Zo’n 10 procent van alle mensen heeft last van oorsuizen, zo blijkt uit cijfers van UMC Utrecht. Voor een groot deel is dat ongemak beperkt. Maar voor ongeveer 2 procent van de mensen betekent oorsuizen ook echt een achteruitgang van levenskwaliteit.
Hoeveel kinderen tinnitus hebben, is onbekend. Ook wat de aandoening precies met kinderen doet is niet duidelijk. "De aandacht is de afgelopen jaren vooral uitgegaan naar volwassenen", vertelt KNO-arts Diane Smit van UMC Utrecht.
Tinnitus begrijpen
Bij kinderen is het ook moeilijker om tinnitus vast te stellen. "Het is lastiger om kinderen te onderzoeken, want het moet goed begrijpen wat je precies bedoelt", zegt Smit. "Het horen van een piep of een rinkel: wat is daarvan tinnitus en wat is een gewoon, alledaags geluid? Dat moet je een kind eerst uitleggen."
Oorzaken
Mogelijke oorzaken van tinnitus zijn:
gehoorverlies door ouderdom.
beschadiging door lawaai (bijvoorbeeld een ontploffing of muziek in een discotheek).
een ongeval (met als gevolg bijvoorbeeld beschadiging van de schedelbasis).
bijwerking van medicijnen.
Bron: UMC Utrecht
Met behulp van de 15.000 euro die het Oorfonds heeft verzameld, hopen onderzoekers te achterhalen hoe groot het probleem onder kinderen in Nederland is. "Door een methode te ontwikkelen om tinnitus bij kinderen te meten, hopen we te kunnen zeggen of we ons zorgen moeten maken en of we behandelingen moeten ontwikkelen voor deze doelgroep", zegt KNO-arts Smit.
Maatregelen
Wil je je kind beschermen? Een koptelefoonverbod is volgens Smit niet nodig. "Je kunt er wel op letten dat je een goede koptelefoon of oortjes gebruikt waarbij het geluid direct de gehoorgang in loopt. Daardoor heb je geen last van achtergrondgeluid en hoeft het geluid niet heel hard. Ook kun je een volumebegrenzer instellen op je telefoon, of een koptelefoon kopen met zo'n begrenzer."
De onderzoekers hopen snel te starten met het onderzoek. Wanneer de eerste resultaten verschijnen is nog niet bekend.
Ongeveer tien op elke 100.000 kinderen van 0 tot 14 jaar ging vorige week met kinkhoest naar de huisarts. Dat is meer dan een verdubbeling dan in de week ervoor. Ook ligt het aantal hoger dan de drie jaren ervoor.
Grote toename longontsteking
Niet alleen kinkhoest gaat rond, ook het aantal kinderen met longontsteking neemt fors toe. Vorige week gingen 130 op elke 100.000 5- tot en met 14-jarigen met longontsteking naar een huisarts. Dat is meer dan twee keer zo veel als op het hoogste punt vorig jaar. Nivel noemt het 'opvallend veel'.
Bij jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar is er ook een toename te zien, maar Nivel stelt dat de cijfers lager zijn dan in de jaren voor de coronapandemie.
De toename in longontstekingen komt verder terug bij jongeren en jonge volwassenen, zien huisartsen. Nivel was niet direct beschikbaar voor een mogelijke verklaring voor de toename.
Als Ingrid Nieuwdorp (55) uit Den Bosch plaste, was het alsof ze bewerkt werd met scheermesjes, vertelde ze vorig jaar. Ze had zo’n helse pijnen dat ze liever dood wilde dan dat ze de pijn nog langer moest voelen. Maar ze heeft een behandeling in Australië achter de rug en die bracht verlichting: “Ik heb geen gesprekken meer over euthanasie.”
Geschreven door
Ingrids pijnen ontstonden na een serie medische missers, na de bevalling van haar dochter, 29 jaar geleden. Ze heeft verklevingen rond haar organen en die drukken op haar zenuwen. "Een continue pijn van 220 volt", zegt ze er zelf over. Ze verdrong haar pijn, totdat het niet meer ging. Ze gebruikte uiteindelijk een neusspray die kankerpatiënten krijgen in hun laatste levensfase.
“Ik heb nog zoveel om voor te leven.”
Ingrid voerde gesprekken over euthanasie, maar wilde eigenlijk niet echt dood. “Ik heb nog zoveel om voor te leven, maar ik kan de pijn niet meer dragen”, was haar wanhoopskreet vorig jaar.
Een crowdfundingsactie bracht ruim 52.000 euro op. Genoeg voor een behandeling in Australië, die haar zenuwstelsel moest resetten: “Het is een heel bijzondere therapie, waarbij er nieuwe verbindingen in de hersenen worden gemaakt. Daardoor is mijn zenuwstelsel gekalmeerd.”
Met hulp van apparaten uit de sportschool, kwam Ingrid weer op de been: “Een medewerker zei: ‘Binnen een week zit jij weer.' Ik geloofde het niet, maar het gebeurde wel.”
Tijdens de therapie gebeurden rare dingen: “Mijn armen en benen begonnen te schudden. Ik merkte dat ik, omdat ik in de overlevingsstand was gegaan, helemaal geen contact meer had met mijn lijf. Elke specialist die ik spreek, begrijpt niet hoe ik die pijn heb kunnen doorstaan.”
In april en mei was Ingrid in Australië, daarna vervolgde ze de therapie in haar eigen sportschool vlak bij huis: “Elke beweging doe ik héél langzaam. Om mijn lichaam weer de verbinding te laten maken met mijn brein.”
"Ik kreeg zware afkickverschijnselen en leek wel een Parkinsonpatiënt."
Daardoor kwam ze op de been: “Mensen die mij buiten zien, denken dat ik weer beter ben. Maar ik kan nog geen hele dagen op zijn.” Ingrid kreeg ook nog een terugslag. “In Australië zeiden ze al dat het niet gemakkelijk zou worden en dat klopt. Nadat ik van mijn arts acuut moest stoppen met pijnstillers, kreeg ik heel zware afkickverschijnselen. Ik leek wel een Parkinsonpatiënt.”
De artsen in Australië houden Ingrid via een videoverbinding in de gaten. Als haar zenuwstelsel stabiel is, kan ze voor een operatie naar Zwitserland. Een arts wil het bindweefsel, dat om Ingrids zenuwen gewikkeld zit, wegsnijden met een nieuwe operatietechniek.
In de tussentijd is Ingrid verre van gezond: “Eén keer ben ik een avond naar het theater geweest, daar moest ik een week van bijkomen. Verder kan ik een stukje met de hond lopen en de therapie doen. Ik heb echt nog veel pijn, maar het is te doen. Ik sta aan het begin van een herstel.”
Praten over gedachten aan zelfdoding helpt. Je kunt 24 uur per dag bellen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 of chatten via en 113.nl.
De gemeente Emmen erkent na 23 jaar nu toch de PTSS (posttraumatische stressstoornis) van oud-brandweerman Ruud Lohuis (63) als beroepsziekte. Daarmee ligt de weg open voor een schadevergoeding voor alle schade die hij door z'n ziekte heeft opgelopen. De Emmenaar reageert opgelucht. "23 jaar vechten loont toch. Ja man, hier word ik zo blij van. Dit is waar ik altijd op heb gewacht."
Lohuis ontvangt het verlossende nieuws in zijn camper in Portugal, waar hij 'overwintert'. De beslissing van de gemeente Emmen voelt voor hem 'als een bevrijding'. "Het gevecht is eindelijk afgelopen. Ze moeten nu met de billen bloot", zegt hij, doelend op de onderhandelingen over de schadevergoeding die nog moet komen.
"Maar ik heb alles bereikt wat ik wilde, en eerlijk gezegd had ik dit ook niet meer verwacht", aldus Lohuis, "maar wel gehoopt". Die hoop groeit vooral, als hij deze zomer succes boekt in een procedure voor het hoogste rechtscollege van ambtenaren, de Centrale Raad van Beroep. Die oordeelt dat Emmen wel degelijk aansprakelijk is voor de psychische klachten van Lohuis. Want van nazorg is geen sprake geweest, concludeert ook dit rechtscollege. "Eindelijk komt de waarheid boven water", zei Lohuis toen al hoopvol, na dik twintig jaar strijd.
De Emmenaar was tussen 1982 en 1993 brandwacht en duiker van het brandweerkorps in Emmen. Hij krijgt in die periode te maken met zo'n 25 ernstige incidenten en dat blijft niet zonder gevolgen. Lohuis kampt met ernstige slaapproblemen, heeft woede-uitbarstingen en krijgt herbelevingen en angsten. Hij probeert bij zijn leidinggevenden aandacht voor z'n problemen te krijgen, maar vindt daar geen gehoor. "Ik moest niet zeuren en gewoon aan het werk gaan. Want het hoorde nu eenmaal bij ons werk."
Door zijn 'onhandelbare gedrag' verliest Lohuis z'n baan, zijn gezin en het grootste deel van z'n vriendenkring. In 2014 stelt een psychiater van GGZ Emmen uiteindelijk een heldere diagnose: de man lijdt aan een verlate PTSS, als gevolg van z'n traumatische ervaringen tijdens z'n werk bij de brandweer. De Emmenaar gaat een behandeltraject in. Ook stelt hij de gemeente aansprakelijk voor alle materiële en immateriële schade die hij heeft geleden door zijn ziekte. Maar Emmen wil van geen enkele aansprakelijkheid weten. Lohuis vecht dat aan en blijft ondanks meerdere afwijzingen strijdbaar.
Deze zomer krijgt de oud-brandweerman de Centrale Raad van Beroep aan zijn kant. Die vindt dat Lohuis als brandweerman met 'buitensporige werkomstandigheden' te maken heeft gehad en dat het volstrekt logisch is dat dit hem niet in de koude kleren is gaan zitten. Ook faalde Emmen in het traject van nazorg. Voor de gemeente was dat een fikse tik op de vingers.
Emmen had in beroep kunnen gaan tegen het oordeel van het rechtscollege voor ambtenaren, maar doet dat uiteindelijk niet. De burgemeester en de gemeentesecretaris melden in een brief, aan Lohuis' raadsman Ferre van de Nadort 'thans aansprakelijkheid te erkennen vanwege de beroepsziekte van Lohuis', en 'dat er over het verzoek om schadevergoeding verder gesproken zal worden'. De brief is namens het college van burgemeester en wethouders.
Daarin valt ook te lezen dat de gemeente Emmen geen bewijslast heeft voor 'toereikende nazorg' aan Lohuis, wat ze tot nu toe beweerde in de procedures. De Centrale Raad van Beroep wil hiervan bewijs zien. Maar dat is volgens Emmen niet te leveren. "Het gaat om een situatie die nu zo lang geleden is, dat er weinig of geen relevante informatie meer te vinden is. Dat betekent dat we niet meer de mogelijkheid hebben om tot een onderbouwing te komen, dat destijds aan de zorgplicht is voldaan." Mede om die reden heeft Emmen besloten de aansprakelijkheid alnog te erkennen.
Tegenover RTV Drenthe weigert Emmen verder inhoudelijk commentaar op de zaak van de oud-brandweerman. "Over personele aangelegenheden doen wij geen uitspraken, ook niet als het een oud-medewerker betreft", laat woordvoerder Martin de Bruin namens de burgemeester weten.
Jurist Van de Nadort gaat nu verder met Emmen in de slag over de schadevergoeding. Over de mogelijke hoogte van het schadebedrag kan en wil de raadsman niets zeggen. Wel hoopt hij er 'snel en goed' met de gemeente uit te kunnen komen. "We willen compensatie voor alles wat Ruud is overkomen, hopelijk kan dat nu allemaal wat voortvarender", zegt Van de Nadort.
Of de partijen er ook daadwerkelijk snel uit komen, valt nog te bezien. In 1995 zijn er rond de afvloeiing van Ruud Lohuis als gemeenteambtenaar afspraken gemaakt, maar die zijn volgens de oud-brandweerman 'nooit volledig nagekomen'. Ook krijgt hij geen inzage meer in het gemeentelijke systeem voor zijn loonstrookjes. Dat blijkt een handicap.
"We moeten de financiële schade nog volledig op een rij zetten. Daarvoor moet wel de financiële administratie van Ruud compleet zijn, dus ook z'n vroegere loonstrookjes. Dus eerst moeten we alle informatie hebben, om vervolgens tot een goed onderbouwd schadebedrag te komen", besluit Van de Nadort.
In de eerste helft van 2023 waren er bijna 6700 gevallen van gonorroe. Dat is 15 procent meer dan in het halfjaar ervoor. Opvallend is dat de stijging het grootst is onder vrouwen: bij hen gaat het om 38 procent extra gevallen.
Dat baart experts zorgen, want waar mannen vaak klachten ervaren bij gonorroe – denk aan een branderig gevoel bij het plassen en vaak naar de wc moeten – is dat bij vrouwen veel minder het geval. Zij kúnnen last krijgen van abnormale afscheiding, tussentijdse bloedingen of een branderig gevoel, maar de meerderheid voelt er helemaal niets van, vertelt Henry de Vries, dermatoloog GGD Amsterdam en Amsterdam UMC. "Dat is gevaarlijk, want gonorroe kan op de lange termijn leiden tot onvruchtbaarheid. En dat kan bij vrouwen dus onopgemerkt gebeuren."
Wat is gonorroe?
Gonorroe is een bacteriele infectie die je overdraagt via seksueel contact. De bacterie kan bij mannen voor infecties zorgen van de urinebuis, endeldarm, keel en bijballen. Vrouwen kunnen te maken krijgen met infecties van de urinebuis, baarmoederhals, eileiders, keel en endeldarm.
Gonorroe kwam voorheen vooral voor onder homo- en biseksuele mannen. "Maar sinds vorig jaar zien we een verdubbeling bij andere groepen, zoals heteroseksuele mensen en jongeren onder de 25 jaar", zegt De Vries.
Verklaringen
De coronapandemie zou een verklaring kunnen zijn. "Toen wisten minder mensen de zorg te vinden. Alle aandacht ging naar het bestrijden van covid", vertelt de dermatoloog.
Maar het kan ook komen door een gedragsverandering die na de pandemie is ontstaan. "Het kan een gevolg zijn van de inhaalslag die jongeren hebben gemaakt op het gebied van seksuele activiteit, na al die jaren van binnenzitten." De stijging valt samen met het toenemende aantal schurftinfecties onder jongeren.
Voorlichting
Volgens Erwin Fisser, campagneleider bij Soa Aids Nederland, wordt er niet genoeg meer voor gewaarschuwd. "Er zijn sinds 2011 geen landelijke campagnes meer geweest over gonorroe, en dat zie je terug", zegt hij tegen Editie NL. "Nu zitten we met een hele generatie die geen voorlichting heeft gehad."
Het wordt volgens hem dan ook tijd voor een nieuwe campagne. "Niet om te wijzen met het vingertje, maar om jongeren te helpen met hun keuze", zegt Fisser. Daar is volgens hem meer voor nodig dan een tv-spotje en online-advertentie. "We moeten ook langs scholen en de straat op om deze boodschap over te brengen. Dat is een heel effectieve manier om jongeren te helpen verstandige keuzes te maken."
Testen
Dermatoloog De Vries raadt jongeren aan om een condoom te gebruiken en om zich na onveilige seks te laten testen. "Voor vrouwen is dat soms de enige manier om te ontdekken of je gonorroe hebt, omdat zij dus niet altijd klachten hebben. Heb je meerdere seksuele partners gehad in korte tijd, dan kan dat zeker een reden zijn om jezelf even te laten checken."
Een derde van alle kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl en leefomgeving. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens KWF Kankerbestrijding zijn er tot 40.000 gevallen te voorkomen door gezonder te leven.
Het onderzoek richt zich op 2019, het laatste jaar voor corona. In de coronaperiode werden er veel minder kankerdiagnoses gesteld. De laatste keer dat TNO dit onderzoek uitvoerde was in 2014.
Nog steeds is roken de belangrijkste veroorzaker van kanker, met 19.095 diagnoses (16 procent van alle gevallen). 5 procent van de gevallen komt door blootstelling aan de zon en nog eens 5 procent door ongezonde voeding, zoals te veel bewerkt vlees en te weinig groente en fruit.
Preventie
Volgens KWF-directeur Carla van Gils hebben we dus invloed op het aantal kankergevallen: "Je kan zelf iets doen. Het belangrijkste is niet roken, gezonde voeding en verstandig omgaan met uv-straling", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.
Ook kan de overheid wat KWF betreft nog veel doen om het aantal kankergevallen terug te dringen, zoals het terugbrengen van het aantal verkooppunten van sigaretten. "Daarnaast is 80 procent van wat in de supermarkt ligt ongezond. Dat zou andersom moeten zijn, zodat een gezonde keuze veel gemakkelijker wordt." De instantie pleit onder meer voor een reclameverbod op ongezonde voeding en alcohol.
Daarnaast zou een gezondere leefstijl gestimuleerd moeten worden. "Zorg voor een speelomgeving voor kinderen die aantrekkelijk is of het toegankelijk maken van sportabonnementen", zegt Van Gils.
Het aantal nieuwe bedrijven waar blauwtong wordt vastgesteld in Nederland neemt af. Tussen 15 en 22 november zijn er 196 locaties met blauwtong bij gekomen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Dat is aanmerkelijk minder dan in de weken ervoor. Tussen 8 en 15 november kwamen er nog 620 locaties bij. Het totale aantal locaties met besmettingen lag op 22 november op 5.593. In de aantallen zijn zowel besmettingen meegenomen die klinisch positief zijn bevonden als besmettingen die met een PCR-test zijn vastgesteld. Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd.
De plaats met de meeste besmettingen is Dalfsen in Overijssel met 55 locaties met een of meer besmettingen. In het Zuid-Hollandse Reeuwijk zijn het er 44, in het Zuid-Hollandse Bodegraven 43, in het Overijsselse Zwolle 43 en in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn 40. In het zuiden van Nederland zijn er veel minder besmettingen dan in Midden- en Noord-Nederland.
Kouder weer
Dat het aantal besmettingen afneemt, heeft waarschijnlijk te maken met het koudere weer. Knutten, die de ziekte overbrengen, kunnen een mildere winter wel overleven. Daardoor bestaat de kans dat de veeziekte er na de winter nog steeds is.
Blauwtong treft vooral schapen, die meestal ook aan de ziekte bezwijken. Maar ook geiten, runderen, hertachtigen en sommige dierentuindieren kunnen een besmetting oplopen. De ziekte dook begin september voor het eerst weer op bij vier schapenhouderijen. Een blauwtongbesmetting was sinds 2009 niet meer in Nederland voorgekomen.
De onderzoekers onderzochten de medische gegevens van 590.000 volwassenen die tussen december 2020 en februari 2022 een coronabesmetting opliepen. Wie vóór de eerste infectie al een prik had gehaald, bleek 58 procent minder kans op long covid te hebben dan degenen die ongevaccineerd waren.
Het maakt daarbij uit hoeveel doses van het vaccin mensen hebben gehad. Na één dosis blijkt het risico 21 procent kleiner, na twee 59, en na drie 73. Wie met de omikronvariant is besmet, loopt volgens de onderzoekers ook minder gevaar om long covid te krijgen, dan wie andere varianten onder de leden had. Al is de vraag of dat komt door de variant zelf of door het grotere aantal inentingen dat mensen toen al achter de rug hadden.
Betrouwbaarder data
Het is niet voor het eerst dat de mogelijk beschermende werking van het vaccin voor long covid tegen het licht is gehouden. Uit eerdere studies kwam dat beschermende effect – variërend van 13 tot 52 procent – ook bovendrijven. Minpunt van die studies is dat ze waren gebaseerd op zelfrapportages van patiënten. De Zweedse onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het gezaghebbende vakblad British Medical Journal, gaan uit van betrouwbaardere data: de klinische diagnoses.
Long covid definiëren de onderzoekers als een reeks symptomen als hersenmist en vermoeidheid, die meestal zo'n drie maanden na de coronabesmetting opkomen en minstens twee maanden aanhouden. Naar schatting worstelen 200 miljoen mensen wereldwijd met long covid.
In Nederland becijferde het Maatschappelijk Impact Team (MIT) eerder dit jaar dat 90.000 Nederlanders er last van hebben. Deze schatting berust op cijfers uit het Verenigd Koninkrijk. In Nederland wordt niet bijgehouden hoeveel mensen long covid hebben.
Lees ook:
Artsen willen sneller dan overheid en beginnen zelf onderzoek naar long covid
Ruim veertig artsen en wetenschappers gaan met particulier geld op zoek naar de oorzaak van long covid. Ze willen niet langer wachten op aangekondigde overheidssubsidies.
Chinese ziekenhuizen op meerdere plekken in het land worden overspoeld met zieke kinderen. Dat meldt ProMed, een surveillancemonitor dat wereldwijd uitbraken van ziektes onder mensen en dieren in kaart brengt. Het gaat om een mysterieuze vorm van longontsteking.
Uit de laatste berichten blijkt dat zowel in hoofdstad Beijing als in het ruim 800 kilometer verderop gelegen Liaoning ziekenhuizen moeite hebben de zieke kinderen allemaal op te vangen. Veel van de patiënten die worden binnengebracht moeten worden opgenomen. Ze zijn allen besmet met een zogenoemde wandelende pneumonie, of atypische longontsteking. Zo is er onder de patiënten nauwelijks last van hoesten, maar hebben ze wel hoge koorts en verkoudheidsverschijnselen.
Hoewel het nog te vroeg is om te spreken van een nieuwe epidemie, waarschuwt ProMed wel dat er sprake is van een “wijdverspreide ziekte aan de luchtwegen” die nog niet geheel bekend is. Het is nog niet duidelijk wanneer de ziekte is opgedoken of waar, maar ProMed noemt het “hoogst ongebruikelijk” dat zoveel kinderen zo snel geïnfecteerd raken. Verschillende scholen in de getroffen gebieden roepen leerlingen op om niet naar school te komen wanneer ze ziektebeelden vertonen. Het is niet bekend of er ook volwassenen besmet zijn geraakt.
Het was ProMed dat in 2019 melding maakte van een mysterieus virus dat Sars-Cov-2 werd genoemd waardoor veel artsen en wetenschappers en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de hoogte van het rondwarende virus werden gesteld. Niet veel later zuchtte de wereld onder de coronapandemie.
Viruswaarschuwing: Chinese ziekenhuizen overspoeld door jonge patiënten met plotselinge mysterieuze longaandoening - Joop - BNNVARA - BNNVARA Read More
Kameroen heeft als eerste Afrikaanse land het malariavaccin Mosquirix ontvangen. Op het vliegveld van hoofdstad Yaoundé zijn dinsdagavond meer dan 331.000 doses aangekomen. De eerste vaccinaties zullen eind december of begin volgend jaar gezet worden.
In aanloop naar de levering is het vaccin vier jaar lang getest op kinderen in Ghana, Kenia en Malawi. Omdat de resultaten van de test positief waren, keurde wereldgezondheidsorganisatie WHO het vaccin in 2021 goed om overal te gebruiken.
Uit onderzoek blijkt dat de vaccins voor zo'n 30 procent bescherming zorgen. Er zijn daarom vier doses nodig voordat het werkt. Na enkele maanden neemt de bescherming weer af.
Toch denken wetenschappers dat het vaccin een grote impact kan hebben. Jaarlijks sterven wereldwijd zo'n 620.000 mensen aan malaria, van wie 96 procent in Afrika. Het overgrote deel hiervan zijn kinderen tot vijf jaar. In de gebieden waar getest werd met Mosquirix, daalde de kindersterfte met zo'n 13 procent.
Vorig jaar werd een tweede vaccin goedgekeurd door de WHO. Dit vaccin biedt iets betere bescherming en is goedkoper te maken. Dit vaccin is naar verwachting medio volgend jaar beschikbaar.
Bij dierenopvangcentrum HoKaZo in Uden is een dodelijk virus voor katten ontdekt. Het gaat om de zogeheten kattenziekte, dat is een zeer besmettelijke maagdarmziekte. De komende twee weken gaat HoKazo daarom in lockdown. Andere dierencentra hebben hulp aangeboden.
Het dodelijke virus werd ontdekt bij een diertje dat net nieuw bij de kattenopvang binnenkwam. Om te voorkomen dat meer katten ziek worden, gaat de opvang twee weken lang dicht. Dat houdt in dat er dan geen katten bij HoKaZo worden opgenomen of herplaatst. Het dierencenturm hoopt dat het virus zich zo niet verder kan verspreiden.
"Voor katten die niet ingeënt zijn, kan dit dodelijk zijn", zegt bestuurder Geer Hubers. Hij benadrukt wel dat katten in het asiel ingeënt zijn. Die lopen waarschijnlijk dus geen gevaar. Maar bij katten die nieuw bij de opvang binnenkomen, is het nog niet duidelijk of ze gevaccineerd zijn. "We onderschatten dit zeker niet. Dit is echt puur preventie en ter beveiliging."
Diertjes die besmet zijn met de kattenziekte hebben vaak last van diarree, braken en uitdroging. Er zijn geen geneesmiddelen tegen het virus. Niet iedere kat overlijdt aan de ziekte. Dat is vooral afhankelijk van de ernst van de ziekte en de conditie van de kat. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen.
Hulp van andere opvancentra Andere opvangcentra uit de buurt schieten HoKaZo te hulp. Ze gaan binnenkomende katten tijdelijk opvangen, zolang het dierenopvangcentrum in Uden in lockdown is.
Hoge kosten Eerder dit jaar luidde HoKaZo de noodklok, omdat er niet genoeg geld was om alle kosten te dekken. Vijf gemeenten uit de regio hebben toen 150.000 euro aan financiële hulp toegezegd voor de rest van dit jaar.
De kattenziekte jaagt het asiel opnieuw in de medische kosten. "Een eerdere infectie kostte ons al eens zo'n 80.000 euro. Dat is voor bijvoorbeeld medische kosten en extra kosten voor schoonmaak", zegt bestuurder Hubers. Hij verwacht overigens dat de kosten bij de kattenziekte iets lager zullen uitvallen.
Kijk zaterdag 18 november naar het Debat van het Zuiden
Zaterdag 18 november debatteren in het Debat van het Zuiden zeven lijsttrekkers in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen over de kwesties die in Brabant, Limburg en Zeeland spelen. Het verkiezingsdebat is om 19:30 uur live te zien op de tv en online kanalen van L1, Omroep Brabant en Omroep Zeeland.
Kampman adviseert om brood vooral niet te laten staan. "Het bevat naast zout, wat nu verminderd wordt, ook erg belangrijke stoffen. Een voorbeeld is jodium, een stof die cruciaal is voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Zijn we ziek? Hebben we stress of is er toch iets anders aan de hand? Onze lichaamstemperatuur vertelt een hoop over onze algehele gezondheid. Maar wat gebeurt er nu in dat lichaam als je temperatuur omlaag of om omhoog gaat?
Nieuw onderzoek naar gemiddelde lichaamstemperatuur
Volgens onderzoeker Julie Parsonnet hangt de lichaamstemperatuur af van persoonlijke factoren en situatie. Onder meer leeftijd, geslacht, gewicht, lengte, buitentemperatuur en inspanning spelen daarin een rol. Ook kan onze lichaamstemperatuur fluctueren op een dag.
De Duitse arts Carl Wunderlich besloot 150 jaar geleden dat 37 graden een gezonde lichaamstemperatuur is. Maar het nieuwe onderzoek toont aan dat een temperatuur van 36,6 graden gemiddeld is. Redenen daarvoor kunnen veranderde meetmethodes of een verbeterde gezondheidstoestand zijn.
Temperatuursverschillen
Bij een temperatuur van boven de 38 graden, spreken we van koorts. Maar aan de hand van de nieuwste onderzoeksresultaten klopt dat ook niet meer precies. De ‘koortsgrens’ zou tegenwoordig ook lager kunnen liggen en verschilt bovendien per persoon.
Een gezonde lichaamstemperatuur ligt ergens tussen de 35,5 en 37,5 °C
Bij een temperatuur van 37,5 en 38 °C spreken we van verhoging
Bij een lichaamstemperatuur boven de 38 °C spreken we van koorts
Onderkoeling tot onder de 32 °C wordt gevaarlijk
Meer redenen voor verschil in lichaamstemperatuur
Maar er zijn meer redenen waarom je lichaamstemperatuur kan stijgen of dalen. We sommen ze voor je op:
1. Ovulatie
In de menstruatiecyclus van een vrouw stijgt de basale lichaamstemperatuur na de ovulatie. Dit kan 0,2 tot 0,5 graden hoger zijn en dit blijft zo tot de menstruatie. Tijdens de menstruatie zakt de temperatuur weer naar het ‘normale niveau’
2. Gewicht
Bij overgewicht is de temperatuur vaak hoger, bij ondergewicht is de temperatuur vaak lager.
3. Leeftijd
Jongere mensen hebben gemiddeld een hogere temperatuur. Dit komt omdat ons vermogen om onze temperatuur te reguleren afneemt met de leeftijd.
4. Stress
Bij stress stijgt je hartslag, verhoogt je bloeddruk, versnelt je adem en spannen je spieren aan. Je lichaam zet zich schrap voor een strijd met een bedreiging. Daarom kan ook je lichaamstemperatuur stijgen bij stress.
5. Alcohol
Alcohol is ook een factor die de temperatuur kan veranderen. Als iemand drinkt, kan het de temperatuur verhogen of verlagen.
6. Sporten
Sport of beweging kan de lichaamstemperatuur verhogen.
7. Tijd
Onze lichaamstemperatuur is in de ochtend lager en stijgt gedurende de dag. Ook is onze lichaamstemperatuur in de winter iets hoger dan in de zomer.
Onderkoeling
Mocht jouw temperatuur onder de 35 graden zakken, is er sprake van onderkoeling. Symptomen van onderkoeling zijn rillen, een langzame ademhaling, onduidelijke spraak, zwakke pols, slechte coördinatie, weinig energie, verwardheid, verlies van bewustzijn en een koude en rode huid.
Sommige zaken verhogen de kans op onderkoeling. Bijvoorbeeld alcohol- of drugsgebruik, hypothyreoïdie (traagwerkende schildklier), anorexia, sepsis (ernstige infectie), zenuwschade, ondervoeding, geneesmiddelen zoals antidepressiva, antipsychotica of sedativa en anesthesie.
Lichaamstemperatuur en je gezondheid
Ons lichaam is behoorlijk pienter. Hebben we het warm, dan gaan we zweten en koelen we af. En hebben we koud, dan gaan we rillen en warmen we op. Maar onze lichaamstemperatuur zegt veel over onze algehele gezondheid. Daarom is het raadzaam om ernaar te luisteren.
Zo’n 45 procent van de Nederlanders houdt zich niet aan de voorgeschreven lengte van een antibioticabehandeling. Dat kan grote gevolgen hebben voor de behandeling. Waarom moet je altijd een antibioticakuur afmaken? NU.nl legt het uit op antibioticadag.
Bacteriën zijn enorm belangrijk voor de mens. Zo helpen ze je bijvoorbeeld met het verteren van eten of bij de afweer tegen virussen en ziekteverwekkende bacteriën.
Maar niet elke soort bacterie is fijn. Als je te veel van een verkeerde soort bacteriën in je lichaam hebt of ze op de verkeerde plek zitten, kan je er veel last van hebben. Dan heb je een bacteriële infectie. Om een bacteriële infectie tegen te gaan, schrijft een huisarts antibiotica voor.
"Bij een antibioticumbehandeling neem je stofjes in die de bacteriën doden of de groei tegenwerken", zegt Anke Lambooij van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. "Dat helpt je lichaam met het opruimen van de kwade bacteriën."
De antibiotica hebben ook invloed op de goede bacteriën. Daardoor kan je bijwerkingen krijgen van het middel, zoals diarree. Als je geen last meer hebt van de infectie maar wel last hebt van de bijwerkingen, is de verleiding om te stoppen groot.
Maar dat de symptomen weg zijn, betekent niet dat alle slechte bacteriën uit je lichaam zijn. Stop je te vroeg met de behandeling en zitten ze er nog? Dan kan de infectie gewoon weer terugkomen en moet je opnieuw beginnen met antibiotica.
Krijg meldingen bij verhalen over gezondheid
Ongevoeligheid voor antibiotica kan grote gevolgen hebben
"Een ander risico van vroegtijdig stoppen is dat de bacteriën ongevoelig worden voor het antibioticum", zegt Lambooij. "Dat heet ook wel antibioticaresistentie." De antibiotica hebben dan geen effect meer op de bacteriën. Om toch de slechte bacteriën uit je lichaam te krijgen moet er worden overgegaan op een ander type antibioticum.
Maar niet elke soort is even fijn om te slikken. Sommige zorgen voor zwaardere bijwerkingen. "In een uiterst geval kan je de medicijnen niet meer nemen als tablet of drankje en moet je naar het ziekenhuis voor een infuus", vertelt Lambooij.
"Bacteriën kunnen hun resistentie ook aan elkaar doorgeven. De resistentie kan bijvoorbeeld ontstaan in een onschadelijke soort, maar vervolgens overspringen naar een gevaarlijke bacterie", aldus Lambooij.
Bij extreme gevallen kan resistentie de dood van een patiënt betekenen. Maar bij mensen met een verminderd immuunsysteem kan een relatief ongevaarlijke bacterie al grote gevolgen hebben.
Overleg met een huisarts als je antibiotica denkt nodig te hebben
"De enige manier om resistentie zo goed mogelijk te voorkomen is door antibiotica alleen te slikken als het nodig is en het op de goede manier te doen. Neem dus niet zomaar antibiotica pillen", benadrukt Lambooij.
"Antibiotica werken alleen tegen bacteriën. Als je ze gaat slikken als je een virus hebt, blijf je ziek, maar kunnen de bacteriën in je lichaam wel resistent worden." Dan loop je een risico voor niks.
"Ga altijd naar een huisarts als je denkt dat je antibiotica nodig hebt. Haal het niet uit het buitenland en neem geen restjes antibiotica van jezelf, een vriend of familielid."
"Meestal ligt de piek van het infectieseizoen in december. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het aantal infecties nu al twee keer zo hoog", zegt kinderarts Lissy de Ridder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).
Zowel de kinderafdelingen als de kinder-ic's liggen bomvol. Geplande ingrepen worden al afgezegd om plek te maken. Ook worden er kinderen overgeplaatst naar andere ziekenhuizen, omdat er geen bedden beschikbaar zijn. Soms zelfs naar een andere provincie. "Het lukt nog net, maar het is wel krap. Het is alle hens aan dek." Van overplaatsingen naar het buitenland is nog geen sprake.
Op de website van het RIVM laat een grafiek zien hoe het RS-virus zich jaarlijks gedraagt. De vroege stijging van het aantal RS-gevallen is daarin goed zichtbaar.
Het RS-virus komt in Nederland veel voor, meestal in de wintermaanden. Bijna alle kinderen onder de twee jaar komen op enig moment met het virus in contact.
Koorts en benauwdheid
De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Maar het virus kan ook koorts, benauwdheid of zelfs een longontsteking veroorzaken. Een klein deel van de jonge kinderen moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Jaarlijks belanden zo'n 150 tot 200 baby's door het virus op de intensive care.
Afgelopen zomer heeft de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA een positief advies uitgebracht om een vaccin tegen het RS-virus te gebruiken voor zwangere vrouwen. Het vaccin biedt pasgeboren baby's dan bescherming tot zes maanden na de geboorte. Begin volgend jaar buigt de Gezondheidsraad zich hierover. Pas als de overheid het advies overneemt, kunnen de eerste zwangere vrouwen worden ingeënt.
“Een paar dagen later stond Jens onder de douche en kreeg ik ineens de onbedwingbare neiging om op zijn telefoon te kijken. Heel bizar, want dat had ik nog geen enkele keer gedaan. Maar nu werd ik er gewoon naartoe getrokken. En met resultaat, want ik vond een appgesprek waaruit bleek dat hij met een meisje wilde afspreken. Dat was nog niet gebeurd, maar de plannen werden gemaakt. Ik heb hem natuurlijk gevraagd wat hier aan de hand was. Hij betuigde spijt en zei dat het kwam door de afstand die nu al een paar maanden tussen ons in zat. Ik dacht: oké, er is nog niets gebeurd, het zal wel loslopen.”
“De volgende nacht werd ik wakker na een nachtmerrie waarin hij wél was vreemdgegaan. Ik dacht dat het gewoon een gevalletje ‘stomme droom’ was, maar ineens voelde ik bloed tussen mijn benen. Ik zat aan de pil en weet wat doorbraakbloedingen zijn, maar dit was echt iets anders. Het zette ook niet door, na die ene bloeding was ’t meteen weer klaar. Ik ging googlen en kwam erachter dat ik waarschijnlijk geen schimmelinfectie had, maar chlamydia. Alle symptomen kwamen overeen. Shit.”
“Het was zaterdagochtend, dus naar de huisarts kon ik niet. Ik besloot hem maar gewoon te bellen en te vragen of chlamydia een reëel scenario was. Hij ontkennen natuurlijk: ‘Nee joh, wat denk jij?’ Ik plande voor de zekerheid toch een afspraak in bij de huisarts en vroeg hem de avond voor die plaatsvond nóg een keer: ‘Weet je zeker dat er niets gebeurd is?’ Ik moest daar gaan liggen voor onderzoek, met eendenbek en al, dus als ik dat met één antwoord kon voorkomen: heel graag. Maar hij zei juist: ‘Ga maar naar de huisarts, dan zul je zien dat er niets aan de hand is.'”
“Lang verhaal kort: het was chlamydia. Toen ik hem dat appte, kreeg ik meteen terug dat het hem heel erg speet. Nu kon hij er natuurlijk echt niet meer omheen. Het bleek te gaan om een collega, met wie hij inderdaad een keer naar bed was geweest. En weet je wat nou de grap is? Hij dacht dat ‘ie een neusje had voor wie wel of geen soa had, hij dacht dat hij dat aan mensen af kon zien. Nou, die idiote theorie heeft hij dus voor zichzelf onderuit geschopt: hij kreeg meteen chlamydia en dát verraadde hem.”
“Voor de chlamydia kreeg ik een kuur, daarna was ik van de klachten af. En ook van Jens, want ik vond het toch wel echt te moeilijk om met hem door te gaan. Ik hield van hem, dus het was zeker geen makkelijke beslissing, maar dit is beter zo. Ik maak mijn project af in Wenen en daarna is het tijd voor een nieuwe fase, waarin ík centraal sta.”
*Floor vertelt haar verhaal anoniem. Haar echte naam is bij de redactie bekend.
Oproep
Ben jij ook ooit bedrogen en wil je jouw verhaal (anoniem) delen op LINDA.nl? Mail in het kort jouw ervaringen samen met je naam, leeftijd en telefoonnummer o.v.v. ‘Bedrogen vrouw’ naar ellen.hensbergen@linda.nl.