Rechercher dans ce blog

Monday, July 31, 2023

Noodtoestand in Peru na uitbraak zeldzame ziekte: 'De oorzaak van het syndroom is nog onbekend' - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

  1. Noodtoestand in Peru na uitbraak zeldzame ziekte: 'De oorzaak van het syndroom is nog onbekend'  De Gelderlander
  2. Noodtoestand in Peru na uitbraak zeldzame ziekte: “De oorzaak van het syndroom is nog onbekend voor de wetenschap”  Het Laatste Nieuws
  3. Noodtoestand in Peru na uitbraak zeldzame ziekte: “Het is een vrij zeldzame aandoening en de oorzaak is nog onbekend”  Het Laatste Nieuws
  4. Noodtoestand in Peru na uitbraak zeldzame ziekte: moeten we ons zorgen maken in België? “Het syndroom kan iedereen treffen”  Het Laatste Nieuws
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Noodtoestand in Peru na uitbraak zeldzame ziekte: 'De oorzaak van het syndroom is nog onbekend' - De Gelderlander
Read More

Oud medicijn in een nieuw jasje, mét hogere prijs: hoe kan dat? - NPO Radio 1

Nederlandse cardiologen hebben ontdekt dat een goedkope pil tegen jicht ook werkt om hartinfarcten te voorkomen, maar een internationale farmaceut is met het medicijn aan de haal gegaan en brengt het voor een veel hogere prijs op de markt, zo schrijft de Volkskrant.

Adblock test (Why?)


Oud medicijn in een nieuw jasje, mét hogere prijs: hoe kan dat? - NPO Radio 1
Read More

Condooms zijn 'uit' onder studenten, dus artsen zien extreem veel gonorroe. Toch is er ook goed nieuws - Dagblad van het Noorden

Terwijl de schurftgolf onder studenten in Groningen langzaam afneemt, wint een andere vervelende aandoening aan terrein. Studentenartsen zien ,,extreem veel” gonorroe.

En dat was alweer nummer vier. Huisarts Maarten Goedhart en zijn collega’s van Studentarts in de stad Groningen zien dagelijks ,,opmerkelijk hoge” aantallen patiënten met gonorroe, een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Landelijke cijfers laten zien dat gonorroe sinds vorig jaar aan een opmars bezig is. In de Groningse studentengemeenschap lijkt de soa nog eens extra hard rond te gaan. ,,Exacte cijfers heb ik niet, maar het valt erg op”, zegt de studentenarts. ,,Niet alleen bij mij, maar ook bij mijn collega’s.”

Infecties

De Neisseria gonorrhoeae -bacterie leidt tot infecties van geslachtsdelen. Een veel voorkomende klacht is een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen. Blijft een gonorroe-infectie te lang onbehandeld dan kan dit bij mannen leiden tot ontsteking van bijballen en prostaat en bij vrouwen tot ontsteking van bekken of baarmoeder en verminderde vruchtbaarheid. Gonorroe wordt behandeld met antibiotica.

Goedhart merkt dat voorbehoedsmiddelen minder populair worden onder studenten: ,,Condooms zijn uit, met de opkomst van soa’s als gevolg.” Zijn huisartsenpraktijk begint een campagne om studenten te wijzen op de gevaren van soa’s en waarom condooms cruciaal zijn als bescherming. ,,Gezien de budgetten van studenten is de condoom gewoon het beste voorbehoedsmiddel.”

Als onderdeel van de campagne deelt de Studentarts de komende tijd 4000 condooms uit onder de doelgroep.

Campagne

Gonorroe is na schurft de tweede vervelende aandoening die dit jaar sterk opkomt onder de Groningse studentenpopulatie. Goedhart opende begin dit jaar zelfs een speciaal schurftspreekuur om de vele studenten met schurftklachten te kunnen zien. Om studenten te informeren over wat ze wel en niet moeten doen tegen de schurftmijt begon Goedhart samen met studentenverenigingen in de stad de campagne Fuck Schurft. Zijn indruk is dat schurft de afgelopen maanden iets aan het afnemen is onder de doelgroep. ,,Het is wel zeer de vraag of dit zo blijft, als de studenten elkaar na de vakantie weer op allerlei manier gaan ontmoeten”, zegt de huisarts.

Adblock test (Why?)


Condooms zijn 'uit' onder studenten, dus artsen zien extreem veel gonorroe. Toch is er ook goed nieuws - Dagblad van het Noorden
Read More

Saturday, July 29, 2023

Voeding onder de loep: hoe verslavend is suiker nu echt? - Metronieuws.nl

In de rubriek Voeding onder de loep delen we een wetenschappelijke kijk op voeding en gezondheid. Het internet staat vol met claims over deze twee brede onderwerpen, maar klopt die informatie wel? Met behulp van verschillende experts bieden we duidelijkheid. Met vandaag: hoe verslavend is suiker nu echt?

We krijgen er allemaal veel van binnen: suiker. Maar is suiker echt zo verslavend als ze zeggen? En waarom is veel zoetigheid binnenkrijgen een probleem? Metro sprak erover met Kim Brouwers, diëtist bij het Diabetes Fonds.

Toegevoegde suikers in je voedingspatroon

We krijgen ongemerkt veel toegevoegde suikers binnen, vertelt de diëtist. „Het gaat om ongeveer 20 kilo aan toegevoegde suikers per persoon per jaar. Die suikers komen onder andere uit frisdrank, koek en snoep, maar ook uit producten waarvan je het minder verwacht. Denk aan kant-en-klare kruidenmixen, pastasauzen, soepen, sausjes, broodbeleg… Ook producten die niet zoet zijn, bevatten vaak toegevoegde suikers.”

Toegevoegde suikers zitten volgens Brouwers dan ook vooral in producten die we niet nodig hebben voor onze gezondheid. „Als we dat soort producten nu eens vaker laten staan, dan zou het er een stuk beter voor staan met onze gezondheid. Je kunt deze suikerrijke producten namelijk beter inruilen voor producten waar je lichaam iets aan heeft: groenten en fruit, zuivel, volkoren graanproducten en voldoende water.”

Hoe verslavend is suiker?

Veel Nederlanders krijgen op dagelijkse basis veel suiker binnen. Kunnen we ook stellen dat het verslavend is? Niet helemaal, vertelt Brouwers. „Bij het gebruik van genotsmiddelen als alcohol en drugs zien we dat er een reactie in de hersenen plaatsvindt. Er wordt dopamine aangemaakt, een gelukshormoon dat je een prettig gevoel geeft. Dat zien we ook bij het gebruik van suiker, wat de stimulans geeft om vaker suiker te eten.”

Volgens de diëtist is dat de reden dat we vaak spreken over een suikerverslaving. Toch gaat de term ‘verslaving’ volgens haar niet helemaal op, omdat we bij suiker niet steeds meer van het product nodig hebben om hetzelfde gevoel van euforie te ervaren. Bij andere genotsmiddelen is dat wel zo. „Daarom kunnen we wetenschappelijk gezien suiker niet bestempelen als een verslavend middel. Maar dat neemt niet weg dat het gelukshormoon wordt aangemaakt, en het daarom erg moeilijk is om te stoppen met het eten van zoetigheid. ”

Minder suiker eten: zo doe je dat

Zelf ook je suikerinname onder de loep nemen? Brouwers geeft een aantal tips:

  • Lees vaker het etiket en check de voedingswaarden. Let op: er zijn meer dan 50 verschillende benamingen voor suiker. Brouwers tipt: „Eindigt een ingrediënt op -ose, stroop of siroop? Dat betekent dat er toegevoegde suikers in het product zitten.” Alle benamingen vind je hier.
  • Probeer zo vers en onbewerkt mogelijk te eten, en zo min mogelijk pakjes en zakjes te gebruiken.
  • Maak een maaltijdplanning, en doe weekboodschappen. „Haal gezond eten in huis, zodat je niet iedere avond met honger in de supermarkt staat. We weten allemaal dat we dan geen gezonde keuzes maken.”
  • Leg ongezonde producten met toegevoegde suikers uit het zicht, zodat je er minder snel naar grijpt als je door de keuken loopt.
  • Doe mee aan de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds. Tijdens deze week proberen de deelnemers een week lang helemaal geen toegevoegde suikers te eten. Dit jaar deden er al 72.000 mensen mee. „Uit de resultaten blijkt dat de mensen aan het eind van de week fitter en energieker zijn dan daarvoor. De deelnemers merken echt dat het beter is om toegevoegde suikers te laten staan”, vertelt Brouwers. Ook meedoen? Meld je hier aan.
  • Wees niet te streng voor jezelf. „Het is belangrijk om een goed voedingspatroon aan te leren wat je op lange termijn kunt volhouden. Neem kleine stapjes, in één keer helemaal stoppen met het eten van toegevoegde suikers is niet realistisch. Kijk welke gewoonten voor jou het makkelijkst aan te passen zijn en start daarmee.”

Meer artikelen over voeding van Metro lezen? Je vindt ze hier.

Besparen op je boodschappen? Zo kies je voor goedkope(re) én gezonde voeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Adblock test (Why?)


Voeding onder de loep: hoe verslavend is suiker nu echt? - Metronieuws.nl
Read More

Tom (51) werd allergisch voor rood vlees en zuivel na tekenbeet, en ontdekte dat pas na 16 jaar: “Ik vermoedde dat het er iets mee te maken had” - Het Nieuwsblad

© dirk vertommen, ss

Amerika waarschuwt dat er een allergie voor rood vlees en zuivel in opmars is, die je krijgt na een tekenbeet. En nee, dat is geen broodjeaapverhaal: Vlaming Tom (51) liep het zelfs op in de Ardennen. “Toen ik onlangs zondigde met kaasfondue, lag ik erna een hele dag ziek op de zetel.”

Koen Baumers

Adblock test (Why?)


Tom (51) werd allergisch voor rood vlees en zuivel na tekenbeet, en ontdekte dat pas na 16 jaar: “Ik vermoedde dat het er iets mee te maken had” - Het Nieuwsblad
Read More

Friday, July 28, 2023

Groot onderzoek: Deze 8 adviezen kunnen je leven met 20 jaar verlengen - Wetenschap in Beeld

Gedurende acht jaar analyseerden ze gegevens over voeding, slaap, lichaamsbeweging, geestelijke gezondheid en alcoholgebruik van meer dan 700.000 Amerikanen tussen de 40 en 99 jaar.

De resultaten zijn behoorlijk motiverend, want ze laten zien dat het nooit te laat is om goede gewoonten aan te nemen als je je tijd op aarde wilt verlengen.

Hoe eerder hoe beter, maar zelfs als je de acht gewoonten op je 40e, 50e of 60e omarmt, kun je je leven met respectievelijk 24, 21 en 18 jaar verlengen, zo stelt het onderzoek.

Het bleek ook dat zelfs als je maar één van de acht adviezen goed opvolgt, je al vier jaar langer kunt leven.

Dit zijn de resultaten van het onderzoek: acht eenvoudige gewoonten die je kunnen helpen om twee decennia langer te leven.

We hebben ze voor je op volgorde gezet, zodat je weet welke het meest effectief zijn. Hoe lager op de lijst, hoe kleiner de invloed op je levensduur.

1. Wees lichamelijk actief

Over de bestudeerde periode van acht jaar had lichaamsbeweging de grootste invloed op de levensduur.

Matige lichaamsbeweging – een stevige wandeling van minstens 25 minuten per dag – werd in verband gebracht met een 46 procent lager risico om te sterven.

2. Voorkom verslaving aan opioïden

Opioïden zijn medicijnen die een pijnstillend effect hebben op je centrale zenuwstelsel. De bekendste zijn morfine, heroïne, methadon en fentanyl.

Mensen die niet verslaafd waren aan opioïden, hadden 38 procent minder kans om te sterven in die periode dan mensen die dat wel waren.

Mensen die nooit gerookt hadden, hadden een 29 procent lager risico dan huidige of voormalige rokers.

Stoppen met roken heeft altijd grote voordelen voor de gezondheid, maar het onderzoek toonde niet aan hoeveel jaren er bespaard worden door te stoppen.

Stress is alomtegenwoordig in onze samenleving en is funest voor de gezondheid.

Volgens het onderzoek wordt de kans op vroegtijdig overlijden met 22 procent verminderd als je stress actief voorkomt of serieus neemt als het er is.

Zorg dus goed voor jezelf én je stress.

Als je een op plantaardige voeding gebaseerd dieet volgt, heb je 21 procent meer kans om langer te leven.

Dit betekent niet dat je vegetariër of veganist moet worden.

De sleutel is om een gezond menu te volgen met veel plantaardig voedsel, zoals een mediterraan dieet, dat veel volle granen en groene bladgroenten bevat.

6. Drink niet te veel alcohol

Drink niet meer dan 10 tot 14 eenheden per week.

Als je je daaraan houdt, verlaag je het risico op vroegtijdig overlijden met 19 procent.

7. Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust staat gelijk aan minstens zeven tot negen uur slaap. En volgens het onderzoek verminderen zulke slaapgewoonten vroegtijdig overlijden met 18 procent.

Tientallen onderzoeken hebben slechte slaap in verband gebracht met allerlei kwalen, waaronder vroegtijdig overlijden.

8. Onderhoud goede sociale relaties

Volgens het onderzoek kan het onderhouden van goede, hechte relaties de levensduur met 5 procent verlengen.

5 procent lijkt misschien weinig, maar het is nog steeds een daling van het sterftecijfer.

En denk eraan: elke gewoonte helpt een beetje – of je nu kiest voor lichaamsbeweging of ervoor zorgt dat je omringd bent met goede mensen die het beste met je voor hebben.

Samen kunnen de acht gewoonten je gezondheid een opkikker geven en je op weg helpen naar een lang leven.

In de gewoonten zien we dat levensstijl net zo veel – zo niet meer – bijdraagt aan de levensduur als de medicijnen die we nemen om ziektes te voorkomen.

De onderzoekers hopen dat iedereen die op de hoogte is van de acht gewoonten er zo snel mogelijk een paar of zelfs allemaal zal aannemen, zodat iedereen een goede kans maakt om lang en gezond te leven.

Op dit moment is de gemiddelde levensverwachting in West-Europa 79 jaar voor mannen en 84 jaar voor vrouwen.

Adblock test (Why?)


Groot onderzoek: Deze 8 adviezen kunnen je leven met 20 jaar verlengen - Wetenschap in Beeld
Read More

Deze acht gewoonten kunnen je leven met tientallen jaren verlengen (en ze zijn allemaal relatief simpel!) - Scientias

Wie alle acht gewoonten in zijn dagelijks leven implementeert, leeft maar liefst meer dan twintig jaar (!) langer en verkleint het risico op chronische ziekte en sterfte aanzienlijk.

Een lang en gezond leven willen we allemaal wel. Maar wat is nou de sleutel tot succes? Onderzoekers schieten te hulp. Want in een nieuwe studie presenteren ze acht leefstijlkeuzes die tot een langer leven leiden.

Acht gewoonten
De acht gewoonten zullen je wellicht niet erg verbazen. Zo stellen de onderzoekers dat het onder andere voldoende beweging, een gezond dieet, een goede nachtrust en een druk sociaal leven inhoudt. Ook zou je stress zoveel mogelijk moeten mijden. Aan de andere kant zou je niet teveel alcohol moeten nuttigen, niet moeten roken en ook niet verslaafd moeten raken aan pijnstillers. Niets wat je nog niet eerder hebt gehoord, toch? “Onze studie laat zien dat iedereen het vermogen bezit om beslissingen te nemen die een positieve invloed op je toekomst hebben, met name op je levensduur,” vertelt onderzoeker Xuan-Mai Nguyen in een interview met Scientias.nl. “We waren erg enthousiast om te ontdekken dat deze acht gewoonten kunnen helpen om het risico op sterfte te verminderen.”

Langere levensduur
En hoe. Want de onderzoekers ontdekten dat degenen die alle acht de gewoonten in hun dagelijks leven implementeren, hun leven met tientallen jaren kunnen verlengen. Volgens de resultaten zouden mannen die op 40-jarige leeftijd alle acht de leefstijlkeuzes hebben gemaakt, naar verwachting 24 jaar langer leven dan mannen die geen van deze gewoonten hebben geïmplementeerd. Voor vrouwen wordt het hebben van alle acht de gewoonten op middelbare leeftijd in verband gebracht met 21 extra levensjaren. “Beide geslachten bereiken als ze alle acht de gewoonten op 40-jarige leeftijd implementeren, een gemiddelde leeftijd van 87 jaar,” aldus Nguyen.

Studie
De onderzoekers komen tot deze ontdekking nadat ze de gegevens van meer dan 700.000 Amerikaanse veteranen hadden geanalyseerd. Het team gebruikte medische dossiers en vragenlijsten die tussen 2011 en 2019 waren verzameld. De analyse omvatte gegevens van volwassenen tussen de 40 en 99 jaar oud, waarvan er na een follow-up 33.375 waren overleden.

Drie factoren
Over het algemeen tonen de resultaten aan dat weinig beweging, het gebruik van sterke pijnstillers en roken de grootste invloed hebben op de levensduur. Deze factoren brengen de onderzoekers in verband met een 30 tot 45 procent hoger risico op sterfte. Stress, drankmisbruik, slechte voeding en een slechte nachtrust kunnen allemaal in verband worden gebracht met een 20 procent hoger risico op overlijden. Een gebrek aan sociale contacten is goed voor een 5 procent hoger sterfterisico.

De impact van acht leefstijlfactoren op de levensverwachting bij mannen. Het is het beste om de acht gewoonten zo vroeg mogelijk in je leven eigen te maken. Maar de studie laat ook zien dat als je slechts een paar gewoonten implementeert, of ze pas op latere leeftijd toepast, je nog steeds op een langere levensverwachting kunt rekenen. Afbeelding: VA Million Veteran Program

Voldoende beweging
De bevindingen uit de studie bewijzen eens te meer het belang van een gezonde levensstijl. “We waren echt verrast dat er zoveel jaren kunnen worden gewonnen met de implementatie van één, twee of alle acht de gewoonten,” benadrukt Nguyen. Want zelfs als je je er slechts één of twee eigen maakt, kun je al rekenen op een langer leven. Welke gewoonte het belangrijkst is? Dat durft Nguyen eigenlijk niet te zeggen. “Ze zijn eigenlijk alle acht essentieel,” zegt ze desgevraagd. “Welke belangrijker is, hangt af van de persoon. Bovendien hebben we niet de invloed van genetica en omgevingsfactoren in relatie tot elk van de acht gewoonten bestudeerd. Dat gezegd hebbende, op basis van onafhankelijke analyse van de leefstijlkeuzes, namen we wel de grootste afname van sterfte waar bij degenen die voldoende bewogen.”

Verklaring
Dat de acht gewoonten samen maar liefst 20 jaar aan je leven kunnen toevoegen, is verbluffend, maar misschien ook weer niet zo verrassend. “We weten dankzij eerdere studies dat bijvoorbeeld regelmatige lichaamsbeweging een belangrijke bijdrage levert aan een goede gezondheid, fitheid en betere kwaliteit van leven,” vertelt Nguyen. “Van de gewoonten die we hebben onderzocht is bovendien aangetoond dat ze allemaal afzonderlijk het risico op chronische ziektes en sterfte verminderen. Het nieuwe aspect van onze studie is dat we alle acht de leefstijlkeuzes gezamenlijk hebben bekeken. Hierdoor ontdekten we dat implementatie van alle acht het grootste voordeel opleverende (in vergelijking met iemand die geen van deze gewoonten toepast). Dit schroeft de kans op sterfte met maar liefst 87 procent terug.”

Hoe eerder hoe beter… maar het is nooit te laat
De geschatte winst in levensverwachting werd iets kleiner met de leeftijd, maar bleef nog steeds aanzienlijk. Dit betekent dat het aannemen van gezondere gewoontes op oudere leeftijd alsnog kan helpen om langer te leven. Begin je dus pas als je vijftig jaar bent? Ook dan is de kans op een langer leven dus reëel. “Het is nooit te laat om een gezonde levensstijl aan te nemen,” zegt Nguyen. “Hoe eerder hoe beter, over het algemeen wordt aangenomen dat een gezonde levensstijl op jonge leeftijd het grootste voordeel oplevert. Maar zelfs als je maar een kleine wijziging aanbrengt als je 40, 50 of 60 jaar bent, pluk je hier de vruchten van.”

Volgens de onderzoekers onderstrepen de bevindingen dat bepaalde leefstijlfactoren sterk bijdragen aan chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen, wat vervolgens kan leiden tot vroegtijdige handicaps en sterfte. De resultaten laten dan ook zien dat het maken van gezonde keuzes je echt kan helpen om het risico op dergelijke ziektes te verminderen en langer te leven. Wil je dus gezond ouder worden? Je weet nu hoe je dat moet doen!

Adblock test (Why?)


Deze acht gewoonten kunnen je leven met tientallen jaren verlengen (en ze zijn allemaal relatief simpel!) - Scientias
Read More

Wednesday, July 26, 2023

Wat kan ik het beste smeren bij lastige huidklachten als eczeem of psoriasis? - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

Wat kan ik het beste smeren bij lastige huidklachten als eczeem of psoriasis?  De Gelderlander
Wat kan ik het beste smeren bij lastige huidklachten als eczeem of psoriasis? - De Gelderlander
Read More

Tijdens je vakantie kun je nu wetenschappers helpen bij onderzoek naar muggen en teken - de Volkskrant

Als gevolg van klimaatverandering wordt Europa een steeds aantrekkelijker leefgebied voor de tijgermug, die mensen kan besmetten met dengue (knokkelkoorts). Beeld Getty Images/iStockphoto
Als gevolg van klimaatverandering wordt Europa een steeds aantrekkelijker leefgebied voor de tijgermug, die mensen kan besmetten met dengue (knokkelkoorts).Beeld Getty Images/iStockphoto

Het nieuwe initiatief past in de trend van citizen science, waarbij amateurs meehelpen met wetenschappelijk onderzoek. Aan Nederlandse universiteiten lopen talloze burger-wetenschappelijke projecten, van het herkennen van dieren op de vele duizenden foto’s van wildcamera’s op de Veluwe tot het nemen van watermonsters in sloten om scherper zicht te krijgen op de waterkwaliteit.

Voor de nieuwe studie vullen vakantiegangers in Nederland, Europa of het Nederlands Caribisch gebied via een app vragen in over de overlast die zij ervaren van muggen en teken. Bij thuiskomst is het tijd om met een toegestuurd setje een druppel bloed te prikken en op de post te doen voor analyse in het laboratorium.

‘We kijken dan naar bepaalde antistoffen’, zegt onderzoeksleider Patricia Bruijning, epidemioloog bij UMC Utrecht. ‘Wie positief test, wordt uitgenodigd voor vervolgonderzoek om precies te bepalen welk virus ze onder de leden hadden.’

De onderzoekers van de zogeheten One Health Travel-studie zijn geïnteresseerd in virussen die vooralsnog zeldzaam zijn in Nederland, maar die wel oprukken in Europa. Berucht is de tijgermug, die mensen kan besmetten met dengue (knokkelkoorts).

Mildere winters

Klimaatverandering, met zijn mildere winters, maken Europa een steeds aantrekkelijker leefgebied voor deze muggensoort. In landen als Italië, Spanje, Frankrijk, maar ook in Zuid-Duitsland wist de mug zich al te vestigen. Vakantiegangers zouden de mug kunnen importeren naar Nederland, bijvoorbeeld wanneer die zich in een camper verschanst.

Ook het West-Nijlvirus duikt regelmatig op in Europa, mogelijk door vogels die hun migratiepatronen veranderen onder invloed van klimaatverandering. Muggen kunnen een besmette vogel steken en het virus met een volgende beet overdragen op mensen. Ook de Nederlandse ‘huis-tuin-en-keukenmug’ kan dit virus overdragen.

Bruijning: ‘Sommige mensen krijgen veel last van zo’n muggenziekte, het West-Nijlvirus kan zelfs leiden tot hersenontsteking en blijvende schade. Maar de meesten hebben alleen even wat vage klachten of merken er zelfs niks van. Met bloedonderzoek kunnen we dan proberen te achterhalen of mensen toch besmet zijn met zo’n virus, en waar dat dan mogelijk is gebeurd.’

Hersenvliesontsteking door een teek

Doel is beter zicht te krijgen in de opmars van de ziekte verspreidende dieren, en mogelijk ook maatregelen te treffen. ‘In de Alpen bijvoorbeeld komt tekenencefalitis relatief vaak voor, een hersenvliesontsteking die ontstaat door een besmette teek. De teken in Nederland kunnen die ziekte ook overdragen. Mocht dat risico groter worden, dan kun je bijvoorbeeld een vaccinatie hiertegen gaan aanbieden, zoals in Oostenrijk al gebeurt.’

Wie wil deelnemen aan het onderzoek, kan zich aanmelden via ohtravel.nl. Het draait volgens Bruijning vooral om het vooruithelpen van de medische wetenschap, persoonlijk valt er weinig mee te winnen. ‘Al krijg je wel de uitslag van je bloedtest als je dat wilt. En als je benieuwd bent of er een tijgermug in je tent zit, kun je een foto sturen via de app en dan krijg je antwoord van onze muggenexperts.’

Adblock test (Why?)


Tijdens je vakantie kun je nu wetenschappers helpen bij onderzoek naar muggen en teken - de Volkskrant
Read More

Wat kan ik het beste smeren bij lastige huidklachten als eczeem of psoriasis? - AD

[unable to retrieve full-text content]

Wat kan ik het beste smeren bij lastige huidklachten als eczeem of psoriasis?  AD
Wat kan ik het beste smeren bij lastige huidklachten als eczeem of psoriasis? - AD
Read More

Tuesday, July 25, 2023

Pijnexpert over gordelroos: 'Een van de pijnlijkste aandoeningen die je kunt hebben' - AD

[unable to retrieve full-text content]

Pijnexpert over gordelroos: 'Een van de pijnlijkste aandoeningen die je kunt hebben'  AD
Pijnexpert over gordelroos: 'Een van de pijnlijkste aandoeningen die je kunt hebben' - AD
Read More

Floor (20) nam overdosis paracetamol en verwondde zichzelf, nu straalt ze meer dan ooit - AD

[unable to retrieve full-text content]

Floor (20) nam overdosis paracetamol en verwondde zichzelf, nu straalt ze meer dan ooit  AD
Floor (20) nam overdosis paracetamol en verwondde zichzelf, nu straalt ze meer dan ooit - AD
Read More

Last van jeukende muggenbulten? Probeer deze middelen - JAN Magazine

Het is zomer in Nederland en dat betekent dat de mug weer tevoorschijn komt. Het prikgrage insect is namelijk gek op warm en vochtig weer. Wij ook, alleen worden we wel graag met rust gelaten door het kleine beestje. Niks vervelender dan een zoemende mug die je de hele nacht wakker houdt. Laat staan de jeuk waar we de volgende dag mee moeten dealen. Speciaal voor degenen die altijd de pineut zijn, zet JAN 10x natuurlijke middelen op een rij die helpen tegen jeukende muggenbulten.

Lees ook: Iedereen heeft het over dít parfum dat helpt tegen muggen.

10x middelen tegen jeukende muggenbeten

1 Ijsblokjes

Zit je op het terras en word je gestoken door een mug? Vraag dan de bediening om een ijsblokje. Deze redder in nood verdooft én zorgt ervoor dat de zwelling van de muggenbeet afneemt.

2 Bananenschil

Het zal je misschien verbazen, maar ook een bananenschil werkt tegen jeukende muggenbulten. Wrijf de schil over de beet en laat de suiker in de schil het vocht en de jeuk onttrekken.

Azijn is zuur en dat helpt heel goed tegen de jeuk. Welk azijn het beste werkt? Daarover zijn de meningen nogal verdeeld. De één zweert bij keukenazijn terwijl de ander naar appelazijn grijpt. Beide maar uitproberen?

4 Theezakje

Word je gestoken terwijl je thee zit te drinken? Dan heb je mazzel. Knijp je gebruikte theezakje uit en plaats het op de muggenbult. De jeuk verdwijnt als sneeuw voor de zon.

5 Tandpasta

Nog zo'n middel dat heel goed werkt tegen jeukende muggenbulten: tandpasta. Smeer een dun laagje op de beet en je zult al snel merken dat de menthol de jeuk verzacht.

Voor wie dacht dat ui alleen helpt tegen een verkoudheid, zat ernaast. Deze anti-jeuk hack wordt al honderden jaren gebruikt. Druk een halve ui op de muggenbult en de jeuk is verdwenen voordat je het weet.

7 Aloë Vera

Net als bij een verbrande huid werkt Aloë Vera ook verkoelend voor muggenbulten. Ben je helemaal lekgeprikt? Smeer jezelf dan in met een Aloë Vera gel. Een echte lifesaver.

Een middel dat we niet zagen aankomen: zout. Strooi het witte goedje over de muggenbeet heen en al snel zal je niet meer hoeven krabben.

9 Koperen cent

Als oma het zegt dan zal het wel zo zijn: plaats een koperen eurocent op de muggenbeet en plak het vast met een pleister. Het resultaat? De bult zwakt af en de jeuk verdwijnt.

10 Alcohol

We sluiten onze lijst met middelen tegen jeukende muggenbulten af met alcohol. En nee, dan hebben we het niet over een zomerse cocktail of een verfrissende rosé. Doe wat ontsmettingsalcohol op een watje en dep het op de muggenbult. Niet alleen wordt de beet ontsmet, ook wordt de jeuk een stuk minder.

Adblock test (Why?)


Last van jeukende muggenbulten? Probeer deze middelen - JAN Magazine
Read More

Monday, July 24, 2023

Vaccin voor zwangere vrouw voorkomt dat baby's doodziek worden door rs-virus (maar deze winter nog niet) - AD

[unable to retrieve full-text content]

Vaccin voor zwangere vrouw voorkomt dat baby's doodziek worden door rs-virus (maar deze winter nog niet)  ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Vaccin voor zwangere vrouw voorkomt dat baby's doodziek worden door rs-virus (maar deze winter nog niet) - AD
Read More

Van kind tot senior: deze voeding heeft je lichaam nodig per levensfase - De Morgen

AchtergrondGezondheid

Wie jong begint met gezond eten heeft daar zijn hele leven plezier van. Beeld Getty Images
Wie jong begint met gezond eten heeft daar zijn hele leven plezier van.Beeld Getty Images

Voeding is belangrijk om je leven lang fit te blijven. Maar wat moet je precies eten? Elke leeftijdscategorie heeft een nieuwe uitdaging.

“Kinderen hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien”, zegt Alida Melse, hoofddocent voeding bij Wageningen University Research, gespecialiseerd in voeding voor zwangere vrouwen, kinderen en adolescenten. “Daarom is het belangrijk dat ze voldoende binnenkrijgen en dat ouders hun kinderen te eten geven volgens de richtlijnen goede voeding. Dan komen ze zelden iets tekort.”

Kinderen en tieners: calcium, ijzer en eiwit voor de groei

Het is soms lastig om kinderen gezond te laten eten. “Het helpt om kinderen elke keer weer dezelfde groente voor te zetten”, adviseert Melse. “Na een tijdje raken ze eraan gewend en eten ze het vaak gewoon op.” Kinderen tot 5 jaar hebben extra vitamine D nodig voor de groei van het skelet. “Ook ijzer is een aandachtspunt, vooral bij meisjes in de puberteit.”

Maar kinderen hebben steeds vaker overgewicht. “Het is verstandig om al heel vroeg te beginnen met een gezond voedingspatroon om te voorkomen dat ze te dik worden”, zegt Melse. “Natuurlijk mogen ze weleens snoep, koek of iets anders ongezonds. Te streng zijn werkt averechts. Maar geef het niet te vaak, want het zijn allemaal loze calorieën.”

Eten is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. “Zet in plaats van een koektrommel een fruitschaal neer en geef het goede voorbeeld. Als ouders zelf niet gezond eten, zullen kinderen dat zeker niet doen.”

Melse raadt aan suikerhoudende frisdrank te mijden. “Je kunt kiezen voor ‘zero’, waar geen suiker in zit, maar dan houd je toch de consumptie van die dranken in stand. Het beste is om kinderen van jongs af aan te laten wennen aan het drinken van water en thee zonder suiker.”

Alleen plantaardig voedsel? Vermijd tekorten

Tegenwoordig volgen meer gezinnen een veganistisch eetpatroon. “Vlees en zuivel schrappen kan leiden tot een tekort aan calcium, ijzer, eiwit en vitamine B12, de stoffen die kinderen nodig hebben om te kunnen groeien.” Als kinderen te weinig van die stoffen binnenkrijgen, kunnen ze ondervoed raken. “Vegetarisch is veel minder een probleem, omdat je via zuivel en eieren voedingsstoffen binnenkrijgt.”

Het tekort aan voedingsstoffen in een veganistisch dieet kan eventueel worden opgevangen met een supplement. Let op met vleesvervangers, zegt Melse. “Deze voedingsstoffen worden vaak ook toegevoegd aan vervangers, dat is een plus. Maar ze zijn niet allemaal gezond: ze bevatten bijvoorbeeld veel zout en verzadigd vet.”

De hoofddocent voeding raadt aan te kiezen voor peulvruchten als eiwitbron. “Zoals linzen, bonen en erwten. Als je kiest voor plantaardige zuivel in plaats van melk, dan krijg je onvoldoende calcium binnen. Calcium zit ook in bijvoorbeeld noten, groente en peulvruchten en je kunt er eventueel een supplement voor nemen.”

Jongvolwassenen: vaste eetmomenten

Het is voor jongeren niet altijd makkelijk om een gezond voedingspatroon vast te houden, ziet Melse. “Eetgewoontes veranderen naarmate je volwassen wordt. Jonge mensen zien vaak wel wanneer en wat ze eten.”

Wat ze uiteindelijk kiezen om te eten, is niet altijd even gezond. Ook als jongeren zelfstandiger worden is het daarom goed om als ouders een gezonde basis te blijven bieden. “Blijf zorgen voor vaste eetmomenten door bijvoorbeeld in de ochtend het ontbijt te verzorgen en ’s avonds met het gezin aan tafel te dineren.”

Ergens tussen de 25 en 30 jaar is je lichaam klaar met de opbouw van botweefsel. Daarvóór is het heel belangrijk dat je zo gezond mogelijk eet. “Je houdt je hele leven plezier van alles wat je op jonge leeftijd opbouwt”, zegt Lisette de Groot, hoogleraar voeding en ouderen aan Wageningen UR. “Daarna hoef je het alleen nog bij te houden.”

Volwassenen: elke dag iets te veel eten maakt dik

Na je 30ste is je lichaam uitgegroeid. Het heeft nog wel gezonde voedingsstoffen nodig, maar wat minder calorieën. Het kan dus lastiger worden om op gewicht te blijven.

Eten volgens de schijf van vijf kan daarbij helpen. “Maar niet veel mensen houden zich eraan”, meent Melse. Vooral voldoende groente en fruit binnenkrijgen is voor velen een uitdaging. “De aanbevolen hoeveelheid is best hoog: elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit. Dus het is niet gek dat het niet lukt om dat allemaal in één maaltijd te eten. Probeer ook bij de lunch en bij het ontbijt al wat fruit en wat groente, tomaat, komkommer en sla bijvoorbeeld te nemen.”

Daarentegen wordt er vaak wel meer vlees gegeten dan aangeraden. “Vlees eten is maar één of twee keer per week nodig en dan is een kleine portie voldoende.”

Tegenwoordig zijn er meer mensen die geen of weinig brood eten, weet Melse. “Maar brood hebben we nodig voor de vezels, en vooral vanwege het jodium dat erin zit. Kies niet voor een salade in plaats van brood, maar neem allebei.”

Eet ook niet te vaak hetzelfde gerecht. Variëren maakt het makkelijker om genoeg verschillende voedingsstoffen tot je te nemen. “Neem bijvoorbeeld de ene dag brood met een eitje voor het ontbijt, de andere dag fruit met plattekaas.”

Ook volwassenen moeten opletten met lege calorieën in bijvoorbeeld alcohol, frisdrank, taart en andere extraatjes. “Tegenwoordig is er elke dag wel een feestje te vieren. Dat maakt het soms lastig om je keuzes goed te maken. Voor je het weet eet je dagelijks net een beetje te veel.”

Ouderen: let op ondervoeding

Gezond eten blijft ook op latere leeftijd belangrijk, maar de experts zien bij ouderen dat zij er vaker moeite mee hebben. De Groot: “De richtlijnen gezonde voeding zijn er voor iedereen, maar bij ouderen is vaker sprake van ondervoeding of juist overgewicht. Soms hebben oudere mensen een chronische aandoening, moeten ze geneesmiddelen gebruiken die hun eetlust beïnvloeden of worden ze ziek. Het is best een uitdaging om dan gezond en verantwoord te blijven eten.”

Veel ouderen hebben last van ondergewicht. “Dat kan bijvoorbeeld komen door een ziekte, waarbij je minder eetlust hebt, maar juist meer voedingsstoffen nodig hebt. Eetlust kan verminderen door een slecht gebit, geur- en smaakverlies, gebruik van medicijnen of bij verdriet om het verlies van een partner.”

Bij ondergewicht is het belangrijk om extra eiwit te nemen, zegt De Groot. “Dat zit bijvoorbeeld in vlees, vis, kaas, eieren, graanproducten en noten. Het is aan te raden om dagelijks 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te nemen. Bij ondervoeding wordt dat verhoogd naar 1 gram. Dat kan bijvoorbeeld door een extra eitje te nemen, of een bakje havermout.”

Extra eiwit en voldoende drinken

Meer eiwit kan ook helpen om meer spierkracht op te bouwen, zeker in combinatie met krachttraining. “Waarschijnlijk heeft de combinatie van beweging, voldoende slaap, gezonde voeding en weinig stress een positief effect op het mentale en lichamelijke welzijn van ouderen. We doen er momenteel onderzoek naar”, zegt De Groot. “Ouderen hebben daarnaast veel baat bij het toevoegen van antioxidanten aan het dieet, zoals die te vinden zijn in bessen.”

Ouderen wordt daarnaast aangeraden extra vitamine D te nemen om de botten sterk te houden en botontkalking (osteoporose) te voorkomen. “Voldoende vocht is ook een aandachtspunt”, zegt De Groot. “Als oudere mensen veel binnen zitten in warme ruimtes dan raken ze sneller uitgedroogd. Begin de dag met water, thee of koffie en blijf de hele dag drinken.”

Adblock test (Why?)


Van kind tot senior: deze voeding heeft je lichaam nodig per levensfase - De Morgen
Read More

Een leven lang fit: wat moet je eten in welke levensfase? - De Morgen

AchtergrondGezondheid

Wie jong begint met gezond eten heeft daar zijn hele leven plezier van. Beeld Getty Images
Wie jong begint met gezond eten heeft daar zijn hele leven plezier van.Beeld Getty Images

Voeding is belangrijk om je leven lang fit te blijven. Maar wat moet je precies eten? Elke leeftijdscategorie heeft een nieuwe uitdaging.

“Kinderen hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien”, zegt Alida Melse, hoofddocent voeding bij Wageningen University Research, gespecialiseerd in voeding voor zwangere vrouwen, kinderen en adolescenten. “Daarom is het belangrijk dat ze voldoende binnenkrijgen en dat ouders hun kinderen te eten geven volgens de richtlijnen goede voeding. Dan komen ze zelden iets tekort.”

Kinderen en tieners: calcium, ijzer en eiwit voor de groei

Het is soms lastig om kinderen gezond te laten eten. “Het helpt om kinderen elke keer weer dezelfde groente voor te zetten”, adviseert Melse. “Na een tijdje raken ze eraan gewend en eten ze het vaak gewoon op.” Kinderen tot 5 jaar hebben extra vitamine D nodig voor de groei van het skelet. “Ook ijzer is een aandachtspunt, vooral bij meisjes in de puberteit.”

Maar kinderen hebben steeds vaker overgewicht. “Het is verstandig om al heel vroeg te beginnen met een gezond voedingspatroon om te voorkomen dat ze te dik worden”, zegt Melse. “Natuurlijk mogen ze weleens snoep, koek of iets anders ongezonds. Te streng zijn werkt averechts. Maar geef het niet te vaak, want het zijn allemaal loze calorieën.”

Eten is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. “Zet in plaats van een koektrommel een fruitschaal neer en geef het goede voorbeeld. Als ouders zelf niet gezond eten, zullen kinderen dat zeker niet doen.”

Melse raadt aan suikerhoudende frisdrank te mijden. “Je kunt kiezen voor ‘zero’, waar geen suiker in zit, maar dan houd je toch de consumptie van die dranken in stand. Het beste is om kinderen van jongs af aan te laten wennen aan het drinken van water en thee zonder suiker.”

Alleen plantaardig voedsel? Vermijd tekorten

Tegenwoordig volgen meer gezinnen een veganistisch eetpatroon. “Vlees en zuivel schrappen kan leiden tot een tekort aan calcium, ijzer, eiwit en vitamine B12, de stoffen die kinderen nodig hebben om te kunnen groeien.” Als kinderen te weinig van die stoffen binnenkrijgen, kunnen ze ondervoed raken. “Vegetarisch is veel minder een probleem, omdat je via zuivel en eieren voedingsstoffen binnenkrijgt.”

Het tekort aan voedingsstoffen in een veganistisch dieet kan eventueel worden opgevangen met een supplement. Let op met vleesvervangers, zegt Melse. “Deze voedingsstoffen worden vaak ook toegevoegd aan vervangers, dat is een plus. Maar ze zijn niet allemaal gezond: ze bevatten bijvoorbeeld veel zout en verzadigd vet.”

De hoofddocent voeding raadt aan te kiezen voor peulvruchten als eiwitbron. “Zoals linzen, bonen en erwten. Als je kiest voor plantaardige zuivel in plaats van melk, dan krijg je onvoldoende calcium binnen. Calcium zit ook in bijvoorbeeld noten, groente en peulvruchten en je kunt er eventueel een supplement voor nemen.”

Jongvolwassenen: vaste eetmomenten

Het is voor jongeren niet altijd makkelijk om een gezond voedingspatroon vast te houden, ziet Melse. “Eetgewoontes veranderen naarmate je volwassen wordt. Jonge mensen zien vaak wel wanneer en wat ze eten.”

Wat ze uiteindelijk kiezen om te eten, is niet altijd even gezond. Ook als jongeren zelfstandiger worden is het daarom goed om als ouders een gezonde basis te blijven bieden. “Blijf zorgen voor vaste eetmomenten door bijvoorbeeld in de ochtend het ontbijt te verzorgen en ’s avonds met het gezin aan tafel te dineren.”

Ergens tussen de 25 en 30 jaar is je lichaam klaar met de opbouw van botweefsel. Daarvóór is het heel belangrijk dat je zo gezond mogelijk eet. “Je houdt je hele leven plezier van alles wat je op jonge leeftijd opbouwt”, zegt Lisette de Groot, hoogleraar voeding en ouderen aan Wageningen UR. “Daarna hoef je het alleen nog bij te houden.”

Volwassenen: elke dag iets te veel eten maakt dik

Na je 30ste is je lichaam uitgegroeid. Het heeft nog wel gezonde voedingsstoffen nodig, maar wat minder calorieën. Het kan dus lastiger worden om op gewicht te blijven.

Eten volgens de schijf van vijf kan daarbij helpen. “Maar niet veel mensen houden zich eraan”, meent Melse. Vooral voldoende groente en fruit binnenkrijgen is voor velen een uitdaging. “De aanbevolen hoeveelheid is best hoog: elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit. Dus het is niet gek dat het niet lukt om dat allemaal in één maaltijd te eten. Probeer ook bij de lunch en bij het ontbijt al wat fruit en wat groente, tomaat, komkommer en sla bijvoorbeeld te nemen.”

Daarentegen wordt er vaak wel meer vlees gegeten dan aangeraden. “Vlees eten is maar één of twee keer per week nodig en dan is een kleine portie voldoende.”

Tegenwoordig zijn er meer mensen die geen of weinig brood eten, weet Melse. “Maar brood hebben we nodig voor de vezels, en vooral vanwege het jodium dat erin zit. Kies niet voor een salade in plaats van brood, maar neem allebei.”

Eet ook niet te vaak hetzelfde gerecht. Variëren maakt het makkelijker om genoeg verschillende voedingsstoffen tot je te nemen. “Neem bijvoorbeeld de ene dag brood met een eitje voor het ontbijt, de andere dag fruit met plattekaas.”

Ook volwassenen moeten opletten met lege calorieën in bijvoorbeeld alcohol, frisdrank, taart en andere extraatjes. “Tegenwoordig is er elke dag wel een feestje te vieren. Dat maakt het soms lastig om je keuzes goed te maken. Voor je het weet eet je dagelijks net een beetje te veel.”

Ouderen: let op ondervoeding

Gezond eten blijft ook op latere leeftijd belangrijk, maar de experts zien bij ouderen dat zij er vaker moeite mee hebben. De Groot: “De richtlijnen gezonde voeding zijn er voor iedereen, maar bij ouderen is vaker sprake van ondervoeding of juist overgewicht. Soms hebben oudere mensen een chronische aandoening, moeten ze geneesmiddelen gebruiken die hun eetlust beïnvloeden of worden ze ziek. Het is best een uitdaging om dan gezond en verantwoord te blijven eten.”

Veel ouderen hebben last van ondergewicht. “Dat kan bijvoorbeeld komen door een ziekte, waarbij je minder eetlust hebt, maar juist meer voedingsstoffen nodig hebt. Eetlust kan verminderen door een slecht gebit, geur- en smaakverlies, gebruik van medicijnen of bij verdriet om het verlies van een partner.”

Bij ondergewicht is het belangrijk om extra eiwit te nemen, zegt De Groot. “Dat zit bijvoorbeeld in vlees, vis, kaas, eieren, graanproducten en noten. Het is aan te raden om dagelijks 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te nemen. Bij ondervoeding wordt dat verhoogd naar 1 gram. Dat kan bijvoorbeeld door een extra eitje te nemen, of een bakje havermout.”

Extra eiwit en voldoende drinken

Meer eiwit kan ook helpen om meer spierkracht op te bouwen, zeker in combinatie met krachttraining. “Waarschijnlijk heeft de combinatie van beweging, voldoende slaap, gezonde voeding en weinig stress een positief effect op het mentale en lichamelijke welzijn van ouderen. We doen er momenteel onderzoek naar”, zegt De Groot. “Ouderen hebben daarnaast veel baat bij het toevoegen van antioxidanten aan het dieet, zoals die te vinden zijn in bessen.”

Ouderen wordt daarnaast aangeraden extra vitamine D te nemen om de botten sterk te houden en botontkalking (osteoporose) te voorkomen. “Voldoende vocht is ook een aandachtspunt”, zegt De Groot. “Als oudere mensen veel binnen zitten in warme ruimtes dan raken ze sneller uitgedroogd. Begin de dag met water, thee of koffie en blijf de hele dag drinken.”

Adblock test (Why?)


Een leven lang fit: wat moet je eten in welke levensfase? - De Morgen
Read More

Deze kruiden kun je beter niet te veel nemen in combinatie met medicijnen - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

Deze kruiden kun je beter niet te veel nemen in combinatie met medicijnen  De Gelderlander
Deze kruiden kun je beter niet te veel nemen in combinatie met medicijnen - De Gelderlander
Read More

Sunday, July 23, 2023

Daphne geneest van borstkanker en haalt nu zwemmend geld op voor meer onderzoek - NH Nieuws

De 45-jarige Daphne Veld uit Hoorn staat vandaag aan de start van het evenement Swim to Fight Cancer in de haven om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Ze doet niet zomaar mee, want zo'n elf jaar geleden overwon ze zelf de ziekte. Dankzij onderzoek was ze er snel bij. "Ik wil nu iets terug doen."

Daphne staat midden in het leven. Ze heeft een gezin, een zoontje van acht en doet graag aan watersporten als kitesurfen en golfsurfen. "Alles op het water vind ik heerlijk." 

Maar twaalf jaar geleden was dat anders. Ze ontdekt na preventief onderzoek, doordat haar moeder en tante eierstokkanker hebben, dat ze het borstkankergen bij zich draagt. Ze moet een heel traject in en komt onder intensieve controle. "Al na de tweede screening, vrij snel al dus, ontdekten artsen bij mij dat ik borstkanker had in mijn rechterborst."

"Ik moest door de hele medische molen, maar doordat het klein was is het relatief goed gegaan." Ze voelt zich nu, jaren later, hartstikke goed. "Het is voor ons gezin wel erg verdrietig geweest dat mijn moeder het uiteindelijk niet gered heeft, maar ik ben dankbaar dat ik wel mag genieten van het leven. Na mij ziekte heb ik nog een zoontje gekregen." 

Lang stil blijven staan bij het verleden wilt ze dan ook niet, ze staat positief in het leven. "Ik wil nu iets terug doen. Door onderzoek naar de gen-mutatie, ben ik er nu nog. Ik wil daarom mee doen met Swim to Fight Cancer en geld inzamelen voor het goede doel." 

Daphne haalt ruim 1.500 euro op

Samen met vier vriendinnen en een van hun mannen, springt ze vanmiddag rond twee uur het water in om twee kilometer te zwemmen. "Ik heb ook meegedaan aan de Ironman, ik deed eenachtste triatlon en ik vind zwemmen leuk. Dus denk dat ik het wel ga redden", vertelt ze enthousiast. 

Daphne heeft tot nu toe ruim 1.500 euro opgehaald. "Ik ben ontzettend trots op dat ik zoveel geld heb opgehaald."

Ze hoopt dat vrouwen in de toekomst niet meer hoeven mee te maken, wat zij heeft meegemaakt. "Hoe mooi zou het bijvoorbeeld zijn als ze door onderzoek iets aan het DNA kunnen veranderen en dat vrouwen hun borsten en eierstokken niet meer af hoeven te staan en niet eens ziek hoeven te zijn. Dat vind ik hoopvol."

Adblock test (Why?)


Daphne geneest van borstkanker en haalt nu zwemmend geld op voor meer onderzoek - NH Nieuws
Read More

Saturday, July 22, 2023

Hoeveel snoepjes en koekjes kun je verantwoord aan je kind geven? - Eindhovens Dagblad

[unable to retrieve full-text content]

Hoeveel snoepjes en koekjes kun je verantwoord aan je kind geven?  Eindhovens Dagblad
Hoeveel snoepjes en koekjes kun je verantwoord aan je kind geven? - Eindhovens Dagblad
Read More

EMA keurt nieuw vaccin in strijd tegen RS-virus goed: 'Keerpunt in bestrijding' - NU.nl


Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft een nieuw vaccin in de strijd tegen het RS-virus goedgekeurd. Het middel kan worden toegediend aan zwangere vrouwen, waardoor hun baby tot zes maanden na de geboorte beschermd is. Experts noemen het vaccin een doorbraak.

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus is een verkoudheidsvirus dat bij de meeste kinderen vooral tot hoesten en verkoudheidsklachten leidt. Een klein aantal jonge kinderen wordt er heel ziek van en moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Heel soms overlijden baby's aan de gevolgen van het virus.

Het vaccin Abrysvo, dat is ontwikkeld door Pfizer, is het eerste RS-vaccin dat gebruikmaakt van zogeheten 'passieve immunisatie', wat betekent dat niet de baby zelf, maar de moeder wordt gevaccineerd.

Artsen noemen het vaccin een doorbraak in de bestrijding van het RS-virus. Jaarlijks belanden nog altijd duizenden kinderen per jaar met een RS-infectie in het ziekenhuis, van wie 150 tot 200 op de intensive care.

Louis Bont, kinderarts en infectioloog bij het UMC Utrecht, zegt tegen de NOS dat het nieuwe Abrysvo-vaccin een keerpunt in de strijd tegen het RS-virus zal zijn. Volgens hem zal het middel veel infecties voorkomen.

Dat het Europese geneesmiddelenbureau nu groen licht heeft gegeven, wil niet zeggen dat het vaccin ook direct in Nederland zal worden gebruikt. Het middel moet eerst worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het kabinet zal de Gezondheidsraad hierover raadplegen. Volgens Bont vindt de uitspraak in de eerste maanden van 2024 plaats.

Het RS-virus speelde in de zomer van 2021 ineens op in Nederland. Dat leidde op het hoogtepunt tot honderden besmettingen per week. Afgelopen winter vond de hoogste piek in het aantal besmettingen in jaren plaats, maar sindsdien is het RS-virus weer op z'n retour.

Adblock test (Why?)


EMA keurt nieuw vaccin in strijd tegen RS-virus goed: 'Keerpunt in bestrijding' - NU.nl
Read More

Thursday, July 20, 2023

Dit verrassende goedje werkt perfect tegen jeukende muggenbulten - RTL Boulevard

[unable to retrieve full-text content]

Dit verrassende goedje werkt perfect tegen jeukende muggenbulten  RTL Boulevard
Dit verrassende goedje werkt perfect tegen jeukende muggenbulten - RTL Boulevard
Read More

Provincie geeft gratis tekentang om ziekte van Lyme tegen te gaan - NH Nieuws

De teek zorgt voor veel ellende. Natuurliefhebbers, hondenbezitters en anderen die er veel op uit trekken deze zomer kunnen bij Landschap Noord-Holland dit jaar gratis een tekenpas aanvragen. Dit is een kaart ter grootte van een pinpas voor een veilige verwijdering van teken. Elk jaar worden ruim 1,5 miljoen mensen gebeten door het piepkleine beestje en dit kan nare gevolgen hebben. De ziekte Lyme wordt bijvoorbeeld doorgegeven door de teek.

In de zomer zijn teken actief. Nu het bijna tropisch warm is en het door klimaatverandering warmer zal worden, zullen mensen meer overlast gaan ervaren van teken, die goed gedijen bij warm weer. Je hoeft op dit moment niet een hele trektocht door de bossen te hebben gemaakt om een beet van het beestje op te lopen. In de eigen achtertuin of na een middagje midgetgolfen kun je ook al een tekenbeet te pakken krijgen.

Gratis tekenpas

De tekenpassen die je nu gratis bij Landschap Noord-Holland kunt aanvragen, passen in je portemonnee. Het pasje heeft een inkeping, zodat je daarmee makkelijk een teek kunt verwijderen. Maar voorkomen is beter dan genezen; om te vermijden dat je gebeten wordt, kun je het beste gesloten kleding, lange mouwen en een lange broek dragen. Maar het is altijd belangrijk om bij thuiskomst je kleding en je lichaam te controleren.

Het is een fabeltje dat teken hoog in de bomen zouden zitten en zich op dieren of mensen zouden laten vallen. Teken zitten in het bos, park, hei, duinen of in je eigen achtertuin. Daar zitten ze dan vaak in de buurt van bomen, struiken of hoog gras en dode bladeren. Ook komen ze veel op de hei voor. Op de Bussumerheide is zelfs een Lyme-route. Langs twee kilometer staan zes bordjes met informatie over de teek en de ziekte van Lyme

Lyme

De teek kan voor veel ellende zorgen; de ziekte van Lyme wordt overgebracht door de teek. De piepkleine ‘nimf’ – onvolwassen teek – is waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van deze ziekte. Nadat het minuscule diertje bloed heeft gezogen bij kleine dieren of vogels kan de teek al besmet raken. Ongeveer twintig procent van de teken in Nederland is besmet met de bacterie. Als de teek bloed van mensen zuigt, kan de Lymebacterie op de mens overgedragen worden.

Een tekenbeet kun je herkennen aan een verkleuring van de huid, die steeds groter wordt, op de plek van de tekenbeet. De verkleuring of cirkelvorm kan tot drie maanden nadat je gebeten bent verschijnen.

Binnen 24 uur de kans op besmetting met Lyme klein. Hoe langer de teek op je lichaam zit, hoe grote de kans op besmetting. Als je dan toch de pech hebt om besmet te raken krijgt niet iedereen dezelfde klachten. Veel voorkomende symptomen zijn koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn maar ook kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan.

Kans in Drenthe het grootst

Hoewel je in Noord-Holland ook een grote kans op een tekenbeet loopt, is het risico in Drenthe het grootst. In tien jaar tijd zijn bij tekenradar.nl 80 duizend meldingen van tekenbeten door heel Nederland binnengekomen. De meeste meldingen kwamen uit Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland maar in Drenthe is het aantal tekenbeten in verhouding tot de bevolkingsomvang het hoogst.

Adblock test (Why?)


Provincie geeft gratis tekentang om ziekte van Lyme tegen te gaan - NH Nieuws
Read More

Onderzoekers: moeite met toiletgang mogelijke aanwijzing voor aftakeling - RTL Boulevard

Obstipatie: voor veel mensen een taboeonderwerp, terwijl ongeveer 16 procent van de wereldbevolking ermee te maken heeft. Het komt vaker voor op oudere leeftijd door leeftijdgerelateerde oorzaken zoals een gebrek aan beweging, een tekort aan vezelrijke voeding of als gevolg van bijwerkingen door medicijngebruik.

Dat je ontlasting je veel kan vertellen over je gezondheid, zal voor de meeste mensen geen verrassing zijn. In deze video uit 2018 leggen we uit waar je op moet letten.

Chronische obstipatie werd al eerder in verband gebracht met ontstekingen en psychische aandoeningen zoals angststoornissen en depressie,  maar er staan nog veel vragen open over het verband met cognitief functioneren op de lange termijn. Wat onder cognitief functioneren wordt verstaan zijn onder andere leren, denken, redeneren, problemen oplossen, beslissingen nemen, concentratie en het geheugen.

Voor het onderzoek, waar onder andere CNN en NBC News over schrijven, werden de gegevens geanalyseerd van 110.000 proefpersonen uit drie langlopende studies. De onderzoekers verbinden chronische obstipatie (verstopping) aan een 73 procent hoger risico op 'cognitieve achteruitgang'.

Vergeleken met proefpersonen die één keer per dag poepen, functioneren geobstipeerde mensen cognitief op 'een significant slechter niveau'. Het cognitieve verouderingsproces zou drie jaar verschillen tussen beide groepen, in het nadeel van de geobstipeerde proefpersonen. Ook mensen die vaker dan twee keer per dag moeten, lopen verhoogd risico, al is de kans op problemen voor hen wel een stuk kleiner.

Systeemaanpak

Baanbrekend, noemt hoofdonderzoeker Chaoran Ma de bevindingen van het onderzoek. "Het is voor het eerst dat er zo duidelijk bewijs is van een verband tussen je gezondheid en hoe vaak je naar de wc gaat. We zijn zelfs verbaasd over hoe sterk dat verband lijkt te zijn."

"De aanpak van geestelijke achteruitgang is een aanpak van het hele systeem", zegt een alzheimeronderzoeker, niet betrokken bij dit onderzoek, tegen CNN. "Wat er gebeurt in de hersenen valt niet helemaal los te zien van de rest van het lichaam."

Voor een goede stoelgang is het, zoals gezegd, dus belangrijk om voldoende te bewegen en gezond te eten, vooral vezelrijke voeding zoals groenten, fruit, volkorengranen en noten. Het Voedingscentrum adviseert volwassen vrouwen een inname van 25 gram vezels per dag en 30 gram voor mannen.

Adblock test (Why?)


Onderzoekers: moeite met toiletgang mogelijke aanwijzing voor aftakeling - RTL Boulevard
Read More

Wednesday, July 19, 2023

Hoop voor mensen die alzheimer krijgen: 'Misschien kan ik wél aan mijn pensioen denken' - Parool.nl

Tijdens een groot congres in Amsterdam deze week werd bekend dat de ziekte 60 procent langzamer gaat bij patiënten met beginnende alzheimer als ze het middel Donanemab gebruiken. Beeld Getty Images
Tijdens een groot congres in Amsterdam deze week werd bekend dat de ziekte 60 procent langzamer gaat bij patiënten met beginnende alzheimer als ze het middel Donanemab gebruiken.Beeld Getty Images

Op haar 56ste overleed Edith Blocks moeder aan alzheimer. Ook haar oma, de broer en zus van haar oma én haar overgrootvader aan oma’s kant overleden aan de ziekte. Eén ding wist Block al lang: in haar familie zit de ziekte van Alzheimer en rond het vijftigste levensjaar komen de eerste symptomen. “We wisten toen niet officieel dat er een genetische afwijking in de familie zit. Dat heb ik voor het eerst laten onderzoeken,” vertelt ze.

De ziekte hield haar enorm bezig. Toen Block 42 was, liet ze zich onderzoeken en bleek dat ze inderdaad een genetische afwijking heeft. “Ik had mezelf echt overtuigd dat er niets aan de hand zou zijn. Na de diagnose wist ik: met mij gaat hetzelfde gebeuren. En mijn man moet dat gaan opvangen. Dat is ontzettend zwaar.”

Het werd een drijfveer om te zoeken naar oplossingen. Block besloot in Engeland mee te doen aan studies van de Amerikaanse Washington University naar medicatie om alzheimer te behandelen. Ruim vier jaar lang vloog ze elke maand naar Londen voor medicatie. Het was de enige manier om hoop te houden en om ook iets te kunnen betekenen voor andere patiënten met alzheimer.

Ernstige dementie

In Nederland hebben naar schatting zo’n 200.000 mensen alzheimer. De groep met een genetische afwijking is behoorlijk zeldzaam; het gaat om ongeveer 1 procent van de patiënten. Tot dusver was er geen behandeling voor deze ziekte, waarbij in de hersenen ziekmakende eiwitten worden aangemaakt en ernstige dementie ontstaat.

Maar er lijken doorbraken aan te komen. In Amerika is een eerste medicijn (Lecanemab) goedgekeurd om de ziekte te behandelen. Het middel helpt de verkeerde eiwitten op te ruimen, waardoor de ziekte wordt geremd. “Het is geen wondermiddel,” zegt Niels Prins, directeur van Brain Research Center. “Maar we staan wel aan het begin van een nieuw tijdperk. Het is het begin van een behandeling van alzheimer.”

Wereldwijd worden zo’n 140 medicijnen onderzocht die de ziekte kunnen bestrijden. De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA onderzoekt nu of Lecanemab ook op de Europese markt mag komen. Er kleven namelijk wel nadelen aan het medicijn: het is duur en kan flinke bijwerkingen veroorzaken.

Het medicijn Donanemab laat vergelijkbare resultaten zien. Tijdens een groot congres in Amsterdam deze week, waar duizenden alzheimeronderzoekers bij elkaar komen, werd bekend dat de ziekte 60 procent langzamer gaat bij patiënten met beginnende alzheimer als ze het middel gebruiken. Bijna de helft van de deelnemers ging het eerste jaar helemaal niet achteruit. Voor toelating van het medicijn op de Amerikaanse markt is nu een aanvraag ingediend.

Elke 14 dagen naar Londen

Voor patiënten als Block betekent de komst van nieuwe medicijnen hernieuwde hoop. “Dat is geweldig. Nu is het niet meer voor 99,9 procent zeker dat ik aan alzheimer zal overlijden. Misschien kan ik wél aan mijn pensioen denken.”

Het eerste medicijn waarvoor ze aan onderzoek meedeed, liet overigens geen goed resultaat zien. Sinds drie jaar gebruikt ze een ander middel dat wel wat lijkt te doen. Sinds begin vorig jaar vliegt Block zelfs één keer per twee weken naar Londen om de medicijnen te krijgen. “Ik houd inmiddels niet meer van vliegen. Maar wat moet je dan, als je weet dat je de ziekte krijgt? Dit onderzoek is mijn enige houvast.”

Bovendien krijgt ze veel hulp vanuit het onderzoekscentrum, leert ze lotgenoten kennen én kan ze iets doen voor al die mensen die de ziekte nog zullen krijgen.

Medicijncocktail

Onderzoekers denken dat een medicijncocktail mogelijk de beste remedie zal zijn. Bij alzheimerpatiënten gaan meer dingen in het hoofd mis. Door die fouten aan te pakken, hopen wetenschappers het ziekteproces te kunnen vertragen. “Nu is voor het eerst aangetoond dat je iets aan de ziekte kunt doen door één oorzaak aan te pakken, Dat is een wetenschappelijke doorbraak,” zegt ook Dinant Bekkenkamp van Alzheimer Nederland. “Maar of het aanpakken van één oorzaak voor patiënten al voldoende oplevert, moet nog blijken.”

Ook de ontwikkelingen om betere diagnoses te kunnen stellen gaan hard. Nu moeten patiënten met geheugenklachten een punctie ondergaan om hersenvocht af te geven of een pet-scan doen. Maar wetenschappers werken hard aan bloedtesten. In Amsterdam UMC begint deze week een onderzoek, waarbij patiënten bloed laten prikken, vertelt onderzoeker Charlotte Teunissen. “Het is spectaculair dat we de diagnose via het bloed kunnen stellen. Een bloedtest is veel laagdrempeliger, kan overal worden gedaan, is minder duur en minder belastend voor een patiënt.”

Geen doodverklaring meer

Dat het alzheimeronderzoek in een stroomversnelling komt, doet Block goed. Als ze terugdenkt aan de afgelopen tien jaar kan ze niet geloven wat ze nu allemaal hoort. “Er is zo ontzettend veel gebeurd. Mijn moeder kon nog niets, alleen maar afwachten.”

Ook voor de toekomst van haar zoon, nu 14, is ze ontzettend opgelucht. “Tegen de tijd dat hij 50 is en symptomen kan krijgen, zal de situatie helemáál anders zijn.” Haar zoon heeft 50 procent kans op de genetische afwijking. “Ik heb me schuldig gevoeld dat ik hem mogelijk dat gen heb gegeven. Het is ook een van de redenen waarom we niet meer kinderen hebben.”

Voor hem en al die andere patiënten die er nog aankomen, zal Block blijven meedoen aan onderzoeken naar behandelingen. “Eerder was alzheimer een doodverklaring, nu niet meer.” Want ook met Block gaat het goed, ook al is ze intussen de 50 gepasseerd, het jaar waarin de meeste familieleden de eerste symptomen van alzheimer kregen. “Ja, ik vergeet wel eens dingen, maar zie om me heen dat dat ook bij de leeftijd hoort. Dus ik voel me een beetje normaler, niemand weet hoe het leven loopt. Ik ook niet.”

Edith Block heeft in haar familie een genetische afwijking waardoor alzheimer veel voorkomt. Beeld Marco Okhuizen
Edith Block heeft in haar familie een genetische afwijking waardoor alzheimer veel voorkomt.Beeld Marco Okhuizen

Adblock test (Why?)


Hoop voor mensen die alzheimer krijgen: 'Misschien kan ik wél aan mijn pensioen denken' - Parool.nl
Read More

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...