatie wordt geassocieerd met stemmingsstoornissen zoals depressie. Ook vermoeidheid, hersenmist en andere psychologische verschijnselen zijn mogelijke symptomen.

Symptomen

Harvard Medical School deed onderzoek naar de hersenen van gezonde, niet-besmette individuen voor (57 personen) én na (15 personen) de lockdown in Massachusetts. Hun leeftijden zijn niet bekendgemaakt. Om te beginnen gaf het team een vragenlijst af waarop de deelnemer zijn mentale en fysieke gezondheid kon evalueren tijdens de pandemie. Gevolgd door een hersenscan om de markers van neuro-inflammatie te identificeren.

En wat blijkt? Deelnemers rapporteerden meer problemen met hun mentale en fysieke gezondheid na de lockdown. Zo liet 54% weten last te hebben van stemmingsveranderingen, 36% voelde zich mentaal uitgeput, 27% voelde zich fysiek uitgeput en 18% gaf aan concentratieproblemen te ervaren.

In het kort laat het zien dat pandemie-gerelateerde verstoringen van lifestyle indirecte consequenties hebben op het brein. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe dit er op de lange termijn uitziet.

Psychische stoornis

Eerder liet de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie al weten dat de lockdown ‘psychische schade bij jongvolwassenen aanrichtte’. “De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden mensen ziek”, vertelde voorzitter Elnathan Prinsen aan Trouw.

Volgens hem hebben kinder- en jeugdpsychiaters het door de lockdown drukker. Ook melden studenten vaker gevoelens als angst, somberheid, stress, onmacht en eenzaamheid. “Serieuze problemen die richting een psychische stoornis gaan”, concludeert Prinsen.

Thumbnail voor Kwetsbare jongeren drinken meer alcohol en blowen vaker sinds de pandemieLees ookKwetsbare jongeren drinken meer alcohol en blowen vaker sinds de pandemie

Adblock test (Why?)


'Pandemiebrein' bestaat echt: dit zijn symptomen van veranderingen in de hersenen - LINDA.
Read More

Friday, January 21, 2022

Antibioticaresistentie nu belangrijke doodsoorzaak wereldwijd – Wel.nl - Welingelichte Kringen

Antibioticaresistentie vormt nu een belangrijke bedreiging voor de volksgezondheid, waarschuwen wetenschappers. Er overlijden dagelijks 3.500 mensen aan.

Meer dan 1,2 miljoen mensen overleden in 2019 als een direct gevolg van een antibioticaresistente bacteriële infectie. Dat blijkt uit een grote studie die in The Lancet verscheen. Vele honderdduizenden sterfgevallen worden veroorzaakt door voorheen prima behandelbare infecties, die nu resistent zijn geworden voor antibiotica.

"Deze nieuwe data onthullen de werkelijke schaal van antibioticaresistentie wereldwijd en zijn een duidelijk signaal dat we nu in actie moeten komen om deze bedreiging te bestrijden," zegt onderzoeker professor Chris Murray van de University of Washington in Britse krant The Guardian.

De analyse wijst uit dat antibioticaresistentie in 2019 direct verantwoordelijk was voor 1,27 miljoen doden wereldwijd en dat er nog eens bijna 5 miljoen overlijdens indirect mee geassocieerd kunnen worden. Ter vergelijking: Hiv en malaria hebben naar schatting respectievelijk 860.000 en 640.000 overlijdens veroorzaakt in dat jaar.

Vooral kinderen hebben een verhoogd risico om te sterven aan de gevolgen van antibioticaresistentie. Een op de vijf doden betrof kinderen onder de vijf jaar.

Adblock test (Why?)


Antibioticaresistentie nu belangrijke doodsoorzaak wereldwijd – Wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

Oei: nog geen 5 op de 10 vrouwen laten een uitstrijkje maken - Libelle

Maar gelukkig zijn er ook alternatieven.

Minder dan de helft

Minder dan 5 op de 10 vrouwen in de leeftijdsgroep 30-60 jaar die een uitnodiging krijgen, laten een uitstrijkje maken, blijkt uit de cijfers van het meest recente bevolkingsonderzoek. Jaarlijks krijgen zo’n 800 vrouwen baarmoederhalskanker en overlijden er maar liefst 200. Toch neemt het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek af. Waar eerder nog 6 op de 10 vrouwen een uitstrijkje lieten maken, waren dat er in 2020 nog geen 5 op de 10. Sterker nog, in de categorie 30 tot 35 jaar was het zelfs minder dan 40%. En dat terwijl je ook als jonge vrouw het risico loopt om baarmoederhalskanker te krijgen, weet Susan (31).

Drempel verlagen

Verschillende organisaties proberen de drempel naar de huisarts te verlagen en vrouwen aan te moedigen om toch dat uitstrijkje te laten maken. Zo komt KWF met de campagne ‘De afspraak die je niet wil missen’ en heeft Stichting Olijf een Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek in het leven geroepen, van 17 tot en met 23 januari.

HPV-virus

Baarmoederhalskanker wordt meestal veroorzaakt door een infectie met het HPV-virus. Maar liefst 80% van de mensen wereldwijd raakt hiermee besmet. Het virus kan worden overgedragen via seksueel contact, óók bij enkel huidcontact. Ook mannen kunnen het virus krijgen en overdragen. Meestal ruimt het lichaam het virus vanzelf op, maar gebeurt dat niet en blijf je langer besmet, dan heb je een grote kans op baarmoederhalskanker, schaamlipkanker, anuskanker of keelkanker.

Wel of geen klachten

Iets waar je op tijd bij wil zijn, dus. Daarom is een uitstrijkje van levensbelang. Ook als er geen klachten zijn, ben je er vaak nog hartstikke vroeg bij en is baarmoederhalskanker nog goed behandelbaar. Bij klachten zoals bloedverlies tussen menstruaties door of na het vrijen, of afscheiding die er anders uitziet dan normaal, is een uitstrijkje ook zeker nodig. Buiten de vijfjaarlijkse bevolkingsonderzoeken kun je hiervoor tussendoor een afspraak maken bij je huisarts.

Alternatief: de zelftest

Kortom, uitstrijkjes zijn hartstikke nodig en nuttig. Dat weten veel vrouwen wel. Wat weerhoudt velen van ons dan toch om te gaan? Er heerst nog altijd veel gêne en angst rondom het uitstrijkje. Gelukkig zijn daar oplossingen voor. Voor vrouwen die het vervelend vinden om bij de huisarts een uitstrijkje te laten maken, bestaat er een HPV-zelftest. Deze checkt enkel op de aanwezigheid van het virus. Na het thuis afnemen van de test, stuur je deze op naar het laboratorium, waar het wordt gecheckt op HPV. Blijkt daaruit dat je het virus hebt? Dan volgt verder onderzoek. Gelukkig hebben 9 op de 10 vrouwen het HPV-virus niet en ben je na je zelfafname klaar.

HPV-vaccinatie

Ook is er de HPV-vaccinatie. Het HPV-vaccin werkt het best als je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens vanaf 2022 een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 10 jaar worden. Zij krijgen dan 2 keer een vaccinatie. Na een halfjaar krijgen ze een uitnodiging voor de tweede (laatste) prik. Jongens en meisjes van 15 tot 18 jaar hebben 3 prikken nodig voor een goede bescherming.

Is dat dan een oplossing voor vrouwen die bang zijn voor het uitstrijkje? Dat niet. Een vaccin beschermt nooit voor 100%, daarom is het belangrijk om alsnog deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Wel verkleint het vaccin de kans op besmetting met het HPV-virus en kan het dus vele vervelende onderzoeken voor zijn.

Bron: RIVM, RIVM, Olijf.

Adblock test (Why?)


Oei: nog geen 5 op de 10 vrouwen laten een uitstrijkje maken - Libelle
Read More

Thursday, January 20, 2022

Kans op MIS-C is volgens Gezondheidsraad kleiner als kind al corona heeft gehad - NOS op 3

Kinderen die al een corona-infectie hebben gehad lopen volgens de Gezondheidsraad een nog kleiner risico om ernstig ziek te worden na een nieuwe besmetting. Dan gaat het met name om een kleinere kans om de zeldzame maar ernstige ontstekingsziekte MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome Children) te krijgen. Dit staat in een update van het vaccinatie-advies voor kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar.

In december werd in het advies nog geen onderscheid gemaakt tussen kinderen die wel en niet corona hebben gehad. Maar de Gezondheidsraad stelt nu alsnog voor dat ouders - die nu voor de keuze staan of ze hun kind wel of niet vaccineren - wel degelijk rekening houden met dit verschil.

"Want kinderen bij wie een PCR-test heeft uitgewezen dat zij covid-19 hadden, zijn door hun afweer beschermd tegen MIS-C. Zij hoeven zich dus niet om deze reden te laten vaccineren", zegt Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad.

'Nu al twee derde van kinderen besmet'

Eerder berekenden de deskundigen van de Gezondheidsraad dat van de 1,2 miljoen 5- tot 11-jarigen ongeveer de helft al corona heeft gehad. Met een kans van 1 op de 4000 om als ongevaccineerde MIS-C te krijgen zouden 150 kinderen deze aandoening moeten oplopen, als zij niet gevaccineerd worden.

Door de opkomst van de uiterst besmettelijke omikronvariant denkt het RIVM nu dat al twee derde (800.000 kinderen) van de jonge kinderen in Nederland besmet is. Daarom is de verwachting dat de afgelopen maand al rond de 50 (ongevaccineerde) kinderen MIS-C hebben opgelopen of zullen krijgen.

Adblock test (Why?)


Kans op MIS-C is volgens Gezondheidsraad kleiner als kind al corona heeft gehad - NOS op 3
Read More

Onbehandelbare bacteriële infecties nu dodelijker dan hiv of malaria - Joop


Antibioticaresistentie vormt een groot gevaar voor de wereldwijde volksgezondheid. Er overlijden inmiddels meer mensen aan bacteriële infecties die niet met antibiotica behandeld kunnen worden, dan aan hiv of malaria. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet.

In 2019 overleden er zeker 1,27 miljoen mensen als gevolg van een infectie met antibioticaresistente bacteriën. Het gaat om infecties die voorheen gewoon te behandelen waren. De onderzoekers spreken dan ook van “een van de grootste uitdagingen voor de mensheid”. De verwachting is dat het aantal doden de komende decennia pijlsnel zal oplopen.

De gevolgen van de antibioticaresistentie zijn nu het meest zichtbaar in sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië, maar ook in West-Europa overleden in 2019 meer dan 50.000 mensen als gevolg van infecties die niet meer met antibiotica zijn te behandelen.

De wetenschappers dringen aan op meer preventie, bijvoorbeeld door betere toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Daarnaast is het ook zaak om verstandiger om te gaan met antibiotica en meer te investeren in nieuwe geneesmiddelen.

Adblock test (Why?)


Onbehandelbare bacteriële infecties nu dodelijker dan hiv of malaria - Joop
Read More

Gezondheidsraad: 'Vaccinatie tegen omikronvariant ook zinvol bij kinderen' - Hartvannederland.nl

Adblock test (Why?)


Gezondheidsraad: 'Vaccinatie tegen omikronvariant ook zinvol bij kinderen' - Hartvannederland.nl
Read More

Nocebo-effect verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de nare bijwerkingen na coronaprik - Scientias

Voor de wereld van morgen

Adblock test (Why?)


Nocebo-effect verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de nare bijwerkingen na coronaprik - Scientias
Read More

Wednesday, January 19, 2022

Kans op MIS-C is volgens Gezondheidsraad kleiner als kind al corona heeft gehad - NOS op 3

Kinderen die al een corona-infectie hebben gehad lopen volgens de Gezondheidsraad een nog kleiner risico om ernstig ziek te worden na een nieuwe besmetting. Dan gaat het met name om een kleinere kans om de zeldzame maar ernstige ontstekingsziekte MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome Children) te krijgen. Dit staat in een update van het vaccinatie-advies voor kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar.

In december werd in het advies nog geen onderscheid gemaakt tussen kinderen die wel en niet corona hebben gehad. Maar de Gezondheidsraad stelt nu alsnog voor dat ouders - die nu voor de keuze staan of ze hun kind wel of niet vaccineren - wel degelijk rekening houden met dit verschil.

"Want kinderen bij wie een PCR-test heeft uitgewezen dat zij covid-19 hadden, zijn door hun afweer beschermd tegen MIS-C. Zij hoeven zich dus niet om deze reden te laten vaccineren", zegt Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad.

'Nu al twee derde van kinderen besmet'

Eerder berekenden de deskundigen van de Gezondheidsraad dat van de 1,2 miljoen 5- tot 11-jarigen ongeveer de helft al corona heeft gehad. Met een kans van 1 op de 4000 om als ongevaccineerde MIS-C te krijgen zouden 150 kinderen deze aandoening moeten oplopen, als zij niet gevaccineerd worden.

Door de opkomst van de uiterst besmettelijke omikronvariant denkt het RIVM nu dat al twee derde (800.000 kinderen) van de jonge kinderen in Nederland besmet is. Daarom is de verwachting dat de afgelopen maand al rond de 50 (ongevaccineerde) kinderen MIS-C hebben opgelopen of zullen krijgen.

Adblock test (Why?)


Kans op MIS-C is volgens Gezondheidsraad kleiner als kind al corona heeft gehad - NOS op 3
Read More

Bijwerking vaccins vaak door placebo-effect - Reformatorisch Dagblad

[unable to retrieve full-text content]

Bijwerking vaccins vaak door placebo-effect  Reformatorisch Dagblad
Bijwerking vaccins vaak door placebo-effect - Reformatorisch Dagblad
Read More

Ex-coronapatiënt Ernst hield fors litteken over aan ic-opname en hij is niet de enige - BD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Ex-coronapatiënt Ernst hield fors litteken over aan ic-opname en hij is niet de enige  BD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Ex-coronapatiënt Ernst hield fors litteken over aan ic-opname en hij is niet de enige - BD.nl
Read More

Tuesday, January 18, 2022

Ook laatste veehouder krijgt ongelijk over MKZ-ruiming - NieuweOogst.nu

Het vee van een veehouder in het Gelderse Kootwijkerbroek mocht tijdens de mond-en-klauwzeercrisis (MKZ) in 2001 preventief worden geruimd. Dat blijkt dinsdag uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

De zaak was aangespannen door een veehouder die in een eerdere uitspraak in 2020 over de kwestie niet was meegenomen. Met deze uitspraak is de kwestie rond het preventief ruimen van tienduizenden dieren in het Gelderse dorp nu definitief voorbij. Vanwege de lange duur van de procedure heeft de boer wel recht op een vergoeding voor immateriële schade van zo'n 14.000 euro.

Volgens het laatste CBb-oordeel is het terecht dat de minister zich bij de ruiming baseerde op labuitslagen van positief op MKZ geteste dieren van een bedrijf in de buurt van het bedrijf van de veehouder. Het ruimen van de dieren van de veehouder was daarmee geen disproportionele maatregel.

Laatste strohalm

Tijdens de zitting vorig jaar over deze zaak werden vraagtekens gezet bij de testuitslagen. Zo zouden monsters zijn kwijtgeraakt en fouten gemaakt. Boeren in Kootwijkerbroek hoopten via deze laatste strohalm alsnog hun gelijk te krijgen. Zij hebben altijd geroepen dat het ruimen van de dieren onterecht was. Zo is er bij de boeren nog altijd grote twijfel of er wel MKZ onder de dieren in het dorp heerste.

Al in 2020 werden de juridische procedures rond de MKZ-crisis in het Gelderse dorp beëindigd. Dat gebeurde nadat het CBb de labuitslagen als juist had aanvaard. Dit werd op de laatste zitting vorig jaar ook aangegeven. De geuite twijfel daarover tijdens de laatste zitting was te laat en daarmee houdt het CBb geen rekening.

Adblock test (Why?)


Ook laatste veehouder krijgt ongelijk over MKZ-ruiming - NieuweOogst.nu
Read More

Ex-coronapatiënt Ernst hield fors litteken over aan ic-opname en hij is niet de enige - BN DeStem

[unable to retrieve full-text content]

Ex-coronapatiënt Ernst hield fors litteken over aan ic-opname en hij is niet de enige  BN DeStemHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Ex-coronapatiënt Ernst hield fors litteken over aan ic-opname en hij is niet de enige - BN DeStem
Read More

Ex-coronapatiënt Ernst hield fors litteken over aan ic-opname en hij is niet de enige - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Ex-coronapatiënt Ernst hield fors litteken over aan ic-opname en hij is niet de enige  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Ex-coronapatiënt Ernst hield fors litteken over aan ic-opname en hij is niet de enige - AD.nl
Read More

Kinderen en omikron: UMC Utrecht doet onderzoek naar verspreiding - EditieNL

Een uitbraak in de klas van de 11-jarige Iza zorgde voor een lange quarantaineperiode voor het gezin van moeder Judith van den Bulk. Een voor een raakten alle kinderen in het gezin besmet. "Eerst kreeg Iza corona. Heel veel kinderen in haar klas hadden het", vertelt Judith aan EditieNL. "Daarna kreeg de middelste het, van negen jaar oud, en tot slot kreeg ook de jongste dochter van zeven jaar het. Gelukkig zijn ze er allemaal niet echt ziek van geworden."

Judith stelde bij de eerste besmetting regels in. "Lopen in huis mocht alleen met een mondkapje en degene met corona moest een eigen badkamer gebruiken. Het heeft allemaal niet geholpen. We moesten echt lang in quarantaine." Na 22 dagen kwamen ze er weer uit. In die periode raakten Judith en haar man niet besmet.

Onderzoek naar verspreiding

Het virus verspreidde zich dus snel in het gezin, al bleven de ouders buiten schot. Om meer inzicht te krijgen over de verspreiding van de omikronvariant binnen gezinnen en het effect van vaccineren, wil het UMC Utrecht daar meer onderzoek naar doen.

"We zoeken honderd gezinnen", zegt epidemioloog en kinderarts Patricia Bruijning. "We hebben daarvoor gekozen, omdat we de rol van kinderen in de verspreiding van corona beter willen bekijken. Voor de toekomst maakt dat heel erg uit, want stel dat het niet heel erg verspreidt via kinderen dan zou dat ook een effect hebben op maatregelen zoals de scholensluiting."

In het onderzoek wordt dagelijks gemeten welke klachten er zijn. Er worden monsters afgenomen om te kijken of er virus is en hoeveel. "Dan kunnen we kijken hoe het zich in het gezin verspreid heeft", zegt Bruijning. Die informatie kan de artsen een hoop vertellen: hoe besmettelijk het virus is, of vaccineren nog effect heeft en of maatregelen in huis nut hebben. "Uit eerder onderzoek van ons blijkt dat als het virus eenmaal in huis is, er bijna geen ontkomen meer aan is. Ik denk dat dat nu wat anders is, omdat er meer getest kan worden en er ook zelftesten zijn."

Adblock test (Why?)


Kinderen en omikron: UMC Utrecht doet onderzoek naar verspreiding - EditieNL
Read More

Kinderen uitgenodigd voor vaccinatie, dit zijn de voor- en nadelen - NOS

  • Beschermt veelal tegen ernstig verloop

Als kinderen corona krijgen is ziektebeeld vaak een stuk milder dan bij volwassenen. Vaak is het vergelijkbaar met een verkoudheid, in veel gevallen is er zelfs niets van te merken. Toch kunnen kinderen ook in het ziekenhuis belanden na een infectie. Vaccinatie beperkt de kans op ernstige coronaklachten met 90 procent bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud.

  • Kan verspreiding van omikron beperken

Vaccinatie van kinderen kan helpen de omikrongolf te beperken. Dit kan leiden tot minder ziekenhuisopnames en minder lesuitval. Ook worden gezinsleden en kwetsbare personen in de omgeving van het kind beter beschermd.

De kans op besmetting wordt door het RIVM in de eerste maanden na vaccinatie ongeveer twee derde lager geschat. Net als bij volwassenen wordt verwacht dat bescherming tegen infectie op de langere termijn afneemt.

"Baat het niet, dan schaadt het niet", concludeert Sanders over de voordelen. "Door vaccinatie kun je MIS-C voorkomen. Je beperkt ziekenhuisopname met 90 procent en kunt gezinsleden beter beschermen. De bijwerkingen duren bovendien kort."

De nadelen van vaccinatie

  • Bijwerkingen

Kinderen krijgen een aangepaste, lagere dosering van het Pfizer-vaccin. Net als volwassenen krijgen ze twee prikken.

De bijwerkingen zijn volgens de Gezondheidsraad mild tot matig en worden net als bij volwassenen vaker gezien na de tweede dosis. Het gaat grotendeels om pijn op de prikplek (74 procent gemeld), koorts (7 procent), vermoeidheid (39 procent) en hoofdpijn (28 procent).

Een heel zeldzame bijwerking is myocarditis. Dat is een ontsteking van de hartspier. Het risico daarop acht de Gezondheidsraad zeer klein, kleiner dan de kans op MIS-C. Internationaal zijn er ook nog geen gevallen van myocarditis geconstateerd na vaccinatie bij kinderen van 5 tot 11, zegt de Gezondheidsraad. In onder meer de VS, Canada en Israël zijn al miljoenen kinderen uit die leeftijdsgroep ingeënt.

Net als bij volwassenen is er nog weinig bekend over de langetermijneffecten van vaccinatie. "Als er consequenties zijn, dan zie je dat in de eerste weken na vaccinatie", zegt Sanders van het RIVM. "We blijven het in de gaten houden, maar historisch gezien is er niets bekend over bijwerkingen van andere vaccins op de lange termijn." De verwachting is nu dus ook dat die langetermijnbijwerkingen er niet zijn.

  • Directe nut voor kind is beperkt

Naar schatting heeft een derde tot twee derde van alle kinderen tot 11 jaar inmiddels corona gehad. Hierdoor hebben ze al enige immuniteit opgebouwd. Als een kind corona al heeft doorstaan en daar geen grote nadelige effecten van heeft ondervonden, is de kans op ernstige bijwerkingen erg klein. MIS-C is bijvoorbeeld vooralsnog alleen waargenomen bij kinderen die voor het eerst corona krijgen.

"De kans op ernstige klachten door corona is bij een kind bovendien klein. MIS-C is zeldzaam en ziekenhuisopnames komen ook beperkt voor. Ook na vaccinatie is er bovendien een kans dat een kind opnieuw besmet raakt", somt Sanders op.

Een vaccinatie helpt bovendien niet morgen al. Als een kind geprikt wordt duurt het nog twee weken voordat het vaccin op volledige kracht is. Daardoor draagt een vaccinatie niet meteen bij aan het terugdringen van de huidige omikrongolf.

Adblock test (Why?)


Kinderen uitgenodigd voor vaccinatie, dit zijn de voor- en nadelen - NOS
Read More

5- tot 11-jarigen vanaf vandaag uitgenodigd voor coronaprik - RTL Nieuws

Bijna de helft van de ouders van kinderen onder de 12 is 'waarschijnlijk of zeker bereid' om de kinderen te laten vaccineren, blijkt uit een enquête die het RIVM eind november hield. Er is geen landelijke richtlijn, een coronavaccinatie is voor jonge kinderen dan ook niet verplicht.

Omdat veel ouders twijfelen, leggen we in deze video de voors en tegens van een coronavaccin voor jonge kinderen uit: 

De Gezondheidsraad had in december geadviseerd om 5- tot en met 11-jarigen te vaccineren. Bij de meeste kinderen zal een coronabesmetting 'zeer mild' verlopen, maar een kleine groep kan zo ziek worden dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Epidemioloog Patricia Bruijning zegt het volgende over de kans voor jonge kinderen om opgenomen te worden vanwege een coronabesmetting: "De risico's zijn heel erg klein, maar niet nul."

Over eventuele gevaren van het vaccin zegt Bruijning zich geen zorgen te maken. Zij verwacht dat jonge kinderen dezelfde bijwerkingen kunnen ondervinden als volwassenen, maar voorziet geen andere gevaren. 

Geen gevolgen voor ongevaccineerde kinderen

Kinderen die geen coronaprik krijgen, mogen daar geen gevolgen van ondervinden. Ze moeten bijvoorbeeld gewoon naar school kunnen gaan, benadrukt de Gezondheidsraad.

Ouders die hun kind willen laten vaccineren, kunnen telefonisch een afspraak maken. Alle kinderen van hetzelfde gezin kunnen dan tegelijkertijd geprikt worden. Op de vaccinatielocaties van de GGD's worden aparte 'kinderstraten' neergezet. "Vaccineerders nemen extra tijd voor de kinderen, bieden extra zorg. Hun ouders zijn er bij, dat moet allemaal op een rustige manier", liet een woordvoerder van de GGD eerder weten.

Kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen nu al worden gevaccineerd. Zij hebben een medische aandoening, zoals ernstige astma, een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom. Daardoor lopen zij bij een coronabesmetting mogelijk meer gevaar.

Het ministerie van Volksgezondheid schat dat het in totaal om ongeveer 8000 kinderen van die leeftijden gaat, van wie ongeveer duizend tot nu toe zijn gevaccineerd.

'Kinderdosis' van Pfizer/BioNTech

Bij kwetsbare kinderen zitten er vier weken tussen de eerste en tweede prik. Bij niet-kwetsbare kinderen wordt de tweede prik na acht weken gegeven. Kinderen van 0 tot en met 4 jaar kunnen nog niet gevaccineerd worden. De kinderen krijgen een 'kinderdosis' van het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Adblock test (Why?)


5- tot 11-jarigen vanaf vandaag uitgenodigd voor coronaprik - RTL Nieuws
Read More

Monday, January 17, 2022

Eén of zelfs twee weken tussen coronavaccin en ander vaccin: waarom is dat? - RTL Nieuws

Twee weken moet er tussen een 'andere' vaccinatie zitten en een coronavaccinatie, zo laat het RIVM op zijn site weten.

Met 'andere' vaccinaties worden bijvoorbeeld reizigersvaccinaties zoals dtp en het vaccin tegen rabiës (hondsdolheid) bedoeld, of zogenoemde RVP-vaccinaties. RVP staat voor rijksvaccinatieprogramma. Daar vallen vaccinaties onder die mensen vanaf hun kindertijd, op vastgestelde leeftijden, krijgen toegediend tegen ernstige infectieziektes. Denk daarbij aan polio, rode hond, de mazelen, hepatitis en kinkhoest. 

Niet tegelijk  

'Het Covid-19-vaccin wordt in principe niet tegelijk met een ander vaccin toegediend', zo meldt het RIVM. Er zijn volgens het instituut namelijk niet voldoende gegevens beschikbaar over toediening van het een coronavaccin als Pfizer of Moderna, tegelijk met ander vaccin. 'Er wordt daarom geadviseerd om tussen eerst een RVP-vaccin en daarna een Covid-19-vaccinatie minimaal zeven dagen aan te houden.'

Wie eerst een vaccin tegen mazelen of rodehond krijgt, dient zelfs minimaal twee weken interval te hanteren. En wie éérst een coronaprik krijgt, dient twee weken tussen dat vaccin en bijvoorbeeld een RVP-vaccinatie te houden. 

Bijwerkingen

"Die adviezen zijn er vanwege de bijwerkingen", laat Agnes Kant, gezondheidswetenschapper en directeur van bijwerkingencentrum Lareb, weten. "We weten dat er bijwerkingen kunnen zijn, vaak mild, maar omdat de vaccins nog relatief nieuw zijn, willen we zeker weten welke bijwerking bij welk vaccin hoort." Soms komen de bijwerkingen vlak na de prik of na één dag al, soms zitten er een paar dagen tussen de prik en de klachten. 

Als twee verschillende vaccins te dicht op elkaar worden gezet en er bijwerkingen optreden, kan er niet met zekerheid worden gezegd door welke vaccinatie de bijwerkingen zijn veroorzaakt. "Dat is dan te moeilijk om te bepalen", aldus Kant.

Maar het is niet zo dat het gevaarlijk is als er minder tijd tussen de vaccinaties zit, benadrukt de Lareb-directeur. Ook op de site van het RIVM wordt gesteld: 'In geval van een ongeplande vaccinatie is het niet nodig om rekening te houden met een interval met de Covid-19-vaccinatie.'

Zo'n noodvaccinatie kan nodig zijn als iemand bijvoorbeeld per direct op reis moet naar een land waar reizigersvaccinaties voor nodig zijn, of als iemand is gebeten door een hond of kat, waarbij er risico is op tetanus als er geen prik wordt gehaald. Het RIVM benadrukt: 'Een korter interval heeft geen negatief effect op de werkzaamheid van één van de vaccins.'

Griepprik

Voor de griepprik, die veel ouderen krijgen, en de pneumokokkenvaccinatie voor ouderen, geldt dat deze vaccinaties in principe voorrang hebben op de Covid-19-vaccinatie. 'De reden hiervoor is dat deze vaccinaties minder flexibel zijn in te plannen dan een Covid-19-vaccinatie.'

Ook voor meisjes die een HPV-vaccinatie willen halen, is het wijsheid éérst het HPV-vaccin te nemen, en dan (na de geadviseerde twee weken dus) terug te gaan naar de GGD voor het coronavaccin. De HPV-vaccinaties worden namelijk in een beperkt tijdsslot gegeven, zo laat de GGD Gelderland op de site weten. 'Coronavaccinaties worden elke dag gegeven en die afspraak is gemakkelijk te verzetten. Daarom is het belangrijk om de afspraak van de coronavaccinatie te verzetten.'

Bekijk ook: Waarom zou ik een booster halen? Vijf vragen en antwoorden voor twijfelaars

Adblock test (Why?)


Eén of zelfs twee weken tussen coronavaccin en ander vaccin: waarom is dat? - RTL Nieuws
Read More

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...